Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Не треба уопште саблажњавати друге са јеловником, бар ја не радим то. Знам шта сме, а шта не сме. Ако је закон у срцу (обрезано срце), човек не присиљава себе да се држи закона, већ прихвата закон као праведни, и не губи време за проналажење оправдања. Закон је свет и непромењив и крај приче. Не присиљава се човек закону, јер то је јарам Мојсијевог закона, већ срцем прихвата закон и не уздржава се само зато што ће бити кажњен. Закон је део њега и не мора да се правда.

Ако се некоме нешто једе - нека једе. Ја ћутим и не једем. Има битнијих ствари, а својим примером свакако скрећем пажњу јер то је прво што догматама пада у очи. Не говоре о Спасењу, већ им се све врти око свиње.
Најгоре је што се ту воде велике полемике и расколи, а кључна тема се заобилази због споредних. Свако коме је Божија заповест света, он ће то имати усађено у срцу и неће слушати свет. Због љубави према Богу (прва Христова заповест) неће се присиљавати заповестима, већ ће их извршавати у љубави и радости. То се односи и на однос према ближњима.

36. Учитељу! Која је заповест највећа у закону? 37. А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом.

38. Ово је прва и највећа заповест.
39. А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.

40. О овима двема заповестима виси сав закон и пророци. (Матеј 22)

Ако, дакле, љубиш Господа свим срцем, свака заповест из закона ти не пада тешко већ љубављу и благодаћу се нећеш огрешити, јер љубав надвладава сваку догму и одступање од Бога. Ко љуби Господа, чини вољу Његову у радости, не у робовању закону.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
OK, hvala brate. Samo bih te pitao 2 pitanja:
1. Ko ovde sablažnjava sa jelom - Laodikeja mene ili ja Laodikeju!?
2. Isto pitanje, samo sada - Adventisti sve ostale hrišćanske denominacije, ili sve ostale hrišćanske Crkve Adventiste!?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Prouci ponovo ove tekstove koje si prilozio ali ovoga puta malo pazljivije, i videces da oni uopste ne govore o razlici izmedju cistih i necistih zivotinja, a jos manje da upucuju da sme da se jede svinjetina, vec si ih ti tako shvatio jer ne uzimas ceo kontekst u kome su ovi tekstovi smesteni.
[FONT=&amp]Проучи ти. Ја сам их одавно проучио. А нарочито после 1. Тимотејеве 4-те главе, поготову 3-ћег стиха ([/FONT]1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,
3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који POZNAŠE ISTINU..[FONT=&amp]) и када сам сазнао да Адвентисти имају тешких грешака у доктрини Цркве. Значи то је Црква КОЈА НИЈЕ СПОЗНАЛА ИСТИНУ! Зато и не могу схватити наредна два стиха ([/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу. [SUP]5[/SUP] Јер се освећује речју Божијом и молитвом.[/FONT][FONT=&amp])[/FONT]

[FONT=&amp]А ако нисам у праву – објасни нам ти тај АДВЕНТИСТИЧКИ КОНТЕКСТ (људских тумачења) да нисмо више ми остали Хришћани у заблуди, већ да сви пређемо на држање ЧИСТЕ ХРАНЕ! Као Јевреји.[/FONT]

Svi ovi tekstovi se uglavnom bave problemom ispravnosti jedenja idolskih zrtava u idolskom hramu, odnosno hrane zrtvovane mnogobozackim Bogovima.
[FONT=&amp]Само си заборавио стихове – Да се сви стихови које сам ја изнео односе на МЕСО ИДОЛСКИХ ЖРТАВА, а не на сво месо.[/FONT]

Jedan od tekstova koje si naveo pominje slucaj sa Petrom i vizijom koju mu je Bog dao, a kojom mu je uputio jedan savet da ni jednoga coveka ne naziva poganim ili necistim, dakle u tom tekstu se takodje uopste ne govori o jelu i onome sta sme a sta ne sme da se jede.
[FONT=&amp]Хе, хе. Извињавам се на смеху, али мени је смешно. Петар је у визији видео све животиње. да ПОКОЉЕ и ПОЈЕДЕ, а не ЉУДЕ! Али ти само настави са том причом – ако се упецало 20 милиона Адвентиста. можда ће још неко на овом форуму.[/FONT]
[FONT=&amp]Ја сигурно нећу – јер сам ову тему детаљно проучио – али има који нису – па њих пецај. Можда се неки и улови.[/FONT]

I na kraju tekst u Kolosanima 2 poglavlju koji je tipoloskog karaktera takodje ne govori o tome sta moze da se jede ili ne, vec o zrtvenom obrednom zakonu, odnosno o jestivim i naljevnim zrtvama koje su se prinosile za kakav praznik, mladine i subote, sto je sve bilo sen ili slika (TIPOS ), Hrista koji ce doci i zrtvovati se za ljudske grehe.
[FONT=&amp]Људско тумачење! Односно Адвентистичко. Управо се ту говори о ЈЕЛУ и ПИЋУ и о СУБОТИ. Али ви више верујете Елен Вајт, него Библији. Па она је за вас Дух Пророштва! Док је за мене то ИСУС![/FONT]
[FONT=&amp]Ово могу сви форумаши да провере одласком у најближу Адвентистичку Цркву и питају ко је Дух Пророштва! Добиће врло брзо одговор – Елен Г. Вајт![/FONT]

Ovo je tipican slucaj stvaranja dogme na osnovu pogresnog tumacenja tekstova i njihovog vadjenja iz konteksta, i ko nije mudar i ne proucava temeljito bibliju vec povrsno, a jos vise ne moli se Bogu da mu on Duhom rasvetli znacenje odredjenog teksta, moze lako da upadne u zamku ovakvih interpretacija koje se ne temelje na biblijskom otkrivenju, vec na povrsnom zapazanju i prebrzom donosenju zakljucaka bez da se prouci ceo kontekst..
[FONT=&amp]Да, да. сви су у догмама и заблудама од свих Хришћана сем Адвентисти! Врло добро. Па зато сам и рекао да имате пуно заједничког са ЈС. И они то исто тврде! Нормално, само овог пута за себе![/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Најбоље је увек ослонити се на Христа и апостоле. Да ли је Христ јео? Не! Да ли су апостоли јели? Не! Да јесу, било би проблема и свађа због свих из обрезања и тај конфликт би био забележен. Међутим, нису се апостоли и први хришћани држали само због обрезања, већ што то тако треба. То потврђује и њихов живот који је забележен, начин окупљања и ритуал када се окупљање догоди.

Ако се упадне у замку да Стари завет не важи за нас, онда ни Нови нема смисла, јер један без другог немају смисла, они чине једно - Библију. Како се не види да "гадна" храна важи све док се свиња не спомене - онда не важи? Делује смешно, само што за мене то више није оптерећујуће. Да ли би јео пацова? Сигурно да не би јер је гадно. Како знам?

15. Они доказују да је оно написано у срцима њиховим што се чини по закону, будући да им савест сведочи, и мисли међу собом туже се или правдају) (Римљанима 2)

Неко мучи себе уздржавајући се од греха да се не огреши о закон (јарам обрезања), а неко уопште и не помишља да се огреши јер му је то страно - стари човек кога вуче овај свет је мртав (обрезање срца и благодат). У преводу - брига ме за свињу и прерађевине од њеног меса, брига ме за све нечисте животиње. Све и да су сада дозвољене за јело, за мене не постоје као храна. Има битнијих ствари од тога. То је разултат закона у срцу...

OK, hvala brate. Samo bih te pitao 2 pitanja:
1. Ko ovde sablažnjava sa jelom - Laodikeja mene ili ja Laodikeju!?
2. Isto pitanje, samo sada - Adventisti sve ostale hrišćanske denominacije, ili sve ostale hrišćanske Crkve Adventiste!?

