Da li će Alah pomilovat đavla?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nekome je filozofija, nekome vjera. I obrnuto, vjerovanje i nevjerovanje je slobodno, i stvar izbora pojedinca.

Vaskrsenje ce biti tjelesno, a gdje ce ta tjelesa boraviti naziva se Raj i Pakao, po zasluzi i po Milosti Bozjoj. Treca prostorna dimenzija u cetvorodimenzionalnom prostoru je beskonacno mala, jednako kao i druga u trodimenzionalnom. Znaci da je moguce da predjemo u novi trodimenzionalni svijet ili dalje, a o tome zna jedino Allah. (I Isus je tako rekao: O tome zna samo Otac(Bog).

Ukoliko Boga zamisjlas kao beztjelesnog, da? Vjerovatno onda iz tog zamisljanja izlaze nevjerovatne fantazije.

Vjecne muke su zapisane i u Bibliji, dok ih Kur'an jasno opisuje.

Jedan tekst kaze ``BOG JE DUH, I KOJI MU SE MOLE DUHOM, I ISTINOM NEK SE MOLE..
Prema tome, Bog je Duhovno bice, a ne telesan covek.

Prilikom Hristovog dolaska, verni ce vaskrsnuti u novim neraspadljivim, odnosno besmrtnim telima, a bezbozni ce ostati u starim zemaljskim telima, i kao takvi biti unisteni vatrom za vecnost.
Sve ostalo o cemu govoris je ljudska filozofija.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jedan tekst kaze ``BOG JE DUH, I KOJI MU SE MOLE DUHOM, I ISTINOM NEK SE MOLE..

Prilikom Hristovog dolaska, verni ce vaskrsnuti u novim neraspadljivim, odnosno besmrtnim telima, a bezbozni ce ostati u starim zemaljskim telima, i kao takvi biti unisteni vatrom za vecnost.
Sve ostalo o cemu govoris je ljudska filozofija.
Dobro, Laodikeja, u kakvom će tijelu vaskrsnuti čovek koji je umro u stotoj godini života, dakle, oronuli starac, a u kakvom će tijelu vaskrsnuti beba koja je umrla sa tri dana života?

Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
vaskrsnuce u besmrtnim neraspadljivim telima lepo pise,samo treba da se cita,trenutak prepobrazenja je ko treptaj oka tako kaze Apostol Pavle u Solunjanima nema nice nerazumljivog,osim za onoga koji ne zeli da razume

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
vaskrsnuce u besmrtnim neraspadljivim telima lepo pise,samo treba da se cita,trenutak prepobrazenja je ko treptaj oka tako kaze Apostol Pavle u Solunjanima nema nice nerazumljivog,osim za onoga koji ne zeli da razume
U besmrtnim neraspadljivim tijelima? Znam ja kao i ti šta piše, no svakom pisanju su nekada potrebna objašnjenja, inače se pisanje može smatrati naučnofantastičnom pričom. Dakle, ja ne pitam hoće li vaskrsnuti u besmrtnim i neraspadljivim tijelima, nego pitam, hoće li starac koji je umro u stotoj godini života, vaskrsnuti kao starac od stotinu ljeta, osnosno, hoće li beba koja je živjela samo tri dana, vaskrsnsuti kao beba od tri dana?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U besmrtnim neraspadljivim tijelima? Znam ja kao i ti šta piše, no svakom pisanju su nekada potrebna objašnjenja, inače se pisanje može smatrati naučnofantastičnom pričom. Dakle, ja ne pitam hoće li vaskrsnuti u besmrtnim i neraspadljivim tijelima, nego pitam, hoće li starac koji je umro u stotoj godini života, vaskrsnuti kao starac od stotinu ljeta, osnosno, hoće li beba koja je živjela samo tri dana, vaskrsnsuti kao beba od tri dana?

Svako ce vaskrsnuti sa nekim fizickim vidljivim obelezjima ili karakteristikama doba u kome je umro, mladic od dvadeset godina sa svojim, a starac od sto godina sa svojim, ali u punini zivotne snage i elana, mladalackog duha, poletni, oslobodjeni svih tegoba i tereta koje su nosili u ovom zivotu, ozarena lica, na kojima ce se ocitavati zdravlje i vedrina, bice vislji i krupniji, kao Adam i Jeva u pocetku...

