Ćufte - razne vrste

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mediteranske ćufte

MEDITERANSKE ĆUFTE

500 g mlevenog mesa
3 kašike griza
1 jaje
veza peršuna
1 kesica (10 g) origana
1 veća glavica crnog luka
začin od mešanog povrća (začin C, vegeta i sl.)
prstohvat šećera
800 ml pasiranog paradajza (tomatelo, tomatino i sl.)
čašu mleka ili slatke pavlake
komadić putera
ulje

Izrendati luk i blago ga propržiti na malo ulja, dodati začin od mešanog povrća, prstohvat šećera i origano po želji. Promešati i nasuti oko 800 ml tomatela času mleka (mada ja više volim slatku pavlaku) i komadić putera.

U 500 g mlevenog mesa, dodati 3 kašike griza, jaje, persun i pola kesice origana. Od ove mase praviti kuglice. Lepše je kad su manje od standardne veličine za jednu pristojnu ćuftu. Kada tomatelo provri, u njega staviti kuglice i kuvati na manjoj temperatuti oko pola sata.

Ćufte služiti sa pire krompirom ili testom ili kačamakom, projom... Ili šta vam već padne na pamet! I onda jesti dok se ne zasitiš!

Ako spremate ćufte sa špagetama ili nekim drugim testom, a želite sve da pomešate i tako poslužite, upotrebite litar tomatela.



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pikantne ćufte

Pikantne ćufte



Za 4 osobe: 450 g mlevene svinjetine, 200 g svežih kobasica, 4 kriške hleba, 2 dl mleka, 3 jajeta, 2 kašičice ljutenice, 2 glavice luka, pola veze svežeg ili pola kašike C sušenog peršuna, 2 feferonke, crvena paprika, 2 šake rukole, maslinovo ulje, so i biber.

Hleb na kratko potopite u mleko, dobro iscedite i izmrvite. Dodajte sitno iseckanu glavicu luka, feferonke, 2 kašike svežeg iseckanog ili pola kašike sušenog C peršuna, ljutenicu i umućena jaja. Posolite, pobiberite, sipajte 2 kašike maslinovog ulja i mesite prstima dok se svi sastojci ne sjedine. Vlažnim dlanovima formirajte ćufte i svaku poprskajte s nekoliko kapi ulja. Ćuftice poređajte na rešetku u dobro zagrejanoj rerni i pecite 10 minuta, povremeno ih okrećući da se ravnomerno ispeku. U međuvremenu operite rukolu, poređajte je na poslužavnik, pa dodajte očišćenu i na trake isečenu papriku. Posolite, pobiberite, odozgo poređajte još vrele ćufte, ukrasite tankim kolutovima luka i odmah servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćuftice od ribe

Ćuftice od ribe

Za 4 osobe: 600 g filea od rečne ribe po želji, veća glavica luka, 60 g sredine od hleba, 2 jajeta, pola veze vlašca, šaka celih zrna oraha, cela kesica od 300 ml dijamantovog "lajt" majoneza, 100 g milerama, ravna kašičica karija u prahu, malo brašna, so, biber i ulje.

Vlašac sitno iseckajte i pomešajte sa "lajt" majonezom, dodajte kari i mileram, sve snažno promešajte i ostavite da odstoji u frižideru. Riblje filete kuvajte na pari 10 minuta, iseckajte i pomešajte sa sitno seckanim lukom. Dodajte jaja, seckane orahe i sredinu od hleba, koju ste prethodno potopili u malo vode i prstima dobro iscedili. Posolite, pobiberite i mesite prstima dok ne dobijete homogenu masu. Formirajte ćufte, svaku uvaljajte u brašno, pržite na vrelom ulju i ređajte na upijajući papir. Servirajte po tri ćufte probodene drvcetom za ražnjiće, sa prelivom od majoneza sa karijem.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Riblje ćufte

Riblje ćufte

121367_riblje-cufte_f.jpg


Sastojci:
2 konzerve tunjevine u ulju,
kriška starog belog hleba,
malo mleka,
prezle,
2 jajeta,
kašika kečapa,
suvi biljni začin,
so, biber, origano,
3 čena belog luka,
peršun, bosiljak,
malo brašna,
maslinovo ulje

Priprema:
Tunjevinu ocedite i stavite u činiju, a ulje sačuvajte. U činiju dodajte hleb koji ste prethodno potopili u mleku, a potom ga dobro ocedili. Jaja blago umutite i sipajte ih preko tunjevine, pa dodajte kečap, propasiran beli luk i ostale začine.

Sve dobro izmešajte i dodajte par kašičica ulja koje ste sačuvali. Polako umešajte onoliko prezli koliko je potrebno da dobijete kompaktnu masu.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćufte na švedski način

Ćufte na švedski način

cufte-na-svedski-nacin.jpg

Za 20 ćufti potrebno je: 500 g mlevenog ćurećeg mesa, velika glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 6 kašika prezli, 6 kašika mleka, jedno jaje, kašičica soli, kašičica bibera i kašika iseckanog svežeg peršuna.
Za sos:20 g butera, 4 kašike brašna, 2 dl mleka, so i biber po ukusu.

