Automobili na alternativni pogon ( elektro, hybrid i ostali)

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Električni BMW kao nijedan do sada

Električni BMW kao nijedan do sada

07. novembar 2010. 15:17

Nemačka fabrika automobila BMW uložiče oko 400 miliona evra u proširenje svoje fabrike u Lajpcigu, gde če od 2013. godine proizvoditi električne automobile "megasiti" (Megacity).


v188280p0.jpg

"Odlučili smo da te automobile proizvodimo u Nemačkoj, u fabrici u Lajpcigu, koja je naša najnovija fabrika, sa najfleksibilnijom strukturom", rekao je direktor BMW-a Norbert Rajthofer.

Zahvaljujuči toj investiciji u fabrici će biti otvoreno 800 novih radnih mesta.

Pri izradi karoserije za vozila "megasiti" umesto čelika će se koristiti ugljenikova vlakna, što če smanjiti težinu automobila i povećati izdržljivost baterija.

"Biće to BMW kao nijedan do sada", kaže Rajhtofer.


(MONDO)
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Opel Ampera – električni automobil

Opel Ampera – električni automobil sa cenom od od 42,900 eura

Izvor: automagazin.rs

11.11.2010


20101111085807_photo_0.jpg

Vožnja na električni pogon više nije deo budućnosti: Od danas, Opel će početi sa primanjem porudžbina za 2011 Amperu, prvo električno vozilo u Evropi koje ima i mogućnost produženog dometa...



Vožnja na električni pogon je najbolja opcija kako bi se ograničila emisija štetnih gasova i smanjila zavisnost automobila na benzin. Ukoliko se pretenduje da električni automobili u velikoj meri utiču na očuvanje životne sredine, oni moraju biti ujedno i dobrog izgleda kako bi se svideli širokom auditorijumu potencijalnih kupaca. To uključuje i ljude koje koriste automobil za neke druge svrhe osim odlaska i dolaska na posao. Ovaj ambiciozni cilj je sada postao moguć – sa revolucionarnim modelom Ampere.


20101111085807_photo_2.jpg

Veliki broj vozača će veoma lako prepoznati i prihvatiti Amperu kao automobil sa električnim pogonom. To je pre svega zbog toga što osim moćne 16kWh litijum-jonske baterije, Ampera poseduje i jedinstven električni pogonski sistem koji produžava njen domet. Inovativna Ampera osim što pruža vrhunske prednosti električnog pogona, poseduje i druge karakteristike kao što su nulta emisija izduvnih gasova i dinamična vožnja. Ampera nije doživela kompromise zbog uoubičajnih nedostatka kao što su kratak domet ili dug period punjenja glomazne baterije kada ste osuđeni da ne koristite vaše vozilo.


20101111085807_photo_3.jpg

Ova prednost Ampere je pozicionirala ovaj električni automobil sa petoro vrata i četiri sedišta na prvo mesto u Evropi, omogućivši vozačima slobodu da krenu u vožnju kada god i gde god požele bez brige da će se njihova baterija isprazniti na putu. Preporučena cena od strane proizvođača za ovaj automobil kreće se od 42,900 eura, što uključuje i PDV. Prema tome neto cena je 36,050 eura. Pošto će se nivoi opreme razlikovati od tržišta do tržišta, cene u svakoj zemlji će varirati. Kupci koji žele da rezervišu i obezbede kupovinu Ampere trebali bi da se registruju na sajtu: Opel Ampera Energy Hub: home i postanu „ePioniri“ (ePioneer). Oni će imati priliku da dobijaju ekskluzivne novosti i šansu za test vožnju električnog vozila. Pored ovoga, oni će imati mogućnost da postanu vlasnici prvog praktičnog, porodičnog automobila u Evropi. Prodaja će u početi u četvrtom kvartalu 2011. godine.