1.Један другог.

1. А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест.
2. Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље. (нисам баш толико слаб, али дозвољену храну по закону слободно једем)
3. Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. (о томе се ради!)
4. Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га.
5. Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао.
6. Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога.
7. Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи.
8. Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо.
9. Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима.
10. А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа.
11. Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога.
12. Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе.
13. Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни.
14. Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано. (мислим да је нешто погано, али не осуђујем оне који не мисле)
15. А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре. (Римљанима 14)

2. Ако осуђују и саблажњавају остале, онда то није у реду. Сопственим примером треба човек да буде узор. Бог открива човеку шта је исправно ако сам човек отвори ум, а ако не отвори, нема те силе да му се нешто докаже.

Могу лично о свом примеру да сведочим, за остале не знам. Читајући Доситеја Обрадовића, први пут сам видео да неко користи Писмо и сукобљава се са усађеним догмама цркве. Наиме, Доситеј је одрастао у манастиру и веома брзо је видео недоследности свештених лица и извртање истине (зато га и осуђују да је масон, протестант и сл.). Тада сам и први пут прочитао да неко слободно говори о суботи као Сабату, о иконама и киповима као идолима, о паганским обичајима. Наравно, све сам сам проверио и уверио се да је тако, до тада сам био "на мукама" јер сам и сам видео сујеверје и недоследности. Од тада се искључиво ослањам на Писмо и на неке историјске записе о првим хришћанима. Такође и не одбацујем добре ствари од неких деноминација, поготову православних. И даље себе видим као православца, али по оним сведочењима о првој цркви. Све остале паганске примесе не прихватам, тј. не оптерећујем се разним догмама. Тачно постоји забележено кад је која лаж улазила у цркву (заједницу). То се чак дешавало и за време апостола, а камоли после...

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
[FONT=&amp]Проучи ти. Ја сам их одавно проучио. А нарочито после 1. Тимотејеве 4-те главе, поготову 3-ћег стиха ([/FONT]1. А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске,
2. У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести,
3. Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO са захвалношћу вернима и онима који POZNAŠE ISTINU..[FONT=&amp]) и када сам сазнао да Адвентисти имају тешких грешака у доктрини Цркве. Значи то је Црква КОЈА НИЈЕ СПОЗНАЛА ИСТИНУ! Зато и не могу схватити наредна два стиха ([/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу. [SUP]5[/SUP] Јер се освећује речју Божијом и молитвом.[/FONT][FONT=&amp])[/FONT]

[FONT=&amp]А ако нисам у праву – објасни нам ти тај АДВЕНТИСТИЧКИ КОНТЕКСТ (људских тумачења) да нисмо више ми остали Хришћани у заблуди, већ да сви пређемо на држање ЧИСТЕ ХРАНЕ! Као Јевреји.[/FONT]

[FONT=&amp]Само си заборавио стихове – Да се сви стихови које сам ја изнео односе на МЕСО ИДОЛСКИХ ЖРТАВА, а не на сво месо.[/FONT]

[FONT=&amp]Хе, хе. Извињавам се на смеху, али мени је смешно. Петар је у визији видео све животиње. да ПОКОЉЕ и ПОЈЕДЕ, а не ЉУДЕ! Али ти само настави са том причом – ако се упецало 20 милиона Адвентиста. можда ће још неко на овом форуму.[/FONT]
[FONT=&amp]Ја сигурно нећу – јер сам ову тему детаљно проучио – али има који нису – па њих пецај. Можда се неки и улови.[/FONT]

[FONT=&amp]Људско тумачење! Односно Адвентистичко. Управо се ту говори о ЈЕЛУ и ПИЋУ и о СУБОТИ. Али ви више верујете Елен Вајт, него Библији. Па она је за вас Дух Пророштва! Док је за мене то ИСУС![/FONT]
[FONT=&amp]Ово могу сви форумаши да провере одласком у најближу Адвентистичку Цркву и питају ко је Дух Пророштва! Добиће врло брзо одговор – Елен Г. Вајт![/FONT]

[FONT=&amp]Да, да. сви су у догмама и заблудама од свих Хришћана сем Адвентисти! Врло добро. Па зато сам и рекао да имате пуно заједничког са ЈС. И они то исто тврде! Нормално, само овог пута за себе![/FONT]

Ocigledno da je u tvom slucaju u pitanju nepronicljivost i slabo zapazanje, i uz to ne koriscenje literarnog i istorijskog kontksta.
Naravno da je Apostol rekao JELA KOJA BOOG STVORI ZA JELO, a koja je to jela Bog stvorio za jelo mozemo videti u pomenutom starozavetnom tekstu koji to jasno objasnjava.
U tim okvirima se zadrzava Apostol kada kaze JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO, imajuci vec predznanje iz starog zaveta koja su to jela.
U tom smislu SVAKO STVORENJE KOJE JE BOG STVORIO ZA JELO JE DOBRO, a ne ona koja nije stvorio za coveciju ishranu.

Drugo, dobro si rekao, tu se uopste ne radi o svim mesima, vec je akcenat u tekstu na IDOLSKIM ZRTVAMA, i pitanje njihovog konzumiranja.

Naravno da je Bog Petru kroz ovu viziju pokazao da ne treba ni jednog coveka da naziva necistim ili poganim, ali ti nisi pomenuo kljucni tekst koji o tome govori, gde sam Petar objasnjava ovu viziju prilikom posete Kornelijevom domu, coveku koji je bio mnogobozac, i kaze da je Bog tom vizijom njemu pokazao da ni jednoga coveka ne naziva poganim ili necistim, jer je Jevrejima bilo zabranjeno da ulaze u kuce mnogobozaca, da sa njima razgovaraju, i imaju bilo kakav drugi odnos, jer su ih smatrali necistima.

Ako uzmemo u obzir da je ovom vizijom Bog pokazao Petru da sve moze da se jede, ona su u to ukljucene i bube, i sve ptice, i divlje zveri, i gmizavci, jer su sve ove vrste zivotinja bile prisutne u viziji koju je Bog uputio Petru.

Ali hajde da vidimo ceo kontekst o cemu se tu radi:

