Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Adrian, zahvaljujem na tvojim recima.

Od tebe se i ne moze cuti nista pozitivnije.
Pitanje je kakva su to iskustva o kojima si pricao koji te vode jednom ovakvom losem duhu.

Neka ti Gospod bude milostiv i neka ti da da na kraju sa tobom bude dobro.

Veoma umilne i poučne reči.
Kako samo odišete Hristovom ljubavlju i bezgraničnom toleranciijom.
Divim se vašem božnaskom nastupu sa autoritetom Jelene i tom pronicljivošću rešavate sve probleme iz maloh prsta.
Ma taj Adrijan...sumnjiv je i meni on tu uvek nešto petlja te Bog kaže ovo te Bog kaže ono a njenu visost Jelenu ni da pomene...zamislite koja je to drskost.....ali, zato vaša širina i dubina me hrabri jer ko još ima crvenu liniju sa Bogom osim Vas?
Koliko samo dubok trag je ostavio u meni onaj proročki vid gde tvrdite da se semi pečat pre šestog otvorio ko bi se još toga mogao setiti....zaista ste postali idol samome sebi pa i Jelena bi Vam pozavidela sve sametlicom zajedno.

Ne čudite se znate vi dobro tim ,,lošim duhom,, mogu da odišu samo onakvi jer oni nemaju svetlost svetu zvanu Jelena čiji ste vi naslednik i punopravni zastupnik već oni imaju samo Boga ...jadnici, i nemaju manju svetlost kojom bi mogli videti veću...i to me je oduševilo kod njenog veličanstva Jelene kako je to nadahnuće jako bilo kad je izjavila na svoja zlatna usta da su njene reči manja svetlost a Božje veća i da se Božja veća svetlosat ne može videti bez manje svetlosti.
Zato sam izašao u podne za sunčanog dana i ništa nisam video a kad sam upalio šibicu odjednom mi je ona obasjala Sunce i zaista videh da i Sunce svetli. Koliko samo bisera je podelila Jelena i sa pravom njene reči nazivate Isusovim rečima zato je ona i grehe mogla poneti i oprostiti

Mire brate!
Hajde da pokušam biti od pomoći mada to ne zavisi od mene već od tebe.
Vidim imaš neka pitanja o krvi i nedoumice a znam pouzdano da imaš još mnoštvo pitanja koja su ti se ili će se otvoriti sve u zavisnosti koliko čitaš Biblije.
Neki sagovornici su ti dali svoje mišljenje o krvi ja ću iskoristiti priliku da ti kažem kako to vidim iz Biblije.
U početku Aveljeva KRV viče.
Potom imamo klane JAGNJETA (jagnje koje je kaklano OD POSTANJA SVETA) i njegova krv je slika originala a njegova koža je bila ogrtač kao slika bele haljine (oiketreion).

U krvi je DUŠA tako piše.
Već sam navodio nekoliko puta da postoje TRI mogućnosti da se nešto nazove DUŠa a to je CEO ČOVEK, KRV, RAZUM-intelekt.
To govori koliko je izraz duša komplikovan i svesadržajan zato treba malo ozbiljnije pristupiti toj temi i ako vidim da si postao ozbiljniji zaista ću se potruditi da odgovorim na svako tvoje pitanje a dotle ću ovde samo reći ovo da se moje razumevanje razlikuje od drugih po onoj izjavi kako krv viče i kako je krv svesna sve do određenog momenta a o tome bih detaljno ako vidim promenu nastupa.
Dakle krv zaista prenosi tu amplitudu koju može i ljudsko uho čuti u nekim trenutcima a to znači da se zaista krv oglašava a o sponi krvi i razuma sa Duhom ostavljam za posle kao što rekoh.

