Iz gore priloženih dokaza - videli smo da su apostol Pavle i svi apostoli pripadali prvobitnoj zajednici Hrišćana u Jerusalimu poznatoj kao "Nazareti ili Nazareni" koja se sastojala od obraćenih Jevreja, koji su držali deset zapovesti i Subotu.
U to vreme nije postojala druga zajednica Hrišćana u Jerusalimu - osim te jedna apostolske zajednice, koja se sastojala od obraćenih ljudi i žena koji su se obratili na pedesetnici, i kojoj su pripadali svi apostoli.
Crkveni istoričar Epifanije ( 315 - 403 n. e ), svedoči da su Nazareni držali 10 Božjih zapovesti i biblijsku subotu kao dan odmora, da priznaju Hrista kao Mesiju i Božjeg sina, da je Bog stvoritelj, i da su oni direktni potomci Apostola.
Ovo potvrđuje kasnije i Rimska crkva u izjavi Kardinala Humberta nakon velikog rascepa 1054 godine između istočnog i zapadnog Hrišćanstva, i on kaže sledeće:
"Zato u takvom svetkovanju subote, gde i na koji način mi Latini imamo išta zajedničko sa Jevrejima, jer oni su besposleni i svetkuju subotu, ne oru?
Mi hrišćani nemamo ništa zajedničko sa Jevrejima, oni subotu svetkuju, ne oru i ne žanju, zbog običaja ne rade nego praznuju, imaju posebne obroke, i njihove sluge i sluškinje, stoka i životinje, koje nose teret miruju, ali mi Latini ne držimo ni jednu od ovih stvari, nego radimo svaku vrstu posla kao na bilo koji od pet prethodnih dana, i mi postimo isto tako kao što to činimo u šesti dan, petak, koji stoji do subote.
Ipak, vi Grci, ako ne judaizirate, kažite nam zašto imate nešto zajedničko sa Jevrejima u sličnom svetkovanju subote.
Oni svakako svetkuju subotu, i vi je svetkujete, oni poste i uvek prekidaju post u subotu, u njihovom četrdesetodnevnom periodu oni prekidaju post svake subote osim jedne.
I vi Grci u vašem četrdesetodnevnom periodu prekidate post svake subote osim jedne.
Oni Jevreji imaju dvostruki razlog za svetkovanje subote, jasno, zbog zakona Mojsijevih i zbog učenika koji su bili ožalošćeni i teškog srca na dan subotnji i zbog smrti Gospodnje, za koga su verovali da neće vaskrsnuti.
Zato što vi svetkujete subotu sa Jevrejima i sa nama dan Gospodnji nedelju, vi izgleda da takvim svetkovanjem imitirate sektu Nazarena, koji na ovaj način prihvataju hrišćanstvo, ali ne mogu ostaviti judeizam"
Ovo je jasan dokaz da je prva Hrišćanska crkva u Jerusalimu kojoj su pripadali svi apostoli - bila poznata pod imenom "Nazareti ili Nazareni" i da su oni držali deset zapovesti i Subotu, što znači da su svi apostoli i apostol Pavle držali sve zapovesti i Subotu.
Ova prva crkva nema veze sa Rimokatoličkom koja se odvojila sredinom 2 veka od ostatka Hrišćanske crkve svojim kompromisom sa mnogoboštvom i usvojivši pojedina mnogobožačka učenja, kao i mnogobožački dan sunca - nedelju, obukavši je u Hrišćansko ruho, a odrekavši se jevanđeoske istine i Subote koju je do tada poštovala kao Božji sveti dan, a od koje je kasnije nastala Pravoslavna crkva.