Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
5:23 I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista.

A gde se deponuje UNUTRAŠNJI ČOVEK po smrti TELA?
Da li je duh samo sila i kako unutrašnjeg čoveka kao silu definišeš?
Od čega su anđeli sastavljeni?

Biblija se jednako bavi kako životom tako i smrću.
Bog je u početku odmah oglasio smrt šaralelno sa životom i cela knjiga se bavi jednako obema tačkama.
Pogrešna je izjava ZAGROBNI ŽIVOT jer nema života u grobu.
Život koji je po Duhu u čoveku taj isti izlazi i telo pada da li time i život u Duhu umire?

Dobro, ajde da kazemo da se Biblija bavi smrcu. Ali alegorizuje i personifikuje termine koji se odnose na dusu..
Ja sam vec rekao, niko ovde ne tvrdi, (ili se bar meni cini), da ''nista ne prezivljava smrt''.
Upravo suprotno i kod jednih i kod drugih nesto-neki elemenat - ''prezivljava'' i nesto ''izlazi iz tela''.
Stvar je u tome sto jedni tvrde da je to ''svesni elemenat'' a drugi da je to ''nesvesni elemenat''.
I ja sam onda postavio pitanje, ''a zasto to mora biti svesni elemenat''?

Kada covek spava dubokim snom, on je ''nesvesan'' - dubok san bez snova.
I onda se u Bibliji koristi izraz ''zaspa'' za smrt.
Zasto se uopste koristi taj izraz -ako je dusa ''svesna''.

Znaci moj zakljucak je da dusa ''ne mora biti svesna'' nakon smrti, jer Bog moze da ''iskljuci dusu'' na neko vreme, kao sto se ''iskljucuje svest'' prilikom dubokog sna.
Jer Bog nije nesposoban da ponovo ''ukljuci dusu'', niti ona mora nastaviti da zivi ''svesna'' da bi je on ''mogao vratiti'' u telo, Bogu nista nije nemoguce...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
5:23 I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista.

A gde se deponuje UNUTRAŠNJI ČOVEK po smrti TELA?
Da li je duh samo sila i kako unutrašnjeg čoveka kao silu definišeš?
Od čega su anđeli sastavljeni?

Biblija se jednako bavi kako životom tako i smrću.
Bog je u početku odmah oglasio smrt šaralelno sa životom i cela knjiga se bavi jednako obema tačkama.
Pogrešna je izjava ZAGROBNI ŽIVOT jer nema života u grobu.
Život koji je po Duhu u čoveku taj isti izlazi i telo pada da li time i život u Duhu umire?
Ne postoji unutrašnji i vanjski čovjek nego samo čovjek.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Dobro, ajde da kazemo da se Biblija bavi smrcu. Ali alegorizuje i personifikuje termine koji se odnose na dusu..
Ja sam vec rekao, niko ovde ne tvrdi, (ili se bar meni cini), da ''nista ne prezivljava smrt''.
Upravo suprotno i kod jednih i kod drugih nesto-neki elemenat - ''prezivljava'' i nesto ''izlazi iz tela''.
Stvar je u tome sto jedni tvrde da je to ''svesni elemenat'' a drugi da je to ''nesvesni elemenat''.
I ja sam onda postavio pitanje, ''a zasto to mora biti svesni elemenat''?

Kada covek spava dubokim snom, on je ''nesvesan'' - dubok san bez snova.
I onda se u Bibliji koristi izraz ''zaspa'' za smrt.
Zasto se uopste koristi taj izraz -ako je dusa ''svesna''.

Znaci moj zakljucak je da dusa ''ne mora biti svesna'' nakon smrti, jer Bog moze da ''iskljuci dusu'' na neko vreme, kao sto se ''iskljucuje svest'' prilikom dubokog sna.
Jer Bog nije nesposoban da ponovo ''ukljuci dusu'', niti ona mora nastaviti da zivi ''svesna'' da bi je on ''mogao vratiti'' u telo, Bogu nista nije nemoguce...

Naravno da postoji i alegorizacija i personifikacija i da nešto ,,preživljava,,.
Stvar treba postaviti iz ugla Božjeg i onda videti prah koji nema ništa pa ni oblik.
Potom Bog pravi oblik od praha po svom liku a dotle to nije taj prah imao.
Potom BOG daje čoveku ŽIVOT a kako to čini tako što mu kaže: ,,ŽIVI!,, i čovek počne da živi....?
Ili mu Bog UBACI DUH sa vazduhom?

