Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire ne spamuje temu, nego to radite vi..
Dusa oznacava "kompletnu osobu -zivot" , dok je Duh "nezavisna komponenta koja prezivljava", - "u Dusi je Duh".
Tako uci Pravoslavlje..
A ti kao bivsi Pravoslavac bi to trebao znati.
Ali ti naravno nisi naucio nista, nikada i neces...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
dok je Duh "nezavisna komponenta koja prezivljava"

Preživiti može samo živa osoba, to svakako nije osoba. Dakle spamuješ temu jer je tema duša, osoba. To što je tvoja crkva poistovijtila dušu i duh je vaš problem.

"u Dusi je Duh".

Nije u duši nego u prahu. Čitaj Postanak 2,7 i nije duh ništa mimo duše nego dio duše žive.

Tako uci Pravoslavlje..

Uče pogrešno. Uče da je duh životni duša i da je to osoba duh i da je živa u duhovnom obliku. Imam knjigu o tome gdje govore mnogi pravosl. teolozi.

A ti kao bivsi Pravoslavac bi to trebao znati.

vidiš da znam.

Ali ti naravno nisi naucio nista, nikada i neces...

Opet dokazujš moje prijašnje konstatacije. Naravno ne smiješ da kažeš kako je to osoba jer si i sam svijestan da je to laž.

Dakle na jedan podmukao način želiš da se izvučeš iz neprijatne situacij jer si svijestan da je demonsko učenje da je duša besmrtna. I da čovjek nastavlja da živi u duhovnom obliku.

Stavljaš navodne znake kao da nije to bukvalno, a u stvari ti bukvalno misliš.

nemate pojma o ovome, duh nije duša. Kod vas je to isto. Poređenja radi, auto se sastoji iz raznih dijelova, točak, volan itd.

Vi auto zovete auto, onda uzmete točak i kažete da je to auto.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
I MI GA SAMO KORISTIMO DA UKAZEMO DA SE "ZIVOT NASTAVLJA".(a tice se nebeskog, ne zemaljskog)
----------------------------------------------------------------

Što si napisao sa navodnim znacima, jel se nastavlja ili se ne nastavlja? Odred se prema tome.

Tako je po Bibliji, a tako je i ucenje Pravoslavne teologije, tako su ucili crkveni oci da je "dusa = zivot" i s obzirom na to ona "umire" jer se zemaljski zivot "zavrsava".
----------------------------------------------------------------------

Prav. teologija nije biblijska, duša može da znači život, ali se odnosi na čovjeka, kada umre čovjek nema više duše žive.

Što stavljaš navodne znake da UMIRE kada čovjek stvarno umire. Pa do odlaska na nebo nema drugog života osim zemaljskog. Svaku ste istinu izvrnuli.

DUSA JE NAMA SMRTNA(s obzirom na zemaljsko),
------------------------------------------------------------------

Što onda govorite da je besmrtna?

Pa zar ima išta do uznesenja nakon vaskrsa osim zemaljskog, mislim na ljude.

Nema tu između ili je smrtna ili besmrtna. Vi kažete besmrtna što je netačno, Biblja kaže smrtna.

i zato svi tekstovi koji govore o "smrtnosti duse"(u odnosu na zemaljsko) se slazu sa nasim ucenjem, i u Bibliji mi imamo podrsku.
--------------------------------------------

Nemate jer učite zagrobni život.

Da si citao ucenja crkvenih otaca to bi znao, ali ti pod milim Bogom nista ne znas o Pravoslavlju, zato i ode u adventiste.
----------------------------------------------------------

Opet se baviš sa mnom, čitao sam i našao pagansko učenje zagrobnog života. Dakle duša je smrtna i samo smrtna.

Šta vi hoćete promijenom terminologije da laž prikažete kao istinu. Nema duše kad čovjek umre.

I zato mi nemoj pricati kako ja spamujem, jer nama "ne prezivljava Dusa kao komponenta" DUSA NIJE KOMPONENTA!
---------------------------------------------------------------------------

A ko je rekao da je komponenta? Ni ne znate šta je duša.