Ukucaj Tomislav Terzin krv rijeka života.
Čovek jeste Adv. ali mene tu ne zanima pripadnost već istinsko dobro poznavanje molekularne biologije gde je dotični u samom vrhu i skromno deli svoje znanje na mnoštvu CD-ova odavno.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja bih tebi na ovo odgovorio, ali ipak ne bih te htio sablazniti. Nije Biblija baš onakva knjiga kakvom je predstavlja Miroljub, "knjiga za pastire". U Bibliji zaista nalazimo Božju riječ za koju možemo reći da "zlata vrijedi", i baš je nalazimo kao što kopajući nalazimo zlato. Kao što kopajući u zemlji ne možemo očekivati da ćemo naći i iskopati zlatne poluge, kakve su one u sefovima, tako je slično i sa Božjom riječi u Bibliji. Biblija je knjiga od Boga, ali ona je i čovjekova knjiga o Bogu. Primjese čovjekove (ljudske) u Bibliji slične su primjesama koje sa zlatom nađemo u iskopanom grumenu zlata. Hoćemo li baciti grumen zlata zbog toga što nije već u obliku one zlatne poluge? Samo bi budala to učinila. Tako je i sa Biblijom, treba je prigrliti, i kao što se iz onog grumena može izvući i dobiti najčistije zlato, tako se i iz Biblije može pročitati najčistija Božja riječ.

Tacno postoje primese ljudskog u tekstu, ali meni se cini da je obrnut slucaj ovde, propovednik koji je citiran tamo iznosi ljudska misljenja, pa i Pavle kojeg citirate iznosi svoje.
Ali ovde govori licno Bog, stoga ti ne mozes Bozjim izgovorenim recima dodavati primese ljudskog..
Mislim da su ove reci cisto zlato, jer ih izgovara Bog licno, i tako ih i treba shvatiti..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblija ne govori da je dusa tela u krvi - vec da je ZIVOT tela u krvi.

Krv je izvor zivota i bez nje covek ne moze da funkcionise i zato biblija kaze da se krv ne koristi u ishrani jer je ona pokretac telesnih funkcija i samog zivota.

1 MOJSIJEVA 9. 4

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):

"Samo mesa, što još ima u sebi svoju snagu životnu, naime krv, ne smijete jesti"

Bible in Basic English (BBE):

"But flesh with the life-blood in it you may not take for food"

---------------------------------------------------

3 MOJSIJEVA 17. 11

"Jer život tijela u krvi je, i samo vam je na žrtveniku dopuštam na pomirenje za duše vaše; krv naime pribavlja pomirenje, jer je život u njoj"

"For the life of the flesh is in its blood; and I have given it to you on the altar to take away your sin: for it is the blood which makes free from sin because of the life in it"

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
@Taramana
Ne razumem te bas sta si hteo reci: dusom se moze nazvati - krv, razum,intelekt, ceo covek.
Ja se slazem, ali to onda znaci da je ''dusa'' materijalna, a ne nesto sto lebdi i sto je usadjeno u coveka?
Bog ''dunu u coveka dah'' i ''covek posta dusa ziva''.
Sta to znaci da je pre toga - ''dusa bila mrtva''?

'Dah'' je nesto sasvim drugo, zapravo izgleda da je to ''duh koji odlazi k Bogu'' nakon smrti, jer se njemu vraca i on ga je dao, sasvim je sigurno da to nije dusa..

Zato su po meni ''dusa'' i ''duh'' dve razlicite stvari i kao takve moramo ih sagledati u svetlu biblije.. Neki su ovde pricali o dusi kao da je ona 'nematerijalna' ja se ne slazem, cini se da ona ima materiju a ''duh'' nema..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Biblija ne govori da je dusa tela u krvi - vec da je ZIVOT tela u krvi.

Krv je izvor zivota i bez nje covek ne moze da funkcionise i zato biblija kaze da se krv ne koristi u ishrani jer je ona pokretac telesnih funkcija i samog zivota.