A u Ćesariji beše jedan čovek po imenu Kornilije, kapetan od čete koja se zvaše talijanska.
10:2 Pobožan i bogobojazan sa celim domom svojim, koji davaše milostinju mnogim ljudima i moljaše se Bogu bez prestanka;
10:3 On vide na javi u utvari oko devetog sata dnevi anđela Božjeg gde siđe k njemu i reče mu: Kornilije!
10:4 A on pogledavši na nj i uplašivši se reče: Šta je, Gospode? A on mu reče: Molitve tvoje i milostinje tvoje iziđoše na pamet Bogu;
10:5 I sad pošlji u Jopu ljude i dozovi Simona prozvanog Petra:
10:6 On stoji u nekog Simona kožara, kog je kuća kod mora: on će ti kazati reči kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.
10:7 I kad otide anđeo koji govori Korniliju, dozvavši dvojicu od svojih slugu i jednog pobožnog vojnika od onih koji mu služahu,
10:8 I kazavši im sve posla ih u Jopu.
10:9 A sutradan kad oni iđahu putem i približiše se ka gradu, iziđe Petar u gornju sobu da se pomoli Bogu u šesti sat.
10:10 I ogladne, i htede da jede; a kad mu oni gotovljahu, dođe izvan sebe,
10:11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
10:12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
10:13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.
10:14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.
10:15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
10:16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.
10:17 A kad se Petar u sebi divljaše šta bi bila utvara koju vide, i gle ljudi poslani od Kornilija, napitavši i našavši dom Simonov stadoše pred vratima,
10:18 I zovnuvši pitahu: Stoji li ovde Simon prozvani Petar?
10:19 A dok Petar razmišljavaše o utvari, reče mu Duh: Evo tri čoveka traže te;
10:20 Nego ustani i siđi i idi s njima ne premišljajući ništa, jer ih ja poslah.
10:21 A Petar sišavši k ljudima poslanim k sebi od Kornilija reče: Evo ja sam koga tražite; što ste došli?
10:22 A oni rekoše: Kornilije kapetan, čovek pravedan i bogobojazan, poznat kod svega naroda jevrejskog, primio je zapovest od anđela svetog da dozove tebe u svoj dom i da čuje reči od tebe.
10:23 Onda ih dozva unutra i ugosti. A sutradan ustavši Petar pođe s njima, i neki od braće koja beše u Jopi pođoše s njim.
10:24 I sutradan uđoše u Ćesariju. A Kornilije čekaše ih sazvavši rodbinu svoju i ljubazne prijatelje.
10:25 A kad Petar htede da uđe, srete ga Kornilije, i padnuvši na noge njegove pokloni se.
10:26 I Petar ga podiže govoreći: Ustani, i ja sam čovek.
10:27 I s njim govoreći uđe, i nađe mnoge koji se behu sabrali.
10:28 I RECE IM: VI ZNATE KAKO JE NEPRILICNO COVEKU JEVREJINU DRUZITI SE ILI DOLAZITI K TUDJINU, ALI BOG MENI POKAZA DA NI JEDNOGA COVEKA NE ZOVEM POGANIM ILI NECISTIM.
10:29 Zato i bez sumnje dođoh pozvan. Pitam vas dakle zašto poslaste po mene?
10:30 I Kornilije reče: Od četvrtog dana do ovog časa ja postih, i u deveti sat moljah se Bogu u svojoj kući; i gle, čovek stade preda mnom u haljini sjajnoj,
10:31 I reče: Kornilije! Uslišena bi molitva tvoja i milostinje tvoje pomenuše se pred Bogom.
10:32 Pošlji dakle u Jopu i dozovi Simona koji se zove Petar: on stoji u kući Simona kožara kod mora, koji kad dođe kazaće ti.
10:33 Onda ja odmah poslah k tebi; i ti si dobro učinio što si došao. Sad dakle mi svi stojimo pred Bogom da čujemo sve što je tebi od Boga zapoveđeno.
10:34 A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko;
10:35 Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu.

Procitaj moj prethodni komentar u kome sam objasnio da su principi zdrave ishrane upravo dati iz zdravstvenih razloga, i da Bog nije zlocinac koji svoja stvorenja navodi da jedu nesto sto ce im doneti bolesti i preranu smrt, jer Bog je ljubav i zeli svojim stvorenjima kako fizicko, tako i duhovno zdravlje.
Kada shvatis ovu povezanost izmedju Duha i tela, izmedju fizickog i Duhovnog zdravlja, onda ces razumeti i ceo ovaj problem o kome diskutujemo.

Sardu, ja nemam nista protiv tebe licno, ali vidim da svesno zavodis ljude na krive staze, jer ne moguce je da neko bude toliko nepronicljiv da ne uvidi jasne nedvosmislene istine koje se uocavaju kada se malo pazljivije proucava rec Bozja.
Jedan primer je upravo ova gnusna neistina koju vec dugo plasiras na forumu, da je Elen Wajt sama kao osoba Duh prorostva, i da je tako zovu u Adventistickoj crkvi.
To je tako zlo i podmuklo sa tvoje strane da ja ne mogu nista da kazem pozitivno o tome.
Kada bi ljudi stvarno otisli u Adventisticku crkvu i proverili da li je ova tvoja tvrdnja istinita uverili bi se da nije.
Ali ti verujes da niko nece stvarno da ode u Adventisticku crkvu i da stvarno to proveri, pa svesno inznosis ovu laz jer verujes da ce neko da ti poveruje bez da sam proverava da li je to istina.

Dakle, Elen Wajt kao osoba nije Duh prorostva, vec je ona imala ovaj dar proricanja, pa prema tome njeni spisi nazvani Svedocanstva Duha prorostva ne ukazuju na nju kao osobu - Duh prorostva, vec na Duha Svetoga koji je u stvari nadahnjivao pisanje ovih svedocanstava, i on Duh Sveti je Duh prorostva, a ne Elen Wajt kao osoba.

Sve sto radis cinis sebi na stetu, ali to je tvoja slobodna volja, a meni te je iskreno zao, jer moje pobude su iskljucivo da posvedocim istinu i nista vise od toga, ko zeli da je poslusa on ce je i shvatiti, jer sam Gospod Isus je napomenuo: "KO HOCE DA SLUZI BOGU, RAZUMECE DA LI JE OVA NAUKA OD BOGA ILI JA SAM OD SEBE GOVORIM"

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Најбоље је увек ослонити се на Христа и апостоле. Да ли је Христ јео? Не! Да ли су апостоли јели? Не! Да јесу, било би проблема и свађа због свих из обрезања и тај конфликт би био забележен. Међутим, нису се апостоли и први хришћани држали само због обрезања, већ што то тако треба. То потврђује и њихов живот који је забележен, начин окупљања и ритуал када се окупљање догоди. Ако се упадне у замку да Стари завет не важи за нас, онда ни Нови нема смисла, јер један без другог немају смисла, они чине једно - Библију. Како се не види да "гадна" храна важи све док се свиња не спомене - онда не важи. Делује смешно, само што за мене то више није оптерећујуће. Неко мучи себе уздржавајући се од греха да се не огреши о закон (јарам обрезања), а неко уопште и не помишља да се огреши јер му је то страно - стари човек кога вуче овај свет је мртав (обрезање срца и благодат). У преводу - брига ме за свињу и прерађевине од њеног меса, брига ме за све нечисте животиње. Све и да су сада дозвољене за јело, за мене не постоје као храна. Има битнијих ствари од тога. То је разултат закона у срцу...

