ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
'''Bog Jahve Jedini
Stvorio je SVE - JAKO DOBRO!''

Apsolutno, Bog je stvori sve savrseno kao tvorevinu na zemlji, ali ne u pogledu ishrane.
Ja nisam nigde propagirao da covek ne treba da jede onu vrstu jhrane koju je Bog stvorio za ljudsku ishranu - vec samo one koje je odvojio kao nepogodne jer donose bolesti i preranu smrt, a one su odvojene u zakonu o ishrani.
Tu spadaju divlje zivotinje i ptice, bube, i svinjetina.

Sve domace zivotinje su dobre za ishranu, osim odredjenih koje sluze kao ispomoc ili prevozno sredstvo - poput konja i magarca.

Vegetarijanstvo jeste najbolji izbor, ali to je covekov izbor koji donmosi u zajednici sa Bogom, gde Bog sam daje coveku ovu svetlost i upucuje ga sta treba da cini po tom pitanju.

Da je pojam necistih zivotinja prisutan i u novom zavetu i da ih Bog smatra kao takve - dokazuje i sledeci tekst gde andjeo upucuje prokletstvo Vavilonu, govoreci da su se u njega naselile neciste ptice i zivotinje:

'''И послије овога видјех другога анђела гдје силази са неба, који имаше област велику; и земља се засвијетли од славе његове.
И повика јакијем гласом говорећи: паде, паде Вавилон велики, и поста стан ђаволима, и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистијех и мрскијех; јер отровнијем вином курварства својега напоји све народе''' ( otkrivenje 18. 1 - 2 )

Ako ovo sagledamo u istorijskom kontekstu, rusvine drevnog Vavilona jesu postale staniste orlova, vukova, zmija...itd.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Vec sam rekao.

Bo je dao Petru viziju da ni jednog coveka ne naziva necistim ili poganim.

Hajde da vidimo ceo kontekst 10 poglavlja dela apostolskih:

"A u Ćesariji beše jedan čovek po imenu Kornilije, kapetan od čete koja se zvaše talijanska.
10:2 Pobožan i bogobojazan sa celim domom svojim, koji davaše milostinju mnogim ljudima i moljaše se Bogu bez prestanka;
10:3 On vide na javi u utvari oko devetog sata dnevi anđela Božjeg gde siđe k njemu i reče mu: Kornilije!
10:4 A on pogledavši na nj i uplašivši se reče: Šta je, Gospode? A on mu reče: Molitve tvoje i milostinje tvoje iziđoše na pamet Bogu;
10:5 I sad pošlji u Jopu ljude i dozovi Simona prozvanog Petra:
10:6 On stoji u nekog Simona kožara, kog je kuća kod mora: on će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
10:7 I kad otide anđeo koji govori Korniliju, dozvavši dvojicu od svojih slugu i jednog pobožnog vojnika od onih koji mu služahu,
10:8 I kazavši im sve posla ih u Jopu.
10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
10:28 I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim;
10:29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?
10:30 I Kornilije reče: Od četvrtog dana do ovog časa ja postih, i u deveti sat moljah se Bogu u svojoj kući; i gle, čovek stade preda mnom u haljini sjajnoj,
10:31 I reče: Kornilije! Uslišena bi molitva tvoja i milostinje tvoje pomenuše se pred Bogom.
10:32 Pošlji dakle u Jopu i dozovi Simona koji se zove Petar: on stoji u kući Simona kožara kod mora, koji kad dođe kazaće ti.
10:33 Onda ja odmah poslah k tebi; i ti si dobro učinio što si došao. Sad dakle mi svi stojimo pred Bogom da čujemo sve što je tebi od Boga zapoveđeno.
10:34 A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
10:35 Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu"

Dakle, deseto poglavlje dela apostolskih ne govori o jelu - vec je u pitanju poruka koju je Bog uputio Petru, da ni jednog coveka ne naziva poganim ili necistim.

Naime, Jevreji su neznabosce smatrali necistima, i bilo im je zabranjeno da imaju bilo kakav kontakt sa njima, da odlaze u kuce neznabozaca...itd.