1 MOJSIJEVA 9. 4

"Samo mesa, što još ima u sebi svoju snagu životnu, naime krv, ne smijete jesti"

"But flesh with the life-blood in it you may not take for food"

---------------------------------------------------

3 MOJSIJEVA 17. 11

"Jer život tijela u krvi je, i samo vam je na žrtveniku dopuštam na pomirenje za duše vaše; krv naime pribavlja pomirenje, jer je život u njoj"

"For the life of the flesh is in its blood; and I have given it to you on the altar to take away your sin: for it is the blood which makes free from sin because of the life in it"

Moguce da si u pravu, ali:
Rec koja se ovde koristi je: bə·nap̄·šōw sto dolazi od reci ''dusa'' ne·p̄eš iz (1. mojsijeve 1:20).
Dok je rec za ''zivot'' drugacija u hebrejskom i glasi: ḥay·yāh
Vidimo kolika je razlika izmedju te dve reci, kako se onda uopste moze prevoditi sa ''zivot''?

@Adrian BG
Jasno je meni da je ''krv'' simbolicna i duhovna dimenzija u Svetom Pismu, isto se tako moze i personifikovati i govoriti kao da ona vice..

Sad uzimajuci ono sto je rekao Laodikeja, zaista je moguce da se ovde uopste ne govorio o ''dusi''...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tacno postoje primese ljudskog u tekstu, ali meni se cini da je obrnut slucaj ovde, propovednik koji je citiran tamo iznosi ljudska misljenja, pa i Pavle kojeg citirate iznosi svoje.
Ali ovde govori licno Bog, stoga ti ne mozes Bozjim izgovorenim recima dodavati primese ljudskog..
Mislim da su ove reci cisto zlato, jer ih izgovara Bog licno, i tako ih i treba shvatiti..

Zar ti zaista misliš kako su Bog i autor biblijskog teksta sjedili za stolom, uključili diktafon i onda naizmjenično govorili tekst. A onda, kad je pronađena olovka, uzeo netko olovku i prenio na papir snimljeni tekst?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zar ti zaista misliš kako su Bog i autor biblijskog teksta sjedili za stolom, uključili diktafon i onda naizmjenično govorili tekst. A onda, kad je pronađena olovka, uzeo netko olovku i prenio na papir snimljeni tekst?

Ne, ali kada Bog govori, oni su imali obavezu prenositi TACNE reci ,a ne izrazavati to svojim recima jer bi to bila 'hula' govoriti da je Bog rekao nesto sto nije...
Druga stvar je kada je Bog nalozio: ''opisi ono sto si video''. Tada su iznosili svojim recima..
Ali, ako uzmemo u obzir njihovu posvecenost da prenesu tacne reci Bozje , da su cak i svako slovo brojali i proveravali onda se o nekom dodavanju ljudskog u Bozjim izjavama(kad sam Bog govori) ne moze ni pricati..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, ali kada Bog govori, oni su imali obavezu prenositi TACNE reci ,a ne izrazavati to svojim recima jer bi to bila 'hula' govoriti da je Bog rekao nesto sto nije...

Ti, dakle, ipak misliš kako su oni zajedno sjedili za stolom, samo nisu imali diktafon nego je autor morao brzo pisati. Vidiš mire, a što ako čovjek pogriješi kada mora brzo pisati?

Druga stvar je kada je Bog nalozio: ''opisi ono sto si video''. Tada su iznosili svojim recima..
Ali, ako uzmemo u obzir njihovu posvecenost da prenesu tacne reci Bozje , da su cak i svako slovo brojali i proveravali onda se o nekom dodavanju ljudskog u Bozjim izjavama(kad sam Bog govori) ne moze ni pricati..

A što da ti kažem mire, bježi od transfuzije krvi i riješio si problem.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ti, dakle, ipak misliš kako su oni zajedno sjedili za stolom, samo nisu imali diktafon nego je autor morao brzo pisati. Vidiš mire, a što ako čovjek pogriješi kada mora brzo pisati?

