Mire, zar ti branis cistiliste i vecne muke u paklju? I to tvrdis Biblijom???? Cini mi se da si mnogo odlutao!
"I bice muceni pred andjelima svetim i pred jagnjetom..i nece imati mira dan i noc..i dim mucenja njihova dizace se u veke vekova"
Samo navodim bibliju! Ona govori o "mucenju" dakle pakao kao mesto muka itekako postoji, suprotno vasoj prici da mi zastupamo nekakve "mitove"! Ili da je Hristos pominjao mitove dok je pricao pricu o bogatasu i Lazaru!
Dakle, pakao je stvaran!
Da li nastupa odmah po smrti, svakako da nastupa, jer Bog je i danas i juce jedan isti.. Kod njega nema protoka vremena tj. duhovni svet je bezvremen i vecan. Zato se sve i desava trenutno i traje vecno, jer protoka vremena tamo i nema. Ili je to vecni zivot ili je to vecna smrt i patnja, nema trece! Drugacije u duhovnom svetu ne postoji! Iz Bozje perspektive sve je "vecno"! Njemu su "
svi oni zivi" kaze Hristos! To ne znaci da ce Bog nekoga vecno da muci, ili da je on sadista, vec je prosto priroda onoga sveta takva, da se sve desava trenutno i da traje zauvek. Smrt, zivot, pocetak, zavrsetak. Sve je to jedno te isto!
I juda kaze - "
postavise se za ugled i muce se u vecnom ognju"! (vi ste to predstavili kao da se "muce gradovi" ne mogu gradovi da se muce, vec "ljudi u njima").
Na kraju, mi to ne mozemo ni da pojmimo, jer zivimo u vremenu. I nesmemo Boga da nazivamo sadistom, samo zato sto ne razumemo prirodu onoga sveta!
Zasto je inace Bog govorio o "
vecnom zavetu obrezanja" (1 Mojs. 17) kada znamo da je to doslo svom kraju? To je doslo kraju na nasoj vremenskoj liniji, ali nije kod Boga, jer kod njega nema protoka vremena, njemu to i dalje traje!!!
I Hristos je "
jagnje Bozje zaklano od postanja sveta"! Sa naseg aspekta on je stradao "jednom" ali sa Bozjeg, on je stradao u vecnosti i njegova zrtva je zauvek! Zato se i moze primeniti na one u SZ unatrag i na one u NZ unapred, jer on je prinet u vecnosti! I ne postoji vreme za Boga! Njegova zrtva je vanvremenska!
Dalje, Hristos kaze da ce svi ljudi primiti po delima svojim. Neko ce biti "
vise bijen" a neko ce biti "
manje"! Nema razloga ikoga muciti i tuci, kada ce ionako na kraju biti osudjen!
Cemu bi to sluzilo, zar se Bog nasladjuje nasim mukama i patnjama? Ocigledno je rec o "disciplinskoj meri" pa prema tome i cistiliste ima smisla!!!
Nasa crkva nista ne izmislja, ona se rukovodila Biblijom kada je donosila ucenje, ali vi pogresno interpretirate i Pismo i crkvu optuzujete za nekakvu mitologiju!