Ayurveda

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Ayurveda – što je to?

Ayurveda – što je to?

Piše: Prashant Karhade
ifeelgoodportal


images


Ayurveda je tradicionalni indijski medicinski i životni sistem za koji se vjeruje da je star preko 5000 godina. Osmislili su ga i razvili mudraci (rišiji) tijekom stoljeća kroz promatranje, eksperimentiranje, razgovaranje i meditaciju. Barem nekoliko tisuća godina se znanje prenosilo usmenim putem, sa učitelja na učenika. Otprilike oko petog stoljeća prije Krista zapisana je na sanskritskom, drevnom jeziku Indije.
Priručnici Ayurvede su bili bazirani na Atharva vedi koju su napisala tri mudraca: Charaka, Sushruta i Vagbhatta. Ti priručnici daju detaljne opise raznih Ayuervedskih praksi. Charaka je zapisao više od 500 lijekova, a Sushruta je naveo više od 700 lijekova baziranih na bilju. Nakon što je dokumentirana, Ayurveda je cvala stotinama godina nakon toga, te su ju koristili i bogataši i siromašni. Nakon čitanja cijele literature Ayurvede, siguran sam da ćete se složiti da su rišiji koji su je smislili bili inteligentni, mudri i osjetljivi, pogotovo na majku prirodu. Način na koji su koncipirali ljudsko tijelo i sva živa bića što se toga tiče, te jednostavnost toga je dokaz njihove inteligencije. Njihova ideja da se osoba treba potpuno prepustiti majci prirodi i živjeti na način na koji trebamo živjeti je dokaz njihove mudrosti.
Ayurveda se sastoji od dvije riječi: ayur što znači život i veda što znači znanje. Stoga Ayurvedu možete smatrati „znanjem o životu“ ili „znanosti o životu“. Glavni smisao Ayurvede je prevencija i lječenje od bolesti. Ayurveda također stalno naglašava obnavljanje naših tijela i produljivanju našeg životnog vijeka, a razlog produljivanju životnog vijeka je da možemo duže raditi dobra dijela, dijeliti mudrost koja dolazi ili bi trebala doći sa godinama, te napustiti bolji svijet od onoga koji smo mi naslijedili.
Ayurveda nas smatra neodvojivim i sastavnim dijelom prirode, a ne drukčijima od prirode. U stvari, Ayurveda ima puno širi pogled od toga. Govori da se cijeli svemir sastoji od jedne jedine “cijelosti”. Svako živo biće se sastoji od istih dijelova i sila od čega se sastoji i svemir, a stvari koje se mogu primijeniti na svemir se mogu primijeniti i na svako živo biće. Ovo je tokođer drukčije od moderne medicine koja na naše tijelo gleda kao izolirani dio. Ne samo to, čak se i na dijelove ili grube dijelova unutar našeg tijela gleda kao na izolirane dijelove. Ayurveda nadalje vjeruje da bismo trebali živjeti u skladu sa prirodom. Riječ sklad nije upotrebljena samo kako bi označila da se priroda ne bi smjela uništavati ili remetiti njena ravnoteža. To očito ne bi smjeli raditi; ako to radimo, sigurno ćemo se morati suočiti sa njenim katastrofalnim posljedicama. Sklad znači živjeti potpuno u harmoniji sa prirodom, te mijenjati svoj životni stil kako prolazimo kroz dnevne promjene, sezonske promjene i promjene u našem životu. To je gotovo kao da plešemo tango (tip plesa) sa prirodom, a on nas vodi. Kao sljedbenik, trebate slijediti njene korake kako bi ples dobro tekao; ako to ne napravite, nećete biti u koraku ili ćete pasti, te ćete patiti. Ovo je isto različito od moderne medicine koja uopće ne uzima u obzir izravne učinke prirode na naše zdravlje.
Iako je cilj Ayurvede prevencija bolesti, također sadrži i detaljne upute što raditi ako se ipak razbolimo, što se sa vremena na vrijeme mora dogoditi. Ayurveda također ima detaljne opise shalya-kriya ili kirurgije. A da bi liječila bolesti, Ayurveda se potpuno oslanja na prirodu sa čvrstim uvjerenjem da priroda ima sve odgovore koje tražimo. Moderna medicina se, međutim, oslanja na farmaceutske lijekove koji se proizvode u laboratorijima, a to je još jedna razlika.
U Ayurvedi, um i tijelo ne samo da utječu jedno na drugo, oni i jesu jedno, a zajedno tvore tijelo-um. Univerzalna svjesnost je inteligentan i svjestan ocean energije koja se pojavljuje u fizičkom svijetu koji osjetimo pomoću svojih osjetila.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slatki okus prema ayurvedi

Slatki okus prema ayurvedi

slatko.jpg

Prema ayurvedi hrana se sastoji od šest okusa - slanog, slatkog, ljutog, kiselog, gorkog i trpkog.
Ayurveda kaže da u našoj prehrani tih 6 okusa bi trebali biti uravnoteženi.
Takva prehrana sadrži sve neophodno za zdravlje i održava balans tri doše - vate, pite i kaphe.
Svaki okus ima svoja posebna svojstva i različito djeluje na doše.
Kod poremećaja doša kombinacije okusa se mogu koristiti da bi vratile prirodnu ravnotežu u organizmu.
Doša test: Koji ste tip?

Slatki okus
Slatki okus (madhur rasa) čini čak 93% naše prehrane. Slatki okus je okus zadovoljstva, ne samo zato što je ugodan za jezik, nego i zato što nam zaista donosi sreću i zadovoljstvo.
Slatki okus ne mora obavezno biti sladak poput šećera. Ayurveda kaže da slatki okus također znači "dobar, ugodan okus hrane".
Slatki okus dominira u većini namirnica koje svakodnevno konzumiramo: nalazi se u žitaricama, voću, povrću, mliječnim proizvodima itd. Prisutan je u ugljikohidratima, mastima, šećerima i aminokiselinama.

