ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Moze da se jede sve sto je propisano u zdravstvenom zakonu, a to su sve zivotinje koje danas poznajemo kao domace, osim svinjetine koja je nezdrava za ljudsku ishranu, a cija stetnost danas seje smrt sirom planete, i takodje divlje zivotinje i ptice, bube i gmizavaci - cije je meso takodje nezdravo za ljudsku ishranu.

Pojam necistih nije nestao u novom zavetu, i Bog i dalje ocekuje od svog naroda da postuje zdravstveni zakon kao bi sacuvao i fizicko i duhovno zdravlje.

Sledeci citat potvrdjuje da je pojam necistih zivotinja i dalje zastupljen u novom zavetu.

PTICE NECISTE U RUSEVINAMA VAVILONA:

"И послије овога видјех другога анђела гдје силази са неба, који имаше област велику; и земља се засвијетли од славе његове.
И повика јакијем гласом говорећи: паде, паде Вавилон велики, и поста стан ђаволима, и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистијех и мрскијех; јер отровнијем вином курварства својега напоји све народе"
( otkrivenje 18. 1 - 2 )

SUD ZA ONE KOJI JEDU MESO SVINJECE:

"Вас дан пружах руке своје народу непокорну, који иде за својим мислима путем који није добар
Народу, који ме једнако гњеви у очи, који приноси жртве у вртовима и кади на опекама;
Који сједе код гробова и ноћују у пећинама, једу месо свињеће и јуха им је нечиста у судовима.

Који говоре: одлази, не дохватај ме се, јер сам светији од тебе. Ти су дим у ноздрвама мојим, огањ који гори вас дан.
Ето, написано је преда мном: нећу мучати, него ћу платити, платићу им у њедра.
За безакоња ваша и за безакоња отаца ваших, вели Господ, који кадише на горама, и на хумовима ружише ме, измјерићу им у њедра плату за дјела која чинише од почетка"
( Isaija 65. 2 - 7 )
Sto se mene tice mozes jesti sta god hoces.
Ja gledam da sledim savet iz Biblije da ne spoticem nikoga po pitanju hrane.
a ti kad zelis da se opravdas zakonom Mojsijevim ,
pogledaj jos sta pise u galatima 4:10
10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.
Ako zelis da slusas Mojsijev zakon znaj samo da moras da slusas ceo Mojsijev zakon,a ne ovo hocu,ovo necu.
Vodece telo hriscana iz I veka u Jerusalimu jasno je dalo uputstva dela ap:15"19,-23
nigde se ne spominje da mogu jesti ovce ili svinje...Bitno je da ne konzumiraju krv,da ne jedu hranu zrtvovanu idolima.,dakle mogu jesti i svinjetinu,jer da je to odvratno bilo bi zapisano da ne smeju da jedu SVINJETINU!!!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U novom zavetu ne pise da ne sme da se jede svinjetina, ali ne pise ni da sme.

Da su apostoli upucivali u novom zavetu da sme da se jede svinjetina - to bi izazvalo nacionalni skandal, i apostoli bi sigurno dosli u konfrontaciju sa Jevrejima po ovom pitanju, ali mi u novom zavetu ne pronalazimo ni jedan slucaj da su oni dolazili u sukob sa Jevrejima po pitanju ishrane, sto znaci da su apostoli sami postovali zdravstveni zakon i hranili se zdravo, i nikoga i nikada nisu upucivali da sme da jede svinjetinu, osim sto su pisali protiv onih Jevreja koji su zabranjivali koriscenje cistehrane propisane zdravstvenim zakonom.

Ponovicu ono sto sam napisao u jednom od ranijih komentara.

Ako su Hristos i apostoli dopustili ljudima da u novom zavetu jedu svinjetinu, onda su oni zlocinci bez premca, jer konzumiranje svinjeceg mesa vodi ljude u sigurnu smrt i to u mukama izazvanim zacepljenjem krvnim sudovima - koje izaziva slog i mozdani udar.

To je slika o Bogu koju biblija ne poznaje.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
[QUOTE = "Laodiceji, post: 1386742, member: 363.141"] U novom zavjetu ne pise da ne smije jesti svinjetina, ali ne pise ni da smije.

Da su apostoli upucivali u novom zavjetu da smije se jede svinjetina - to bi izazvalo nacionalni skandal, i apostoli bi sigurno dosli u konfrontaciju sa Židovima po ovom pitanju, ali mi u novom zavjetu ne pronalazimo ni jedan slucaj da su oni dolazili u sukob s jevrejima po pitanju prehrane, sto znaci da su apostoli sami postovali zdravstveni zakon i hranili se zdravo, i nikoga i nikada nisu upućivali da smije jesti svinjetinu, osim sto su pisali protiv onih Židova koji su zabranjivali koriscenje cistehrane propisane zdravstvenim zakonom.

Ponovicu ono sto sam napisao u jednom od ranijih komentara.

Ako su Krist i apostoli dopustili ljudima da u novom zavjetu jedu svinjetinu, onda su oni zlocinci bez premca, jer konzumiranje svinjeceg mesa vodi ljude u sigurnu smrt i to u mukama izazvanim zacepljenjem krvnim sudovima - koje izaziva slog i mozdani udar.

To je slika o Bogu koju biblija ne poznaje. [/ QUOTE]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Isus i apostoli su bili - ŽIDOVI!

Kršćani - NISU Židovi pod SZ Levitskim Zakonima.
Čak i sam Isus poništava Smrtnu Kaznu za SUBOTU - za Židove!

1. Korinćanima 10,23
" Sve je slobodno ! "Ali - sve ne koristi. " Sve je dopušteno ! "Ali - sve ne saziđuje.

1. Korinćanima 10,25
Sve što se prodaje na tržnici, jedite ništa ne ispitujući poradi savjesti.

1. Korinćanima 10,26
Ta Gospodnja je zemlja i sve na njoj !

1. Korinćanima 10,27
Pozove li vas koji nevjernik i želite se odazvati, jedite što vam se ponudi ništa ne ispitujući poradi savjesti .

-----------------------------------
SVE jedi što je na tržnici - a tamo - SVINJE!
Kod NEVJERNIKA jesi SVINJE!

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ma to sto ti pricas o svinjetini to su obicne gluposti.
Nema nista lepse od pecene svinje na raznju.kad zapucketa vruca kozica sa svinjskim mesom nista lepse nema za hranu.
Kakav bre holesterol zakrcenje krvnih sudova i ostalo,pusti se tih gluposti.A sta cemo sa lojem,od loja se ne dobija holesterol?
Sve sto preterano konzumiras jeste stetno!
Da li znas da se holesterol dobija cak i od kolaca?,pa nemoj da jedes ni kolace.
Bozje odobrenje da se sve moze jesti upuceno je preko apostola petra,delima ap 10:11-15
11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
Dakle kad je otisao nakon toga kod neznabosaca jeo je sve sto i oni jedu,a Rimljani mnogo vole svinjetinu!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Apostol Pavle ovde govori o Jevrejskim trznicama a ne mnogobozackim, a drugi tekst ne govori o mnogoboscima, vec o nevernicima koji su bili u veri pa otpali, znaci koji imaju svest o zdravoj ishrani.

Na drugom mestu naprimer apostol Pavle govoreci o onima koji su bili u veri pa otpali napominje "SA TAKVIMA I DA NE JEDETE"

Dakle, ovde se ne radi o vrsti hrane, vec o savesti da li da se sa takvim ljudima jede ili ne zbog njihovog otpada.

Nisi odgovorio.
Da li smatras da je tvoj Bog zlocinac i da hranom ubija ljude?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Apostol Pavle ovde govori o Jevrejskim trznicama a ne mnogobozackim, a drugi tekst ne govori o mnogoboscima, vec o nevernicima koji su bili u veri pa otpali, znaci koji imaju svest o zdravoj ishrani.

Na drugom mestu naprimer apostol Pavle govoreci o onima koji su bili u veri pa otpali napominje "SA TAKVIMA I DA NE JEDETE"

Dakle, ovde se ne radi o vrsti hrane, vec o savesti da li da se sa takvim ljudima jede ili ne zbog njihovog otpada.