[FONT=&amp]Hrist je bio OBREZAN, kao i svi apostoli! Pa ne znam što se i mi toga ne pridržavamo. A što se tiče STAROG Zaveta, da važi za nas. Žao mi je brate ali on ne važi za mene. Važi u POTPUNOSTI NOVI![/FONT]
[FONT=&amp]Hvala na postu. Dobar je, možda ćeš nekog i ubediti. Nemam ništa protiv. Ali mene nema šanse. Jer se ja spasavam VEROM, a ne DELIMA. Kao razbojnik sa krssta.[/FONT]
[FONT=&amp]Pozdrav[/FONT]
[FONT=&amp] STARI i NOVI Zavet ! [/FONT]
[FONT=&amp]{ [/FONT]Ne zovu se oni tako BEZ RAZLOGA. Praktično to važi da stari zavet više ne važi već novi. A S.Z. nam samo služi da bi bolje razumeli Novi. [FONT=&amp]Господ је Старозаветни закон најчешће називао [/FONT][FONT=&amp]закон Мојсијев, Пророци и Псалми[/FONT][FONT=&amp] (Лк. 2.22 ; 24.44 ; Јн. 5.45-47 ; 7.19,23), а када би се обраћао јеврејским свештеницима ословљавао га је " у закону [/FONT][FONT=&amp]вашем[/FONT][FONT=&amp] " (Јн. 8.17 ; 10.34 ; 15.25). То наравно не значи да Старозаветни закон, који је дат [/FONT][FONT=&amp]само[/FONT][FONT=&amp] Јеврејима, није од Бога, већ да је Бог, преко Сина Свога, подарио [/FONT][FONT=&amp]целом човечанству[/FONT][FONT=&amp]Нови Завет. Он је склоплјен са целим човечанством, а С.З. да Јеврејима. Јер је у Н.З. Бог обзнанио себе са [/FONT][FONT=&amp]он[/FONT][FONT=&amp]им[/FONT][FONT=&amp] шта је најсветије - Љубав, то јест Себе; јер Бог је Љубав (1Јн. 4.7-8). [/FONT][FONT=&amp]}[/FONT]
[FONT=&amp]Лука 16:[/FONT][FONT=&amp]16[/FONT][FONT=&amp] Закон и пророци су до Јована; одселе се царство Божије проповеда јеванђељем, и сваки наваљује да уђе у њега.[/FONT]
[FONT=&amp]Јован[/FONT][FONT=&amp] 1,17[/FONT][FONT=&amp] Јер се закон даде преко Мојсија, а благодат и истина постаде од Исуса Христа.[/FONT][FONT=&amp] « »[/FONT]
[FONT=&amp]Римљ. 3:[/FONT][SUP][FONT=&amp]20[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер се делима закона ни једно тело неће оправдати пред Њим; јер кроз закон долази познање греха.[/FONT][SUP][FONT=&amp]21[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А сад се без закона јави правда Божија,[/FONT][FONT=&amp]посведочена од закона и од пророка;[/FONT][SUP][FONT=&amp]22[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А правда Божија вером Исуса Христа у све и на све који верују;[/FONT][FONT=&amp]јер нема разлике.[/FONT]
[SUP][FONT=&amp]27[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Где је, дакле, хвала? Прође. Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере.[/FONT][SUP][FONT=&amp]28[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Мислимо дакле да ће се човек оправдати вером без дела закона.[SUP]29[/SUP] Или је само јеврејски Бог,а не и незнабожачки? Да,и незнабожачки.[SUP]30[/SUP] Јер је Један Бог који ће оправдати обрезање из вере и необрезање вером.[/FONT][SUP][FONT=&amp]31[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Кваримо ли дакле закон вером? Боже сачувај! Него га још утврђујемо.[/FONT]
[FONT=&amp]Римљ.5:[/FONT][FONT=&amp]1[/FONT][FONT=&amp],2[/FONT][FONT=&amp] Оправдавши се, дакле, вером, имамо мир с Богом кроз Господа свог Исуса Христа, Кроз ког и приступ нађосмо вером у ову благодат у којој стојимо, и хвалимо се надањем славе Божије.[/FONT]
[FONT=&amp]Римљ.[/FONT][FONT=&amp]6:[/FONT][FONT=&amp]14[/FONT][FONT=&amp] Јер грех неће вама овладати, јер нисте под законом него под благодаћу.[/FONT]
[FONT=&amp]Римљ. 10:[/FONT][FONT=&amp]4[/FONT][FONT=&amp] Јер је Христос свршетак закона: који Га год верује оправдан је.[/FONT]
[FONT=&amp]1. Коринћ. 5[/FONT][FONT=&amp], [/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp]Није добра хвала ваша. Не знате ли да мало квасца све тесто укисели?[/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Очистите дакле стари квасац, да будете ново тесто, као што сте пресни; јер и пасха наша закла се за нас, Христос.[/FONT]
[FONT=&amp]2. Kor. 3:6-18[/FONT][FONT=&amp] On nas osposobi za poslužitelje novoga Saveza,ne slova,nego Duha; jer slovo ubija,a Duh oživljuje.Pa ako je smrtonosna[/FONT][FONT=&amp] služba, slovima uklesana u kamenju, [/FONT][FONT=&amp]bila tako slavna da sinovi Izraelovi nisu mogli pogledati u lice Mojsijevo zbog prolazne slave lica njegova, koliko li će slavnija biti služba Duha. Jer ako je služba osude bila slavna, mnogo je slavnija služba pravednosti. I zbilja nije ni bilo proslavljeno ono što je u toj meri proslavljeno,ako se usporedi s uzvišenijom slavom.Jer ako je ono prolazno bilo slavno, mnogo je [/FONT]
[FONT=&amp]slavnije ovo što ostaje.Imajući dakle takvo pouzdanje, nastupamo sa svom otvorenošću, a ne kao Mojsije koji je stavljao pokrivalo na lice da sinovi Izraelovi ne vide svršetak prolaznoga.Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire to pokrivalo - čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao. Naprotiv, kad god se čita Mojsije , do danas pokrivalo zastire srce njihovo.[/FONT][FONT=&amp]Ali kad se Izrael obrati Gospodinu, skinut će se pokrivalo. Gospodin je Duh, a gde je Duh Gospodnji, onde je sloboda. Svi mi,koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju,po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu.[/FONT]
[FONT=&amp]2.[/FONT][FONT=&amp]Коринћ. [/FONT][FONT=&amp]5:17[/FONT][FONT=&amp] Зато, ако је ко у Христу, нова је твар: старо прође, гле, све ново постаде.[/FONT]
[FONT=&amp]Гал.[/FONT][FONT=&amp]2: [/FONT][FONT=&amp]16[/FONT][FONT=&amp] Па дознавши да се човек неће оправдати делима закона, него само вером Исуса[/FONT][FONT=&amp]Христа, и ми веровасмо[/FONT][FONT=&amp] Христа Исуса да се[/FONT] [FONT=&amp]оправдамо вером Христовом, а не делима закона: јер се делима закона никакво тело неће оправдати.[/FONT][FONT=&amp] 21 [/FONT][FONT=&amp]Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.[/FONT]
[FONT=&amp]Галатима 3 : [/FONT][SUP][FONT=&amp]21[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Еда ли је дакле закон противан обећањима Божјим? Боже сачувај! Јер да је дан закон који може оживети, заиста би од закона била правда.[/FONT][SUP][FONT=&amp]22[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Али писмо затвори све под грех, да се обећање даде кроз веру Исуса Христа онима који верују.[/FONT][SUP][FONT=&amp]23[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А пре доласка вере[/FONT][FONT=&amp] бисмо под законом чувани и затворени за веру која се хтела показати.[/FONT][SUP][FONT=&amp]24[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Тако нам закон би чувар до Христа, да се вером оправдамо.[/FONT][SUP][FONT=&amp]25[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А кад дође вера,већ нисмо под чуваром.[SUP]26[/SUP] Јер сте ви сви синови Божји вером Христа Исуса;[/FONT][SUP][FONT=&amp]27[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер који се год у Христа крстисте,у Христа се обукосте.[/FONT][SUP][FONT=&amp]28[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара, нема мушког рода ни женског; јер сте ви сви једно у Христу Исусу.[/FONT][SUP][FONT=&amp]29[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А кад сте ви Христови, онда сте семе Авраамово, и по обећању наследници.[/FONT]
[FONT=&amp]Галатима 5: [/FONT][SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Стојте дакле у слободи којом нас Христос ослободи,и не дајте се опет у јарам ропства ухватити.[/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Ево ја Павле кажем вам да ако се обрежете Христос вам ништа неће помоћи.[/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А опет сведочим сваком човеку који се обрезује да је дужан сав закон творити.[/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Изгу[/FONT][FONT=&amp]-[/FONT]
[FONT=&amp]бисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати.[/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер ми духом чекамо од вере наду правде.[/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер у Христу[/FONT][FONT=&amp] Исусу нити шта помаже обрезање ни необрезање, него вера, која кроз љубав ради.[/FONT][SUP][FONT=&amp]7[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Добро трчасте; ко вам забрани да се не покоравате истини?[/FONT][SUP][FONT=&amp]8[/FONT][/SUP][FONT=&amp] То одвраћање није од Оног који вас позва.[/FONT][SUP][FONT=&amp]9[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Мало квасца укисели све тесто.[/FONT]
[FONT=&amp]Ef. 2:15,16[/FONT][FONT=&amp] Zakon zapovijedi s propisima obesnažio je, da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čoveka, te da obojicu u jednome telu izmiri s Bogom po krstu, ubivši u sebi neprijateljstvo.[/FONT]
[FONT=&amp]Јевреји[/FONT][FONT=&amp] 7:11,12[/FONT][FONT=&amp] Ако је, дакле, савршенство постало кроз левитско свештенство (јер је народ под њим закон примио), каква је још потреба била говорити да ће други свештеник постати по реду Мелхиседековом, а не по реду Ароновом? Јер, кад се промени свештенство, мора се и закон променити. [/FONT]
[FONT=&amp]Jevrej[/FONT][FONT=&amp]i[/FONT][FONT=&amp] 8:13[/FONT][FONT=&amp] Rekavši [/FONT][FONT=&amp] »[/FONT][FONT=&amp]novi savez[/FONT][FONT=&amp]«[/FONT][FONT=&amp], onaj prvi je proglasio zastarelim. A ono što zastareva i oveštava, nije daleko od nestanka.[/FONT]
[FONT=&amp]Јевр.10: [/FONT][FONT=&amp]1[/FONT][FONT=&amp] Јер закон имајући сен добара која ће доћи, а не само обличје ствари, не може никада савршити оне који приступају сваке године и приносе оне исте жртве. [/FONT][FONT=&amp]9[/FONT][FONT=&amp] Тада рече:Ево дођох да учиним вољу Твоју, Боже. Укида прво да постави друго.[/FONT][FONT=&amp] 10 [/FONT][FONT=&amp]По којој смо вољи ми освећени приносом тела Исуса Христа једном.[/FONT]

