Hajde da vidimo.
"DAKLE JE LJUBAV ISPUNJENJE ZAKONA" ( Rimljanima 13. 10 )LJUBAV PREMA BOGU
1. Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga.
Nemoj imati drugih bogova uza me.
Ako imam ljubav prema Bogu da li cu imati drugih Bogova ili cu slaviti samo njega kao jedinog Boga?
2. Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na
sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene;
A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje.
Ako imam ljubav prema Bogu da li cu se klanjati delima svojih ruku?
3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svojega; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime njegovo uzalud.
Ako imam ljubav prema Bogu da li cu uzimati njegovo ime uzalud?
4. Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni
sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je
blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.
Ako imam ljubav prema Bogu da li cu slaviti dan koji je on odredio?
LJUBAV PREMA BLIZNJEM
5. Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.
Ako imam ljubav prema bliznjem da li cu postovati roditelje?
6. Ne ubij.
Ako imam ljubav prema bliznjem da li cu postovati njegov zivot?
7. Ne čini preljube.
Ako imam ljubav prema bliznjem da li cu postovati zenu svog bliznjeg i teziti ka moralnoj cistoti?
8. Ne kradi.
Ako imam ljubav prema bliznjem da li cu postovati imovinu svog bliznjeg?
9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega.
Ako imam ljubav prema bliznjem da li cu uvek govoriti istinu ili lagati?
10. Ne poželi kuće bližnjega svojega, ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega.
Ako imam ljubav prema bliznjem da li cu pozeleti nesto sto pripada svom bliznjem?
Sto se tice opravdanja, mi se opravdavamo iskljucivo verom u Hrista i prihvatanjem njegove zrtve na krstu kao otkup za nase prosle grehe.
Opravdanje verom oznacava sam pocetni proces dolazenja Hristu, koji podrazumeva licno osvedocenje u nasu gresnost, i prihvatanje Isusa kao naseg licnog spasitelja i Gospoda, nakon cega nam Gospod uracunava tu veru i kroz Hristovu posrednicku sluzbu u svetinji nad svetinjama prasta nam prosle grehe, oblaci nas u svoju sopstvenu pravednost i proglasava pravednim kao da nikada nismo gresili.
Dakle, mi ne dolazimo Hristu sa svojom licnom pravdom kao necim sto bi on mogao prihvatiti kao sretstvo oprostenja i opravdanja od greha, vec dolazimo njemu sa verom da nam on moze oprostiti i ocistiti nas od svakog greha.
"Оправдавши се дакле вјером, имамо мир с Богом кроз Господа својега Исуса Христа,
Кроз којега и приступ нађосмо вјером у ову благодат у којој стојимо, и хвалимо се надањем славе Божије" ( Rimljanima 5. 1 - 2 )
Tako opravdan covek vise ne gresi, vec tezi da potpuno svoj zivot uskladi sa Bozjom pravdom zapisanom u Bozjim zapovestima koje je pre opravdanja krsio.
"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jestee.
I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.
Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.
Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog" ( 1 Jovanova 3. 1 - 10 )\
Dakle, opravdavamo se verom, Isus nam prasta i oslobadja greha, oblaci nas u haljine svoje pravednosti i daje nam silu da idemo jednim novim putem, cinjeci od nas nove ljude koji ispunjavaju svaku pravdu zapisanu Bozjim zapovestima.
Ovo je tako jednostavno i razumljivo.