Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
“Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” (Rim 12,2)
Crkva je danas suočena s velikim izazovima. Nekada se komunizam označavao kao neprijatelj crkve, ali untaoć tome vjera u narodu je opstala.
Koji su neprijatelji Crkve danas ili bolje rečeno, s čime se Crkva danas suočava?
Bez daljnjega, svi smo svjedoci velikih promjena u društvu, ali neke od tih promjena/pojava se protive načelima Evanđelja, pa je Crkva je dužna aktivno sudjelovati u obrani kršćanskih vrednosta.
Neki od izazova su:
-posvjetovnjačenje (život bez Boga)
-vjersko ravnodušje i mlakost članova crkve, i s druge strane fundamentalizam
-relativizacija kršćanskih vrednota
-trendovi i pojave: homoseksualnost, gay brakovi, slobodna ljubav bez obaveza i --braka, abortus, uvođenje novih svjetonazaora (rodna ideologija)
-znanost i znanstvena otkrića kao proturječje vjeri
-religiozni pokreti, multireligioznost, sekte, itd.
Za ilustraciju ću uzeti ovaj dio posta:
Slažem se, osim u djelu koji govori o Katoličkoj ckvi. To je sasvim netočno.
O homoseksualosti govori Katolički Katekizam, a to je službeni nauk Katoličke crkve odobren od biskupa cijeloga svijeta s Papom na čelu.
"Katolička crkva je u pogledu homoseksualnosti sasvim jasna: "Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su 'čini homoseksualni u sebi neuredni'. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni," (Katekizam Katoličke Crkve, 2357).
Upravo zbog ovako radikalnog stava protivljenja abortusu, eutanaziji, homoseksualnost Papa, biskupi i svećenici su stalna meta napada, kritika i prosvjeda.
Mogu ti to dokumentirati sa stotinu linkova, ali možeš se uvjeriti u to i sam.
Npr. ovaj naslov sam danas pročitala:
BOLJE U KATAKOMBE NEGO ABORTUS I GAY-BRAK
"Mogu se izglasati svakakvi civilni zakoni, ali Božji zakon se ne mijenja. Papa ne može naviještati drugo osim Evanđelja. Ako civilni zakoni i stotine puta donesu neke oprečne zakone, ako poduzimaju i sankcije protiv onih koji drukčije govore, Crkva će radije opet u katakombe nego se odreći vječnih istina vjere i morala."
Što se tiče evolucije, još uvijek nema službenog stava, ali večina teologa i biskupa smatra da se
evolucija ne protivi vjeri niti umanjuje Boga kao Stvoritelja.
Katolici nisu izmjenili ni jednu zapovijed Božju, ne znam na što ciljaš
(Koliko mi je poznato evangelici i anglikanci odobravaju gay brakove, jer anglikanci čak rede za biskupe ljude koji su se izjasnili kao homoseksualci. Za druge kršćanske mi nije poznato.
Kršćanin je onaj koji je povjerovao Isusu da je Put, Istina i Život, dakle drugog Puta nema.
Ipak, postavlja se pitanje: kako danas biti kršćanin?
Što smo dužni činiti kao kršćani? Što očekujemo od Crkve i crkvenih poglavara?
Koliko uopće kršćani mogu imati utjecaj na društvo i kako mogu pridonijeti da bude više svijetla na ovome svijetu?
Crkva je danas suočena s velikim izazovima. Nekada se komunizam označavao kao neprijatelj crkve, ali untaoć tome vjera u narodu je opstala.
Koji su neprijatelji Crkve danas ili bolje rečeno, s čime se Crkva danas suočava?
Bez daljnjega, svi smo svjedoci velikih promjena u društvu, ali neke od tih promjena/pojava se protive načelima Evanđelja, pa je Crkva je dužna aktivno sudjelovati u obrani kršćanskih vrednosta.
