Besmrtnost ili smrtnost duse

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja ne razumem one koji pisu o ovoj temi zagrobnog zivota.
Oni caskazu da duh odlazi na nebo u raj ili pakao, cas kazu da je to nekakva dus ziva.
To pkazuje kontradiktornost samih izjava i corsokak iz koga zele da se izvuku kada im se ukaze na biblijsku istinu po ovom pitanju.

U 1 knjizi Mojsijevoj u opisu stvaranja coveka umesto izraza dusa ziva - stoji ''I POSTA COVEK ZIVO BICE'''

Ivan Šarić / Rev. Đ. Martinjak (RIŠ):
'''Tada načini Gospod Bog čovjeka (Adama) od praha zemaljskoga i udahnu mu u lice duh života. Tako postade čovjek živo biće''' ( 1 Mojsijeva 2. 7 )

Dakle, dusa ziva je ZIV COVEK ili ZIVO BICE - spoj praha odnosno tela i duha zivotnog - ozivljujuce Bozje sile koja daje zivot svemu stvorenom.

Hajde da vidimo sta kazu drugi prevodi ovog teksta u delima apostolskim.

'''Kako je Pavle duže propovedao, jedan mladić po imenu Evtih, koji je sedeo na prozoru, beše tvrdo zaspao. Savladan od sna, pade dole s trećega kata i digoše ga mrtva. 10 Tada Pavle siđe dole, pade na njega, zagrli ga i reče. Ne bunite se, još je živ'" ( Dela 20. 9 - 10 )

Bible in Basic English (BBE):
'''And a certain young man named Eutychus, who was seated in the window, went into a deep sleep; and while Paul went on talking, being overcome by sleep, he had a fall from the third floor, and was taken up dead.
And Paul went down and, falling on him, took him in his arms and said, Do not be troubled, for his life is in him - ( JOS JE ZIVOT U NJEMU - JOS JE ZIV )'' ( Dela 20. 9 - 10 )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"Ne uznemirujte se! Duša je još u njemu!"
------------------------------------------------------------------

Duša znači i život. Ovo je isto kao kada bi neko rekao da je u njemu život tj. da je živ. Stih nije dokaz da je duša neki poseban element u odnosu na tijelo.

Je li? Ne zna Luka kako se na grčkom kaže život a kako duša?

Dokaz da sam u pravu je ovaj dio stiha.

Mladića odvedoše živa, neizmjerno utješeni.

A kako je trebalo napisati? Mladića odvedoše s dušom u njemu?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa taj drugi dio što si dao dokazuje da je Pavle rekao da je mladić još živ. Dakle kada je rekao "duša je još u njemu" znači da je živ.

'''Kako je Pavle duže propovedao, jedan mladić po imenu Evtih, koji je sedeo na prozoru, beše tvrdo zaspao. Savladan od sna, pade dole s trećega kata i digoše ga mrtva. 10 Tada Pavle siđe dole, pade na njega, zagrli ga i reče. Ne bunite se, još je živ'" ( Dela 20. 9 - 10 )

A ne da je duša nešto posebno u odnosu na tijelo.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Pa uđi u vatru pa ćeš vidjeti hoćeš li se vječno mučiti.

Tripo pozdrav.
Ako veruješ nisam ni otvorio te video klipove a razlog je što mu je pozadina loša a to znači ide priča sa predrasudom jer čim se pojavi neko ko prikazuje u samom naslovu TELESNU STRANU takav ne može objasniti Duha niti razumeti duhovnost.
Uzmi sad i sve žive i mrtve baci u vatru i izgoreće materija to niko normalan ne spori.
Kad mi ponudite da se vidi da TELO odlazi po smrti gore onda ćete biti u pravu jer se takvo telo baca u grob i truli i zato može i izgoreti.

ALI,ja se ne bavim ovde TELOM već kompletnom ličnošću i ne pominjem bacanje u zemlju već u jezero ognjeno zato što piše da oni što idu u zemlju ili vodu umiru i raspadaju se i više ih nema niti išta znaju a Bog kaže da će se u ognju MUČITI ne kaže izgoreti već MUČITI to nisu ista značenja.
Kako Bog može reći preko proroka da mrtvi ništa neznaju a onda reći kako su u VEČNOJ MUCI?
Prvi opis je TELA bez duha i duše a u drugoj se baca CEO čovek iz koga duh više ne može izaći a time ni telo nestati.
Razlog za to je sledeći ako možeš verovati:
Piše da je Jagnje uzelo grehe čije....S V E T A.
Ko se podrazumeva pod tim izrazom da li SVI stvoreni ljudi...DA.

Sad, jedni odlučuju da budu večno u prijatnom okruženju sa Bogom i da se raduju i zato su poslušni te ne žele više da oni vladaju sobom i odlučuju već prepustaju da bude Božja volja i time su izabrali kako da iskoriste tu žrtvu.

Drugi imaju istu žrtvu ali oni biraju da taj život provedu u muci jer neće pokornost niti da bude Božja volja i izabrali su muku. Dakle i jedni i drugi imaju žrtvu i Bog svima grešnima nudi istu stvar UZMITE ŽIVOT i živite a po odluci koju sami donose odlaze u VEČNOST koju im je Isusova žrtva dala samo neće sa Njim da budu već hoće po SVOJOJ volji da budu i ostanu večno u pobuni.

