Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Zar ne rekoh da postoji TRI načina kad se koristi izraz DUŠA i ti navodiš jedan od njih a ostale?
---------------------------------------------------------------
Sva 3 načina ne dokazuju besmrtnost, ona znači osobu ili se odnosi na osobu.

Ok. reci mi onda pošto čovek ubije čoveka šta mu je ubio?
Odgovor stavljamo na tas.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
(Rimljanima 13,1) Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene.

Evo cak i Novi Zavet ''dusu'' opisuje kao kompletnog coveka, nema razlike ni u Starom ni u Novom Zavetu.

Postoje 3 nacina kojima se opisuje dusa?

Znaci ipak smo se pomerili sa mrtve tacke.
Ako uzmemo sva tri nacina, kao krv, telo ili um, ne mozemo dokazati da je dusa besmrtna(videli smo po bibliji da ona umire), a niti mozemo dokazati da zivi nakon smrti..
O cemu se ovde radi, radi se o tome da biblijski pisci koriste uobicajene izraze kao i mi u svakodnevnom zivotu, bez namere da ukazuju na prirodu ''duse''. I mi to radimo kada kazemo: ''U zdravom telu zivi zdrav duh''.
Time ne iskazujemo duhovnost, vec je to uobicajen izraz.. A oni su isto koristili takve izraze..

Dakle, da bismo razumeli sta je dusa, ovde nam treba zaista ozbiljan pristup..

Ovde niko pa ni adventisti ne tvrdi da nista ne prezivljava smrt, nesto mora ostati - oni to nazivaju ''duh koji se vraca Bogu''.
Drugi to nazivaju ''dusa''.
Postoji neslaganje samo oko ''svesnosti tog elementa nakon smrti''.

Neka mi sada neko odgovori, posto se ''dusa'' opisuje i kao ''um'' , zasto ona mora da nastavi da zivi i nakon smrti.
Hoce li umreti ako se iskljuci na par godina?
Molim odgovor?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
(Rimljanima 13,1) Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene.

Evo cak i Novi Zavet ''dusu'' opisuje kao kompletnog coveka, nema razlike ni u Starom ni u Novom Zavetu.

"Свака глава (срце) нека се подлеже властима над собом."

"У отаџбинском рату од 1914. до 1918. погинула је свака друга мушка глава Србије."

Аха, значи и глава може бити да је склоп духа и тела, чим глава може да погине. Ето тако јеретици буквално тумаче, а онда спомињу контекст.
Само их ти слушај, копираћеш и ти ускоро са њихових сајтова ако тако наставиш.

30. А свим зверима земаљским и свим птицама небеским и свему што се миче на земљи и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако.

17. Јер ево пустићу потоп на земљу да истребим свако тело у коме има жива душа под небом; шта је год на земљи све ће изгинути.

15. Дође к Ноју у ковчег по двоје од сваког тела, у коме има жива душа,

Заиста не могу да схватим колико је заведених људи због једног погрешног тумаченог стиха (да је човек постао жива душа).

Ubio je dušu. NIje šta mu je ubio, nego koga je ubio.

Нешто ти се теорија не слаже са Исусовим речима.

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу. (Матеј 10)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

"Свака глава (срце) нека се подлеже властима над собом."

"У отаџбинском рату од 1914. до 1918. погинула је свака друга мушка глава Србије."

Аха, значи и глава може бити да је склоп духа и тела, чим глава може да погине. Ето тако јеретици буквално тумаче, а онда спомињу контекст.
Само их ти слушај, копираћеш и ти ускоро са њихових сајтова ако тако наставиш.

30. А свим зверима земаљским и свим птицама небеским и свему што се миче на земљи и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако.

17. Јер ево пустићу потоп на земљу да истребим свако тело у коме има жива душа под небом; шта је год на земљи све ће изгинути.

15. Дође к Ноју у ковчег по двоје од сваког тела, у коме има жива душа,

Заиста не могу да схватим колико је заведених људи због једног погрешног тумаченог стиха (да је човек постао жива душа).

Pa pogledaj Bibliju da se dusa nekad naziva ''kompletnom osobom'', nekad je to ''krv'' a nekad ''um''.
A nekad se kaze da telo ''ima dusu''.
Sta je onda dusa?

Ona se opisuje na razlicite nacine u bibliji, kao sto i mi danas kazemo : ''u zdavom telu je zdrav duh'' ali tim recima ne smatramo da u telu zivi duh. Nije nam ni na kraj pameti..
Kako ti mozes biti siguran da ovi stihovi(sto si postavio) precizno opisuju sta je to dusa, a ovi drugi ne?
Zatim ako je ''dusa u telu'', zasto ta ''dusa'' mora nastaviti egzistenciju i nakon smrti?
Svi se slazemo da nesto prezivljava smrt.
Ali zasto to nesto mora biti svesno?
Ja ne razumem zasto?
Zasto Bog mora da odrzava dusu u svesnom stanju, jel Bog nece biti u stanju da je ocuva ako je privremeno iskljuci, ili sta?
Nije li covek nesvesan tokom sna? A ne kaze li se da covek ''spava'' kada umre?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Сигуран сам јер не тумачим буквално као ови. Знам на шта се мисли, баш као што сам показао када се укључи глава уместо душе.