Neki od izazova su:
-posvjetovnjačenje (život bez Boga)
-vjersko ravnodušje i mlakost članova crkve, i s druge strane fundamentalizam
-relativizacija kršćanskih vrednota
-trendovi i pojave: homoseksualnost, gay brakovi, slobodna ljubav bez obaveza i --braka, abortus, uvođenje novih svjetonazaora (rodna ideologija)
-znanost i znanstvena otkrića kao proturječje vjeri
-religiozni pokreti, multireligioznost, sekte, itd.
Za ilustraciju ću uzeti ovaj dio posta:
Gardian: Današnji poglavari (Ne svi, ali većinom) religioznih organizacija zaista se ponašaju na jedan veoma mlak i svetovno popustiv način. Granice su sve kraće i tanje. Popušta se u sve većem i većem labavljenju moralnog zakona koji se sve više i više prilagođava svetovnom načinu života - Npr vrh rimokatoličke crkve je skoro odobrio postojanje gej populacije i prihvatio ih kao nešto što je normalno, umesto da osude taj greh i pozivaju ljude na lečenje. Isto tako rimokatolici su prihvatili evoluciju i milijarde godina stvaranja, izmenili su jednu od 10 Božijih Zapovesti...
Pravoslavni vrh s druge strane vodi neku svoju politiku u zadnje vreme brinući više za svoje crkvene teritorije nego za samoga čoveka. I jedni i drugi sve manje i manje OSUĐUJU greh i ponašanje današnjeg čoveka. Umesto da dignu glas, i u crkvama i u medijima i na ulicama ako treba, da naš narod sa svojim nemoralnim ponašanjem neuzastavljivo srlja u propast, oni su se dobro ušuškali u neke nebitne stvari kojima se bave...Sve više i više se ide na formu a suština se zapostavlja. Tradicionalna forma sama po sebi nije loša ako je u drugom planu. U prvom planu mora biti Hrist.
Slažem se, osim u djelu koji govori o Katoličkoj ckvi. To je sasvim netočno.
O homoseksualosti govori Katolički Katekizam, a to je službeni nauk Katoličke crkve odobren od biskupa cijeloga svijeta s Papom na čelu.
"Katolička crkva je u pogledu homoseksualnosti sasvim jasna: "Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su 'čini homoseksualni u sebi neuredni'. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni," (Katekizam Katoličke Crkve, 2357).
Upravo zbog ovako radikalnog stava protivljenja abortusu, eutanaziji, homoseksualnost Papa, biskupi i svećenici su stalna meta napada, kritika i prosvjeda.
Mogu ti to dokumentirati sa stotinu linkova, ali možeš se uvjeriti u to i sam.
Npr. ovaj naslov sam danas pročitala:
BOLJE U KATAKOMBE NEGO ABORTUS I GAY-BRAK
"Mogu se izglasati svakakvi civilni zakoni, ali Božji zakon se ne mijenja. Papa ne može naviještati drugo osim Evanđelja. Ako civilni zakoni i stotine puta donesu neke oprečne zakone, ako poduzimaju i sankcije protiv onih koji drukčije govore, Crkva će radije opet u katakombe nego se odreći vječnih istina vjere i morala."
Što se tiče evolucije, još uvijek nema službenog stava, ali večina teologa i biskupa smatra da se
evolucija ne protivi vjeri niti umanjuje Boga kao Stvoritelja.
Katolici nisu izmjenili ni jednu zapovijed Božju, ne znam na što ciljaš
(Koliko mi je poznato evangelici i anglikanci odobravaju gay brakove, jer anglikanci čak rede za biskupe ljude koji su se izjasnili kao homoseksualci. Za druge kršćanske mi nije poznato.
Kršćanin je onaj koji je povjerovao Isusu da je Put, Istina i Život, dakle drugog Puta nema.
Ipak, postavlja se pitanje: kako danas biti kršćanin?
Što smo dužni činiti kao kršćani? Što očekujemo od Crkve i crkvenih poglavara?
Koliko uopće kršćani mogu imati utjecaj na društvo i kako mogu pridonijeti da bude više svijetla na ovome svijetu?
Poslednja izmena: