VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Da bi pojasnio znacenje tih stihova ,evo ti jos jasnijih stihova
1.korincanimna 10:25
25 Sve što se prodaje na mesarnici, jedite, i ništa ne ispitujte savesti radi;
Rimljanima 14:2
2 Jer jedan veruje da sme svašta jesti, a koji je slab jede zelje.
3 Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osuđuje onog koji jede; jer ga Bog primi.
U skladu sa gore recenim,nigde se ne spominje cista i necista hrana.
Ja necu nikoga da ukoravam sta ce ko da jede,nije ni bitno,sem da dolazi vreme kad vise necemo jesti meso od zivotinja ,vec cemo biti vegeterijanci.Zato jedimo umereno,i jos malo dok je dozvoljeno vreme.
Na kraju ce sve biti u miru,pa cak i same zivotinje,ljudi ce jesti plodove sa drveca ,a mesojedi kao lav jesce slamu kao vo!!!
Ovo sam vec objasnio.
Pavle ovde pise zbog ekstremnig struja unutar Judeizma koje su postojale u to vreme - koje su propagirale asketski zivot i odricanje od hrane koju je Bog propisao u starom zavetu.
Zato apostol Pavle savetuje da sve sto se prodaje u Jevrejskim mesarnicama u kojima su Jevreji uglavnom trgovali cistim zivotinjama - prodajuci ili kupujuci zivotinje za prinosenje zrtava ili za ishranu, da sve sto je u tim mesarnicama da jedu, ne odbijajuci mesnu ishranu.
Upravo sledeci citat iz teksta potvrdjuje da se tu radi o Jevrejskim trznicama, jer apostol Pavle kaze "Sve što se prodaje na mesarnici, jedite, i ništa ne ispitujte savesti radi"
Apostol Pavle ovde govori da nista nije potrebno da se ispituje zbog savesti, jer da se na tim trznicama prodavalo meso necistih zivotinja ili svinje, tada apostol ne bi izgovorio ovu rec "i ništa ne ispitujte savesti radi" jer ono sto nije po savesti to ne treba ciniti, a apostol ovde napominje da se cini jer je u skladu sa savescu.
Apostol Pavle ovde govori i o mesu koje se zrtvovalo idolima, a ono se uglavnom prodavalo u mnogobozackim trznicama gde je bilo i necistih zivotinja koje su se prinosile na zrtvu.
Poznato je da su mnogobosci prinosili svinje na zrtvu svojim Bogovima, i apostol upravo govoreci o savesti, upucuje na to da se na Jevrejskim trznicama ne moze naci svinjetina koju su mnogobosci prinosili na zrtvu, i prema tome nema opasnosti da ljudi kupe i jedu nesto sto nije po savesti.
U kontekstu celog ovog gornjeg teksta - apostol Pavle jasno kaze da ne treba da se jede meso idolsko koje je svinjetina:
"Gledajte Izrailja po telu: koji jedu žrtve nisu li zajedničari oltara?
Šta dakle govorim? Da je idol šta? Ili idolska žrtva da je šta?
Nije; nego šta žrtvuju neznabošci, da đavolima žrtvuju, a ne Bogu; a ja neću da ste vi zajedničari sa đavolima.
Ne možete piti čaše Gospodnje i čaše đavolske; ne možete imati zajednice u trpezi Gospodnjoj i u trpezi đavolskoj.
Ili da prkosimo Gospodu? Eda li smo mi jači od Njega?
Sve mi je slobodno, ali nije sve na korist; sve mi je slobodno, ali sve ne ide na dobro...
Ako li vam pak ko reče: Ovo je idolska žrtva, ne jedite radi onog koji vam kaže, i radi savesti; jer je Gospodnja zemlja i šta je na njoj...
Ako dakle jedete, ako li pijete, ako li šta drugo činite, sve na slavu Božiju činite" ( 1 Korincanima 10. 16 - 31 )
Dakle, kontekst je jasan.
Apostol na prvom mestu govori zbog ekstremnih struja unutar Judeizma koje su postojale u to vreme - koje su propagirale asketski zivot i odricanje od hrane koju je Bog propisao u starom zavetu za ishranu, i upucuje da sve sto se prodaje u Jevrejskim trznicama ( a to je meso cistih zivotinja ) da moze da se jede.
Na drugom mestu on upucuje da se ne jede svinjetina koja pretstavlja idolsku zrtvu.
ALI - ovaj detalj NE MOŽEŠ POBITI!
1. Korinćanima 10,27
Pozove li vas koji nevjernik
i želite se odazvati,
jedite što vam se ponudi ništa
ne ispitujući poradi savjesti.
-------------------------------------------------- -----------------
Nevjernik je više Božac.
Višebožac jede SVINJU!
Vec sam odgovorio.
Taj tekst ne govori o mnogoboscima, vec o braci u veri - nevernicima koji su bili u veri pa otpali, znaci koji imaju svest o zdravoj ishrani.
Na drugom mestu naprimer apostol Pavle govoreci o onima koji su bili u veri pa otpali napominje "SA TAKVIMA I DA NE JEDETE"
"Писах вам у посланици да се не мешате с курварима;
И то ја не рекох за курваре овог света, или тврдице или идолопоклонике; јер бисте морали изићи из света.
А сад вам писах да се не мешате ако који који се брат зове, постане курвар, или тврдица, или идолопоклоник, или кавгаџија, или пијаница, или хајдук; с таквима да и не једете" ( 1 Korincanima 5. 9 - 11 )
Dakle, ovde se ne radi o vrsti hrane, vec o savesti da li da se sa takvim ljudima koji su otpali - jede ili ne zbog njihovog otpada.
Apostol savetuje da ako takav brat nevernik zeli da pozove brata vernika u svoj dom, da po slobodnoj volji moze prihvatiti poziv i slobodno sa njim jesti.