Dodato posle 19 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Sto ce tice beba, one ce vaskrsnuti kao takve, ali ce Bog dopustiti da dostignu odredjeno starosno doba.
Ipak verujem da ce u raju, i na novoj zemlji biti dece, jer i sam Isus kaze `DOVEDITE DECU K MENI, JER JE TAKVIH CARSTVO NEBESKO...

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Svako ce vaskrsnuti sa nekim fizickim vidljivim obelezjima ili karakteristikama doba u kome je umro, mladic od dvadeset godina sa svojim, a starac od sto godina sa svojim, ali u punini zivotne snage i elana, mladalackog duha, poletni, oslobodjeni svih tegoba i tereta koje su nosili u ovom zivotu, ozarena lica, na kojima ce se ocitavati zdravlje i vedrina, bice vislji i krupniji, kao Adam i Jeva u pocetku...

Dodato posle 19 minuta:

Sto ce tice beba, one ce vaskrsnuti kao takve, ali ce Bog dopustiti da dostignu odredjeno starosno doba.
Ipak verujem da ce u raju, i na novoj zemlji biti dece, jer i sam Isus kaze `DOVEDITE DECU K MENI, JER JE TAKVIH CARSTVO NEBESKO...
Ma, sve si ti ovo lijepo smislio, nema šta, samo je potrebno umrijeti:)

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
:opaaa: Pisao si o Isusu nesto? O Bogu? Ocito je najlakse skociti sam sebi u usta. I ne trepnes ako si izvjezban.

Na mnogo mjesta u Bibliji i u Kur'anu se govori na takav nacin da je Bog Tjelesan, i da ima Duh, naravno, Koji sve prozima, naravno, od Kojeg je i nama dao nase duse itd.

Druze Jurivaka, i Laodikeja, evo oprostite sto se mijesam u vas razgovor.

Na jednom mjestu u Kur'anu kaze, vezano za Vaskrsenje: svi cete biti godina istih.

Postavio sam sebi logicko pitanje koje i ti ovdje postavljas: sto to moze da znaci, kojih godina?
Mozr biti istih kao sto kaze Laodikeja, ako je umro sa 150 godina bice tamo cio, krepak starac. Ili beba koja se nije rodila puzace tamo slijepa ali vesela, i tad.
dugo mi je to pitaje bilo nerazjasnjeno, dok nisam pronasao jedna hadis, izreku Muhammeda a.s. u kojoj kaze: bicete svi tridesetih godina!
E, onda je doslo drugo pitanje, nakon olaksanja da cemo biti u najboljem dobu, kako moze jedna nerodjena umrla beba (naravno, nakon sto je ozivjela u utrobi) biti tridestih godina?
Dolaze dva objasnjenja:
1. Bog ce vas ponovo stvoriti u likovima kakve ne poznajete. - Kur'an.
2. Allahu pripadamo i Njemu cemo se svi vratiti. - Kur'an.
Bog je udahnuo dusu Adamu (svima!) - Biblija
O dusi zna jedino Allah.- Kur'an.

Dolazi se do vjerovatno ispravnog zakljucka da roditelji radjaju tijela, ali ne duse, da postoje izmedju djece i roditelja fizicke i psihicke veze, ali da su oni svi posebna duhovna stvorenja, koja takodje mogu da budu i duhovno povezana.

Ipak nista ne tvrdim (ali vjerujem ono sto kazuje Kur'an i cista Biblija), samo iznosim ono sto sam procitao svakome na njegove zakljucke jer znanje ljudi je vrlo krhko.

Dodato posle 2 minuta:

Htio sam reci, ali dodajem: ne moze se starost duse mjeriti staroscu tijela, s te strane dusa nema starost.