20101111085807_photo_4.jpg

Drugi proizvođači električnih automobila pretenduju da podele svoju cenovnu ponudu u dva dela: osnovnu cenu vozila i lizing cenu za baterijsku opremu. Ovo utiče na to da cena izgleda primamljivije jer iznos lizinga baterije nije naglašen. Međutim, plaćanje iznajmljivanja baterije na mesečnom nivou nekoliko godina na kraju u ukupnom zbiru je otprilike isto kao da ste kupili odjednom i automobil i bateriju. Opelova cenovna politika eliminiše mogućnost zabune tako što se u ponudi predstavlja celokupna cena (i automobila i baterije). Opel se takođe posvetio istraživanju načina plaćanja koji odgovaraju potencijalnim kupcima kao i lizing mogućnosti za Amperu.

„Ampera definiše novu eru e-mobilnosti. Nijedan drugi električni automobil ne pruža toliku slobodu prevoza kao što to pruža Opel Ampera,“ rekao je Alan Vizer, podpredsednik sektora Prodaje, Marketinga i Postprodaje u Opelu. „Nismo pravili nikakve kompromise. Ampera je prelep automobil koji je isto toliko zabavan za vožnju koliko obiluje prvoklasnim kvalitetom.“



20101111085807_photo_5.jpg

Pouzdana baterija ne podleže surovim vremenskim uslovima

Ampera je električno vozilo koje funkcioniše u različitim klimatskim uslovima. Električni pogon je aktivan u automobilu na svim brzinama i u svim situacijama. Za prvih 40-80 km napon se dobija od električnog pogona koji odaje litijum-jonska baterija od 16kWh. Za vreme vožnje na električni pogon putem baterije, Ampera ne koristi benzin i vozi bez emisije izduvnih gasova.

Nezavisno istraživanje je otkrilo da 80 procenata vozača u Evropi vozi manje od 80 kilometara dnevno tako da Ampera zadovoljava njihove zahteve. Kada je baterija u Amperi pri kraju, ona se može dopuniti za tri sata na 230v tako što ćete uključiti sistem za punjenje u standardnu utičnicu za struju. Pošto se baterija može tako brzo dopuniti, većina vozača Ampere će moći da se vozi skoro sve vreme na pogon baterije.

Ukoliko ste krenuli na duži put, motor/generator snadbeven benzinom će prožiti celokupni vozni domet za više od 500 kilometara. Ova tehnologija produženja dometa znači da je Ampera pogodna za svakodnevno korišćenje svakog člana vaše porodice.

Ukoliko električna vozila pretenduju da imaju značajniji uticaj na očuvanje životne sredine, ona moraju da se prodaju u velikim količinama. Električni automobili kao što je Ampera – sa produženim dometom – su najbrži put da se dostigne ovaj cilj zato što zahtevaju jako malo promena u uobičajnom životnom stilu.



20101111085807_photo_6.jpg

Prelep dizajn – to je očigledno Opel

Ampera poseduje jedinstveni DNK Opelovog dizajnerskog jezika – upadljiv izgled zaštitne maske hladnjaka, smeo Opelov simbol i odvažan izgled prednjih farova u obliku „bumeranga“. Svaki element Ampere je dizajniran i ispitan do perfekcije kako bi se postigla veća efikasnost što čini Amperu jednom od najaerodinamičnijih modela na tržištu koje šteti energiju.

Unutar Ampere se može pronaći najkvalitetnija oprema karakteristična za vrhunsku klasu automobila. Od Bose zvučnika do ekrana osetljivih na dodir, ovaj automobil unosi prvoklasnu mobilnost u 21. vek.

Ampera je već osvojila simpatije mnogobrojnih poznavalaca automobila širom Evrope. Neke od nagrade prestižnih časopisa i veb sajtova su: „Zeleni“ Automobil Godine (Greenest Car of the Year), trofej za inovativnost od strane L’Automobile časopisa iz Francuske i nagrada za najbolji električni automobil od Auto Swiata iz Poljske.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Golf blue-e-motion