VEC DUH KAO KOMPONENTA JE JEDINO STO PREZIVLJAVA!
--------------------------------------------------------------

Što onda govorite da je to duša kada je duh život. nije duša. Eto dokaza da miješate pojmove.

Sada da naučiš DUŠA JE samo spoj duha i tijela i nikako drugačije. Postanak 2,7

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Duh ima početak kažete. To je onda stvorena kategorija.

Sva stvorena kategorija zavisi od svoga Tvorca. On mora da održava sve stvoreno da bi to postojalo.

Pavle na Areopagu kaže Atinjanima:

Act 17:28 Jer kroz Njega živimo, i mičemo se, i jesmo; kao što i neki od vaših pevača rekoše: Jer smo i rod Njegov.

Svi znamo da stvorene kategorije nemaju bezuslovan život u sebi kao što to Bog ima. Bog ima život u sebi. Nepozajmljen. A sve stvoreno zavisi od Boga.

Čovek zavisi od Boga da bi postojao.

Greh ga odvaja od Boga! I ako zadrži greh neće postojati. To je jasno. I tu se slažemo, nadam se.

Greh ima svoj početak. I ima svoj kraj.

Greh nije večan princip!

Greh je poremetio harmoniju u ovom svemiru. I greh će biti uklonjen iz svemira. Zajedno sa onim koji je uzrokovao greh (Sotona) i sa svima koji su prihvatili taj destruktivan princip i odbili pokajanje, odbili glas savesti i sve opomene Svetoga Duha.

Nepopravljivi grešnici neće moći postojati kroz večnost.

Greh onesposobljava stvorenja da žive u harmoniji. I večnost sa grehom bi bilo mučenje.

Bog nije mučitelj, On je ljubav! Ali i pravda.

Isus je preuzeo naše grehe i ima sva prava da nam bude milostiv i da nam oprosti sve grehe. Tome Sotona ne može da stane na put. Zašto? Zato što je Tvorac platio punu kaznu! Platio je drugom smrću naše grehe.

Sotona zna da će biti uništen. Zna da je njegova vladavina osporena na ovoj planeti. Pa ipak on se i dalje grčevito bori da odvede što više ljudi u večnu smrt zajedno sa njim. Zašto to radi?

Zato što na taj način zadaje bol Stvoritelju. Roditelja boli kada gleda da neko maltretira njegovu decu. A Bog mora da poštuje slobodnu volju svojih stvorenja i dozvoljava im da ih Sotona gura u greh, zablude i na kraju u smrt! I to drugu smrt. Ljudi odlaze u drugu smrt sa svojim neostavljenim gresima.

Sotoni je zato u interesu da ljude podstakne na grehe. I zato je podigao ogroman broj religija. Lažnih religija! On je inicijator.

Sotona je lagao Evu. A i danas laže ljude. Govori im da će nastaviti život. A jasno nam je da umiremo. I jasno nam je da je Bog rekao da će grešnici završiti drugom smrću.

Rev 21:7 Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin.
Rev 21:8 A strašljivima i nevernima i poganima i krvnicima, i kurvarima, i vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je deo u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga.

Druga smrt jeste smrt! Nepostojanje! Prestanak egzistencije.

Ali pre nego što će grešnik prestati da postoji, mora da vaskrsne u drugom vaskrsenju da primi platu po svojim delima. Da primi kaznu za svaki greh.

Rev 20:11 I videh veliki beo presto, i Onog što seđaše na njemu, od čijeg lica bežaše nebo i zemlja, i mesta im se ne nađe.
Rev 20:12 I videh mrtvace male i velike gde stoje pred Bogom, i knjige se otvoriše; i druga se knjiga otvori, koja je knjiga života; i sud primiše mrtvaci kao što je napisano u knjigama, po delima svojim.
Rev 20:13 I more dade svoje mrtvace, i smrt i pakao dadoše svoje mrtvace; i sud primiše po delima svojim.
Rev 20:14 I smrt i pakao bačeni biše u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt.
Rev 20:15 I ko se ne nađe napisan u knjizi života, bačen bi u jezero ognjeno.