Piše da od tad SMRTI VIŠE NEMA ali jezera ima i ona je u jezeru sve sa večnom pobunom koja više nikad nema mogućnost izaći jer treba ponovo žrtva a toga više nema.
Piše li da će SVI otići na sud piše. Piše li da je svima dat život kroz žrtvu piše.
Piše li da mi biramo put kojim ćemo ići piše.
Piše li da MRTVACI STOJE i sud seda i primaju presudu piše.
Piše li da u DRUGOM VASKRSU što znači u drugom dizanju mrtvih ima sud piše.
Tako oni u prvom vaskrsu primiše život koji je večnog trajanja i tako oni drugi primaju platu koja je večnog trajanja samo jedni su u izboru našli da im je bolje biti sa Isusom a drugi da im je bolje bez Isusa samo u tome je razlika da li primaju večno dobro ili večno zlo.

Bog nije Bog mrtvih već su pred njim svi živi.To ne znači da oni što pomreše nisu Božji već da su njihovi duhovi živi i kod Boga.

Duh zivotni koji je Bog udahnuo u nos Adama prilikom stvaranja nije neki svestan elemenat koji nakon smrti tela izlazi iz coveka da bi egzistirao van tela.
To je jednostavno sila Bozja koja ozivljava svu tvorevinu, to je Bozji duh kojim on ozivljava i upravlja svime stvorenim.

"I spusti se na me ruka Jahvina i Jahve me u svojem duhu izvede i postavi usred doline pune kostiju.
Provede me kroz njih, svuda oko njih, i gle, bijaše ih u dolini veoma mnogo i bijahu sasvim suhe!

Reče mi: "Sine čovječji, mogu li ove kosti oživjeti?" Ja odgovorih: "Jahve Gospode, to samo ti znaš!
Tad mi reče: "Prorokuj ovim kostima i reci im: `O suhe kosti, čujte riječ Jahvinu!`
Ovako govori Jahve Gospod ovim kostima: `Evo,
duh ću svoj udahnuti u vas i oživjet ćete!
Žilama ću vas ispreplesti, mesom obložiti, kožom vas obaviti i
duh svoj udahnuti u vas i oživjet ćete - i znat ćete da sam ja Jahve!"

( Jezekilj 37. 1 - 6 )

Dragi prijatelju, veoma su lepe ove reči i ineresantne a iznad svega mogle bi biti poučne kad bi bile još i istinite.
Teško je običnim vernicima da shvate ovu dubinu koja doseže do Hadesa.
Kažeš da je Duh Božji neka sila....zaista tim duhom su opremeljeni mnogi automobili i radne mašine koju oni silu imaju.Ni slona nebih izostavio i on ima silu.
Zamisli samo sklopiš kosti i obložiš ih mesom i žilama i pustiš silu energije sa Đerdapa ačla bi one živnule ...to bi živelo -.....mnogo vekova jer je to velika sila koju bi primio.

Nije mi jasno kako sila daje ŽIVOT...Bog kaže da Duh oživljava a Duh ODLUČUJE,GOVORI,PEČATI ZA ŽIVOT,POUČAVA, SVEDOČI,ODNOSI,ŽALOSTI SE....nigde u ni jednoj sili poznatoj nauci toga nema to sigurno znam zato bi bilo dobro reći koja je to sila a nije deo ni jedne kosmičke energije?
Ma šalim se znam da nećeš odgovoriti jer tu materiju ne uče u vašim visokovojnim ustanovama i generali je neznaju.

Uvek sa radošću čitam tvoje postove i uspevaš me uvek iznenaditi sa nekom novom šalom.Zaista si vickast ali neka zašto bi svi morali biti ozbiljni.

Apostolska djela 20,10Pavao tada siđe, sunovrati se k njemu i uze ga u svoje ruke: ` Ne mičite se! On je živ! `

Dretar
Genijalno rešenje,NE MRDAJTE, MIRNO! Dete je ipak živo NA MESTU VOLJNO!
A kako to na grčkom ide?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ti dokaži drugačije.

A Biblija uči da je duša smrtna. A mrtvi ne stoje bukvalno na Nebu kada im se bude sudilo.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Zasto mesas pojmove.

Ne postoji duh goveda ni bilo kog bica na zemlji koji bi nastavio zivot nakon smrti tela kao govedo ili covek van tela.

Postoji Duh Bozji koji ozivljava govedo i sva druga bica.

Bravo starino!
Nema, kad moj bracika kaže tu se ne ostaje na nogama.
U postanju lepo piše kako si i rekao o oživljavanju goveda i ostale sitnije stoke:
I otvori im usta i dunu im Duha u nos i postali su duša živa kao i čovek.Etom nek se ovi čude jer neznaju i ne mogu znati oni ne idu na te kurseve alfabeta već čitaju ono kako zemlja pusti duše iz sebe.
Nek si im rekao i meni je drago kad još imaš tih humoreski.

Ti dokaži drugačije.

A Biblija uči da je duša smrtna. A mrtvi ne stoje bukvalno na Nebu kada im se bude sudilo.

Ja ne kažem da mrtvi stoje na nebu otkud ti takva ideja? Ni na pamet mi nije palo da su mrtvi na nebu...čudna ideja.
Izvini zaboravio sam skakač je to objasnio kao u knjizi je upisano sve o njima i to u stvari znači da oni stoje kao na sudu a oni u stvari nisu ni vaskrsli već im se sudi u odsustvu pa imaju pravo žalbe naknadno.
Ako gledaš DUŠU kao TELO apsolutno si u pravu a ako dušu gledaš kao element koji čoveka čini osobom onda nije to ono o čemu ja govorim jer piše da se sačuva ceo naš DUH to nije telo i DUŠA i to nije telo i TELO to jeste telo a sve je u satavu čoveka jer bez duha bi bio mrtav.

Poslednja izmena:
Natrag