[FONT=&amp](Д[/FONT][FONT=&amp]ела[/FONT][FONT=&amp] 15.5-29)[/FONT][FONT=&amp] -[/FONT][FONT=&amp]Pošto je sve ovo zbunjivalo prve i prave Hriščane zakazan je sabor u Jerusalimu 50-tih godina I veka.Predsedavao je Jakov,[/FONT][FONT=&amp] a bili su svi važniji Hrišćani tog vremena. Posle rasprave, koja je verovatno dugo trajala, Pavle je zaključio da za one koje dolaze iz nejevrejstva ili bezbožštva u Hrišćanstvo treba da se uzdržavaju:[/FONT][FONT=&amp] 1.[/FONT][FONT=&amp]Priloga idolskih,[/FONT][FONT=&amp] 2.[/FONT][FONT=&amp]Kurvarstva, [/FONT][FONT=&amp] 3.[/FONT][FONT=&amp]Udavljenog,[/FONT][FONT=&amp]4.[/FONT][FONT=&amp]Krvi.[/FONT]

[FONT=&amp]Ima ih barem još ovoliko na ovu temu, ali ih ne bi iznosio iz DVA razloga:[/FONT]
[FONT=&amp] 1. Da ne bih uzurpirao celu stranicu;[/FONT]
[FONT=&amp] 2.[/FONT] Da ih ima i 5 X više od ovoliko – bilo bi uzalud za one koji se spasavaju DELIMA i STARIM Zavetom, pored Novog Zaveta.

Pozdrav
[FONT=&amp]
Галатима 2:[/FONT]
[FONT=&amp]13[/FONT][FONT=&amp],14[/FONT][FONT=&amp] И дволичаху с њим и остали Јудејци, тако да и Варнава приста у њихово дволичење. А кад ја видех да не иду право к истини јеванђеља, рекох Петру пред свима: Кад ти који си Јеврејин незнабожачки а не јеврејски живиш, зашто незнабошце нагониш да живе јеврејски?[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ocigledno da je u tvom slucaju u pitanju nepronicljivost i slabo zapazanje, i uz to ne koriscenje literarnog i istorijskog kontksta.
[FONT=&amp]Crkva je opasno mesto za spasenje. Evo iz kog razloga![/FONT]
[FONT=&amp]Pa ja sam više puta napomenuo da se ČISTE HRANE od Hrišćana pridržavaju samo Adventisti – a ti po ko zna koji put odgovaraš ovako. To ti je CRKVENITITIS, umesto da kažeš SVE HRIŠĆANSKE CRKVE SU ‘’[/FONT] Ocigledno da je u tvom slucaju u pitanju nepronicljivost i slabo zapazanje, i uz to ne koriscenje literarnog i istorijskog kontksta.[FONT=&amp]’’! A ti crkveno uporno ja pa ja. Nisam samo ja nego i svi drugi. Ali drugi misle da je ovo toliko jasno da je glupo na tu temu uopšte postirati. Mislim i ja isto tako, ali moram odgovarati radi ISTINE. A I ima puno stihova iz Pisma koja to potvrđuju. Ali iskren da budem neću ni ja još dugo. Jer je CRKVENITITIS teško izlečiva bolest. Barem 10 – 15 X sam postavio pitanje kog crkvenjaka možemo ubediti da njegova Crkva ima dogme!?[/FONT]

Naravno da je Apostol rekao JELA KOJA BOOG STVORI ZA JELO, a koja je to jela Bog stvorio za jelo mozemo videti u pomenutom starozavetnom tekstu koji to jasno objasnjava.
U tim okvirima se zadrzava Apostol kada kaze JELA KOJA BOG STVORI ZA JELO, imajuci vec predznanje iz starog zaveta koja su to jela.
U tom smislu SVAKO STVORENJE KOJE JE BOG STVORIO ZA JELO JE DOBRO, a ne ona koja nije stvorio za coveciju ishranu.
[FONT=&amp]Samo u slučaju ako se ne sagleda celo Pismo i uvidi da je ČISTA HRANA data samo Jevrejima, a kasnije je Hrist OČISTIO SVA JELA U N.Z.[/FONT]

Drugo, dobro si rekao, tu se uopste ne radi o svim mesima, vec je akcenat u tekstu na IDOLSKIM ZRTVAMA, i pitanje njihovog konzumiranja.
[FONT=&amp]Crkvenjaci uvek vide kako im Crkva govori, a ne kako to piše u Pismu![/FONT]
[FONT=&amp]Gde sam ja to rekao? Opet su počele insinuacije. OK, navikao sam se na njih od crkvenjaka.[/FONT]

Naravno da je Bog Petru kroz ovu viziju pokazao da ne treba ni jednog coveka da naziva necistim ili poganim, ali ti nisi pomenuo kljucni tekst koji o tome govori, gde sam Petar objasnjava ovu viziju prilikom posete Kornelijevom domu, coveku koji je bio mnogobozac, i kaze da je Bog tom vizijom njemu pokazao da ni jednoga coveka ne naziva poganim ili necistim, jer je Jevrejima bilo zabranjeno da ulaze u kuce mnogobozaca, da sa njima razgovaraju, i imaju bilo kakav drugi odnos, jer su ih smatrali necistima.

Ako uzmemo u obzir da je ovom vizijom Bog pokazao Petru da sve moze da se jede, ona su u to ukljucene i bube, i sve ptice, i divlje zveri, i gmizavci, jer su sve ove vrste zivotinja bile prisutne u viziji koju je Bog uputio Petru.