Ayurveda preporučuje da unosimo slatki okus koristeći kvalitetna ulja i
zdrave ugljikohidrate.


Sastav
Slatki okus se sastoji od elemenata vode i zemlje. Ima tešku, hladnu i ljepljivu prirodu. On je potpuna suprotnost ljutom okusu, koji je lagan, vruć i suh.
Zbog toga ljuti okus možete koristiti da bi poništili nepovoljno djelovanje slatkog okusa (ako ga unosite u prevelikim količinama).

Ljekovita svojstva slatkog okusa
Kada je korišten umjereno, slatki okus ima sljedeća ljekovita svojstva:

  • njeguje stanice, kožu, kosu, zglobove
  • obnavlja živce
  • potiče rast i život
  • jača ođas - vitalnu energiju organizma
  • obnavlja krv
  • jača imunitet
  • pomaže u izgradnji i obnavljanju tkiva
  • poboljšava plodnost, regulira rad hormona
  • potiče dug život, pomlađuje organizam
  • poboljšava memoriju
  • donosi osjećaj sreće i zadovoljstva
Slatki okus smanjuje Pitu i Vatu, zbog toga se koristi kao lijek kod poremećaja ovih doša. Slatki okus povećava Kaphu, zbog toga se ne preporučuje kod poremećaja Kapha doše.
Na primjer, ako imate višak sluzi u organizmu, patite od čestih prehlada, kroničnog kašlja i začepljenja nosa i sinusa, slatki okus Vam se ne preporučuje.

Problemi izazvani prekomjernim unosom slatkog okusa

U svemu je potrebna umjerenost. Pretjerano korištenje slatkog okusa može izazvati probleme u organizmu, na primjer...


  • debljanje
  • višak sluzi
  • kašalj, začepljenje sinusa
  • pospanost
  • dijabetes
  • bolesti koje dolaze od poremećaja Kapha doše
U zapadnom svijetu nedostatak slatkog okusa u prehrani je rijedak problem. Većinom, unosimo previše slatkog, što može narušiti prirodnu ravnotežu u tijelu.
Pažljivo razmotrite Vaš meni i pokušavajte ga uravnotežiti, podjednako unoseći svih 6 okusa.

Izvor: Alternativa



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ljuti okus prema ayurvedi

Ljuti okus prema ayurvedi

Nakon prethodnog članka o ljekovitim svojstvima gorkog okusa, nastavljamo sa opisom ljutog okusa prema ayurvedi.
Ayurveda dijeli svu hranu na šest okusa - slani, slatki, ljuti, kiseli, gorki i trpki.
Uravnoteženi obrok bi trebao sadržavati svih 6 okusa. Takav obrok sadrži sve neophodne sastojke za pravilno funkcioniranje našeg tijela i balansira tri doše - vatu, pitu i kaphu.

chili(1).jpg

Svaki okus ima svoja posebna svojstva i različito djelovanje na doše. Kombinacije okusa mogu se koristiti za liječenje određenih bolesti, uzrokovanih poremećajem doša u organizmu.

Ljuti okus
Ljuti okus (katu rasa) se sastoji od elemenata vatre i zraka. Ima zagrijavajuća svojstva. Povećava vata i pita doše i smanjuje kaphu.

Svojstva ljutog okusa:
- stimulira apetit
- poboljšava rad probave
- poboljšava okus hrane
- daje bistrinu umu
- pomaže u liječenju bolesti, uzrokovanih poremećajem
kapha doše: gojaznosti, loše probave, viška vode u organizmu
- poboljšava cirkulaciju
- posjeduje anti-mikrobna svojstva
- djeluje protiv parazita
- pojačava znojenje i eliminaciju toksina iz organizma
- čisti krv
- pomaže kod kožnih bolesti
- eliminira krvne ugruške

Namirnice, koje sadrže ljuti okus:
- crveni luk
- đumbir
- češnjak
- čili
- asafoetida
- kajenski papar
- crni papar
- gorušica

Pretjerani unos ljute hrane može uzrokovati slabost i umor, osjećaj pečenja, vrtoglavicu, nesvjesticu, žeđ. Povećava znojenje i vrućinu u tijelu. Može uzrokovati ili pogoršati gastritis.
Ljuti okus se najviše preporučuje osobama sa poremećajem kapha doše. Dok osobe, koje pate od viška pite ili vate u organizmu, trebale bi pripaziti na unos ljute hrane i začina.

Izvor: Alternativa



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gorko je ljekovito

Gorko je ljekovito

Da li ste se ponekada zapitali, zašto skoro sve ljekovite biljke i začini imaju gorki ili gorkasti okus? Aloe vera, neem, češnjak, goldenseal, đumbir, pelin, sikavica, kurkuma, itd, itd… Da li je to slučajno, da je gorki okus prisutan u svima njima?

Ayurveda objašnjava, da ovo nije slučajnost i da je gorki okus najljekovitiji od svih ostalih okusa - slanog, ljutog, slatkog, kiselog i trpkog. U ayurvedi, gorki okus koristi se za liječenje mnogih vrsta tjelesnih i duševnih bolesti.

gorka-dinja.jpg

Svojstva gorkog okusa:

- posjeduje antimikrobna svojstva – djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i parazita
- sprečava nagomilavanje toksina u organizmu
- poboljšava rad probave
- čisti krv
- stimulira apetit
- poboljšava rad jetre
- potiče mršavljenje
- poboljšava izgled kože
- smanjuje mučninu

Prema ayurvedi, uravnoteženi obrok bi trebao sadržati svih 6 okusa. Ako jedan ili nekoliko okusa stalno dominiraju u prehrani, to može dovesti do disbalansa dosha u organizmu, što u svoj red uzrokuje bolest.