Nisi odgovorio.
Da li smatras da je tvoj Bog zlocinac i da hranom ubija ljude?

Ma kakva bre crna jevrejska trznica.
Zar ne umes da citas?
Petar je dobio viziju od Boga,jos dok je bio budan,a ne u snu.
Bog je taj koji mu je dao sve zivotinje da pokolje i da jede,a ne nikakva jevrejska trznica.
Petar je cak tri puta pokusao da odgovori Boga od toga,dok mu ovaj nije naredio
15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
Zato Laodikeja nemoj da poganis,ono sto je Bog ocistio!Ne govori za svinju da je i dan danas necista zivotinja,jer tako vredjas samoga Boga.

I naravno Bog nije zlocinac,niti on hranom ubija ljude kao sto ti mislis.
Svinje se jedu od pamtiveka pa ljudi nisu zbog toga umirali!!!Svi su ih jeli sem Izraelaca!
I ne samo to.Dok su svi ljudi radili malte ne jedno te isto,nisu Izraelci kao Bozji narod!!!
Nemas ni jedan argument da se od svinjeceg mesa umire!!!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hajde da vidimo ceo kontekst 10 poglavlja dela apostolskih:

"A u Ćesariji beše jedan čovek po imenu Kornilije, kapetan od čete koja se zvaše talijanska.
10:2 Pobožan i bogobojazan sa celim domom svojim, koji davaše milostinju mnogim ljudima i moljaše se Bogu bez prestanka;
10:3 On vide na javi u utvari oko devetog sata dnevi anđela Božjeg gde siđe k njemu i reče mu: Kornilije!
10:4 A on pogledavši na nj i uplašivši se reče: Šta je, Gospode? A on mu reče: Molitve tvoje i milostinje tvoje iziđoše na pamet Bogu;
10:5 I sad pošlji u Jopu ljude i dozovi Simona prozvanog Petra:
10:6 On stoji u nekog Simona kožara, kog je kuća kod mora: on će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
10:7 I kad otide anđeo koji govori Korniliju, dozvavši dvojicu od svojih slugu i jednog pobožnog vojnika od onih koji mu služahu,
10:8 I kazavši im sve posla ih u Jopu.

10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.

10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.

10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.

10:28 I reče im: Vi znate kako je neprilično čoveku Jevrejinu družiti se ili dolaziti k tuđinu; ali Bog meni pokaza da nijednog čoveka ne zovem poganim ili nečistim;
10:29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?
10:30 I Kornilije reče: Od četvrtog dana do ovog časa ja postih, i u deveti sat moljah se Bogu u svojoj kući; i gle, čovek stade preda mnom u haljini sjajnoj,
10:31 I reče: Kornilije! Uslišena bi molitva tvoja i milostinje tvoje pomenuše se pred Bogom.
10:32 Pošlji dakle u Jopu i dozovi Simona koji se zove Petar: on stoji u kući Simona kožara kod mora, koji kad dođe kazaće ti.
10:33 Onda ja odmah poslah k tebi; i ti si dobro učinio što si došao. Sad dakle mi svi stojimo pred Bogom da čujemo sve što je tebi od Boga zapoveđeno.
10:34 A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
10:35 Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu"

Dakle, deseto poglavlje dela apostolskih ne govori o jelu - vec je u pitanju poruka koju je Bog uputio Petru, da ni jednog coveka ne naziva poganim ili necistim.

Naime, Jevreji su neznabosce smatrali necistima, i bilo im je zabranjeno da imaju bilo kakav kontakt sa njima, da odlaze u kuce neznabozaca...itd.

Bog je ovom vizijom uputio poruku Petru pred sluzbom koju je imao - a to je da objavi jevandjelje Korneliju koji je bio neznabozac.

Ovo on potvrdjuje i u delima 11 poglavlju:

A čuše i apostoli i braća koji behu u Judeji da i neznabošci primiše reč Božju.
11:2 I kad iziđe Petar u Jerusalim, prepirahu se s njim koji behu iz obrezanja,
11:3 Govoreći: Ušao si k ljudima koji nisu obrezani, i jeo si s njima.