Utorak, 09 Novembar 2010 17:48
Izvor: automotosvijet.com


30-golf-blue-e-motion.jpg


Volkswagen jednostavno nije mogao stajati po strani kada su u pitanju tehnologije koje uključuju pogon automobila električnom energijom, pa iako kasni, pokušat će nadoknaditi sve koji prednjače. Golf, najprodavaniji evropski automobil, ako posmatramo sve generacije, dobit će i verziju pokretanu električnom energijom. Najavljen je za 2014. godinu, a pokretat će...
...ga elektromotor snage 115KS najveće snage u stvari, jer će ona koja će se koristiti veliku većinu vremena iznositi 68KS. Obrtni moment, koji kod elektromotora odmah po vrtnji ima svoju najveću vrijednost je 270Nm.
Volkswagen-Golf_blue-e-motion_Concept_2010_photo_01.jpg

Volkswagen-Golf_blue-e-motion_Concept_2010_photo_10.jpg

Elektromotor električnu energiju crpi iz litijum-ionskih baterija energetskog kapaciteta 26,5kWh, i dovoljna je da u mještovitom ciklusu pokreće Golfa blue-e-motion, kako mu je radni naziv, oko 150km.

Tehnologija koja regeneriše energiju kretanja prilikom kočenja je sastavni dio automobila. Zanimljiv je i podatak o ubrzanju do 100km/h, a ono iznosi 11,8 sekundi. Po našoj procjeni ovo odgovara kao da bi se ispod haube nalazio jedan 1,6 benzinac sa 16 ventila.


Napomenuli smo da je najveća snaga 115KS, a radna 68KS. šta ovo znači? Znači da će vozač na raspolaganju imati tri režima rada sistema električnog pogona i to:


  1. Range+ režim znači da elektromotor isporučuje 68KS i automobil ima autonomiju 150km, a može dostići najvećih 105km/h
  2. režim Normal, i on podrazumijeva da elektromotor isporučuje 88KS, a najveća brzina je 115km/h
  3. i posljednji režim rada je Comfort+ koji podrazumijeva da motor isporučuje 115KS na točkove, a najveća brzina je 135km/h.
Autonomija je obrnuto proporcionalna snazi, pa je naša pretpostavka da sa režimom koji uključuje najveću snagu autonomija pada ispod 100km sa jednim punjenjem baterija.
Volkswagen-Golf_blue-e-motion_Concept_2010_photo_19.jpg

Volkswagen-Golf_blue-e-motion_Concept_2010_photo_17.jpg

Volkswagen-Golf_blue-e-motion_Concept_2010_photo_14.jpg


Postoje režimi rada i za regeneraciju kinetičke energije prilikom kočenja, podijeljeni od D do D3, kako ih VW označava. Nećemo ga opisivati samo ćemo reći da je kod D3 režima najveći dio kinetičke energije regenerisan u električnu i poslan u baterije. Analogija vrijedi idući preko D2 režima ka "najslabijem" D režimu.

U odnosu na TDI Golf, u ovoj testnoj fazi, je teži svega 205kg!