Procitaj moj prethodni komentar u kome sam objasnio da su principi zdrave ishrane upravo dati iz zdravstvenih razloga, i da Bog nije zlocinac koji svoja stvorenja navodi da jedu nesto sto ce im doneti bolesti i preranu smrt, jer Bog je ljubav i zeli svojim stvorenjima kako fizicko, tako i duhovno zdravlje.
Kada shvatis ovu povezanost izmedju Duha i tela, izmedju fizickog i Duhovnog zdravlja, onda ces razumeti i ceo ovaj problem o kome diskutujemo.
[FONT=&amp]Zašto bi Bog tako očiglednu stvar rekao na taj način Petru!?[/FONT]
[FONT=&amp] 1. A Petar je ionako već od ranije znao da je Bog prihvatio i nejevreje kroz obrezanje srca! Tako da ovakvo objašnjenje u alegorijama je potpuno NEPOTREBNO! To je Adventističko tumačenje a ne Biblijsko.[/FONT]
[FONT=&amp] 2. Nema potrebe da se tako zamagljuje očita stvar. Bog bi mu glasno i jasno rekao da prihvati i neznabožce a ne kroz san o čistoj i nečistoj hrani. Nego su Adventisti to vešto izmuvali da bi se razlikovali od svih ostalih zajednica po konzumiranju ČISTE HRANE. (prilog:[/FONT][FONT=&amp] Del[/FONT][FONT=&amp]а[/FONT][FONT=&amp] 11[/FONT][FONT=&amp]:[/FONT][FONT=&amp]5-16[/FONT][FONT=&amp](Molio sam se, reče, u Jopi kadli u zanosu ugledam viđenje: posudu neku poput velika platna,uleknuta s četiri okrajka,[/FONT][FONT=&amp]gde silazi s neba i dolazi do mene. Zagledah se, promotrih je i videh četvoronošce zemaljske, zveri i gmazove te ptice nebeske.[/FONT][FONT=&amp] I čuh glas koji mi govori : Ustani, Petre, zakolji i jedi. [/FONT][FONT=&amp]A ja rekoh : Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta. I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani! To se ponovi do triput, a onda se sve opet povuče na nebo." Gleda on nebo rastvoreno i posudu neku poput velika platna: uleknuta s četiri okrajka,[/FONT][FONT=&amp]silazi na zemlju.[/FONT][FONT=&amp]U njoj bijahu svakovrsni četveronošci,[/FONT][FONT=&amp] gmazovi zemaljski i ptice nebeske. I glas će mu neki: "Ustaj, Petre! Kolji i jedi!" Petar odvrati: "Nipošto, Gospodine! Ta nikad još ne okusih ništa okaljano i nečisto".A glas će mu opet, po drugi put: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" To se ponovi do triput, a onda je posuda ponesena na nebo.)[/FONT][FONT=&amp]) [/FONT]

Sardu, ja nemam nista protiv tebe licno, ali vidim da svesno zavodis ljude na krive staze, jer ne moguce je da neko bude toliko nepronicljiv da ne uvidi jasne nedvosmislene istine koje se uocavaju kada se malo pazljivije proucava rec Bozja.
[FONT=&amp]Ja još manje protiv tebe. DOKAZ:[/FONT]
[FONT=&amp]Ja hoću da te izvučem od pogibli Adventizma
[/FONT]
[FONT=&amp]A ti hoćeš da me uvučeš u pogibli Adventizma. Pa sad vidi ko kome više želi dobro!?[/FONT]

Jedan primer je upravo ova gnusna neistina koju vec dugo plasiras na forumu, da je Elen Wajt sama kao osoba Duh prorostva, i da je tako zovu u Adventistickoj crkvi.
To je tako zlo i podmuklo sa tvoje strane da ja ne mogu nista da kazem pozitivno o tome.
Kada bi ljudi stvarno otisli u Adventisticku crkvu i proverili da li je ova tvoja tvrdnja istinita uverili bi se da nije.
Ali ti verujes da niko nece stvarno da ode u Adventisticku crkvu i da stvarno to proveri, pa svesno inznosis ovu laz jer verujes da ce neko da ti poveruje bez da sam proverava da li je to istina.
[FONT=&amp]TO JE ŽIVA ISTINA! Dokaz[/FONT]
[FONT=&amp] ….Али ви више верујете Елен Вајт, него Библији. Па она је за вас Дух Пророштва! Док је за мене то ИСУС![/FONT]
[FONT=&amp]Ово могу сви [FONT=&amp]форумаши [/FONT]да провере одласком у најближу Адвентистичку Цркву и питају ко је Дух Пророштва! Добиће врло брзо одговор – Елен Г. Вајт![/FONT]
[FONT=&amp]Pa zar bih ja smeo pozvati SVE FORUMAŠE DA TO PROVERE! Sutra bilo ko može otići u Adventističku Crkvu proveriti to i reći meni da LAŽEM, ALI BIH MU JA ODMAH ODGOVORIO OK, brate ajmo u tu Adventističku Crkvu, gde si ti bio, pa da to i proverimo![/FONT]
[FONT=&amp]To je bar VEOMA LAKO PROVERITI DA LI JA U OVOM SLUČAJU LAŽEM ILI GOVORIM ISTINU. Veoma lako![/FONT]
[FONT=&amp]Uostalom i ti dobro znaš da je odomaćeni termin za oslovljavanje EGW je Duh Proroštva, ali nažalost moraš da braniš Crkvu pa zato tako govoriš, I kriješ PRAVU ISTINU! [/FONT]
[FONT=&amp]Žao mi je zbog toga, ali ti ja nisam kriv. Sam si se upleo u to, a ja te želim spasiti iz kandži Adventizma.[/FONT]

Dakle, Elen Wajt kao osoba nije Duh prorostva, vec je ona imala ovaj dar proricanja, pa prema tome njeni spisi nazvani Svedocanstva Duha prorostva ne ukazuju na nju kao osobu - Duh prorostva, vec na Duha Svetoga koji je u stvari nadahnjivao pisanje ovih svedocanstava, i on Duh Sveti je Duh prorostva, a ne Elen Wajt kao osoba.

[FONT=&amp]Pitajmo Adventiste u Crkvi ko je Duh Proroštva a ne Laodikeju na forumu[/FONT]

Sve sto radis cinis sebi na stetu, ali to je tvoja slobodna volja, a meni te je iskreno zao, jer moje pobude su iskljucivo da posvedocim istinu i nista vise od toga, ko zeli da je poslusa on ce je i shvatiti, jer sam Gospod Isus je napomenuo: "KO HOCE DA SLUZI BOGU, RAZUMECE DA LI JE OVA NAUKA OD BOGA ILI JA SAM OD SEBE GOVORIM"

[FONT=&amp]Smešno![/FONT][FONT=&amp] Pa ja bih ovo sve mogao tebi reći! Ali ja to ne radim jer imam STIHOVE IZ PISMA![/FONT]
[FONT=&amp]A uostalom ovo je floskula svih Crkava NA SVETU >>[/FONT]
[FONT=&amp]Kako bre brate Gero. Pa zar ne vidiš da naša braća i sestre kažu da je prava Crkva – JS![/FONT]
[FONT=&amp]Pardon, Katolička!, Ups, mislio sam Adventistička! Odnosno Pravoslavna! Ma ne, htedoh da kažem Baptistička, odnosno Pentakostalna, uh, htedoh reći ……….[/FONT]
[FONT=&amp]Ma ustvari mislio sam - sve su Crkve [FONT=&amp]prave[/FONT], samo je neka PRAVIJA[FONT=&amp]![/FONT][/FONT]

Pa to ti i uostalom piše u Bibliji >>

[FONT=&amp]2.Солуњ. 2:[/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Који се противи и подиже више свега што се зове Бог или се поштује, тако да ће он сести у цркви Божјој као Бог показујући себе да је Бог.[SUP]5[/SUP] Не памтите ли да сам вам ово казивао још кад сам код вас био?[SUP]6[/SUP] И сад знате шта задржава да се не јави у своје време.[SUP]7[/SUP] Јер се већ ради тајна безакоња, само док се уклони онај који сад задржава.[/FONT]

[FONT=&amp]1. Тимот. 4:[/FONT][SUP][FONT=&amp]1[/FONT][/SUP][FONT=&amp] А Дух разговетно говори да ће у последња времена одступити неки од вере слушајући лажне духове и науке ђаволске, [/FONT][SUP][FONT=&amp]2[/FONT][/SUP][FONT=&amp] У лицемерју лажа, жигосаних на својој савести, [/FONT][SUP][FONT=&amp]3[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Који забрањују женити се, и заповедају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вернима и онима који познаше истину. [/FONT][SUP][FONT=&amp]4[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу. [/FONT][SUP][FONT=&amp]5[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Јер се освећује речју Божијом и молитвом. [/FONT][SUP][FONT=&amp]6[/FONT][/SUP][FONT=&amp] Ово све казујући браћи бићеш добар слуга Исуса Христа, одгајен речима вере и добром науком коју си примио.[/FONT]