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U međuvremenu u velikoj činiji pomešajte mleveno meso, sitno iseckani crni i beli luk, jaje, so, biber i prezle koje ste prethodno potopili u mleko. Mešajte nekoliko minuta da se masa sjedini, a zatim od smese dlanovima oblikujte ćufte. Ređajte ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje, stavite u rernu i pecite dvadesetak minuta, odnosno dok ne dobiju braon nijansu. Buter istopite u tiganju, sipajte brašno i stalno mešajući pržite ga nekoliko sekundi, čim počne da dobija braon nijansu polako umešajte mleko. Posolite i pobiberite, pa sklonite s ringle. Prelijte preko ćufti kada ih izvadite iz rerne, pospite svežim peršunom i servirajte dok je toplo.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćuftice od sočiva

Ćuftice od sočiva

18 m (1).jpg

Za 4 osobe:750 g sočiva iz konzerve, čen belog luka, veza peršuna, veza nane, jaje, 100 g kečapa, kašika soja sosa, kašika prezli, maslinovo ulje, kašika semena susama so, biber i nekoliko kapi tabasko sosa.

Sočivo ocedite, isperite pod mlazom hladne vode i izmiksajte da dobijete gustu masu. Dodajte zgnječeni beli luk, sitno seckane aromatične trave, jaje i sve dobro promešajte. Dodajte prezle, soja sos, seme susama, posolite, pobiberite i mesite da dobijete homogenu masu.
Formirajte manje ćufte, svaku uvaljajte u susamovo seme, utapkajte prstima da se dobro prilepe i ređajte u pleh obložen kolačarskim papirom. Prelijte maslinovim uljem i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Tokom pečenja bar jednom ih okrenite dugačkom kašikom. Pečene ćufte ređajte na poslužavnik, dodajte kečap začinjen sa nekoliko kapi tabasko sosa, u svaku zabodite po jednu čačkalicu i servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćufte na turski način

Ćufte na turski način

1.jpg

Potrebno:
500 g mlevenog junećeg mesa,
1 kašičica mlevenog kima,
2 kriške belog hleba,
1 glavica crnog luka,
2 kašike maslaca,
1 kašičica soli,
mleko,
1 jaje,
biber,
so.


Za sos:

2 kašike maslaca,
2 kašike brašna,
200 ml soka od paradajza.

Priprema:
Hleb natopiti mlekom, ocediti i dodati mlevenom mesu. U smesu umešati jaje, narendan
crni luk, kim, kašičicu soli i pola kašičice bibera.

Dobro umesiti, oblikovati loptice i istanjiti kao pogačice. Poređati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.

Priprema sosa:
Zagrejati maslac, dodati brašno i propržiti. Sipati sok od paradajza, prokuvati i preliti ćufte.

Izvor: Zalogaj




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ćufte punjene maslinama

ĆUFTE PUNJENE MASLINAMA

3.jpg

POTREBNO JE
500 g mešanog mlevenog mesa, 100 g prezli, 2 jajeta, 20–25 maslina punjenih paprikom, biber
ZA SOS 2 kašičice mlevenog zelenog bibera, 1 dl pavlake za kuvanje, 100 g kuvanog spanaća usitnjenog u blenderu, so po potrebi

PRIPREMA
Mleveno meso pomešajte sa prezlama i jajima da dobijete homogenu masu. Pobiberite i posolite i još jednom premesite.
Vlažnim rukama izdvajajte pomalo mesa, u sredinu utisnite maslinu i oblikujte ćuftice. Držite ih dvadesetak minuta u frižideru, pa ih složite na namašćen pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. U toku pečenja ih okrenite. Skuvajte spanać i usitnite ga u blenderu, u šerpi spojite sve sastojke i kuvajte da baci ključ. Kuvajte minut-dva i sklonite s vatre.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćufte od pasulja sa susamom

Ćufte od pasulja sa susamom

18knedle.jpg

Za 4 osobe: 200 g pasulja iz konzerve, 150 g šargarepe, 150 g tikvica, jaje, 50 g struganog kačkavalja, malo prezli, glavica zelene salate, 200 g kukuruza iz konzerve, limun, maslinovo ulje, ljuta papričica i so.

Pasulj ocedite i izgnječite viljuškom. Tikvice i šargarepu izrendajte i dva-tri minuta kuvajte u slanoj, ključaloj vodi, ocedite i pomešajte sa pasuljom. Dodajte strugani kačkavalj, jaje, so i sitno seckanu ljutu papričicu i sve dobro sjedinite, Formirajte ćufte i svaku uvaljajte u mešavinu prezli i susama. Ćufte ređajte u podmazan pleh i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Pečene ćufte servirajte na tanjirima prekrivenim listovima zelene salate preko kojih ste stavili malo ispranog kukuruza iz konzerve, začinili uljem, posolili i poprskali limunovim sokom.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ćufte sa prelivom od pavlake

Ćufte sa prelivom od pavlake

CUFTE-SA-PRELIVOM.jpg

Za 4 osobe: 250 g mešanog mlevenog mesa, pola zelene i pola crvene paprike, veća kriška hleba, crvena ljuta papričica, 1 dl mleka, limun, muskatni oraščić, 125 g kisele pavlake, kašika iseckanih svežih listića nane, čen belog luka, so i biber.

Krišku hleba kratko potopite u mleko i dobro ocedite. Paprike i papričicu iseckajte. U većoj posudi pomešajte meso, oceđeni hleb, ljutu papričicu, paprike, malo istruganog muskatnog oraščića, sok od pola limuna, so i biber, pa sve dobro sjedinite. Formirajte ćuftice veličine kajsije, svaku uvijte u komad kolačarskog papira koji ste prethodno umočili u vodu i dobro ocedili. Paketiće uvežite kanapom i ređajte u metalnu cediljku, položite je preko dublje šerpe do pola napunjene ključalom vodom, poklopite i kuvajte 10 minuta. Za to vreme iseckajte beli luk, dodajte iseckane listiće sveže nane, kiselu pavlaku, 2 kašike limunovog soka, so i biber i snažno mutite. Ćuftice kuvane na pari servirajte sa prelivom od kisele pavlake.

 
Natrag
Top