Volkswagen-Golf_blue-e-motion_Concept_2010_photo_12.jpg

Volkswagen-Golf_blue-e-motion_Concept_2010_photo_11.jpg

 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Toyota RAV4 EV

Toyota RAV4 EV


Izvor: automotosvijet.com
četvrtak, 11 Novembar 2010 22:28


24-rav4-ev-logo.jpg

Toyotu RAV4 sa električnim pogonom smo dva puta najavili, a sada prenosimo službeno saopštenje Toyote u vezi ovog modela: Toyota Motor Corporation (TMC) će predstaviti koncept Toyota RAV4 EV električni automobil, koji je razvijen zajedno sa Tesla Motors Inc., na Sajmu automobila u Los Angeles-u 17. Novembra u 14:50... ...
RAV4 EV concept je zasnovan na standardnom Toyota “RAV4” kompaktnom SUV-u koji će koristiti Teslin električni agregat. RAV 4 je odabran kao prvi model sa elektičnim pogonom zbog toga jer ima jedinstvenu konstrukciju karoserije u poređenju sa konkurenskim vozilima, i istovremeno, proizvodna linija već postoji u Sjevernoj Americi.
Početak komercijalne prodaje je planiran u 2012 godini u SAD. Trenutno nije planirana prodaja ovog vozila van Sjedinjenih Američkih Država.
Ovom prilikom će biti objavljena specifikacija vozila i njegova autonomija kretanja, odnosno kapacitet baterije.
Video zapis ovog događaja će biti postavljen na TMC internet stranici toyota.co.jp/en odmah nakon događaja.
U maju ove godine Tesla i Toyota su objavili namjeru o suradnji u razvoju električnih vozila, njihovih dijelova, proizvodnom sistemu i inženjeringu. Teslin interes je znanje i benefit iz Toyotinog inženjerstva, sistema proizvodnje i priozvodne ekspertize, dok Toyota cilja na Teslinu električnu tehnologiju, odvažan duh, brzo odlučivanje i fleksibilnost.
Toyota radi na tome da se smanji potrošnja fosilnih goriva i emisija CO2 promovirajući druge energetske izvore kao sto je struja. 1997 godine kompanija je proizvela Prius, prvi serijski proizveden automobil sa hibridnim pogonom u kombinaciji benzin – struja, koji je kumulativno proizveden više od 2 miliona vozila. Takođe u period od 1996 do 2003 godine je proizvela 1,900 vozila Rav4 EV – prvi automobil na svijetu sa nikl-metalhidrid baterijom.
Vozilo koje će biti izloženo na sajmu u L.A. usvaja Teslin električni sistem. Ranija verzija je razvijana samo od strane Toyote i ima neke tehnološke razlike, ali u biti, novo vozilo se smatra nasljednikom predhodnog.

24-rav4-ev-tabla.jpg


toyota%20rav4%20electric%20tesla%202012%20photo%20Photo:%20Toyota

toyota_100231577_l.jpg
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Audi Q5 Hybrid



Utorak, 09 Novembar 2010 18:02
Izvor: automotosvijet.com



30-audi-q5-hybrid-a.jpg

Audi-Q5_Hybrid_quattro_2012_photo_0d.jpg


Odnekud su se pojavile slike koje se tiču budućeg modela Audi Q5 Hybrid, i zaista ne znamo da li su službene ili nagađanja. Kako god prenosimo ih! Audi Q5 hybrid će hao primarni motor imati pod haubom SUS benzinac radne zapremine 2,0 litra sa TFSI tehnologijom, koji razvija 200KS. Što se tiče elektromotora on će biti jak... ...
svega 45KS, pa tako zajedno sa TFSI benzincem daje ukupno 245KS i 480Nm najveću snagu i moment.
Audi-Q5_Hybrid_quattro_2012_photo_0e.jpg

Audi-Q5_Hybrid_quattro_2012_photo_0f.jpg

Kada su u pitanju performanse očekuje se ubrzanje do 100km/h za 7,1 sekund i najveća brzina 222km/h. Emisija ugljendioksida bi trebala biti oko 170 grama po pređenom kilometru.
Audi-Q5_Hybrid_quattro_2012_photo_10.jpg

Audi-Q5_Hybrid_quattro_2012_photo_11.jpg

Elektromotor će moći i sam pokretati vozilo, i to najvećom brzinom 60km/h, a takav pogon ć iscrpiti bateriju nakon tri pređena kilometra. Elektromotor će biti smješten ispod prtljažnika, pa će mu se zapremina smanjiti za 60 litara.

Od ostalih Q5 će se razlikovati posebnom bojom, za sada se zna da je to Polarno srevrena, a u prodaji se očekuje već 2011. godine.
30-audi-q5-hybrid-b.jpg