[FONT=&amp]Tako da čitaj malo Bibliju da se uveriš.[/FONT]

[FONT=&amp]Pozdrav[/FONT]

……[FONT=&amp]А ако нисам у праву – објасни нам ти тај АДВЕНТИСТИЧКИ КОНТЕКСТ (људских тумачења) да нисмо више ми остали Хришћани у заблуди, већ да сви пређемо на држање ЧИСТЕ ХРАНЕ! Као Јевреји.[/FONT]
[FONT=&amp]Само си заборавио [FONT=&amp]стихове[/FONT] – Да се сви стихови које сам ја изнео односе на МЕСО ИДОЛСКИХ ЖРТАВА, а не на сво месо….[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
По тој логици ја могу да убијам људе и да кажем да се не спашавам делима него вером. Дела су плод вере, а када се каже да се делима не може човек спасити, мисли се на рукотворење (градња куле вавилонске, извођење ритуала и сл.). Дела вере су љубав према свима, милосрђе, праштање, трпљење, држање заповести, сведочење о истини, слобода духа (нема робовања догмама људским), жртвовање за друге итд.

25. Ког постави Бог очишћење вером у крви Његовој да покаже своју правду опроштењем пређашњих греха;
26. У подношењу Божијем, да покаже правду своју у садашње време да је Он праведан и да правда оног који је од вере Исусове.
27. Где је, дакле, хвала? Прође. Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере.
28. Мислимо дакле да ће се човек оправдати вером без дела закона.
29. Или је само јеврејски Бог, а не и незнабожачки? Да, и незнабожачки.
30. Јер је Један Бог који ће оправдати обрезање из вере и необрезање вером.
31. Кваримо ли дакле закон вером? Боже сачувај! Него га још утврђујемо. (Римљанима 3)

10. Јер смо Његов посао, саздани у Христу Исусу за дела добра, која Бог унапред приправи да у њима ходимо.
11. Зато се опомињите да ви који сте некада по телу незнабошци били и називани необрезање од оних који су се звали по телу обрезање, које се руком радило,
12. Да бејасте у оно време без Христа, одвојени од друштва Израиљевог, и без дела у заветима обећања, наду не имајући, и безбожни на свету:
13. А сад у Христу Исусу, ви који сте некада били далеко, близу постадосте крвљу Христовом.
14. Јер је Он мир наш, који обоје састави у једно, и развали плот који је растављао, непријатељство, телом својим,
15. Закон заповести наукама укинувши; да из обога начини собом једног новог човека, чинећи мир;
16. И да помири с Богом обоје у једном телу крстом, убивши непријатељство на њему. (Ефесцима 2)

Јаковљева 1 и 2 (Посланица је најстарији спис Новог завета написана пре Јерусалимског Сабора,49 или 50. године.)
25. Али који провиди у савршени закон слободе и остане у њему, и не буде заборавни слушач, него творац дела, онај ће бити блажен у делу свом.
14. Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има веру а дела нема? Зар га може вера спасти?
15. Ако, на пример, брат и ли сестра голи буду, или немају шта да једу,
16. И рече им који од вас: Идите с миром, грејте се, и наситите се, а не да им потребе телесне, шта помаже?
17. Тако и вера ако нема дела, мртва је по себи.
18. Но може ко рећи: Ти имаш веру, а ја имам дела. Покажи ми веру своју без дела својих, а ја ћу теби показати веру своју из дела својих.
19. Ти верујеш да је један Бог; добро чиниш; и ђаволи верују, и дрхћу.
20. Али хоћеш ли разумети, о човече сујетни! Да је вера без дела мртва?
21. Авраам отац наш не оправда ли се делима кад принесе Исака, сина свог, на олтар?
22. Видиш ли да вера поможе делима његовим, и кроз дела сврши се вера?
23. И изврши се писмо које говори: Авраам верова Богу, и прими му се у правду, и пријатељ Божји назва се.
26. Јер, као што је тело без духа мртво, тако је и вера без добрих дела мртва.

Разлика између дела руку (и старозаветног држања закона) и дела која су плод вере (ту је разлика!) је поистовећена, отуда и саблазан.
Из вере и љубави према Богу се ми држимо закона и не помишљамо да се огрешимо, отуда закон за нас и не важи. Кад се огрешим о закон, он постаје важећи за мене и терети ме за преступ - оживљава.

Такође је
неприхватљиво правдање са здравственог аспекта. Не држимо се закона Божијег због тела нашег, већ због вере и душе наше. Не треба нама оправдање за Божији закон, већ је закон у нама и ми смо творци закона (примењујумо га свакодневно), али не под јармом већ под благодаћу Божијом. Да упростим: не мора мени да неко правда закон да је убиство лоше са здравственог аспекта, већ ми вера говори да је кршење заповести одвајање од Господа.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
[FONT=&quot]По тој логици ја могу да убијам људе и да кажем да се не спашавам делима него вером. [/FONT][FONT=&quot]Дела су плод вере[/FONT][FONT=&quot], а када се каже да се делима не може човек спасити, мисли се на рукотворење (градња куле вавилонске, извођење ритуала и сл.). [/FONT][FONT=&quot]Дела вере[/FONT][FONT=&quot] су љубав према свима, милосрђе, праштање, трпљење, држање заповести, сведочење о истини, слобода духа (нема робовања догмама људским), жртвовање за друге итд. [/FONT]

[FONT=&quot]Naravno da možeš – to si ODLIČNO zaključio. Hvala ti. Ako se to uklapa u NOVI Zavet. Evo npr. par stihova >>>[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]2. [/FONT][FONT=&quot]Петр. 1: 3-13 [/FONT][SUP][FONT=&quot]3[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Будући да су нам све божанствене силе Његове, које требају к животу и побожности, дароване познањем Оног који нас позва славом и добродетељи,[SUP]4[/SUP] Кроз које се нама дароваше часна и превелика обећања, да њих ради имате део у Божјој природи, ако утечете од телесних жеља овог света.[SUP]5[/SUP] И на само ово окрените све старање своје да покажете у вери својој добродетељ, а у добродетељи разум,[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]6[/FONT][/SUP][FONT=&quot] А у разуму уздржање, а у уздржању трпљење, а у трпљењу побожност,[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]7[/FONT][/SUP][FONT=&quot] А у побожности братољубље, а у братољубљу љубав. [/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]8[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Јер кад је ово у вама, и множи се, неће вас оставити лене нити без плода у познању Господа нашег Исуса Христа.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]9[/FONT][/SUP][FONT=&quot] А ко нема овог слеп је, и пипа заборавивши очишћење од старих својих греха.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]10[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Зато, браћо, постарајте се још већма да своју службу и избор утврдите; јер чинећи ово нећете погрешити никад;[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]11[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Јер вам се тако обилно допусти улазак у вечно царство Господа нашег и спаса Исуса Христа.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]12[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Зато се нећу оленити опомињати вам једнако ово, ако и знате и утврђени сте у овој истини;[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]13[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Јер мислим да је право докле сам год у овом телу да вас будим опомињањем,[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Матеј 7:[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]17[/FONT][/SUP][FONT=&quot]Тако свако дрво добро родове добре рађа,а зло дрво родове зле рађа.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]18[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Не може дрво добро родова злих рађати, ни дрво зло родова добрих рађати.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]19[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Свако дакле дрво које не рађа род добар, секу и у огањ бацају.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]20[/FONT][/SUP][FONT=&quot] И тако дакле по родовима њиховим познаћете их.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][SUP][FONT=&quot]21[/FONT][/SUP][FONT=&quot] Неће сваки који ми говори: Господе! Господе! Ући у царство небеско; но који чини по вољи Оца мог који[/FONT][FONT=&quot] је на небесима.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Јов. 13:33-35[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Дечице! Још сам мало с вама; тражићете ме, и као што рекох Јудејцима: Куда ја идем ви не можете доћи,и вама говорим сад.Нову вам заповест дајем да љубите један другог, као што ја вас љубих, да се и ви љубите међу собом.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]По томе ће сви познати да сте моји ученици,[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]ако будете имали љубав међу собом[/FONT][FONT=&quot].[/FONT][FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Јак.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]2[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]:[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]8[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] Ако, дакле, закон царски извршујете по писму: Љуби ближњег као самог себе, добро чините[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Гал. 5 : [/FONT][FONT=&quot]14[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Јер се сав закон извршује у једној речи, то јест: Љуби ближњег свог као себе.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]25. Ког постави Бог очишћење вером у крви Његовој да покаже своју правду опроштењем пређашњих греха;[/FONT]
[FONT=&quot]26. У подношењу Божијем, да покаже правду своју у садашње време да је Он праведан и да правда оног који је од вере Исусове.[/FONT]
[FONT=&quot]27. Где је, дакле, хвала? Прође. Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере.
28. Мислимо дакле да ће се човек оправдати вером без дела закона.
29. Или је само јеврејски Бог, а не и незнабожачки? Да, и незнабожачки.
30. Јер је Један Бог који ће оправдати обрезање из вере и необрезање вером.[/FONT]
[FONT=&quot]31. Кваримо ли дакле закон вером? Боже сачувај! Него га још утврђујемо.[/FONT] (Римљанима 3)

