Biblijski odgovori na zamerke u vezi istina Adventisticke crkve

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Jedino u otkrivenju on govori sa aspekta vecnosti, jer ce ljudi tada biti kao andjeli, nece biti ograniceni vremenom, pa ce zato i "mucenje" trajati "vecno", i vatra koja gori, gorece zauvek. Ali vi ste opet nesposobni da to shvatite!

U svetu bez protoka vremena i zivot i smrt i mucenje je vecno za one koji to posmatraju!

Ko slepo veruje crkvi vidimo po pisanju. To su oni koji izvrcu tekst i "uklapaju", te izvode kojekakve besmislene akrobacije, tipa da se u pretpotopno vreme "Isus inkarnirao u Noja da bi zemljanima propovedao evandjelje". Iako to tekst nigde ne kaze! To su oni koji moraju da manipulisu prevodima da bi dokazali svoje tvrdnje - tipa "nedostaje zarez", i koji onda u nedostatku dokaza cak i logikom pokusavaju da ospore, a osporavajuci time i bibliju osporavaju, jer ne shvataju da im je logika ravna nuli!

Naravno da nisu sposobni da shvate, kada prirodu večnosti opisuju materijalnim terminima. Uostalom, njima je i Bog ograničen ljudskim shvatanjem vremena,

U svetu izvan prostora i vremena, i život i smrt i mučenje i nagrada su beskrajni, večni. Nemaju kraja, jer nemaju ni poičetka. Prosto jesu.

Ovo: "Ko slepo veruje crkvi vidimo po pisanju. To su oni koji izvrcu tekst i "uklapaju", te izvode kojekakve besmislene akrobacije, tipa da se u pretpotopno vreme "Isus inkarnirao u Noja da bi zemljanima propovedao evandjelje". Iako to tekst nigde ne kaze! To su oni koji moraju da manipulisu prevodima da bi dokazali svoje tvrdnje - tipa "nedostaje zarez", i koji onda u nedostatku dokaza cak i logikom pokusavaju da ospore, a osporavajuci time i bibliju osporavaju, jer ne shvataju da im je logika ravna nuli!"

samo mogu da potpišem. Ni ja ih ne bi bolje opisao. A sve to što si naveo, dobiješ na koji način? Kada samovoljno tumačiš i upoređuješ svoje tumačenje ili vizije sa prevodom prevedeong teksta, a da niti poznaješ originalni jezik, niti jezik prvog prevoda, a jezik drugog prevoda natucaš. Onda naravno dolazi ovo, nedostaje zarez, pa nije po tipologiji, pa kontekst (a o pravom kontekstu se ne radi) pa onda za svoje tvrdnje tražiš rečenice koje ih potvrđuju, a ako ih nema izmišljaš. Uostalom, šta te to brate i čudi, kada se radi o ljudima koji su parabolu o devet devica protumačili kao proročanstvo, a priču o Lazaru i bogatašu tumače kao parabolu. Logika koja se narodnim rečnikom može nazvati: ŠTO JE BABI MILO; TO JOJ SE I SNILO, - svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je sasvim slučajna.

@antonijadz, duša? Otkud sada to, pa zar nije duša materijalna, tj samo telo koje "spava", po učenju sledbenika ove što joj je nešto milo pa joj se to i snilo?

Ovo naravno dokazuje Miretov argument. Oni naime prvo stvore zamisao (nastalu na bilo koji način) a onda za to traže podršku u tekstu čiji smisao ne razumeju. Kada se i to pokaže nedovoljnim, onda idu da "beru trešnje" (cherry picking) po čitavoj Bibliji samo da bi svoju zamisao pred sobom i pred drugima, posebno pred drugima prodali kao Božiju. "Duh proroštva", ali malo sutra, tj sutra u petak.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Matej 16:26 što će biti korisno čovjeku ako stekne sav svijet i izgubi dušu svoju? Ili što će čovjek dati za svoju dušu?

Ovaj stih upozorava , ne prodaji dušu svoju

Da vidimo sta kazu drugi prevodi:

Dimitrije Stefanović (DS):

26 Jer šta vredi čoveku ako sav svet dobije, a životu svome naudi? Ili čime će čovek otkupiti život svoj?

Aleksandar Birviš (AB):

26 Šta čoveku vredi ako stekne sav svet, a svoj život izgubi? A šta čovek može dati u zamenu za svoj život?

