Citati književnih dela

Član
Učlanjen(a)
27.01.2011
Poruka
306

Potrebne su i predrasude i sve te gadosti i gnusobe života, jer one se vremenom pretvaraju u nešto što valja, isto tako kao što od đubreta postaje plodna zemlja. Na ovom svijetu ne postoji ništa tako savršeno što u svom začetku ne bi sadržavalo i nešto prljavo.

-----

A i zašto da smetaš ljudima da umiru kada smrt predstavlja normalan i prirodan kraj svakog živog? Kakva je korist od toga da neki sitničar ili činovnik pozivi još nekih pet ili deset godina? Ako, pak, uzmemo da je cilj medicine da pomoću lijekova olakšava mučenje, onda se i nehotice nameće pitanje: a zašto da ga olakšavamo?

Prvo, kažu da upravo kroz patnje čovjek ide savršenstvu;
drugo, ako se čovječanstvo zaista nauči da pomoću pilula i kapljica olakšava svoje stanje, onda će ono potpuno zanemariti i religiju i filozofiju, a u njima je ono dosad nalazilo ne samo zaštitu od svake nevolje nego čak i svoju sreću.

Puškin je pred smrt pretrpio strašno mučenje, a jadni Hajne je nekoliko godina ležao okovan paralizom, pa zašto onda da ne poboluje i neki Andrej Jefimič ili Matrjona Savišna, čiji je život bez sadržaja, i bio bi potpuno pust i ličio na život amebe kad ne bi postojale patnje?




- Čehov, Paviljon br.6

 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.01.2011
Poruka
306

Zašto li je bog stvorio to? Kad je noć namijenjena snu, nebrizi, odmoru i zaboravljanju
svega, zašto li ju je bog stvorio ljepšom od dana, prijatnijom od zore i večeri, i zašto je taj spori i zavodljivi nebeski planet, koji je poetičniji od sunca, jer je uzdržljiviji, i kao stvoren da osvjetljava stvari koje su suviše nježne i tajanstvene za dnevnu svjetlost — zašto li je učinio prozirnom noćnu tamu?

Zašto li je na svijet bačena ta polukoprena? Otkuda ti drhtaji srca, ta uzbuđenja duše, ta
obamrlost puti?

Čemu tolike čarolije koje ljudi i ne vide, pošto leže u svojim posteljama? Kome li su namijenjeni taj uzvišeni prizor i to obilje poezije kojom nebo zasipa zemlju?

I opatu ništa nije bilo jasno.




-
Guy de Maupassant



* Mjesečina - Gi de Mopasan



 
Član
Učlanjen(a)
27.01.2011
Poruka
306
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
Bijes uznemirava i uzbunjuje dušu više od svih drugih strasti, ali joj ujedno i pomaže. Kada ga smireno koristimo protiv bezbožnika ili grešnika sa željom da ih spasimo ili utješimo, duši osiguravamo slast, jer uspravni idemo k pravednom cilju. Kao što kaže Talmud, postoje kazne koje brišu sva zlodjela jednog čovjeka.

Umberto Eco
 
Član
Učlanjen(a)
27.01.2011
Poruka
306

Zašto uopće mislim na te stvari, ako su već toliki drugi na njih mislili i zbog njih patili?…






Fernando Pessoa KNJIGA NEMIRA


 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
"Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put prede sav, do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha."

Don Huan
 
Natrag
Top