Na žalost, naša zapadnjačka prehrana daje prednost slatkom i slanom okusu i skoro je sasvim zanemarila gorki okus, koji je toliko ljekovit za organizam. U istočnim kulturama tradicionalno se koriste namirnice i začini gorkog okusa – na primjer, gorka dinja i začini poput kurkume, fenugreeka i rimskog kumina.

Uravnotežite Vašu prehranu! Promatrajte, koji okusi prevladavaju u jelima, što svakodnevno konzumirate, a koji nedostaju.

Jako je lako unijeti previše slatkoga u organizam.

Većina namirnica i jela sadrži šećer. Voće ima sladak okus. Većina povrća i žitarica imaju blago sladak okus. A da ne govorimo o slatkišima, kavi i gaziranim sokovima, koje mnogi od nas svakodnevno unose.


Zbog toga ayurveda preporučuje svakodnevno korištenje začina, koji daju hrani gorkasti okus, a osim toga, poboljšavaju probavu, sprečavaju nagomilavanje toksina i širenje virusa, parazita i bakterija.

Da li to znači, da stalno moram jesti gorku hranu?

Naravno, da ne. Govorimo o uravnoteženoj prehrani – o prehrani, koja sadrži svih 6 okusa. Nije dobro da pretjerate niti sa jednim od 6 okusa – čak ni sa gorkim.

Pretjerano konzumiranje gorkog može izazvati Vata poremećaj u organizmu.

Namirnice gorkog okusa:

- gorka dinja
- zeleno lisnato povrće (salata, špinat, blitva, kelj itd)
- sezam
- radič
- grejp
- masline
- patlidžan
- gorka čokolada

Ljekovito bilje gorkog okusa:

- sikavica
- maslačak
- aloe vera
- kamilica
- pepermint
- goldenseal
- pelin
- neem

Začini, koji sadrže gorki okus:

- kurkuma
- đumbir
- rimski kumin
- cimet
- fenugreek
- crna gorušica
- klinčić
- asafoetida

Candida i gorki okus

Pretjerano konzumiranje slatkog vrlo pogoduje rastu candide, koja može ozbiljno ugroziti naše zdravstveno stanje, o čemu smo nedavno pisali.

Poznato je, da candida voli slatko, ali ne podnosi gorko. Zbog toga za borbu sa candidom preporučuje se posebna dijeta, u kojoj je reduciran unos slatkog okusa.
Pošto candida ne podnosi gorki okus, predlažemo da - uz reduciranje slatkog – svakodnevno joj „ponudite“ nešto gorko poput češnjaka, ekstrakta sjemenke grejpa, goldenseala, pepperminta, klinčića, đumbira itd.

Izvor: Alternativa



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ghee - ayurvedski ljekoviti maslac

Ghee - ayurvedski ljekoviti maslac

Ghee1.jpg

Zašto koristiti običan maslac, kada možete uživati u blagodatima ghee-a, njegovog pročišćenog oblika?

Učitelji joge tvrde da ghee štiti zglobove, dok ayurvedski liječnici ga preporučuju za cijeli niz bolesti - od loše probave do gubitka pamćenja.

Ali što je upravo ta zlatna tekućina i kako se razlikuje od običnog maslaca?

Što je ghee

Ghee (čita se gi) je pročišćeni maslac. Dobiva se procesom kuhanja maslaca na niskoj temperaturi. Tokom kuhanja iz maslaca se isparava voda, a krute mliječne tvari se odvajaju i uklanjaju žlicom.

Na takav način se dobiva ukusno i mirisno ulje bez primjesa. Ghee ne morate držati u hladnjaku - ako ga pravilno napravite, ghee se neće pokvariti.

Ghee ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje fini okus i lijepu žutu boju. Otporan je na toplinu pa je dobar i za duboko prženje.

Zanimljivo je da se ghee često smatra egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi od davnina pod jednostavnim nazivom maslo.

Ljekovita svojstva ghee-a

U ayurvedi ghee je jako cijenjen zbog njegovih ljekovitih svojstava.

Ayurveda smješta ghee, ili pročišćeni maslac, na sami vrh namirnica, koje sadrže masti. Ghee je čista i ljekovita namirnica. Ne sadrži primjese, koje su inače prisutne u maslacu.

Ghee sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Bez obzira na zasićene masne kiseline, ghee smanjuje razinu štetnog kolesterola u tijelu.

Ghee ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse.

Prema ayurvedi, ghee ima sljedeća svojstva:

  • poboljšava memoriju
  • jača inteligenciju
  • regulira probavu
  • štiti zglobove
  • poboljšava vid
  • jača imunitet
  • daje tijelu gipkost i vitalnost
  • usporava procese starenja
  • ubrzava zacjeljivanje ozljeda
  • čisti krvne žile
  • smanjuje razinu štetnog kolesterola
  • uravnotežuje pitta i vata došu

Sa godinama njegova ljekovita svojstva jačaju. Čim je ghee stariji, tim je više cijenjen.

100-ljetni ghee je vrlo cijenjen u Indiji. Čuvaju ga u hramovima u velikim posudama i koriste isključivo kao lijek i u religiozne svrhe.

Stari ghee uravnotežuje sve tri doše i koristi se za liječenje epilepsije, alkoholizma, psihoze, groznice i vaginalnih bolesti.

Primjena ghee-a u ayurvedi

1.Uzimanje čistog ghee-a

U svrhu liječenja i čišćenja organizma ayurveda preporučuje uzimanje 1-2 čajne žličice gheea ujutro, na prazan želudac. Ghee zagrijava tijelo, stimulira probavnu vatru, pomlađuje organizam i pospješuje izbacivanje toksina iz tijela.

2.Priprema ayurvedskih lijekova sa ghee-em

U ayurvedi ghee se koristi kao baza, ili nosilac, za pripremu lijekova. Ghee poboljšava ekstrakciju, apsorpciju i asimilaciju ljekovitog bilja.