Zato je Isus mogao reci: bio sam prije Avrahama.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Što više pokušavate da "objasnite" misteriju vaskrsenja, sve više dolazite u sukob sa logikom i sve je više proturječnosti u vašim objašnjenima. Vaskrsenje po definiciji znači uznesenje na nebo (u carstvo Božije) onoga ko je umro. Ako bi neka mrtva osoba koja je umrla sa stotinjak godina starosti, na nebo dospjela kao mladić od trideset godina, onda to ne bi bilo vaskrsenje te dotične umrle ličnosti, nego nekoga drugoga! S druge strane, ako bi umrla nerođena ili tek rođena beba vaskrsla u obliku u kome je umrla, onda to znači da se ona nikada neće roditi, odnosno, odrasti!?
"1. Bog ce vas ponovo stvoriti u likovima kakve ne poznajete. - Kur'an."
- Onda se ne radi o vaskrsenju nego o novom stvaranju, odnosno, prepravci.
"Dolazi se do vjerovatno ispravnog zakljucka da roditelji radjaju tijela, ali ne duse,...
Ne može se doći do takvog zaključka ako na ispravan način upotrebljavamo logiku. Zašto? Zato što bi se u tom slučaju svi rađali sa spoznajom o Bogu.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
:DEvo druze Jurivaka..... malo smo zapeltljali stvar, pa cemo pokusati pojasniti da se lakse shvatimo.....:

Vaskrsenje ne znaci odlazak u nebo, vaskrsenje doslovce znaci: izisao ziv iz groba.

Tesko za pojmiti? Upravo je Jevandjelje Knjiga koja se naziva i Radosna vijest, vijest o vaskrsnucu svekolikog puka od Postanka do sudnjeg dana.

Jos teze za shvatiti?

OK. Ljudi su sazdani od jednakog atomskog materijala od koejg i Zemlja pa i Vaseljena.
"Od praha si nastao, u prah ces se vratiti".
Da li je ljudsko tijelo izgubljeno kada se pretvori u prasinu?
Da, ali samo kao forma. Kao materija svakako ne!

Ali i mene je bacalo u sumnju da kako i sta...

Kur'an kaze: kao sjeme iza kise, duhnut ce se u rog i vi cete izaci iz svojih grobova.....

U pitanju je dakle neki zvuk, infrazvuk, ultrazvuk.... neki nepoznati zvuk koji ce moci te atome iz zemlje reformirati u ljudski lik. To je moguce, vjerujem. Negdje na vremenskim vrpcama mi smo ostavljali zapis o nama cijeli zivot i na njima se nalazi svaki nas pokret.
I kada dusa, koja ce do tada biti na nekom mjestu i u nekom stanju koje samo Bog zna nadje svoje tijelo, to ce biti vaskrsenje.
Bicemo poredani na Sud, a znacemo i bez Suda svoju daljnju sudbinu., "o svemu gdje smo se razilazili bicemo obavijesteni"(kur'an).

U maternici kada bebi zakuca srce, od tada je ona ziva, udahnuta joj je dusa.
Dakle, ako bi bila vasksnuta u tom obliku, u obliku kada joj zakuca srce, bila bi u Raju slijepa, gluha i nesvjesna.

Bog cita vasu vjeru s vaseg srca, prije nego krene misao.

Svaki covjek ima utisnutu svijest o Bogu, bez sumnje. To ce svako otkriti bar jednom u zivotu.
Ali covjeku je data i l slobodna volja, tako da moze sasmostalno da izabere vrstu vjerovanja ili nevjerovanje. Prim tom izboru odgovoran je samo Bogu, sto znaci da drugi ljudi nemaju prava nikakve kritike na njegov samostalni izbor.

Ja se toplo nadam da mene ovdje niko ne shvata kao kriticara necije vjere, sta god neko izjavi da vjeruje ja cu postivatii pravo njegovog izbora kao i moje licno. Nikada ga necu ubjedjivati da ne vjeruje ispravno. Moguce da ga zamolim da mi kaze na osnovu cega vjeruje upravo tako.
Jedino o cemu mogu da razgovaram jesu knjige i tekstovi u njima.

