Evo druze Jurivaka..... malo smo zapeltljali stvar, pa cemo pokusati pojasniti da se lakse shvatimo.....:
Vaskrsenje ne znaci odlazak u nebo, vaskrsenje doslovce znaci: izisao ziv iz groba.
Tesko za pojmiti? Upravo je Jevandjelje Knjiga koja se naziva i Radosna vijest, vijest o vaskrsnucu svekolikog puka od Postanka do sudnjeg dana.
Jos teze za shvatiti?
OK. Ljudi su sazdani od jednakog atomskog materijala od koejg i Zemlja pa i Vaseljena.
"Od praha si nastao, u prah ces se vratiti".
Da li je ljudsko tijelo izgubljeno kada se pretvori u prasinu?
Da, ali samo kao forma. Kao materija svakako ne!
Ali i mene je bacalo u sumnju da kako i sta...
Kur'an kaze: kao sjeme iza kise,
duhnut ce se u rog i vi cete izaci iz svojih grobova.....
U pitanju je dakle neki zvuk, infrazvuk, ultrazvuk.... neki nepoznati zvuk koji ce moci te atome iz zemlje reformirati u ljudski lik. To je moguce, vjerujem. Negdje na vremenskim vrpcama mi smo ostavljali zapis o nama cijeli zivot i na njima se nalazi svaki nas pokret.
I kada dusa, koja ce do tada biti na nekom mjestu i u nekom stanju koje samo Bog zna nadje svoje tijelo, to ce biti vaskrsenje.
Bicemo poredani na Sud, a znacemo i bez Suda svoju daljnju sudbinu., "o svemu gdje smo se razilazili bicemo obavijesteni"(kur'an).
U maternici kada bebi zakuca srce, od tada je ona ziva, udahnuta joj je dusa.
Dakle, ako bi bila vasksnuta u tom obliku, u obliku kada joj zakuca srce, bila bi u Raju slijepa, gluha i nesvjesna.
Bog cita vasu vjeru s vaseg srca, prije nego krene misao.
Svaki covjek ima utisnutu svijest o Bogu, bez sumnje. To ce svako otkriti bar jednom u zivotu.
Ali covjeku je data i l slobodna volja, tako da moze sasmostalno da izabere vrstu vjerovanja ili nevjerovanje. Prim tom izboru odgovoran je samo Bogu, sto znaci da drugi ljudi nemaju prava nikakve kritike na njegov samostalni izbor.
Ja se toplo nadam da mene ovdje niko ne shvata kao kriticara necije vjere, sta god neko izjavi da vjeruje ja cu postivatii pravo njegovog izbora kao i moje licno. Nikada ga necu ubjedjivati da ne vjeruje ispravno. Moguce da ga zamolim da mi kaze na osnovu cega vjeruje upravo tako.
Jedino o cemu mogu da razgovaram jesu knjige i tekstovi u njima.
Ako procitas i uvjeris se da na orahu rastu orasi, a na sljivama sljive, pogledaces sumnjicavo ako neko kaze da na smokvi radjaju jagode. U svemu postoji Red Poredak i Zakon. To je Bozje Djelo, ja vjerujem.
Neko vjeruje da je to posljedica slucaja iz kojeg je nastala priroda.