Ako je čovek primio DUH da oživi onda taj DUH ne umire jer je UZROK ŽIVOTA.
Potom kaže da se taj duh vraća Bogu koji ga je DAO.
Ako je Bog prvo oživeo duha i onda ga dao mi nemamo život po dolasku Duha jer je i on bezživotan ako ga treba oživljavati ili ako nije živ nakon smrti tela u kojeg je ubačen.

A ako je duh ŽIV onda se takav i vraća Bogu jer se Bogu ništa mrtvo ne vraća.
A ne vraća se mrtvo jer smrti u Bogu nema.
A ono što je ŽIVO i od BOGA JE onda je to SVESNO.
Telo je bilo i ponovo ide u smrt.ništavilo gde gubi obličje i život jer je izašao iz njega a kad se vrati duh telo oživljava i to čitamo kod Jezekilja u opisu doline kostiju.

Pozdrav.

Ne postoji unutrašnji i vanjski čovjek nego samo čovjek.

7:22 Jer imam radost u zakonu Božijem po unutrašnjem čoveku;

Možeš li mi pomoći šta je Oiketerion?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Imam samo jedno pitanje za one koji veruju u besmrtnost duse ili pak duha koji egzistiraju van tela nakon smrti tela.

Ako su dusa ili duh besmrtni, gde su ta dusa ili duh bili pre nego sto je stvoren Adam, konacno gde su bile nase duse ili duhovi pre nego sto smo rodjeni u telu na zemlji?

Jos nesto.

Sta je po onima koji veruju u besmrtnost duse ili duha ''''besmrtno''' dusa ili duh?

Ovo pitam iz razloga jer dusa i duh su dva razlicita elementa, a ovde se tvrdi da su i dusa i duh besmrtni.

Da li to znaci da u nama postoji dvostruki covek - dva coveka koja izlaze iz tela prilikom smrti - dusa i duh?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno da postoji i alegorizacija i personifikacija i da nešto ,,preživljava,,.
Stvar treba postaviti iz ugla Božjeg i onda videti prah koji nema ništa pa ni oblik.
Potom Bog pravi oblik od praha po svom liku a dotle to nije taj prah imao.
Potom BOG daje čoveku ŽIVOT a kako to čini tako što mu kaže: ,,ŽIVI!,, i čovek počne da živi....?
Ili mu Bog UBACI DUH sa vazduhom?

Ako je čovek primio DUH da oživi onda taj DUH ne umire jer je UZROK ŽIVOTA.
Potom kaže da se taj duh vraća Bogu koji ga je DAO.
Ako je Bog prvo oživeo duha i onda ga dao mi nemamo život po dolasku Duha jer je i on bezživotan ako ga treba oživljavati ili ako nije živ nakon smrti tela u kojeg je ubačen.

A ako je duh ŽIV onda se takav i vraća Bogu jer se Bogu ništa mrtvo ne vraća.
A ne vraća se mrtvo jer smrti u Bogu nema.
A ono što je ŽIVO i od BOGA JE onda je to SVESNO.
Telo je bilo i ponovo ide u smrt.ništavilo gde gubi obličje i život jer je izašao iz njega a kad se vrati duh telo oživljava i to čitamo kod Jezekilja u opisu doline kostiju.

Pozdrav.

A u dolini kostiju kod Jezekilja, da li se svaki duh coveka vraca posebno u svako telo, ili je jedan duh koji ozivljava sve?
Mozes li citirati i objasniti?

Tekst kaze:
''Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.''

''I metnuću duh svoj u vas da oživite, i naseliću vas u vašoj zemlji, i poznaćete da ja govorim i činim, govori Gospod.''

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
A u dolini kostiju kod Jezekilja, da li se svaki duh coveka vraca posebno u svako telo, ili je jedan duh koji ozivljava sve?
Mozes li citirati i objasniti?

Tekst kaze:
''Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.''

''I metnuću duh svoj u vas da oživite, i naseliću vas u vašoj zemlji, i poznaćete da ja govorim i činim, govori Gospod.''

Čujmo gde piše kako se po smrti tela duh VRAĆA BOGU.
Da li svaki čovek ima duh, ima.
Da li piše da se u telu rađa novo stvorenje kao unutrašnji čovek piše.
Da li Božji Duh u novom rođenju rađa telo ili naš duh, rađa duh čini ga novim.
Taj duh takav odlazi tamo odakle je stigao.
Stigao je dobar ali prebivajući u telu vremenom je poželeo činiti nešto svoje i loše jer ga telo namamilo i kao takav je postao buntovan.Da nebi takav ostao čovek predaje sebe celog Bogu i moli za promenu jer želi drugačiji biti i ta mu se njego duh preporađa postaje ponovo dobar i poslušan i to je unutrašnji čovek.