Bible in Basic English (BBE):

26 For what profit has a man, if he gets all the world with the loss of his life? or what will a man give in exchange for his life?

Dakle, ovde se radi o prodaji vecnog zivota za zivot na ovom svetu, kao i nemogucnosti da covek sam zaradi taj vecni zivot i spasenje, a ne o prodaji nekakve besmrtne duse.

Ali vi ste opet nesposobni da to shvatite!

Sta ce nama ljudsko shvatanje nastalo iz dogme koja ima mnogobozacko poreklo.

Mi imamo bibliju i njena otkrivenja u kontekstu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Opet Tripo lupa ko maksim po diviziji besmislenim odgovorima. Shone, sta mislis treba li se nastavljati i na to odgovarati, buduci da doticni nista smisleno ne kaze? Sta vise toliko se zapetljao da ni sam ne zna sta govori, eno gore, samo udara kontru.. Izgleda se takmici u pisanju..

Dakle, ovde se radi o prodaji vecnog zivota za zivot na ovom svetu, kao i nemogucnosti da covek sam zaradi taj vecni zivot i spasenje, a ne o prodaji nekakve besmrtne duse.

A ko je rekao da se radi o "prodaji besmrtne duse" ili da je "dusa besmrtna"??? Nasa crkva nigde ne uci da je "dusa besmrtna"! Ne znas pravoslavnu (katolicku) teologiju a zelis se raspravljati!?

Dakle, ti se svadjas ovde sa samim sobom!
Mislis da si nesto rekao ili dokazao, a nisi nista.

Zalosno je kad nemas sagovornika koji je teoloski ucen, vi niste obuceni cak ni u svojoj dogmi, a kamoli teolozi da se pravite.. Kad bi to bili znali bi sta uci Pravoslavlje i Katolicizam..

Dusa besmrtna.. koje gluposti!

A sta ce nama vase ucenje? Ispada po tvom stavu da ti mozes nama "mametati svoju veru" a mi vama ne mozemo! Arogantno tvrdis da je samo tvoje uverenje ispravno, a svaki drugaciji stav ili misljenje unapred iskljucujes i ne dajes mu ni sansu jer sve drugo je "mnogobostvo" ili je "od djavola"!

Tako se ne moze razgovarati!

Sve dok budes lupao da nasa dogma ima "mnogobozacko poreklo", neces imati normalan razgovor! Vec ces se suocavati sa istim, da i mi tvoju veru povezujemo sa "mnogobostvom" "masonizmom" i slicno..

Hristos kaze - "sve sto zelite da ljudi cine vama cinite i vi njima tako"!

To je "uzrocno posledicna" stvar!

Mi imamo bibliju i njena otkrivenja u kontekstu

Imamo i mi bibliju! A tvrdnje kako mi nesto uzimamo iz mnogobostva ili insistiranje na tome je kontraproduktivno za svaki razgovor.

Ako ti ne dajes sansu samom sebi da gresis onda si prosto arogantan covek, kojem ne treba ni dokazivati, jer nece prihvatiti!

Ako promenis stav i dozvolis sebi gresku, onda se javi pa da raspravimo sve. Dotle imaj ti svoju veru u crkvu, a nama ne nameci nesto u sta si ti arogantno ubedjen!

Nismo mi ovde dosli da ti nas vrbujes!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Opet Tripo lupa ko maksim po diviziji besmislenim odgovorima. Shone, sta mislis treba li se nastavljati i na to odgovarati, buduci da doticni nista smisleno ne kaze? Sta vise toliko se zapetljao da ni sam ne zna sta govori, eno gore, samo udara kontru.. Izgleda se takmici u pisanju..
Vidi, dvosekli je mač to pitanje. Ako nastaviš da odgovaraš gubićeš nerve i vreme na nedokazanog arogantnog sektaša, a ako ne nastaviš već pomenuti će uz saradnju ostalih da nastavi dalje da se "istovaruje" i opet si na istom. Na tebi je. Reći ću ti samo jedno, niko ne može do besvesti da sipa jed i čemer, negde mora da se zaustavi, na ovaj ili onaj način, na bilo koji način. Sad, što bi on lično zbog kulta kome pripada voleo da to bude način zbog koga bi posle mogao da se "istovaruje" kako je to "naš duh", to je druga priča i govori o njemu i kultu kome pripada više od svih njegovih bulažnjenja.