[FONT=&quot]10. Јер смо Његов посао, саздани у Христу Исусу за дела добра, која Бог унапред приправи да у њима ходимо.[/FONT]
[FONT=&quot]11. Зато се опомињите да ви који сте некада по телу незнабошци били и називани необрезање од оних који су се звали по телу обрезање, које се руком радило,
12. Да бејасте у оно време без Христа, одвојени од друштва Израиљевог, и без дела у заветима обећања, наду не имајући, и безбожни на свету:
13. А сад у Христу Исусу, ви који сте некада били далеко, близу постадосте крвљу Христовом.
14. Јер је Он мир наш, који обоје састави у једно, и развали плот који је растављао, непријатељство, телом својим,
15. Закон заповести наукама укинувши; да из обога начини собом једног новог човека, чинећи мир;
16. И да помири с Богом обоје у једном телу крстом, убивши непријатељство на њему.[/FONT] (Ефесцима 2)

[FONT=&quot]Јаковљева 1 и 2[/FONT] (Посланица је најстарији спис Новог завета написана пре Јерусалимског Сабора,49 или 50. године.)
[FONT=&quot]25. Али који провиди у савршени закон слободе и остане у њему, и не буде заборавни слушач, него творац дела, онај ће бити блажен у делу свом.
14. Каква је корист, браћо моја, ако ко рече да има веру а дела нема? Зар га може вера спасти?[/FONT]
[FONT=&quot]15. Ако, на пример, брат и ли сестра голи буду, или немају шта да једу,[/FONT]
[FONT=&quot]16. И рече им који од вас: Идите с миром, грејте се, и наситите се, а не да им потребе телесне, шта помаже?[/FONT]
[FONT=&quot]17. Тако и вера ако нема дела, мртва је по себи.[/FONT]
[FONT=&quot]18. Но може ко рећи: Ти имаш веру, а ја имам дела. Покажи ми веру своју без дела својих, а ја ћу теби показати веру своју из дела својих.[/FONT]
[FONT=&quot]19. Ти верујеш да је један Бог; добро чиниш; и ђаволи верују, и дрхћу.
20. Али хоћеш ли разумети, о човече сујетни! Да је вера без дела мртва?
21. Авраам отац наш не оправда ли се делима кад принесе Исака, сина свог, на олтар?
22. Видиш ли да вера поможе делима његовим, и кроз дела сврши се вера?[/FONT]
[FONT=&quot]23. И изврши се писмо које говори: Авраам верова Богу, и прими му се у правду, и пријатељ Божји назва се.
26. Јер, као што је тело без духа мртво, тако је и вера без добрих дела мртва.[/FONT]
[FONT=&quot]
Разлика између дела руку (и старозаветног држања закона) и дела која су плод вере (ту је разлика!) је поистовећена, отуда и саблазан.[/FONT][FONT=&quot] Из вере и љубави према Богу се ми држимо закона и не помишљамо да се огрешимо, отуда закон за нас и не важи. Кад се огрешим о закон, он постаје важећи за мене и терети ме за преступ - оживљава.[/FONT]

[FONT=&quot]A šta će mo sa mojim stihovima!? Možda bi bilo najbolje da uzmemo gumicu?[/FONT]
[FONT=&quot]Ali da ponovim šta sam rekao više puta. Ja nema ništa protiv onih koji se spasavaju DELIMA i STARIM Zavetom. [/FONT]
[FONT=&quot]Ja sam odlučio da se spasavam VEROM i NOVIM Zavetom.[/FONT]

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
[FONT=&amp]Naravno da možeš – to si ODLIČNO zaključio. Hvala ti. Ako se to uklapa u NOVI Zavet. [/FONT]

[FONT=&amp]A šta će mo sa mojim stihovima!? Možda bi bilo najbolje da uzmemo gumicu?[/FONT]
[FONT=&amp]Ali da ponovim šta sam rekao više puta. Ja nema ništa protiv onih koji se spasavaju DELIMA i STARIM Zavetom. [/FONT]
[FONT=&amp]Ja sam odlučio da se spasavam VEROM i NOVIM Zavetom.[/FONT]

Наравно да стоје исправно, чак се утврђују и поткрепљују. Сва тројица верујемо у Исуса Христа, ми јесмо спашени, али то не значи да се смемо одрећи заповести Божијих и наставити да свесно грешимо. О чему се ради?

26. Јер кад ми грешимо намерно, пошто смо примили познање истине, нема више жртве за грехе;
27. Него страшно чекање суда, и ревност огња који ће да поједе оне који се супроте.
28. Ко преступи закон Мојсијев, без милости умире код два или три сведока.
29. Колико мислите да ће горе муке заслужити онај који Сина Божијег погази, и крв завета којом се освети за погану уздржи, и Духа благодати наружи? (Јеврејима 10)

У преводу: ако злоупотребљавам Жртву Исусову и наставим да кршим заповести, а пређашњи греси су ми опроштени, понашам се исто као и Јевреји који су непрестано приносили невине жртве и настављали да греше.

1. Дечице моја! Ово вам пишем да не грешите; и ако ко сагреши (деси се!), имамо заступника код Оца, Исуса Христа праведника,
2. И Он очишћа грехе наше, и не само наше него и свега света.
3. И по том разумемо да Га познасмо, ако заповести Његове држимо.
4. Који говори: Познајем Га, а заповести Његове не држи, лажа је, и у њему истине нема;
5. А који држи реч Његову, у њему је заиста љубав Божија савршена; по том познајемо да смо у Њему.
6. Који говори да у Њему стоји, и тај треба тако да ходи као што је Он ходио. (1.Јованова 2)

Зашта онда сва ова расправа? Због једне једине спасоносне чињенице - печата Божијег:

12. Овде је трпљење светих, који држе заповести Божије (1) и (нема или, него и једно и друго) веру Исусову (2). (Откривење 12)

Кључно је да се схвати да је Христ дао Мојсију заповести да би касније прославио и утврдио те исте законе. Уписао је људима у срце науком, а не јармом. Зато Га нису многи Јевреји препознали и прихватили, а они који су носили закон у срцу знали су да је Он - Онај који јесте.

Poslednja izmena:
Natrag