Svaki duh koji izađe iz čoveka se vraća u čoveka jer je to BOŽJI DUH.
Pitaš da li se više duhova vraća ili jedan kao svima isti. Vraća se onakav kakav je otišao a to je Božji Duh.SVI duhovi koji su izašli u Božjem su Duhu kao jednom a svaki ide u svoje telo sa svim osobinama i karakterom koji ima u sebi.Tebe buni kad kaže MOJ DUH metnuću u vas pa čiji Duh je udahnut u čoveka da oživi?

Ako su dusa ili duh besmrtni, gde su ta dusa ili duh bili pre nego sto je stvoren Adam, konacno gde su bile nase duse ili duhovi pre nego sto smo rodjeni u telu na zemlji?

Jos nesto.

Sta je po onima koji veruju u besmrtnost duse ili duha ''''besmrtno''' dusa ili duh?

Ma duh je smrtan i kad čovek umre sve je mrtvo.
Inače još da dodam da je i Bog DUH a pošto je Duh smrtan onda....ti je sve jasno.

A gde je bio Bog pre nego je počeo stvarati materiju?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vec sam odgovorio.

Bog je tvorac večni i nepromenjivi za sva vremena, sto znaci da oduvek postoji.

Covek ne postoji oduvek, vec od trenutka kada je stvoren - prvo Adam kao praotac covecanstva I svi drugi koji se radjaju na zemlji od ljudskog semena, cime odpocinje njihov zivot.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nijedan jedini stih iz Biblije ne govori da je duša besmrtna. A imamo dosta stihova koji kažu da je smrtna. A neki ljudi opet vjeruju zmiji.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Djela apostolska 3,23 I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda.-------------------------------------------------------------------------------------------------------5. Mojsijeva 20,16 A u gradovima ovijeh naroda, koje ti Gospod Bog tvoj daje u našljedstvo, ne ostavi u životu nijedne duše žive------------------------------------------------------------------------------------------------------------Isus Navin 2,13 Da ćete sačuvati život mojemu ocu i mojoj materi i mojoj braći i mojim sestrama i svjema njihovijem, i da ćete izbaviti duše naše od smrti.---------------------------------------------------------------------------------------------------------Isus Navin 10,30 Pa i nju predade Gospod u ruke Izrailju i cara njezina; i isiječe sve oštrijem mačem, sve duše koje bijahu u njoj, ne ostavi u njoj nijednoga živa; i učini s carem njezinijem kao što učini s carem Jerihonskim.
----------------------------------Isus Navin 10,32 I Gospod predade Lahis u ruke Izrailju, i on ga uze sjutradan, i isiječe sve oštrijem mačem, sve duše što bijahu u njemu, isto onako kako učini s Livnom.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Isus Navin 10,35 I uzeše ga isti dan, i isjekoše sve oštrijem mačem; sve duše što bijahu u njemu pobi taj dan isto onako kako učini s Lahisom.-------------------------------------------------------------------------------------------------------Isus Navin 10,40 Tako pobi Isus svu zemlju, gore i južnu stranu i ravnice i doline, i sve careve njihove; ne ostavi nijednoga živa, nego sve duše žive zgubi, kao što bješe zapovjedio Gospod Bog Izrailjev.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------1. Carevima 15,29 A kad se zacari, pobi sav dom Jerovoamov, i ne ostavi ni jedne duše od roda Jerovoamova dokle sve ne istrijebi po riječi Gospodnjoj, koju reče preko sluge svojega Ahije Silomljanina.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Isaija 53,12 Zato ću mu dati dio za mnoge, i sa silnima će dijeliti plijen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grijehe mnogih, i za zločince se moli.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Jezekilj 18,4 Gle, sve su duše moje, kako duša očina tako i duša sinovlja moja je, koja duša zgriješi ona će poginuti.-------------------------------------------------------------------------------------------------------Jezekilj 18,20 Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Pogledajte sada sve stihove u kojima se spominje BESMRTNOST--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1. Korincanima 15,53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1. Korincanima 15,54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se zbiti ona riječ što je napisana: pobjeda proždrije smrt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1. Timotiju 6,16 Koji sam ima besmrtnost, i živi u svjetlosti kojoj se ne može pristupiti, kojega niko od ljudi nije vidio, niti može vidjeti, kojemu čast i država vječna. Amin.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dva stiha se odnose na vaskrsenje pravednih. Dakle pravedni će tek da postanu besmrtni. I jedan stih je za Boga, koji jedini ima sam besmrtnost. Niko mu je nije dao.

Natrag