Ćufte - razne vrste

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantne knedle od ribe

Pikantne knedle od ribe

18 pikantne-knedle.jpg

Za 4 osobe: 300 g smrznute ribe po želji, jaje, 1 dl piva, 100 g brašna, kašičica suvog kvasca, so, biber, kašičica ljute crvene paprike u prahu i ulje za prženje.

Za preliv: 2 kašike kečapa, kašičica "tabasko sosa", kašičica soja sosa i kašičica šećera.

Odmrznutu ribu dobro isperite pod mlazom hladne vode, osušite, pažljivo očistite od kostiju i izgnječite viljuškom. Umutite jaje sa brašnom i pivom, posolite, pobiberite i dodajte ljutu papriku u prahu. Ovoj mešavini dodajte ribu i sve sjedinite da dobijete gustu masu. Kašikom vadite i pržite u vrelom ulju da knedle porumene sa svih strana, pa ređajte na upijajući papir. Dok se knedle hlade pomešajte kečap, "tabasko" sos, soja sos i šećer, i snažno umutite. Knedle od ribe servirajte sa ovim pikantnim prelivom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Egzotične ćuftice

Egzotične ćuftice

18-curece-cufte.jpg

Za 4 osobe: 400 g ćurećeg belog mesa, 2 kašike brašna, 2 kašike maslinovog ulja, 0,3 dl lozovače, šargarepa, grančica celera, glavica luka, 3 zrna karanfilića, 3 zrna kleke, prstohvat cimeta u prahu, kašičica slatke mlevene paprike, so i biber.

U mašini za mlevenje mesa dva puta sameljite ćuretinu, posolite, pobiberite, dodajte prstohvat cimeta u prahu i mlevenu papriku i prstima mesite da se svi sastojci sjedine. Formirajte ćuftice veličine oraha i svaku uvaljajte u brašno. Iseckajte luk, šargarepu i grančicu celera, dodajte zrna karanfilića i kleke i sve zajedno dinstajte 10 minuta na vrelom ulju. Dodajte pripremljene ćuftice i dinstajte još pet minuta. Prelijte lozovačom, sačekajte da alkohol ispari, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta. S vremena na vreme pažljivo promešajte i ako je potrebno prelijte s malo tople vode. Servirajte toplo sa barenim krompirom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hrskave ćufte sa kukuruzom i škampima

Hrskave ćufte sa kukuruzom i škampima

1.jpg

Sastojci:
- 350 gr. kukuruza šećerca
- 150 gr. očišćenih repova škampa
- 1 glavica belog luka
- 2 kašičice narezanog svežeg vlašca
- 1 jaje
- 100 gr. brašna
- ½ kašičica mlevenog korijandera
- ½ kašičica čilija u prahu
- So
- Ulje


Priprema:
Ocedite kukuruz, dodajte narezane repove škampa, samleven luk, vlašac i razmućeno jaje. Dobro i pažljivo promešajte. Dodajte brašno, korijander, čili i so i sve promešajte.

Kašikom vadite pripremljenu smesu i pržite u dubokom ulju. Pržene ćufte vadite na papir koji će upiti višak masnoće. Poslužite uz kajmak, a izvrsno pristaju uz malo limuna i salatu.

Izvor: Lepota i zdravlje




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Riblje ćuftice sa majonezom

Riblje ćuftice sa majonezom

18cufte.jpg

Za 4 osobe - za ćuftice:
po 300 g fileta dve vrste rečne ribe po izboru, 8 kašika prezli, 6 kašika maslinovog ulja, čen belog luka, 6 sardina iz ulja, 400 g leblebija iz konzerve, ljuta papričica, veza peršuna, so i biber.
Za majonez sa mlekom: 2 dl mleka, 2 dl maslinovog ulja, 2 dl suncokretovog ulja, jedna do dve kašike jabukovog sirćeta, pola kašičice kurkume u prahu, so i biber.