11:4 A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
11:5 Ja bijah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe videh utvaru, gde silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
11:6 Pogledavši u nj opazih i videh četvoronožna zemaljska, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
11:7 A čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
11:8 A ja rekoh: Nipošto Gospode! Jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja.
11:9 A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
11:10 A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.
11:11 I gle, odmah tri čoveka staše pred kućom u kojoj bijah, poslani iz Ćesarije k meni.
11:12 A Duh mi reče da idem s njima ne premišljajući ništa. A dođoše sa mnom i ovo šest braće, i uđosmo u kuću čovekovu.
11:13 I kaza nam kako vide anđela u kući svojoj koji je stao i kazao mu: Pošlji ljude u Jopu i dozovi Simona prozvanog Petra,
11:14 Koji će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
11:15 A kad ja počeh govoriti siđe Duh Sveti na njih, kao i na nas u početku.
11:16 Onda se opomenuh reči Gospodnje kako govoraše: Jovan je krstio vodom, a vi ćete se krstiti Duhom Svetim.

11:17 Kad im dakle Bog dade jednak dar kao i nama koji verujemo Gospoda svog Isusa Hrista; ja ko bijah da bi mogao zabraniti Bogu?
11:18 A kad čuše ovo, umukoše, i hvaljahu Boga govoreći: Dakle i neznabošcima Bog dade pokajanje za život.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Da bi pojasnio znacenje tih stihova ,evo ti jos jasnijih stihova
1.korincanimna 10:25
25 Sve što se prodaje na mesarnici, jedite, i ništa ne ispitujte savesti radi;
Rimljanima 14:2
2 Jer jedan veruje da sme svašta jesti, a koji je slab jede zelje.
3 Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osuđuje onog koji jede; jer ga Bog primi.
U skladu sa gore recenim,nigde se ne spominje cista i necista hrana.
Ja necu nikoga da ukoravam sta ce ko da jede,nije ni bitno,sem da dolazi vreme kad vise necemo jesti meso od zivotinja ,vec cemo biti vegeterijanci.Zato jedimo umereno,i jos malo dok je dozvoljeno vreme.
Na kraju ce sve biti u miru,pa cak i same zivotinje,ljudi ce jesti plodove sa drveca ,a mesojedi kao lav jesce slamu kao vo!!!

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
da li je teško shvatiti da u hebrejskoj mesnici NIJE bilo nečistih životinja??
pogotovo svinjetine

Biblija nam jasno govori da je svinja ne samo simbol demona, nego i njihov stan

Jer bijaše zapovjedio nečistom duhu da iziđe iz toga čovjeka. Da, dugo ga je već vremena držao u vlasti i makar su ga lancima vezali i u verigama čuvali, on bi raskidao spone i zloduh bi ga odagnao u pustinju.
Isus ga nato upita: "Kako ti je ime?" On reče: "Legija", jer u nj uđoše mnogi zlodusi.
I zaklinjahu Ga zlodusi da im ne naredi vratiti se u Bezdan.
A ondje u gori paslo je poveliko krdo svinja. Zaklinjahu ga dakle da im dopusti ući u njih. I on im dopusti.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
[QUOTE = "Laodiceji, post: 1386762, member: 363.141"] Apostol Pavao ovdje govori o Jevrejskim trznicama a ne mnogobožačku, a drugi tekst ne govori o mnogoboscima, vec o nevjernicima koji su bili u vjeri pa otpali, znaci koji imaju svijest o zdravoj prehrani.
[/ QUOTE]
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GDJE to piše - postoji Židovska i mnogobožačku tržnica?
Koji su to stihovi?
---------------------
Pročitaj malo SZ - obnova Jeruzalema - tko je dolazio u Jeruzalem prodavati!

-------------------------------------------------- -----------------------------------
Da li su apostoli išli po cijelom svijetu propovijedati?
Da li su išli i među višebošcima?
JESU!

A što je bili na tržnicama višebožaca?
SVINJE!

-------------------------------------------------- -------------

ALI - ovaj detalj NE MOŽEŠ POBITI!

1. Korinćanima 10,27

Pozove li vas koji nevjernik
i želite se odazvati,
jedite što vam se ponudi ništa
ne ispitujući poradi savjesti.

-------------------------------------------------- -----------------