[FONT=&]Проучи ти. Ја сам их одавно проучио. А нарочито после
1. Тимотејеве 4-те главе, поготову
3-ћег стиха ([/FONT]1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,
3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од
JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који
POZNAŠE ISTINU..[FONT=&]) и када сам сазнао да Адвентисти имају тешких грешака у доктрини Цркве. Значи то је Црква КОЈА НИЈЕ СПОЗНАЛА ИСТИНУ! Зато и не могу схватити наредна два стиха ([/FONT]
[SUP][FONT=&]4[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу. [SUP]5[/SUP] Јер се освећује речју Божијом и молитвом.[/FONT][FONT=&])[/FONT]
[FONT=&]А ако нисам у праву – објасни нам ти тај АДВЕНТИСТИЧКИ КОНТЕКСТ (људских тумачења) да нисмо више ми остали Хришћани у заблуди, већ да сви пређемо на држање ЧИСТЕ ХРАНЕ! Као Јевреји.[/FONT]
[FONT=&]Само си заборавио
стихове – Да се сви стихови које сам ја изнео односе на МЕСО ИДОЛСКИХ ЖРТАВА, а не на сво месо.[/FONT]
[FONT=&]Хе, хе. Извињавам се на смеху, али мени је смешно. Петар је у визији видео све животиње. да ПОКОЉЕ и ПОЈЕДЕ, а не ЉУДЕ! Али ти само настави са том причом – ако се упецало 20 милиона Адвентиста. можда ће још неко на овом форуму.[/FONT]
[FONT=&]Ја сигурно нећу – јер сам ову тему детаљно проучио – али има који нису – па њих пецај. Можда се неки и улови.[/FONT]
[FONT=&]Људско тумачење! Односно Адвентистичко. Управо се ту говори о ЈЕЛУ и ПИЋУ и о СУБОТИ. Али ви више верујете Елен Вајт, него Библији. Па она је за вас Дух Пророштва! Док је за мене то ИСУС![/FONT]
[FONT=&]Ово могу сви
форумаши да провере одласком у најближу Адвентистичку Цркву и питају ко је Дух Пророштва! Добиће врло брзо одговор – Елен Г. Вајт![/FONT]
[FONT=&]Да, да. сви су у догмама и заблудама од свих Хришћана сем
Адвентисти! Врло добро. Па зато сам и рекао да имате пуно заједничког са ЈС. И они то исто тврде! Нормално, само овог пута за себе![/FONT]
Ocigledno da je u tvom slucaju u pitanju nepronicljivost i slabo zapazanje, i uz to ne koriscenje literarnog i istorijskog kontksta.
Naravno da je Apostol rekao JELA KOJA BOOG STVORI ZA JELO, a koja je to jela Bog stvorio za jelo mozemo videti u pomenutom starozavetnom tekstu koji to jasno objasnjava.
U tim okvirima se zadrzava Apostol kada kaze JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO, imajuci vec predznanje iz starog zaveta koja su to jela.
U tom smislu SVAKO STVORENJE KOJE JE BOG STVORIO ZA JELO JE DOBRO, a ne ona koja nije stvorio za coveciju ishranu.
Drugo, dobro si rekao, tu se uopste ne radi o svim mesima, vec je akcenat u tekstu na IDOLSKIM ZRTVAMA, i pitanje njihovog konzumiranja.
Naravno da je Bog Petru kroz ovu viziju pokazao da ne treba ni jednog coveka da naziva necistim ili poganim, ali ti nisi pomenuo kljucni tekst koji o tome govori, gde sam Petar objasnjava ovu viziju prilikom posete Kornelijevom domu, coveku koji je bio mnogobozac, i kaze da je Bog tom vizijom njemu pokazao da ni jednoga coveka ne naziva poganim ili necistim, jer je Jevrejima bilo zabranjeno da ulaze u kuce mnogobozaca, da sa njima razgovaraju, i imaju bilo kakav drugi odnos, jer su ih smatrali necistima.
Ako uzmemo u obzir da je ovom vizijom Bog pokazao Petru da sve moze da se jede, ona su u to ukljucene i bube, i sve ptice, i divlje zveri, i gmizavci, jer su sve ove vrste zivotinja bile prisutne u viziji koju je Bog uputio Petru.
Ali hajde da vidimo ceo kontekst o cemu se tu radi:
A u Ćesariji beše jedan čovek po imenu Kornilije, kapetan od čete koja se zvaše talijanska.