Na četiri kašike vrelog ulja kratko ispržite seckani beli luk i riblje filete koje ste prethodno isekli na kockice. Dodajte oceđene leblebije i oceđene sardine koje ste izdrobili viljuškom i sve zajedno dinstajte 10 minuta, uz povremeno mešanje. Dodajte seckanu papričicu, posolite, pobiberite, promešajte i sklonite s ringle. Ohlađenu smesu preručite u mikser i izmiksajte da dobijete homogenu masu. Dodajte 4 kašike prezli i seckani peršun. Ako masa nije dovoljno gusta, stavite još prezli i pravite kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u preostale prezle, ređajte u pleh obložen kolačarskim papirom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečene riblje ćuftice servirajte sa hladnim majonezom koji ste ranije pripremili. Pomešajte sve sastojke za majonez i izmiksajte oko 7 minuta. Ukoliko vam se čini da majonez nije savršeno umućen, dodajte kašiku maslinovog ulja i nastavite da mutite. Pripremljeni majonez do serviranja čuvajte u frižideru.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ćufte u sosu od kiselog mleka

ĆUFTE U SOSU OD KISELOG MLEKA

1.jpg

POTREBNO JE
Za ćufte:
500 g mlevenog mesa, 2 jajeta, 1 prašak za pecivo, 7 kašika brašna, 7 kašika ulja, 2 glavice luka, 2 čena belog luka, kašika peršunovog lista, 1 šargarepa, suvi biljni začin, so, biber, 2 kašike prezli, ulje za prženje
Za sos:
2 kašike brašna, 0,5 l vode, 1 kocka za supu, 0,5 l kiselog mleka, 4 čena belog luka, kašika seckanog peršuna, suvi biljni začin

PRIPREMA

U mleveno meso dodajte jaja, brašno pomešano s praškom za pecivo, ulje i sitno iseckan crni i beli luk. U smesu narendajte šargarepu, pospite suvim biljnim začinom, posolite i pobiberite. Postepeno dodajte i prezle, pa sve umesite da dobijete kompaktnu masu od koje možete da pravite loptice. Gotove ćufte propržite na malo ulja samo da dobiju boju i slažite ih u šerpu. Na istom ulju propržite brašno, pa nalijte vodu, dodajte kocku za supu, kiselo mleko i usitnjen beli luk. Kad sos provri, prelijte ćufte i stavite da se krčkaju na tihoj vatri pola sata. Pred kraj dodajte iseckan peršun i začinite po ukusu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brzinske ćufte u sosu od vrganja

BRZINSKE ĆUFTE U SOSU OD VRGANJA

5484_u-sosu-od-vrganja---stock-photo-faggots-mash-and-peas-with-onion-gravy-shutterstock_1609630.jpg

POTREBNO JE
Za ćufte: 800 g mešanog mlevenog mesa, kesica začina za ćufte, ulje
Za sos: kašika brašna, 2 kašike ulja, 70 g sušenih vrganja, 2 čena belog luka, bujon, so

PRIPREMA
Sušene vrganje natopite i ostavite da odstoje u toploj vodi. Začin za ćufte potopite u vodu po uputstvu na kesici, a kada masa odstoji koliko je potrebno, dodajte meso. Dobro sve izmešajte i ostavite još desetak minuta da odstoji. Rukom oblikujte ćufte i ispržite ih na ulju. Za sos propržite na ulju oceđene i iseckane vrganje, dodajte brašno, pa kratko mešajte. Nalijte vodom ili bujonom i kuvajte uz mešanje da se sos zgusne. Ćufte spustite u vruć sos i poslužite s krompir pireom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Begove ćufte

BEGOVE ĆUFTE

5480_begove-cufte---stock-photo-swedish-meatballs-with-mashed-potatoes-traditional-creamy-gravy-.jpg

POTREBNO JE
500 g mlevene junetine, 2 kašike mleka, 3 kašike ulja, 3 krompira, suvi biljni začin, 1 glavica luka, 2 jajeta, 2 kriške hleba, biber, so, 1 kesica instant pirea od krompira