30-audi-q5-hybrid-c.jpg

Audi-Q5_Hybrid_quattro_2012_photo_05.jpg

Audi-Q5_Hybrid_quattro_2012_photo_07.jpg

Audi-Q5_Hybrid_quattro_2012_photo_08.jpg

 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Peugeot 3008 HYbrid 4

Peugeot 3008 HYbrid 4



Izvor: automotosvijet.com



46-3008-hybrid-a.jpg


Peugeot 3008 sa hibridnim dizel-električnim pogonom smo najavljivali nekoliko puta, a sam model 3008 smo već opisivali u rubrici “Predstavljamo”, dok smo onaj sa 1,6 HDI motorom imali na testu. Zahvaljujući svemu ovome nećemo se ponavljati opisujući izgled i možda još neke, već opisivane detalje. Kao što rekosmo i Peugeot sa hibridnim dizel-električnim pogonom smo najavljivali, a juče je i službeno predstavljen, u stvari najavljen medijima i to sa svim detaljima bitnim za ovaj automobil. Službeno će nositi naziv Peugeot 3008 HYbride 4 i ovo je prvi automobil na planeti koji ima hibridni pogon gdje je primarni pogonski agregat SUS motor pogonjen dizel gorivom. Svi, baš svi, dosadašnji hibridni pogoni kao...

Peugeot-3008_HYbrid4_2012_photo_04.jpg

Peugeot-3008_HYbrid4_2012_photo_08.jpg

Peugeot-3008_HYbrid4_2012_photo_09.jpg

... primarni imaju SUS motore pogonjene benzinom. Zato Peugeot sa pravom može naoviditi kako je na taj način upisao svoje ime u historiju automobilske industrije.
Uporedimo na brzinu dizel i benzinski SUS motor sa stanovišta koeficijenta iskorištenja goriva. Dizel motor sa unutrašnjim saogorijevanjem (SUS) ima najveći koeficijent iskorištenja fosilnog goriva od svih, pa je zato kada je prioritet potrošnja goriva, bez konkurencije. Pored toga, dugotrajniji su od benzinaca, a pri niskim brojevima obrtaja su dosta jači od benzinaca identične radne zapremine.

Peugeot-3008_HYbrid4_2012_photo_0b.jpg

Peugeot-3008_HYbrid4_2012_photo_0c.jpg

 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Revolucionarne baterije?




Izvor:automotosvijet.com
Ponedjeljak, 01 Novembar 2010 06:57


Drugi su pisali o ovome, pa je red da i mi kažemo koju riječ. Baterije su trenutno najveći ograničavajući faktor ekspresnoj popularnosti automobila na pogone lektričnom energijom. Kako? Fino, imaju još uvijek jedva dovoljan energetski kapacitet, skupe su, relativno velike dimenzijama i "nerelativno" su teške. Može li se tu šta uraditi?...

...
Naravno da može, no razvoj će ići svojim tokom, a jedna od ideja, u koju se uključio Volvo, kao jedini od proizvođača automobila, trebala bi se pretočiti u stvarnost u naredne tri godine u vidu konceptnog automobila.

O čemu se radi?

Radi se praktično na iskorištavanju drugih prostora za smještaj ili formiranje baterija. U stvari elementi-paneli karoserije su baterije! Pogledajte sliku i sve će biti daleko jasnije. kao što rekosmo, Volvo je samo jedan od zainteresovanih u projektu, ali i jedini od proizvođača automobila, dok sama ideja dolazi od Imperial College iz Londona i na projektu radi devet evropskih kompanija.
Ideja je da se ugljenična vlakna i polimer-smola spoje na takav način da mogu kod spajanja na izvor električne energije pokrenuti proces koji postaje reverzibilan kada se umjesto električne energije na elektrode spoji potrošač električne energije, ili jednostavnije, da takav materijal postane baterija!

Navodno bi se trebalo osigurati i brže punjenje baterija, ali i brže pražnjenje (mogućnost oslobađanja većeg rada u jedinici vremena - veća snaga), kao i veći energetski kapacitet po prostornoj jedinici baterija.

Ovakve baterije bi bila lakše, u samom startu za najmanje 15-ak posto. Projekat je našao izvore finansiranja i u fondovima Evropske Unije (3,5 miliona Eura) i podijeljen je u tri faze, prva je stvaranje kompozitnog materijala koji je u stvari baterija i posljednja mogućnost oblikovanja po želji (elementi karoserije).
Iz Volva tvrde, da ako se projekat uspješno realizuje i baterije budu sačinjavali paneli krova, poklopaca prtljažnika i "motora" i krov, automobil će imati autonomiju od 130km, a prostor koji će se dobiti je zaista ogroman. Nema SUS motora pod haubom, nema baterija u podu prtljažnika ili putničkog prostora...zaista za prostor nema ograničenja sem mašte konstruktora i dizajnera.A ako se više panela karoserije, pa i sam dio slobodnog prostora popuni baterijama. Autonomija bi bila, pa najmanje 500 kilometara!I naš komentar, sve ovo zvuči zaista super, samo je projekat daleko od bilo kakve testne faze za sada!
 