Sastojci:

  • 1 dio ljekovitog bilja
  • 4 dijela ghee-a
  • 16 dijelova vode

Priprema:

Stavite trave u ghee i vodu i kuhajte na laganoj vatri sve dok voda ne ispari i ostane samo ghee. Kada se ghee ohladi možete u njega dodati prirodni konzervans - vitamin E.

Kada se upotrebljava sa biljkama, ghee prenosi njihova ljekovita svojstva do svih stanica organizma.


3.Vanjska primjena

Ghee se može koristiti sam ili u kombinaciji sa medom za liječenje rana, opeklina, upala kože i žuljeva.


4. Masaža sa ghee-em

Masaža sa ghee-em koristi se za liječenje poremećaja Pitta i Vata doshe. Drevna Susruta Samhita govori da je ghee dobar za masažu svih dijelova tijela i da je najbolji lijek za upalne bolesti.

Prema ayurvedi, naša koža bukvalno "upija" ghee. Tokom masaže apsorbira se oko 60% ghee-a, koje kroz pore putuje do svih tkiva organizma.

Kako napraviti ghee

Napraviti ghee je lako. Potreban Vam je lonac od nehrđajućeg čelika sa debelim dnom zapremnine 5 L i 1-2 kg neslanog maslaca (najbolji je domaći).

Za prvi put uzmite manju količinu maslaca (pola kile). Kada se uvježbate, možete pripravljati i veće količine ghee-a.

  1. Stavite maslac u posudu i zagrijavajte ga na laganoj vatri sve dok se sav maslac ne otopi.
  2. Sada možete pojačati vatru. Kada maslac zakuha, opet smanjite vatru na minimum.
  3. Pustite maslac da se kuha na laganoj vatri i s vremena na vrijeme žlicom uklanjajte bijelu pjenu, koja se skuplja na površini. Ne trebate miješati maslac.
  4. Nakon 40-50 min. maslac će postati u potpunosti proziran. Osjetit ćete fini miris a na dnu posudu vidjet ćete karameliziranu smeđu mliječnu mast.
  5. Ugasite vatru i pustite da se ghee malo ohladi.
  6. Procijedite ga kroz gazu ili kuhinjsku krpu u staklenku. Kada se ghee u potpunosti ohladi, staklenku dobro zatvorite.
  7. Kada se ohladi, ghee bi se trebao zgusnuti i imati lijepu žutu boju.
  8. Ghee možete čuvati na sobnoj temperaturi. Rok trajanja je neograničen.
Kod pripreme jela koristite ghee isto kao što koristite maslac, margarin ili ulje: za pohanje, pečenje, dinstanje i začinjanje jela. Pogodan je i za duboko prženje.

Pogled iz 21. stoljeća

U naše vrijeme mnogi ljudi smatraju da je ghee nezdrav zbog toga što sadrži puno zasićenih masti, koje povećavaju kolesterol.

Međutim, teorija o nezdravim zasićenim mastima, koja sada prevladava u svijetu nutricionizma, nije točna.

Čovječanstvo već dugi niz stoljeća ovisi o zasićenim mastima, koje hrane tijelo i promiču dobro zdravlje. Zasićeni masti snižavaju rizik od bolesti srca, smanjuju razinu štetnog kolesterola, sprečavaju osteoporozu, jačaju imunološki sustav, hrane mozak i živčani sustav, reguliraju rad hormona.

Ali važno je odabrati prirodne zasićene masti poput pravog maslaca, a ne margarina. Potrebno je izbjegavati hidrogenizirana ulja i visoko prerađene masti. Dokazano je da upravo oni uzrokuju bolesti srca, rak i visoki kolesterol.

Znanstvena istraživanja ghee-a su potvrdila da on ne povećava, nego smanjuje razinu štetnog kolesterola u krvi.

Izvor: Alternativa



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zašto ayurvedski liječnici ne jedu paradajz

Zašto ayurvedski liječnici ne jedu paradajz

paradajz.jpg


Jedan poznati ayurvedski liječnik je rekao: "Kada bi ljudi prestali jesti paradajz, ostao bi bez posla."
Šokantno! Što je skrivila jadna rajčica?
Prema modernom nutricionizmu paradajz je vrlo zdrava namirnica. Bogat je izvor vitamina A,B6,C,E, K tiamina, niacina, magnezija, mangana, fosfora i dijetalnih vlakana.
Paradajz je također poznat kao namirnica koja sadrži puno likopena - antioksidanta, koji sprečava rak.

Ali prema ayurvedi rajčica je namirnica, koja uzrokuje bolest. Kako je to moguće?
Odgovor na ovo pitanje daje pogled na ayurvedsku nutricionistiku - drevnu znanost o prehrani.

Moderni pogled na prehranu
Nutricionizam je znanost o prehrani - opskrbi tijela svim potrebnim materijalima (nutrijentima) za održavanje života i zdravlja.
Suvremeni nutricionizam izdvaja sljedeće nutrijente: ugljikohidrate, masti, bjelančevine, vitamine, minerale, vodu, antioksidante i fitonutrijente.
Prema modernom nutricionizmu naše zdravlje i život ovise o adekvatnom unosu ovih nutrijenata.
Da bi ustanovili, koje sve nutrijente sadrži, nutricionisti "razdvajaju" namirnicu na sastojke. Prema tom sastavu određuje se vrijednost namirnice.
Čim više vitamina i minerala namirnica sadrži, tim je njezina vrijednost veća.
Takav pogled, na žalost, nije savršen jer ne uzima u obzir cjelokupno djelovanje namirnice na naše zdravlje niti našu različitost.