Bog je ovom vizijom uputio poruku Petru pred sluzbom koju je imao - a to je da objavi jevandjelje Korneliju koji je bio neznabozac.

Ovo on potvrdjuje i u delima 11 poglavlju:

A čuše i apostoli i braća koji behu u Judeji da i neznabošci primiše reč Božju.
11:2 I kad iziđe Petar u Jerusalim, prepirahu se s njim koji behu iz obrezanja,
11:3 Govoreći: Ušao si k ljudima koji nisu obrezani, i jeo si s njima.
11:4 A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
11:5 Ja bijah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe videh utvaru, gde silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
11:6 Pogledavši u nj opazih i videh četvoronožna zemaljska, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
11:7 A čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
11:8 A ja rekoh: Nipošto Gospode! Jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja.
11:9 A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
11:10 A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.
11:11 I gle, odmah tri čoveka staše pred kućom u kojoj bijah, poslani iz Ćesarije k meni.
11:12 A Duh mi reče da idem s njima ne premišljajući ništa. A dođoše sa mnom i ovo šest braće, i uđosmo u kuću čovekovu.
11:13 I kaza nam kako vide anđela u kući svojoj koji je stao i kazao mu: Pošlji ljude u Jopu i dozovi Simona prozvanog Petra,
11:14 Koji će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
11:15 A kad ja počeh govoriti siđe Duh Sveti na njih, kao i na nas u početku.
11:16 Onda se opomenuh reči Gospodnje kako govoraše: Jovan je krstio vodom, a vi ćete se krstiti Duhom Svetim.
11:17 Kad im dakle Bog dade jednak dar kao i nama koji verujemo Gospoda svog Isusa Hrista; ja ko bijah da bi mogao zabraniti Bogu?
11:18 A kad čuše ovo, umukoše, i hvaljahu Boga govoreći: Dakle i neznabošcima Bog dade pokajanje za život.

Laodikeja,
Dal je Jehova dao 10 zapovedi samo Izraelcima ili i ostalim narodima oko njih???
Sto se tice hrane?Jel Jehova zapovedio svim ljudima na zemlji da razlikuju sta ce jesti,ili samo izraelcima?
Jel neIzraelci nisu jeli svinje itd???Jesu bre,jeli su i uzivali u svemu sto su jeli,a tako je i dan danas,pogotovu kad je stari zavet zamenjen Novim savezom ,jedite sta god hocete...!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Deset zapovesti su date svim ljudima u svim vremenima.
One jesu bile date preko Izrailja, ali je Izrailj trebao da bude svetlost svim narodima kako bi svi narodi upoznali pravog Boga.

Govoreći o drugim okolnim narodima Bog kaže sledeće:
"Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.
Blago čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla.

I neka ne govori tuđin ( pripadnik nekog drugog naroda ) koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.

A tuđine sve ( druge narode ) koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom,
jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima" ( knjiga proroka Isaije 56. 1-7 )

To važi i za zdravstvene principe.

Nezdrava ishrana donosi bolesti i preranu smrt.
Još nisam dobio odgovor na pitanje - da li bi Bog koji je ljubav i koji želi čoveku i fizičko i duhovno zdravlje navodio čoveka da jede nešto što će mu doneti bolesti i preranu smrt.
Ja sam se lično nagledao bolesnih nepokretnih ljudi po bolnicama koji se leče od šlogova izazvanih konzumacijom svinjskog mesa.

Ako zauzmemo stav da je Bog dozvolio čoveku da sve jede - onda je on zločinac, jer je odgovoran za sve nasilne smrti izazvane konzumiranjem ovakvih namirnica.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
One jesu bile date preko Izrailja, ali je Izrailj trebao da bude svetlost svim narodima kako bi svi narodi upoznali pravog Boga.

"Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.
Blago čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla.

I neka ne govori tuđin ( pripadnik nekog drugog naroda ) koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.

A tuđine sve ( druge narode ) koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom,
jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima" ( knjiga proroka Isaije 56. 1-7 )

To važi i za zdravstvene principe.