PRIPREMA
Sredinu hleba potopite u vodi, dobro ocedite i dodajte mesu. U masu dodajte iseckan crni luk, suvi biljni začin, jaja, biber i so, pa sve dobro izmesite. Od mase oblikujte veće ćufte, pa ih stavite na podmazan pleh, prelijte uljem i pecite 20–25 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Napravite instant pire po uputstvu i stavite oko ćufti, pa vratite u rernu da se kratko sve zapeče.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pohovane kugle

Pohovane kugle

234859_15508721074f9676f2a74d2120013070orig_f.jpg

Sastojci: 1/2 kg mlevenog mesa (mešanog), 1 kriška starog hleba, 7-8 kašika mleka, 1 kašika peršuna (iseckanog), 1 glavica crnog luka, 1 jaje, 2 češnja belog luka, so i biber (po ukusu), Za fil: 4 jaja (kuvana), Ostalo: 2 jaja, brašno, prezle, ½ kašičice ulja

Priprema
Hleb potopiti u mleko i ostaviti 10 min. da stoji. Peršun oprati, prosušiti kuhinjskom krpom i sitno iseckati.

Crni luk oljuštiti i sitno iseckati i na malo ulja propržiti. Sklonuti sa ringle, dodati iseckan peršun, razmućeno jaje, ispresovan beli luk, isceđenu (od mleka) krišku hleba, mleveno meso, so i biber po ukusu. Mesno testo dobro izmešati, navlažiti ruke vodom i od dobijene mase napraviti 4 kugle.

U svaku kuglu staviti skuvano i oljušteno jaje, dobro jaje obmotati masom, staviti u brašno, pa u razmućena jaja pomešana sa malo ulja i na kraju u prezle.
Ovako pripremljenu kuglu pržiti na zagrejanom ulju sa svih strana do lepe zlatno – braon boje.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ćufte u sosu od tikvica

Ćufte u sosu od tikvica

1.jpg


Za 4 osobe:
300 g mlevene svinjetine, 200 g mladog kravljeg sira, 600 g tikvica, 8 cvetova tikvica, jaje, 2 kašike istruganog parmezana, kašika brašna, 4 lista žalfije, kašika maslinovog ulja, so i biber.

Tikvice iseckajte na kockice i zajedno sa iseckanim listovima žalfije kratko propržite na vrelom ulju. Pospite brašnom i pržite dok ne porumene, zatim posolite, sipajte 2 dl vode i kuvajte 10 minuta na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje da dobijete gust krem. Trećinu dobijenog krema od tikvica preručite u veću posudu i sačekajte da se ohladi, a ostatak sačuvajte za kasnije, po mogućstvu na toplom. Dodajte meso, sir i cvetove tikvica kojima ste uklonili tučak i dršku i usitnili. Dodajte još istrugani parmezan i jaje, posolite, pobiberite i sve sjedinite. Dobijenom masom punite podmazane kalupe za tortice prečnika 4 cm i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene ćufte servirajte sa toplim kremom od tikvica.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ćufte u sosu od jogurta

ĆUFTE U SOSU OD JOGURTA

1.jpg

POTREBNO JE
ZA ĆUFTE
500 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 4 čena belog luka, sredina hleba, malo mleka, 2 jajeta, pola kašičice praška za pecivo, brašno, ulje, so, po želji mešavina začina
ZA SOS 200 ml jogurta, veza peršuna, malo bosiljka, mala glavica crnog luka, kašičica maslinovog ulja, so, biber

PRIPREMA
U mleveno meso dodajte jaja, sitno iseckan crni i beli luk, pola kašičice praška za pecivo, sredinu hleba potopljenu u mleko, pa isceđenu. Začinite po ukusu i pravite kuglice. Svaku uvaljajte u brašno i pržite na ulju. Sitno iseckajte crni luk, peršun i bosiljak. U dubljoj posudi dobro izmešajte maslinovo ulje i jogurt, pa dodajte bosiljak, luk i peršun. Posolite sos po ukusu i njime prelijte gotove ćufte.

(Blic žena)
 
Natrag
Top