Ayurvedski pogled na prehranu
Prema ayurvedi - drevnoj znanosti o prehrani i zdravlju - isto ne vrijedi za sve. To je aspekt, koji moderni nutricionizam nije u stanju primijeniti niti objasniti.
Ayurveda kaže da je svatko od nas različit. "Što je lijek za jednog, to je otrov za drugog"- kažu ayurvedski tekstovi.
U ayurvedi, odabir hrane se temelji na tjelesnoj konstituciji čovjeka - prakriti, koja je individualna. Prakriti, naš tjelesni tip, se sastoji od kombinacije tri doše - Vate, Pitte i Kaphe.

Ayurveda izdvaja 10 glavnih kombinacija doša - deset tjelesnih tipova:

  1. Vata-Pitta-Kapha: sve tri doše su jednako dominante
  2. Vata: Vata dominira
  3. Pitta: Pitta dominira
  4. Kapha: Kapha dominira
  5. Vata-Pitta: Vata i Pitta dominiraju, ali Vata je nešto jača od Pitte
  6. Pitta-Vata: Pitta i Vata dominiraju, ali Pitta je nešto jača od Vate
  7. Vata-Kapha: Vata i Kapha dominiraju, ali Vata je nešto jača od Kaphe
  8. Kapha-Vata: Kapha i Vata dominiraju, ali Kapha je nešto jača od Vate
  9. Pitta-Kapha: Pitta i Kapha dominiraju, ali Pitta je nešto jača od Kaphe
  10. Kapha-Pitta: Kapha i Pitta dominiraju, ali Kapha je nešto jača od Pitte
Kod:
http://www.biorama.net/ayurveda-test.html

Međutim, ovisno o postotku prisutnosti svake doše u organizmu, postoji bezbroj takvih kombinacija. Svatko od nas ima jedinstvenu kombinaciju triju doša, jedinstveni tip tijela.
Naš tjelesni tip je već određen prije rođenja. Da bismo ostali zdravi, moramo održavati tu prirodnu ravnotežu u organizmu tokom cijelog života. Ako se ova ravnoteža poremeti, počnemo se razbolijevati.
Zbog toga svaki tjelesni tip treba konzumirati hranu koja najviše odgovara upravo njemu. Hranu, koja će povoljno djelovati na njegov tjelesni tip i održavati tu prirodnu ravnotežu.
Na žalost, paradajz je jedina namirnica, koja može poremeti sve tri doše u organizmu. Nepovoljno djeluje kako na kaphu, tako i na vata i pitta došu. Paradajz ne odgovara niti jednom tjelesnom tipu.
Upravo zbog toga ayurvedski liječnici preporučuju, da izbjegavate ovu namirnicu što više možete. Nije potrebno da ju posve izbacite iz jelovnika - to bi bilo jako teško - nego da smanjite njezin unos do minimuma.

U naše vrijeme paradajz je jedno od najpopularnijeg povrća. Svakodnevno ga konzumiramo u sirovom i kuhanom obliku u juhama, salatama, tjestenini, sendvičima itd.
Ali ayurveda poručuje: nemojte pretjerivati sa paradajzom. Ova namirnica može poremetiti prirodan balans doša, koji je bitan za Vaše zdravlje.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rashladite se!

Rashladite se!

Hrana, koja će Vas rashladiti tokom ljetnih vrućina
Ljeto donosi sjaj sunca i dugo očekivanu toplinu. Međutim, vrući ljetni dani mogu nas neugodno iznenaditi i lišiti energije. Ovog ljeta nemojte da Vas vrućina pobjedi – napunite svoj tanjur ovim rashlađujućim namirnicama!

1.jpg

Sirovo voće i povrće

Sirovo voće i povrće, osim dragocjenih vitamina i minerala, sadrži visoki udio vode, što nam može pomoći da izbjegnemo dehidraciju tokom ljetnih vrućina. Zelena salata, krastavci, tikvice, paradajz, grožđe, lubenica, dinja i naranče pomoći će da se osvježite i napunite organizam vodom, koja nam je toliko neophodna u ove vruće dane. Od povrća se mogu praviti raznovrsne salate, a od voća - šarene voćne salate, koje će poslužiti kao hladan desert.

Čaj krizanteme
Već stoljećima kineze piju čaj krizanteme zbog njegovih rashlađujućih svojstava. Čaj krizanteme je osvježavajući napitak, ako ga servirate hladnog. Ovaj čaj pomaže smanjiti tjelesnu temperaturu, djeluje osvježavajuće i koristi se u liječenju blage sunčanice.

Čili
Vjerojatno to zvuči čudno, da se tokom ljetnih vrućina preporučuje konzumiranje ljute, začinjene hrane. Ali narodi Afrike, Indije i Azije to čine stotinama godina. Zaista, ljuta hrana tjera nas da se znojimo, poboljšava cirkulaciju i potiče prirodni mehanizam hlađenja tijela. Paradoksalno, ali činjenica je da će Vas čili dobro rashladiti.

Zamrznuti jogurt
Zdrava alternativa sladoledu, zamrznuti jogurt će Vas rashladiti i osvježiti bolje od sladoleda. Jogurt sadrži manje šećera i lagan je za probavu, zbog toga je odlična hrana za ljeto! Kombinirajte ga sa hladnim voćem za duplu dozu osvježenja.

Hladne juhe
Skoro svaka nacija ima svoju verziju ljetne hladne juhe. U ljetno vrijeme hladne juhe su savršeno jelo, jer lagane su za probavu, osvježavajuće i hidratantne. Najpoznatija u svijetu je gazpacho - španjolska juha od rajčice, koja se servira hladna. Drugi primjer hladnih juha su borch (juha od cikle), okroshka (ruska juha od povrća i kvasa), mađarska voćna juha i vichyssoise, američka juha od krumpira i poriluka.

Pečeni krumpir ili pašta sa povrćem
Tokom vrućina poželjet ćete da preskočite obrok, ali ovo nije poželjno. Da bi ste se mogli oduprijeti ljetnoj iscrpljenosti, potrebno Vam je dovoljno ugljikohidrata. Jedite manje obroke sa dosta ugljikohidrata, na primjer, krumpir, tjesteninu sa povrćem ili pitta kruh. Izbjegavajte hranu, koja sadrži puno proteina ili masnoća, jer je teška za probavu i može podići Vašu tjelesnu temperaturu.