10:2 Pobožan i bogobojazan sa celim domom svojim, koji davaše milostinju mnogim ljudima i moljaše se Bogu bez prestanka;
10:3 On vide na javi u utvari oko devetog sata dnevi anđela Božjeg gde siđe k njemu i reče mu: Kornilije!
10:4 A on pogledavši na nj i uplašivši se reče: Šta je, Gospode? A on mu reče: Molitve tvoje i milostinje tvoje iziđoše na pamet Bogu;
10:5 I sad pošlji u Jopu ljude i dozovi Simona prozvanog Petra:
10:6 On stoji u nekog Simona kožara, kog je kuća kod mora: on će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
10:7 I kad otide anđeo koji govori Korniliju, dozvavši dvojicu od svojih slugu i jednog pobožnog vojnika od onih koji mu služahu,
10:8 I kazavši im sve posla ih u Jopu.
10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
10:28
I RECE IM: VI ZNATE KAKO JE NEPRILICNO COVEKU JEVREJINU DRUZITI SE ILI DOLAZITI K TUDJINU, ALI BOG MENI POKAZA DA NI JEDNOGA COVEKA NE ZOVEM POGANIM ILI NECISTIM.
10:29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?
10:30 I Kornilije reče: Od četvrtog dana do ovog časa ja postih, i u deveti sat moljah se Bogu u svojoj kući; i gle, čovek stade preda mnom u haljini sjajnoj,
10:31 I reče: Kornilije! Uslišena bi molitva tvoja i milostinje tvoje pomenuše se pred Bogom.
10:32 Pošlji dakle u Jopu i dozovi Simona koji se zove Petar: on stoji u kući Simona kožara kod mora, koji kad dođe kazaće ti.
10:33 Onda ja odmah poslah k tebi; i ti si dobro učinio što si došao. Sad dakle mi svi stojimo pred Bogom da čujemo sve što je tebi od Boga zapoveđeno.
10:34 A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
10:35 Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu.
Procitaj moj prethodni komentar u kome sam objasnio da su principi zdrave ishrane upravo dati iz zdravstvenih razloga, i da Bog nije zlocinac koji svoja stvorenja navodi da jedu nesto sto ce im doneti bolesti i preranu smrt, jer Bog je ljubav i zeli svojim stvorenjima kako fizicko, tako i duhovno zdravlje.
Kada shvatis ovu povezanost izmedju Duha i tela, izmedju fizickog i Duhovnog zdravlja, onda ces razumeti i ceo ovaj problem o kome diskutujemo.
Sardu, ja nemam nista protiv tebe licno, ali vidim da svesno zavodis ljude na krive staze, jer ne moguce je da neko bude toliko nepronicljiv da ne uvidi jasne nedvosmislene istine koje se uocavaju kada se malo pazljivije proucava rec Bozja.
Jedan primer je upravo ova gnusna neistina koju vec dugo plasiras na forumu, da je Elen Wajt sama kao osoba Duh prorostva, i da je tako zovu u Adventistickoj crkvi.
To je tako zlo i podmuklo sa tvoje strane da ja ne mogu nista da kazem pozitivno o tome.
Kada bi ljudi stvarno otisli u Adventisticku crkvu i proverili da li je ova tvoja tvrdnja istinita uverili bi se da nije.
Ali ti verujes da niko nece stvarno da ode u Adventisticku crkvu i da stvarno to proveri, pa svesno inznosis ovu laz jer verujes da ce neko da ti poveruje bez da sam proverava da li je to istina.
Dakle, Elen Wajt kao osoba nije Duh prorostva, vec je ona imala ovaj dar proricanja, pa prema tome njeni spisi nazvani Svedocanstva Duha prorostva ne ukazuju na nju kao osobu - Duh prorostva, vec na Duha Svetoga koji je u stvari nadahnjivao pisanje ovih svedocanstava, i on Duh Sveti je Duh prorostva, a ne Elen Wajt kao osoba.
Sve sto radis cinis sebi na stetu, ali to je tvoja slobodna volja, a meni te je iskreno zao, jer moje pobude su iskljucivo da posvedocim istinu i nista vise od toga, ko zeli da je poslusa on ce je i shvatiti, jer sam Gospod Isus je napomenuo: "KO HOCE DA SLUZI BOGU, RAZUMECE DA LI JE OVA NAUKA OD BOGA ILI JA SAM OD SEBE GOVORIM"