Niko ne može izbeći ovu sudbinu, osim ako se ne pokaje za svaki greh. Ako čovek zadrži greh, kraj mu je jezero ognjeno i druga smrt. Treba čovek da zadrhti jer je ovo zapisano upravo da bi se grešnik opomenuo da ne ide putem greha.

Zašto bi zadržali greh ako nas Bog poziva da živimo bez greha? Zašto bi iko bio kontrolisan od palih anđela i ratovao protiv istine? Mi moramo dati pristanak tome! A pristanak se daje prihvatanjem zablude.

Bog nam je dao svoju reč da ne bismo bili prevareni lukavstvima Sotone. Ali kada čovek odbaci da se pokori istini on će neminovno prihvatiti laž kao istinu. I kada savest otupi i kada se odbaci svaki glas savesti i svaka opomena koje Sveti Duh osvedočava grešnika, onda čovek dobrovoljno postaje instrument palih anđela.

Čovek može da misli da Bogu službu čini, ali izbor greha i mržnja prema istini koja ukorava greh govori da je čovek predao svoju slobodu u ruke palih anđela.

Bog i dalje opominje! I dalje govori svojim Duhom da se čovek zaustavi. Ali glas savesti je sve slabiji i slabiji i na kraju se više uopšte ne čuje. Greh je postao standard. Zabluda je postigla svoj cilj. Čovek je prihvatio Sotoninu imitaciju. I sada nastavlja da huli na istinu.

Verska netrpeljivost je posledica odbacivanja glasa savesti i Božjih opomena.

Joh 16:1 Ovo vam kazah da se ne sablaznite.
Joh 16:2 Izgoniće vas iz zbornica; a doći će vreme kad će svaki koji vas ubije misliti da Bogu službu čini.
Joh 16:3 I ovo će činiti, jer ne poznaše Oca ni mene.

Mi ne možemo očekivati da će ljudi prestati da vole greh i da će prestati da prihvataju zablude lažnih religija. Na žalost ljudi će i dalje činiti zlo, misleći da Bogu službu čine. I zato će takvi ljudi biti veoma revni u borbi protiv drugih hrišćana. Sotonska revnost protiv Božjeg naroda!

Rev 12:17 Aždaja se razgnevi na ženu pa ode i povede rat protiv ostalih njenih potomaka - onih koji se drže Božijih zapovesti i imaju Isusovo svedočanstvo

Ovaj rat se vodi na mnogo frontova! A najvažniji se vodi kroz zablude lažnih religija. I zato nam Hrist kaže da ćemo za svaku reč odgovarati.

Mat 12:36 A ja vam kažem da će za svaku praznu reč koju kažu ljudi dati odgovor u dan strašnog suda.

Za svaku reč kojom se zavode ljudi čovek će dati odgovor u dan strašnoga suda.

https://velikaborba.wordpress.com/2016/05/07/tizer-2/

Za sav uticaj koji je vodio druge duše da odbace istinu i spasenje, grešnik će morati da odgovara! Moraće da ponese strašan teret kazne za svoje destruktivno delo odvođenja ljudi u drugu smrt.

Zato će oni koji govore zablude drugim ljudima biti najteže kažnjeni. To pravda nalaže! Jer su odveli mnoge u drugu smrt.

Gde će postojati Sotona, pali anđeli i svi ljudi koji su se udružili sa njim u odbacivanju autoriteta Tvorca i neba?

Nigde više neće postojati.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Da li duh ima početak? Ili postoji od večnosti?