Menta (ili metvica)
Menta ima rashlađujuća svojstva i zbog toga je posebno korisna tokom ljetnih vrućina. Mentu možete dodati u salatu, paštu, juhu, sok, limunadu i ledeni čaj.

Sandalovo drvo
Sandal, osim toga što ima brojna ljekovita svojstva i prekrasan miris, je poznat u ayurvedi po svojem rashlađujućem svojstvu. U Indiji hladna i aromatična sandalova pasta se nanosi na čelo tokom vrućih ljetnih mjeseci. Priznajem, da ćete kod nas teško pronaći sandalovo drvo, zbog toga ovu informaciju možda nećete moći iskoristiti.

Zagrijavajuća i rashlađujuća hrana prema ayurvedi
Prema ayurvedi, svaka hrana ima svoj okus (rasu), svojstvo zagrijavanja ili hlađenja (viryu) i post-probavni efekt (vipaku). Kada Vam je vruće, pokušajte da birate hranu sa gornje liste i uskoro ćete primijetiti pozitivan efekt.
(Primjedba autora: namirnice na ovom popisu možda neće odgovarati namirnicama, koje smo spomenuli prije. To je zbog toga, da ayurveda ima svoj poseban način određivanja svojstava hrane.)
Hrana, koja hladi:
Maslac, sir, mlijeko, ghee, ulje kokosa, suncokretovo ulje, smeđi šećer, javorov sirup, grah, slanutak, leća (osim crvene), mung dal, soja, brokula, kupus, mrkva, karfiol, krastavac, celer, salata, okra, krumpir, špinat, tikvice, jabuka, banana, kokos, datulje, smokve, grožđe, lubenica, kruška, šipak, basmati riža, ječam, pšenica, bijela riža.
Hrana, koja zagrijava:
Meso, riba, jaja, jogurt, sve vrste ulja osim ulja kokosa i suncokreta, med, crvena leća, cikla, luk, rotkvica, paradajz, naranča, breskva, šljiva, smeđa riža, heljda, kukuruz, proso, zob, raž, badem, indijski oraščić, kikiriki, bućine sjemenke, suncokretove sjemenke, orah.

Izbjegavajte alkohol
Čaša hladnog piva ili martini možda se čini odličnim odgovorom na ljetnu vrućinu, ali liječnici kažu, da to nije tako.
„Kada je vani vruče, Vašem tijelu je potrebno više tekućine, da bi se moglo hladiti. Alkohol zapravo doprinosi dehidraciji organizma, zbog toga biste trebali konzumirati velike količine vode – a ne alkohola – da bi Vaše tijelo imalo dovoljno vode, da se hladi“, - kaže dr. Keyes.
Osim toga, alkohol povećava krvni tlak, što može stvoriti dodatne probleme. „Kada ste vani, na visokoj temperaturi, izbjegavajte alkohol“. Što više alkohola pijete, tim više biste mogli dehidrirati.

Izvor: Alternativa



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kiseli okus za zdravlje srca i bolju probavu

Kiseli okus za zdravlje srca i bolju probavu

ribizli1.jpg

Prema ayurvedi sva hrana se sastoji od 6 okusa - ljutog, trpkog, gorkog, slatkog, kiselog i slanog.
Svaki okus ima svoja ljekovita svojstva.
Međutim, disbalans okusa u našoj prehrani može dovesti do određenih bolesti.
Zbog toga je važno znati pravilno kombinirati okuse u prehrani ovisno o Vašem tipu tijela.

Kiseli okus (amal rasa) se sastoji od elemenata zemlje i vatre i ima zagrijavajuća svojstva.
Svoje ime kiseli okus je dobio po amalaki - indijskom voću kiselog okusa.

Pronaći ga možete u sljedećim namirnicama:

  • kiselo voće (limun, naranča, kivi, ribizla, jagode)
  • fermentirana hrana (jogurt, kiseli kupus, miso, sir, kiselo vrhnje)
  • tamarind
  • ocat
  • hibiskus
  • amalaki
  • šipak
  • paradajz
Djelovanje kiselog okusa:

  • potiče proces probave
  • stimulira apetit
  • poboljšava rad mozga
  • daje dobar okus hrani
  • donosi osjećaj zadovoljstva
  • poboljšava rad srca
  • čisti organizam
  • pomaže dobiti na težini mršavijim osobama
  • sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
Kiseli okus za razne tipove tijela
Sve je individualno - tvrdi ayurveda. O Vašem tjelesnom tipu ovisi, kako trebate kombinirati okuse.
Ako ste vata tip, kiseli okus je dobar za Vas. Ali nemojte pretjerivati sa kiselim ako ste pitta ili kapha tip.
Pretjerano konzumiranje kiselog okusa loše djeluje na zubnu caklinu, dovodi do disbalansa pitta doše, potiče stvaranje ulcera i čirova, uzrokuje pretjeranu žeđ i znojenje.
Višak kiselog potiče različite vrste kožnih bolesti, može izazvati anemiju, vertigo, hemeroide i poremećaj vida.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Klimatoterapija - liječenje elementima prirode

Klimatoterapija - liječenje elementima prirode

1.jpg

Sve u univerzumu se sastoji od pet elemenata - vode, zraka, vatre, zemlje i etera.


Ovi elementi u suptilnom i isprepletenom obliku postoje i u našem tijelu.

Neravnoteža elemenata u organizmu uzrokuje bolest.

Zbog toga korištenje elemenata prirode u terapeutske svrhe itekako ima smisla.

Klimatoterapija je metoda, koja koristi klimatske uvijete u svrhu liječenja i rehabilitacije.