A ko je rekao da se radi o "prodaji besmrtne duse" ili da je "dusa besmrtna"??? Nasa crkva nigde ne uci da je "dusa besmrtna"! Ne znas pravoslavnu (katolicku) teologiju a zelis se raspravljati!?

Mire, nemoj sa njima o dubokim pitanjima teologije, lukavi su pa će ti postaviti zamku. Posle te ne opraše ni sve vode ovoga sveta. Ne bih da sada započinjem traktat o duši, ali reći ću samo ovo: Duša nastavlja egzistenciju i nakon fizičke smrti. I Crkva to uči. Ostalo neka ostane za drugu temu, u kojoj se ovi mortalistički sinkretisti neće nalaziti prozvanima da se "istovaraju!" svojim nakaradnim doktrinama.

Sve dok budes lupao da nasa dogma ima "mnogobozacko poreklo", neces imati normalan razgovor! Vec ces se suocavati sa istim, da i mi tvoju veru povezujemo sa "mnogobostvom" "masonizmom" i slicno..

Mire, najgore od svega je da mi ISTINOM odgovaramo na laži. Oni zaista imaju masonsko, okultno i sinretističko verovanje. i to nisu dokazali ni Crkveni ljudi, ni ateisti, nego protestanti koji su upoređivali adventističke doktrine sa svim rapsoloživim dokazima, kako biblijskim, tako i drugim.

Ako promenis stav i dozvolis sebi gresku, onda se javi pa da raspravimo sve. Dotle imaj ti svoju veru u crkvu, a nama ne nameci nesto u sta si ti arogantno ubedjen!

Tačno, nismo došli da nas iko ubeđuje u nešto što nije istina, ali takođe nismo došli, i to stalno ponavljamo da bilo koga konvertujemo, a oni, adventisti nas optužuju da baš to radimo i glumataju da su progonjeni.Ko koga progoni vidi se i po tome da oni, EGWisti vise po temama svih ostalih. Samoproklamovani "učitelji" i "branioci" "vere".

Inače, pre će moj pas početi da igra šah i pobediti velemajstora, nego što će te iko od njih, posebno on poslušati. Takav soj se ne izgoni ubeđivanjem, još manje postom i molitvom. Takve samo Bog leči. Uz, ma kako to strašno zvučalo, veliku muku.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Takve samo Bog leči. Uz, ma kako to strašno zvučalo, veliku muku.
Znam to iz sopstvenog iskustva, velike su muke u pitanju. Budes razderan skroz iznutra. Pitanje je samo ko to moze podneti, covek bezi od suocavanja, jer mu se citav svet srusi.. Ja sam to doziveo.. Ali to je za drugu temu..

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323

Mi imamo bibliju i njena otkrivenja u kontekstu.
Prva poslanica Korinæanima 15 33Ne varajte se: Zli razgovori kvare dobre običaje.34Otrijeznite se kako valja i ne griješite jer neki, na sramotu vam kažem, ne znaju za Boga.

Izgleda dasu oni to ozbiljno svatili

Mire, nemoj sa njima o dubokim pitanjima teologije, lukavi su pa će ti postaviti zamku.
Ijase slažem stobom ,lukavi ,i prepredeni

Duša nastavlja egzistenciju i nakon fizičke smrti. I Crkva to uči.
Tako je , može vjerovati tko što hoće , ja vjerujem da čovek poslje smrti nastavlja živjeti , po Kristu gospodinu našemu . Amen

Znam to iz sopstvenog iskustva, velike su muke u pitanju. Budes razderan skroz iznutra. Pitanje je samo ko to moze podneti
Ako si već podneo velke muke , zahvali Kristu ,i nedozvoli date opet prevare ,i odvuku

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Prva poslanica Korinæanima 15 33Ne varajte se: Zli razgovori kvare dobre običaje.34Otrijeznite se kako valja i ne griješite jer neki, na sramotu vam kažem, ne znaju za Boga.
Baš tako. I ne samo to, nego zli razgovori kvare život. Kvare dušu. A što mi vredi da sam dobro sa nekim i pohvale primam, ako izgubim sebe, izgubim dušu jer pristajem da slušam laži.

Znam to iz sopstvenog iskustva, velike su muke u pitanju. Budes razderan skroz iznutra. Pitanje je samo ko to moze podneti, covek bezi od suocavanja, jer mu se citav svet srusi..

