Brate Mire000, Jov ne nagađa nego zna. Evo da pitamo Jova šta on kaže:"Ali
znam da je živ moj iskupitelj, i
na posledak će stati nad prahom. I ako se
ova koža moja i raščini, opet ću u telu svom videti Boga. Ja isti videću ga, i oči moje gledaće ga a ne druge...",
Jov 19,25-27. Dakle More, Jov zna a ne nagađa
Jov je verovao u vaskrs. Ako je Jov živeo oko 1000 godina pre Solomuna i Davida, nije li logično da su i oni znali? Zdravo rasuđivanje ne može da prenebregne ovu činjenicu.
Zanima me koji su to teolozi koji očito poriču ono što Jov kaže?
.
Miroslav Dretar je jedini preveo tako, dok DK drugačije, KJ Version drugačije i pogledaj u Strongu ni jedan prevod ne koristi izraz "nikada više". E sad uzeti samo jedan prevod koji nama odgovara je isto ono što čine JS nažalost. Pogledaj slobodno i ako nađeš neki drugi prevod gde piše "nikada više" citiriaj mi slobodno.
Ps. I brat Sud Narodima takođe ovo isto navodi...
Pozdrav.
Jovane ja se zaista pitam da li si ti procitao knjigu o Jovu?
Ili ti citas po tudjim uputstvima samo odredjene pasuse?
Da kazem prvo o Bibliji:
Biblija nije samo ''Bozanska'' knjiga, vec sadrzi i ljudski elemenat. Bog se nije koristio ''diktatom'', vec je dopustao da pisci sami svojim recima ''izraze'' ono sto su razumeli i videli. A svi ti opisi su podlozni ''ljudskom misljenju''.
Biblija je ''Bozansko-ljudska knjiga'' i to moramo imati na umu kada pristupamo ovoj temi.
Mi mozemo biti sigurni u istinitost reci, jedino onda kada u Bibliji pise ''
TAKO GOVORI GOSPOD''.
Solomunu jeste Bog dao mudrost, ali ne i ''Bozansku mudrost'' , jer kada bi to tako bilo, onda ''on ne bi sagresio''.
Mi ipak vidimo do cega ga je dovelo ''njegovo mudrovanje'' kada je i sam poklekao i ucinio ozbiljne grehe te odbacio Boga, pa poceo da sluzi idolima. U teologiji se zato i postavlja pitanje: ''zasto bi smo slusali Solomuna''?
Njegove reci su ''svakako korisne'', ali im ''ne smemo pokloniti puno poverenje''.
-Jevreji nisu verovali u vaskrsenje, i to je tako ocigledno u celom Svetom Pismu kroz ceo Stari Zavet.
Tek kasnije Bog im u direktnoj objavi daje nadu u vaskrsenje, i zato imamo u Jezekilju, Isaiji i Danilu, da Bog govori o vaskrsenju.
-Cak i u vreme Hrista, postojale su grupe kao sto su sadukeji koje i dalje nisu verovale u vaskrsenje..
To pokazuje, da je postojao kontinuitet tog verovanja koji se odrzao sve do Hristovog vremena, i to glediste je ranije preovladavalo..
Dalje ono sto vi citirate jeste uglavnom propovednik:
(na tome i temeljite svu vasu teologiju)
''
Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio..
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i nikada više nece imati udela ni u čemu što biva pod suncem.''(Propovednik 9:5)
Propovednik dakle kaze da "
UMRLIMA NEMA PLATE".
Ovo je suprotno Hriscanskom ucenju, da ce svima biti "placeno po njihovim delima".
Dalje on kaže "
NIKADA VISE NECE IMATI UDELA NI U CEMU STO BIVA POD SUNCEM" - to je suprotno ucenju o vaskrsenju. Dakle Propovednik ovde JASNO UCI PROTIV VASKRSENJA!
KAD UMRES GOTOV SI! NEMA NIKADA VISE!
Ti si ovo ignorisao.
Propovednik dakle uci ''protiv vaskrsenja'', ali adventisti nece zato reci: ''eto Propovednik je ucio protiv vaskrsenja , to znaci da onda nema vaskrsenja'', nego ce ipak poslusati Hrista koji kaze ''da mrtvi ustaju''.
*Ako je Propovednik ovde pogresio sto se tice vaskrsenja, da li je onda istinu govorio kada je rekao da ''mrtvi ne znju nista''?
Da li je iko od njih istinu govorio?
Naravno da nije, to je njihovo licno misljenje, a ne Bozje!
Isto je sa svim ostalim citatima koje vi navodite da ''mrtvi ne znaju nista i sl''..
Knjiga je prepuna tudjih misljenja i cak su i Jovovi tesioci iznosili ''pogresne ideje o Bogu''..
Da vidimo sta Jov kaze:
"
kad legne covek, ne ustaje više; dokle je nebesa neće se probuditi niti će se prenuti oda sna svog. " (Jov 14:12)
-
ON KAO I SOLOMUN NEGIRA VASKRSENJE!
I sta dalje kaze:
"
O da me hoćeš u grobu sakriti i skloniti me dokle ne utoli gnev Tvoj, i da mi daš rok kad ćeš me se opomenuti!" (Jov 14:13)
"
O DA HOCES!?"
ON SE NADA DA CE GA BOG VASKRSNUTI, JER JE SMATRAO DA JE PRAVEDAN.
ALI NIJE VEROVAO DA CE TAKO I BITI!
ON NE VERUJE U VASKRSENJE!
ON SE SAMO NADA.
Svi ostali stihovi koje vi navodite, dokazuju isto to, a to je njihovo ''
ne verovanje u vaskrsenje i ne verovanje u zagrobni zivot''. Svi takvi stihovi pokazuju ''njihovo lutanje i pokusaj odgonetanja tajni''(nesigurnost), precizna dogma nije postojala sve do vremena Isaije i to je ono sto ja tvrdim... Ne samo ja vec cak i neki vasi adventisticki teolozi..
Brate Mire000, Jov ne nagađa nego zna
Recimo da si u pravu i da on ''zna''(a dokazao sam da ''ne zna''), to opet ne negira ono sto sam ja rekao da do Isaije nije postojala doktrina o tome. Jer nije sigurno kada je Jov pisan, autorstvo se vestacki pripisuje Mojsiju, zbog opisa pojedinih predela iz tog vremena, ali je sasvim sigurno Jov kasnijeg datuma. Sem Jova ne postoji niko pre Isaije ko je uopste i ''spomenuo'' vaskrsenje, sem Davida, ali on govori ''za mesiju'' a ne za sebe.