Naši preci su bili svjesni utjecaja klime na zdravlje.

Drevni ayurvedski tekstovi govore o utjecaju klime na balans doša, o kojem ovisi naše zdravlje. Klima, koja nam ne odgovara, može poremetiti osjetljivu prirodnu ravnotežu u našem tijelu.

I obrnuto - zdravstvene tegobe se mogu liječiti promjenom klime.

Klimatske zone i njihov utjecaj na zdravlje

Mediteranska klima

Mediteransku klimu odlikuje suho, toplo-vruće i sunčano ljeto. Zima je blaga i vlažna. Mediteranski zrak je bogat ozonom i sadrži čestice morske soli.

Mediteranska klima je jedna od najzdravijih na našem planetu. Prebivanje u takvoj klimi tokom ljeta povoljno djeluje na astmu, alergiju, tuberkulozu, bronhitis, upalu pluća, kardiovaskularne i neurološke bolesti.

Planinska klima
Planinska lječilišta su popularna u svijetu, jer planinska klima ima odličan učinak na zdravlje. Odlikuje ju čisti zrak, intenzivno sunčevo zračenje, niski barometarski tlak i visoka koncentracija kisika u zraku.

Boravak u planinama poboljšava rad srca, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, povećava razinu hemoglobina i crvenih krvnih stanica.

Planinska klima je lijek za osobe sa bolestima živčanog sustava, dišnih organa i srca.

Pustinjska klima
Pustinjsku klimu karakterizira dugo, suho, ekstremno vruće ljeto i jako sunčevo zračenje.

Takva klima pospješuje znojenje i olakšava funkciju bubrega. Dobro djeluje na kožne, bubrežne i reumatske bolesti.

Stepska klima
Stepska klima je također vruća i suha, ali se razlikuje od pustinjske po ekstremnoj razlici u temperaturi dana i noći. Stepska područja su suha, vruća, sunčana, sa čistim zrakom.

Takva klima pospješuje gubitak tekućine iz organizma, regulira metabolizam i dobra je za bubrežne, kožne, kardiovaskularne i reumatske bolesti.

Oceanska klima
Karakteriziraju ju čistoća zraka sa visokim sadržajem ozona i morske soli, jako sunčevo zračenje i blage temperature. Vlažnost i raspon temperatura ovisi o geografskom položaju, vjetru i udaljenosti od mora.

Oceanska klima opušta i poboljšava raspoloženje, jača i revitalizira organizam.

Tropska klima
Na žalost, vlažna i vruća tropska klima je na lošem glasu. Visoka vlaga i vrućina otežavaju disanje i loše utječu na osobe sa srčanim bolestima.

Tropska klima pogoduje rastu mnogih mikroorganizama i parazita. Zato ako putujete u područja sa takvom klimom, čuvajte se infekcija!

Vlažna tropska i suptropska klima je dobra za Vas jedino ako ste Vata tip.

Mrtvo more
Posebnu pažnju zaslužuje mrtvo more, koje ima jedinstvenu klimu. Zahvaljujući svojoj klimi, mrtvo more je jedno od najstarijih lječilišta na svijetu.

Ovo područje ima čak 330 sunčanih dana godišnje. Tokom godine padne manje od 50 mm kiše na kvadratni metar. Niska vlažnost, suhi zrak i konstantno visoka temperatura stvaraju jedinstveni terapeutski učinak.

Dobrobiti mrtvog mora su brojne. Istraživanjima je potvrđeno djelovanje mrtvog mora na psorijazu, artritis, astmu, alergije, cističnu fibrozu, vitiligo i dermatitis.

Oprez kod promjene klime
Ponekad nagla promjena klime može uzrokovati šok, čak i kod zdravog čovjeka.

Zbog toga pripazite ako, na primjer, usred zime putujete u područje sa vrućom tropskom klimom.

Dajte si vremena da se prilagodite klimi. Prilagodba obično traje nekoliko tjedana.

Trajanje terapije
Za maksimalni učinak klimatoterapije preporučujemo duži boravak u odabranom području. Aklimatizacija obično traje 2-4 tjedna.

Idealno, Vaš boravak bi trebao trajati duže od toga.

Ali i kraći boravak donijet će Vam brojne zdravstvene dobrobiti.

2.jpg

Vrste klimatoterapije

Aeroterapija
Riječ aeroterapija se doslovce prijevodi kao liječenje uz pomoć zraka.

Svježi, kvalitetni zrak je ključan za dobro zdravlje. Po mogućnosti, svatko od nas bi se trebao izlagati čistom zraku barem 30 minuta dnevno.

Blagodati aeroterapije možete osjetiti preko takozvane zračne kupke. Obucite laganu odjeću, koja propušta zrak. Šećite na svježem, čistom zraku 20-30 minuta.

Dobro je kombinirati zračne kupke sa vježbom, meditacijom i dubokim disanjem.

Izlaganje svježem zraku potiče cirkulaciju krvi i čišćenje organizma. Zračne kupke preporučuju se kod reumatizma, bolesti živčanog sustava, srčanih tegoba, kožnih, respiratornih i psihičkih bolesti.

Helioterapija
Helioterapija - ili liječenje sunčevom svjetlošću - u zadnje vrijeme postaje sve popularnija.

Sunčeva svjetlost povećava imunitet, poboljšava raspoloženje, stimulira fizičku i mentalnu aktivnost i zacjeljivanje rana.

Potvrđeno je da nedostatak sunčeve svjetlosti izaziva apatiju, loše raspoloženje, nervozu i pad imuniteta. Nedostatak vitamina D, koji se stvara na sunčevoj svjetlosti, sve češće povezuju sa rakom i drugim teškim bolestima.

Talasoterapija
Talasoterapija u svrhu liječenja koristi morski zrak, morsku vodu i aktivne tvari iz mora (na primjer, alge).