Ako procitas i uvjeris se da na orahu rastu orasi, a na sljivama sljive, pogledaces sumnjicavo ako neko kaze da na smokvi radjaju jagode. U svemu postoji Red Poredak i Zakon. To je Bozje Djelo, ja vjerujem.
Neko vjeruje da je to posljedica slucaja iz kojeg je nastala priroda.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
:DEvo druze Jurivaka..... malo smo zapeltljali stvar, pa cemo pokusati pojasniti da se lakse shvatimo.....:

Vaskrsenje ne znaci odlazak u nebo, vaskrsenje doslovce znaci: izisao ziv iz groba.
E..., harry, harry, pa u kom kontekstu mi ovdje pričamo o vaskrsenju? Da li o jezičkom ili simboličkom? Posve je ireleventno šta u doslovnom prevodu znači riječ vaskrsenje, jer mi ne pričamo o tome, zar ne?

Kur'an kaze: kao sjeme iza kise, duhnut ce se u rog i vi cete izaci iz svojih grobova.....
I šta kad izađu iz grobova? Šetaće po zemlji ili će ići "Bogu na istinu"? I kakvi će izaći iz grobova? Onakvi kakvi su ukopani u te grobove, ili...? Malo si kontradiktoran. Prortivrječiš sam sebi. Prvo kažeš: "Vaskrsenje ne znači odlazak na nebo,..." a malo potom kažeš: "Bicemo poredani na Sud,..." Božiji sud je valjda na nebu, a ne u Hagu!

U maternici kada bebi zakuca srce, od tada je ona ziva, udahnuta joj je dusa.
Dakle, ako bi bila vasksnuta u tom obliku, u obliku kada joj zakuca srce, bila bi u Raju slijepa, gluha i nesvjesna.
Onda za nju ni raj ni pakao ne znače ništa - kao da i ne postoje. Kakve svrhe, u tom slučaju, ima njeno vaskrsenje?

Svaki covjek ima utisnutu svijest o Bogu, bez sumnje. To ce svako otkriti bar jednom u zivotu.
Kakao možeš reći bez sumnje? Čovjek se rađa kao tabula raza. Ništa on nema utisnuto u svoju svijest, a ponajmanje pojam o Bogu.
To je notorna istina. Pojam o Bogu, kao, uostalom, i pojam o sebi i svijetu oko sebe, usvaja naknadno pod uticajem vaspitanja i raznih vrsta indoktrinacija.
Ali covjeku je data i l slobodna volja, tako da moze sasmostalno da izabere vrstu vjerovanja ili nevjerovanje. Prim tom izboru odgovoran je samo Bogu, sto znaci da drugi ljudi nemaju prava nikakve kritike na njegov samostalni izbor.
O ovoj kontravrznoj tvrdnji apologeta vjere - da je Bog dao slobodnu volju čovjeku, pisao sam mnogo puta. To je potpuno neuspio, ali, za naivne prihvatljiv pokušaj da se objasne mnoge nelogičnosti Božije tvorevine i daju odgovori na pitanja na koja se inače ne može odgovoriti na suvisli način. Prva apsurdnost takve tvrdnje je u tome što je Bog, stvorivši čovjeka, propisao i dao mu svoje zakone po kojima se ima ponašati, u suprotnom, ode pravo u pakao da guta vatru! Gdje je tu slobodna volja? Druga apsurdnost takve tvrdnje je u tome što se Bog, dajući navodno slobodnu volju čovjeku, unaprijed odrekao svoje svemoći! Da li je tako što svojstveno Bogu? Naravno da nije, jer onda Bog ne bi bio Bog!
Dakle, svi koji tvrde tako što, nisu ni svjesni u kakav nezavidan položaj dovode samog Boga!

Ja se toplo nadam da mene ovdje niko ne shvata kao kriticara necije vjere, sta god neko izjavi da vjeruje ja cu postivatii pravo njegovog izbora kao i moje licno. Nikada ga necu ubjedjivati da ne vjeruje ispravno.
Ne, nije riječ o tome - kritici nečije vjere, niti je u ovom slučaju u pitanju neka posebna vjera, nego vjera uopšte kao takva. Ovdje je u pitanju samo "vječni sukob mišljenja" između teista i ateista!:)

Natrag