OOOOO strašni sudijo!!!
Bog je DUH i Otac duhova pa ako ima početak onda Bog ima početak i nije večan po tvojoj ,pameti,.
Duh u čoveku NIJE STVOREN već DAT.
Vidise da si posebno pametan čovek zato jedno pitanje za tebe na koje nikad nećeš odgovoriti kao ni na jedno postavljeno ti jer tvoja uloga je da lažeš narod i tražiš nekog novog sponzora desetaka ali ovde nećeš naći nerazumnih zato pokupi lopatom svoje igraške i vozi Miško,pitanje glasi:
Kažeš smrt druga traje večno kao stanje nestanka a onda čitamo kako posle suda SMRTI NEMA pa mi reci šta je sa onim mrtvima kad smrti nema od tad i nema šta da drži mrtvace mrtvima?
Gde ono smrt beše BAČENA možeš lito izgovoriti?
A onda malo objasniti gde je to smrt bačena i ima li je tamo gde je bačena?
Slušamo strašnog sudiju:

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Smrt, klanje, ubijanje, oganj, večne muke, itd, itd..

Pitam se kakvi uticaji vladaju osobom koja piše samo o ovome.

Slava Bogu - večnoj ljubavi!

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Bog je DUH i Otac duhova pa ako ima početak onda Bog ima početak i nije večan po tvojoj ,pameti,.
Duh u čoveku NIJE STVOREN već DAT.

Ako je duh večan, kako Vi smatrate, ja imam dosta pitanja.

Da li je svest tog besmrtnog duha koji će nastaviti život nakon smrti čoveka, postojala pre nego što je stvoren prvi čovek?

Da li je duh koji je u Vama imao svest pre nego što ste začeti i pre nego što se rodili na ovoj planeti?

Da li učenje o besmrtnosti duše ima svoje korene u paganskom verovanju? Ako ima, što je teško razumeti da je ovo pogrešno učenje ušlo u hrišćansku crkvu zajedno i sa mnoštvom drugih zabluda koje su preplavile otpalu crkvu?

Hronologija uvođenja ovih dogmi i učenja u jedan deo Hriđćanstva:

300 GODINE UVEDENA MOLITVA ZA MRTVE

320 PALJENJE SVECA I OSENJAVANJE ZNAKOM KRSTA
336 NA SABORU U LAODIKEJI UVEDENO PRAZNOVANJE NEDELJE

431 POCELO OBOZAVANJE MARIJE PRVI PUT NAZVANA MAJKA BOZJA
500 SVESTENICI POCELI DRUGACIJE DA SE OBLACE OD DRUGIH LJUDI
593 PAPA GRGUR USPOSTAVLJA DOGMU O CISTILISTU
600 UVEDENA MOLITVA NEPOSREDNO MARIJI, ANDJELIMA I SVECIMA
786 ODOBRENO OBOZAVANJE KRSTA, IKONA I RELIKVIJA
850 UVEDENA UPOTREBA VODE KOJU BLAGOSILJA SVESTENIK
965 PAPA JOBAN XIII USPOSTAVIO KRSTAVANJE ZVONA
995PRVI PUT PAPA JOVAN XV KANONIZUJE UMRLE SVECE

1215 NA LATERANSKOM KONCILU USPOSTAVLJENO ISPOVEDANJE SVESTENIKU UMESTO BOGU
1229 KONCIL U VALENSIJI ZABRANJUJE VERNICIMA LAICIMA UPOTREBU BIBLIJE KOJU JE PROGLASIO ZABRANJENOM KNJIGOM
1251 SIMON STOK ENGLESKI MONAH UVODI BROJANICE
1545 KONCIL U TRENTU IZJEDNACIO TRADICIJU I BIBLIJI
TOKOM 12 VEKA UVEDENO KRSTAVANJE MALE DECE
Da li ste Vi pravoslavni vernik? Da li prihvatate učenja koje pravoslavna crkva uči?

U koju Vi crkvu idete? Koja je prava crkva po Vašem mišljenju?

Zamolio bih Vas da pišete samo argumente, bez dodatnih epiteta. Ako hoćete da diskutujemo ubuduće.

Svako dobro od Gospoda

Poslednja izmena:
Natrag