Talasoterapija je poznata već tisućama godina. Na Grčkim otocima Rod i Krf talasoterapija se primjenjivala još prije 2500 godina.

U Francuskoj sredinom 19. stoljeća su otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć tvari dobivenih iz mora i morske vode. Duga tradicija primjene mora u zdravstvene svrhe postoji i kod nas.

Talasoterapija blagotvorno djeluje na alergiju, astmu, reumu, ekcem, psorijazu i mnoge druge bolesti.

Balneoterapija
Balneoterapija (od lat. balneum - kupka) je vrsta terapije koja liječi bolesti uz pomoć vodenih kupki.

Obično ovu riječ povezuju samo sa toplicama, ali balneoterapija uključuje ne samo termalne i mineralne, nego i morske kupke, te primjenu ljekovitog blata.

Balneoterapija pomaže kod reumatskih, neuroloških i kardiovaskularnih bolesti. Osobe sa srčanim bolestima i visokim tlakom ne smiju koristiti hipertermalne (jako vruće) vode.

Speleoterapija
Speleoterapija (od grčkog speleos - pećina), je metoda, koja je bazirana na doziranom boravku osobe u specifičnoj mikroklimi špilje.

Speleoterapija se prakticira već stotinama godina u rudnicima soli u Istočnoj Europi. Pacijenti sa astmom, kroničnim bronhitisom i drugim respiratornim bolestima provode nekoliko dana ili tjedana u takvim rudnicima, udišući slani zrak i dobivajući brojne dobrobiti od posebne mikroklime rudnika.

Špilje sadrže čisti zrak, bez alergena i uzročnika bolesti, bez ozona i sa visokom koncentracijom iona. Mikroklima špilje se karakterizira konstantnom temperaturom i visokom vlažnošću.

Svi ovi faktori poboljšavaju disanje, ne samo za vrijeme boravka u špilji, već i kasnije.

Terapija vjetrom
Drevni ayurvedski tekstovi spominju i terapiju vjetrom.

Kapha tipu preporučuje se topao, a pitta tipu - hladan vjetar. Vata tipu vjetar se ne preporučuje.

Tri doše i klima
Ayurveda kaže da se klima može koristiti za korekciju i održavanje ravnoteže doša u organizmu.

Ayurveda daje sljedeće preporuke raznim tjelesnim tipovima:

Vata doša treba izbjegavati suha, hladna i vjetrovita područja. Odgovara joj vruća i vlažna klima.
Kapha doši ne paše hladna i vlažna klima. Kapha osobama preporučuje se vruća i suha klima.
Pitta doša ne podnosi vrućine i jako sunce. Osobama pitta konstitucije preporučuje se hladna i vlažna klima.

Izvor: Alternativa



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vata doša - lagana kao perce, brza kao vjetar

Vata doša - lagana kao perce, brza kao vjetar

Vata doša predstavlja kombinaciju elemenata zraka i etera.
Riječ vata dolazi iz sanskritske riječi va što znači pokret.
Pokret je glavno načelo vate. Karakter vate ima sve što stimulira, stvara i omogućava pokret.
Vata je najsnažnija doša, jer predstavlja životnu silu ili energiju. Ali vata zna biti i uzrok mnogih bolesti i poremećaja (čak 80%).
To je zato jer je vata pokretna, a pokreće i druge doše - kaphu i pittu.

vata.jpg
Poznata glumica Thandie Newton je oličenje Vata doše

Vata, s obzirom da je lagana i pokretna, ima zadatak održavanja i hranjenja stanica tijela i odgovorna je za sva kretanja u tijelu.

Karakteristike Vata tipa

Ljudi vata građe su tjelesno slabije razvijeni, suhi i vitki. Koža im je smeđkasta, suha i hladna, a nokti blijedi i lako pucaju kao i koža.

Vata tipovi su dosta dinamični, ali se znaju i brže umarati, naročito ako previše putuju, zato što se vata remeti putovanjima.

Ljudi vata građe po prirodi su ili jako visoki ili niski. Mišići su im slabije razvijeniji pa su istaknuti zglobovi i konture kostiju.

Snaga probave kod Vata osoba zna biti slabija, čak ponekad ne osjećaju glad ili im mnoge namirnice ne odgovaraju. Probava je često slabija i neredovita. Od hrane i pića vole toplo, slatkasto, kiselo i slano.

Poremećaj Vata doše

Kada je vata u disbalansu, vata osobe postaju jako mrzovoljni, neraspoloženi, ne žele komunicirati, nervozni su.

Javljaju se psihički poremećaji kao stres, depresija, potištenost. Misle da su za sve krivi ili brzo nalaze krivca, pate od nesanice, strahova, briga.

Imaju pomanjkanje hrabrosti i samopouzdanja, pamćenje im se muti i gubi.

Koža je suha i ispucana, prisutna je mršavost, nesanica, slabost, nemir, strahovi.

Mogu imati slabu probavu uz puno vjetrova, zatvor, išijas, proširene vene, bolesti koštanog sustava.

Naglašenije su bore, menstrualni poremećaji kao i razne ciste i miomi na spolnim organima, neuralgije itd.

Savjeti vata tipovima

Da ne bi došlo do poremećaja, Vata osobama preporučujemo:

  • redovite šetnje
  • redovite masaže naročito sezamovim uljima
  • puno razgovora
  • toplu hranu, pića, odjeću, prostorije
  • slatki, kiseli i slani okus
  • akupresuru
  • uljne kupke
  • saunu
  • hranu kuhanu na ghee
  • plivanje, izlete, trčanje, biciklizam, jogu
  • puno vode
Ako ste vata tip:

  • Nemojte gledati uznemirujuće filmove.
  • Idite spavati na vrijeme.
  • Nemojte jesti suhu i hladnu hranu.
  • Post i sirova hrana nisu za Vas.
  • Posvetite posebnu pažnju Vašoj koži.
Izvor: Alternativa

 
Natrag
Top