Ne moze covek pogresiti u pisanju kada ga vodi ''Bozji Sveti Duh'', zar ne znas to?
Hristos je rekao za Svetog Duha: ''I on ce vas podsetiti na sve sto vam rekoh'' da bi to mogli zapisati i preneti drugima TACNE RECI.

A što da ti kažem mire, bježi od transfuzije krvi i riješio si problem.

Ja ovde ne pricam o transfuziji krvi, transfuzija je dozvoljena, dok ''jedenje krvi'' nije i to je ponovljeno u SZ.
Sem toga zabrana se ne odnosi na ljudsku krv, vec onu zivotinjskog porekla.
A Sveto pismo kaze: '' И учинио је да од једне крви сав род човечији живи по свему лицу земаљском, и поставио је унапред одређена времена и међе њиховог живљења: (Дела 17)''

Dakle svi mi imamo istu krv i zato je transfuzija za spasenje ljudskog zivota dozvoljena..

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
@Taramana
Ne razumem te bas sta si hteo reci: dusom se moze nazvati - krv, razum,intelekt, ceo covek.
Ja se slazem, ali to onda znaci da je ''dusa'' materijalna, a ne nesto sto lebdi i sto je usadjeno u coveka?
Bog ''dunu u coveka dah'' i ''covek posta dusa ziva''.
Sta to znaci da je pre toga - ''dusa bila mrtva''?

'Dah'' je nesto sasvim drugo, zapravo izgleda da je to ''duh koji odlazi k Bogu'' nakon smrti, jer se njemu vraca i on ga je dao, sasvim je sigurno da to nije dusa..

Zato su po meni ''dusa'' i ''duh'' dve razlicite stvari i kao takve moramo ih sagledati u svetlu biblije.. Neki su ovde pricali o dusi kao da je ona 'nematerijalna' ja se ne slazem, cini se da ona ima materiju a ''duh'' nema..

Postoje dve stvari pisao sam o tome i ti ili nisi pročitao ili ne želiš čuti pa sam razmišljao da li uopšte da dalje pokušavam o tome pisati, ali pošto ne čitaš ovo samo ti odlučio sam se za pisanje.
Navedoh gore šta se sve u Bibliji oslovljava dušom i tu nema šta da se ne razume ako si pročitao Bibliju i naravno zapamtio.

Kažeš da je sve nabrojano MATERIJALNO a pod tim se podrazumeva ono što ja navedoh (celo biće, krv i razum)i da ništa od toga ne lebdi.
Prvo treba znati nešto o krvi a onda nešto o svesti-razumu da bi se moglo razumeti celo biće.
DUŠA NIJE USAĐENA u čoveka već DUH to nisu iste stvari i o tome sam govorio.
Vidim tebi se sviđa učenje onog skakača i tu tezu pokušavaš progurati kako TELO posta DUŠA a onda si dužan objasniti ako si ozbiljan sagovornik šta znači opomena da se treba sačuvati ceo naš DUH i DUŠA i TELO kad je to sve telo?

Vazduh i Duh se mogu istim izrazom pokazati ali od vazduha se ne oživljava već od Duha.
U punu češu se ne sipa tek kad odaspeš Jelenino onda možemo razgovarati šta piše u Bibliji.
Duša je u tri izraza pokazana i tako nazvana a ona je karakter koji obuhvata nutrinu čoveka kao bića i to odlazi u DUHU k Bogu.
Bog ne stvara karakter već ga čovek izgrađuje i to je tampon između TELA kao materije i Duha kao života. Materija nezna Duh ZNA.Delovanjem Duha počinje duša da se formira i izgrađuje te prenosi na telo informaciju i ona se preko receptora i refleksnog luka ostvaruje pokretima.Nisi Terzina odslušao a trebao si i on je Adv. kao i ti samo veoma skroman i dobar čovek.

Natrag