Nezdrava ishrana donosi bolesti i preranu smrt.
Još nisam dobio odgovor na pitanje - da li bi Bog koji je ljubav i koji želi čoveku i fizičko i duhovno zdravlje navodio čoveka da jede nešto što će mu doneti bolesti i preranu smrt.
Ja sam se lično nagledao bolesnih nepokretnih ljudi po bolnicama koji se leče od šlogova izazvanih konzumacijom svinjskog mesa.

Ako zauzmemo stav da je Bog dozvolio čoveku da sve jede - onda je on zločinac, jer je odgovoran za sve nasilne smrti izazvane konzumiranjem ovakvih namirnica.

Ma nije tacno da su 10 zapovedi dati svim ljudima! gde ti to pise?
U Bibliji pise da je Zakon 10 zapovedi dat samo Izraelcima.
5.Moj 1:1,2
1 I Mojsije sazva sav narod Izrailjev, i reče im: Čuj Izrailju uredbe i zakone, koje ću danas kazati da čujete, da ih naučite i držite ih i tvorite.
2 Gospod Bog naš učini s nama zavet na Horivu.
Znas li ti neko mesto u Bibliji da pise da je 10 zapovedi dao i drugim narodima???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Upravo si i sam citirao ono sto potvrdjuje da su zapovesti date i TUDJINIMA - PAGANIMA.

Budi posten i prihvati rec Bozju i ono sto ona govori.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Upravo si i sam citirao ono sto potvrdjuje da su zapovesti date i TUDJINIMA - PAGANIMA.

Budi posten i prihvati rec Bozju i ono sto ona govori.

Tudjini o kojima govori Biblija jesu pojedinci iz raznih naroda koji zele da sluze Jehovi Bogu,a ne drugi narodi.
Ogromna je razlika izmedju pojedinih ljudi i citavih naroda.

Eto sam si lepo citirao taj stih
Tudjini koji odluce da sluze Jehovi Bogu,nikad nisu mogli da postanu Bozji svestenici itd,vec samo sluge Izraelu,ali i to je bilo dobro.Bolje je bilo biti Jevrejski proselit nego paganin.,i to je za svaku pohvalu.
Ali poenta je da je zakon dat Izraelcima,a ne drugim narodima!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To je tvoje mišljenje koga nisi voljan da se odrekneš i ako si svestan šta biblija govori o tome.

Zakon je za SVE NARODE, to je jasna biblijska nauka.

Blago
čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla.
I neka ne govori
tuđin ( pripadnik nekog drugog naroda ) koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za
uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Djela apostolska 10,15
A glas će mu opet, po drugi put:
"Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!
Djela apostolska 11,9
A glas će s neba po drugi put:
`Što Bog očisti, ti ne zovi nečistim
.`
-----------------------------------------------

Da li netko tvrdi da Bog Otac Jedini Jahve
NIJE SVE OČISTIO?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno, svi ljudi su pred njim jednaki, nema Jevrejina i necistog neznabosca kako su ih Jevreji smatrali / to je sustina Petrove vizije, i Petar to sam potvrdjuje.

'''I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim'' (Dela 10. 28 )

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Koliko je ta tzv. čista hrana vaistinu čista? Opšte zagađenje čovekova okoliša da ne spominjemo namerno prskanje svim mogućim pesticidima i insekticidima, pa onda još i veštačka đubriva i još koješta. I da mi neko kaže da ja jedem nečistu hranu jer obožavam pršut šta je ipak polovica svinjske guzice koju nabavljam od proverenog poljoprivrednika koji se bavi isključivo ekološkom proizvodnjom. Za zdravu hranu treba para a tzv. čistu hranu onečišćenu svim mogućim otrovima moraju da jedu siromašni zbog čega će da dođu Bogu na ispoved pre nego šta bi trebali, u svakom slučaju pre nego kad bi jeli tzv. nečistu hranu a ekološko proizvedenu. Koliko uopšte stvarnih prizvođača hrane piše ovde o čistoj ili nečistoj hrani?

Natrag