Ако се неправилно тумачи без неразумевања на шта се мисли, онда је свака комбинација могућа. То и Павле говори, о тим извртачима Писма. Ако се за крв каже да је душа (или живот), онда се мора сагледати зашто се то говори. Управо због жртве за грехе, јер само крв "чисти" од греха. Отуда олтар и жртвеник. Али не може крв животињска потпуно очистити, само Крв Пречиста. Наравно, сад би неко одмах рекао: "Како је пречиста? Нема токсина или бактерија?", јер гледа буквалистички. Сигуран сам да ти разумеш на шта мислим када кажем: Пречиста Крв.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Сигуран сам јер не тумачим буквално као ови. Знам на шта се мисли, баш као што сам показао када се укључи глава уместо душе.

Ако се неправилно тумачи без неразумевања на шта се мисли, онда је свака комбинација могућа. То и Павле говори, о тим извртачима Писма. Ако се за крв каже да је душа (или живот), онда се мора сагледати зашто се то говори. Управо због жртве за грехе, јер само крв "чисти" од греха. Отуда олтар и жртвеник. Али не може крв животињска потпуно очистити, само Крв Пречиста. Наравно, сад би неко одмах рекао: "Како је пречиста? Нема токсина или бактерија?", јер гледа буквалистички. Сигуран сам да ти разумеш на шта мислим када кажем: Пречиста Крв.

Razumem ja sta ti pricas, ali se takodje kaze i da je ''dusa kompletan covek'' , pa se kaze da covek ''spava'' nakon smrti, kaze se i da je ''dusa smrtna'' , ''da dusu moze ubiti covek''. Kako ja sada ovo da spojim sa verom u besmrtnost ljudske duse, kada jedni tekstovi tvrde jedno a drugi suprotno. Sad ja treba jedne da ignorisem a uzmem druge?

I gde se to precizno u Novom Zavetu kaze da postoji zagrobni zivot, odnosno svesnost nakon smrti?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
ali se takodje kaze i da je ''dusa kompletan covek''

То се нигде не говори. То Милеровци погрешно тумаче. Ако је човек постао жива душа (живо створење, нови ентитет), то значи да раније није постојало такво створење. Тада поста онај комад земље жива душа (створење, ентитет). Ми у свакодневном говору исто кажемо: жива душа, мислећи на створења. Тако се у Старом завету набрајају душе (хиљаду душа), а то можемо рећи и користећи главе (хиљаду глава). То не значи да је склоп духа и тела душа, тј. глава.

I gde se to precizno u Novom Zavetu kaze da postoji zagrobni zivot, odnosno svesnost nakon smrti?

Лука 16. глава, Филибљанима 1. глава (отићи од тела и са Христом БИТИ), Откривење (6:9, 20:4). Душе које су на починку у Господу, у Духу, васкрснуће тј. оживеће да царују са Њим (Отк. 6:11, 14:13). Дотле су са Њим у Духу. Докле год се види само телесност, а не и духовност, нема напретка за разумевање.

Адвентисти и јеховисти банализују ствари користећи америчке филмове (који су маштарија) да би карикирали и збунили. То није као у тим филмовима.

Ако је Господ рекао за Лазара да "спава", ми никако не смемо буквализовати као што ове групације раде. Господ је знајући да ће га васкрснути то изговорио. Сигуран сам да то можеш разумети. Ови јеретици су брже-боље то искористили за своје накарадно тумачење. Некад им одговара да се играју са Писмом и да изврћу. Тачније, нису они изврнули, већ они ауторитети које ови следе. Они само прођу "обуку" и понављају као папагаји.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Itekako ima, a i normalno je jer u Starom zavjetu imamo nepotpunu Objavu. Evo u Novom onoga što ne nalazimo u Starom zavjetu:

Otk 6,9-11: Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu. Vikahu iza glasa: "Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar nećeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?" I svakome je od njih dana bijela haljina i rečeno im je neka se strpe još malo vremena dok se ne ispuni broj njihovih sudrugova u službi i braće njihove koja imaju biti pobijena kao i oni.

Ovo mjesto u Svetom Pismu nedvosmisleno i konkretno tvrdi da su mučenici svjesni sebe nakon smrti. Ivan piše Otkrivenje tvrdeći da pred Bogom stoje osobe zaklane radi Riječi Božje (mučenici) tražeći pravdu nad zločincima (koji su ih ubili) a koji su još živi na zemlji. Bog im odgovara da još nisu svi mučenici na zemlji predali svjedočanstvo za Krista Isusa, i da se trebaju još malo strpiti.

Možemo zaključiti: mrtvi mučenici živi su i svjesni sebe pred Bogom i obraćaju se Bogu, u isto vrijeme dok na zemlji još ima živih kršćana i njihovih krvnika.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Oni koji veruju u besmrtnost duse i druga ne biblijska ucenja nisu ni malo posteni sa samima sobom u proucavanju biblije, jer se ne pridrzavaju onoga sto govori pismo, vec dodaju i oduzimaju od njega kako bi dokazali svoja misljenja.

Ova stvar oko duse je jasna.

Prilikom stvaranja Bog je stvorio coveka kao dusu zivu, zivo bce - kako kazu drugi prijevodi.

"I posta čovjek duša živa" (1. Mojsijeva 2.7)

Da je Bog U coveku stvorio nekakvu besmrtnu dusu, tada bi tekst glasio "I posta U coveku dusa ziva"

Ali u kontekstu biblije je jasno da je dusa ziva COVEK - cijeli ziv covek, zivo bice.

Natrag