Retko ko od ljudi pristane na to. Retko ko doživi svoju Golgotu, ali mora je doživeti, Dovoljno je dozvoliti samo deliću Istine da uđe u nas, da otvori srce Bogu, i kreće borba. Bog svoje ne ispušta. I njegova Istina, On sam nas oslobađa. A oslobođenja bez muke nema. Sloboda se ne donosi na tanjiru, ona se mukom stiče. Mukom.

Rat za dušu, a to je baš proces koji si opisao, započinje samo ako svojom voljom dopustimo Bogu da i delićem, skoro neprimetno napravi naprslinu u bedemu laži kojima smo sebe "okružili" i čitav život na tome izgradili. No, kao što ti je poznato ima onih koji su svojom voljom pristali na to da im se život sastoji od laži, i nikada neće svojom voljom pristati da dašak, lahor Duha Svetoga napravi naprslinu u bedemu njihovog ega. Takvi su izgubljeni, jer ne samo da su se okružili bedemom laži, nego su time počinili i onu Hulu koja se ne prašta.
Što se tebe tiče, hvala Bogu da je tako, ali rat još nije završen. Moli se Bogu da ti da snage da se ne vratiš na staro, na zavodljivost laži. Ne da se drugi mole, nego ti se moli da ti On da oklop kojim ćeš se zaštititi. Moli se i daće ti. Ne zato što ja tako kažem, jer ja sam samo njegov sledbenik, sluga, grešnik. Nego zato što On, svoje ne odbacuje, ne ispušta, i svom silom se bori za svoje. A to već i iz iskustva znaš.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, ovde covek moze cuti najveca cuda nad cudima.

Ipak ti ne znas sta uce Pravoslavna i Katolicka crkva, i kao sto sam napisao vise puta "TI NISI NIKAKAV VERNIK SVOJE CRKVE JER UCIS SASVIM NESTO SUPROTNO PO MNOGIM TACKAMA VERE"

A ja nisam ovde da iznosim ucenja drugih crkava, ali na Pravoslavnim sajtovima se moze naci da je dusa besmrtna, a Evo samo uvoda jednog od njih:

О БЕСМРТНОСТИ ДУШЕ

О БЕСМРТНОСТИ ДУШЕ

УВОД У ПИТАЊЕ БЕСМРТНОСТИ ДУШЕ

ДОКАЗИ БЕСМРТНОСТИ ДУШЕ

1. Активности душе као доказ бесмртности душе
  2. Тежње душе као доказ бесмртности душе
  3. Историјски доказ бесмртности душе
  4. Метафизички доказ бесмртности душе
  5. Телеолошки доказ бесмртности душе
  6. Етички доказ бесмртности душе
  7. Доброта Творца као доказ бесмртности душе
  8. Идеја о бесмртности душе у нама као доказ бесмртности душе
  9. Морално задовољство које се у човеку рађа од врлинског живота као доказ бесмртности душе
  10. Идеја вечности као доказ бесмртности душе
  11. Љубав према лепоти, добру, истини и правди као доказ бесмртности душе
  12. Глас савести као доказ бесмртности душе
  13. Унутарње откривење Бога као доказ бесмртности душе
  14. Хришћански живот као доказ бесмртности душе
  15. Религијски доказ бесмртности душе
  16. Унутарњи импулс за богопоклоњење као доказ бесмртности душе

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323
Ipak ti ne znas sta uce Pravoslavna i Katolicka crkva
Ti koji nisi ni Katilik ni Pravoslavac , sigurno ćeš daga naučiš :smisi:

kao sto sam napisao vise puta "TI NISI NIKAKAV VERNIK SVOJE CRKVE JER UCIS SASVIM NESTO SUPROTNO PO MNOGIM TACKAMA VERE"
Kako te nije sramota , da čovjeku u lice kažeš da nije "NIKAKAV VERNIK SVOJE CRKVE ".
A ja nisam ovde da iznosim ucenja drugih crkava, ali na Pravoslavnim sajtovima se moze naci da je dusa besmrtna
Ako mi uto verujemo gdeje onda problem

Mire, ovde covek moze cuti najveca cuda nad cudima.
Ovosi dobro rekao , a naj veća su čuda od tebe , jer si sam priznao , da gataš sa mogometom , sa datumima rođenja , sapiramidama

Natrag