Poslednja izmena od urednika:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Opel Ampera - rezervirajte svoj primjerak po 42.900 eura



Izvor: automanija.com


opel-ampera-01.jpg


Opel je počeo primati rezervacije kupaca za električni model Ampera, tehnološkog blizanca Chevroleta Volta. Prodaja počinje u trećem kvartalu iduće godine, a proizvođačka preporučena maloprodajna cijena za cijelu EU za osnovni model počinje od 42.900 eura.

Opel-Ampera_2012_photo_06.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_02.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_07.jpg

Kupci koji žele rezervirati Amperu mogu se registrirati na web-stranici Opel Ampera Energy Hub: home
te postati „ePioniri“ – primati ekskluzivne novosti i osvojiti testnu vožnju ovog električnog automobila. Osim toga, bit će prvi koji će imati mogućnost posjedovati prvi europski praktični obiteljski električni automobil. Prodaja će početi u posljednjem kvartalu 2011. godine.


Opel-Ampera_2012_photo_14.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_15.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_13.jpg

Neki su konkurenti odlučili podijeliti svoju ponudu električnih automobila na dva dijela: formirali su osnovnu cijenu za automobil te leasing za bateriju. Ovo čini cijenu naizgled povoljnijom jer u nju nije uključen leasing baterije. Međutim leasing baterije se plaća u mjesečnim obrocima kroz nekoliko godina, tako da je ukupna vrijednost otprilike jednaka cijeni koja uključuje vozilo s baterijom.
Opel-Ampera_2012_photo_16.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_17.jpg



Opelova cjenovna politika uklanja svaku zabunu time što se navodi ukupna cijena za automobil i bateriju. Opel je također istraživao preferencije kupaca kada se radi o načinima financiranja i
leasinga za Amperu – takve će mogućnosti biti objavljene naknadno.

Ampera je prvi europski električni automobil s mogućnošću produljenog dosega. Vozna autonomija na struju s punim baterijama iznosi 40 do 80 kilometara, a Amperu pogoni električna energija pohranjena u 16-kilovatsatnoj litij-ionskoj bateriji. Dok vozi na struju iz baterije, Ampera ne emitira nikakve štetne plinove i ne troši ni kapi benzina.

Opel-Ampera_2012_photo_1c.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_1d.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_1e.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_1f.jpg

Električni motor ima snagu od 110 kW, a okretni moment iznosi 370 Nm. Voziti se može maksimalnom brzinom od 161 km/h.


Nezavisno istraživanje pokazalo je da se oko 80 posto Europljana vozi manje od 60 kilometara dnevno tako da će Ampera odgovarati njihovim potrebama.

Opel-Ampera_2012_photo_20.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_21.jpg


Kada se Amperina baterija isprazni, može se napuniti u tri sata ukapčanjem u standardnu 220-voltnu utičnicu. Budući da se baterija tako brzo puni, Ampere će vjerojatno gotovo čitavo vrijeme voziti upravo napajane baterijom.


Doseg se može produljiti na preko 500 kilometara uz pomoć benzinskog motor-generatora. Ova tehnologija produljenja dosega znači da je Ampera pogodna za svakodnevno obiteljsko korištenje bez ikakvih briga.


Amperu krasi DNK Opelove nove dizajnerske filozofije: izražena rešetka hladnjaka, istaknut Opelov znak i prednja svjetla u obliku bumeranga. Svaki element Ampere dizajniran je i analiziran kako bi bio učinkovit, čineći Amperu jednim od najaerodinamičnijih i energetski najučinkovitijih vozila na tržištu.

Opel-Ampera_2012_photo_11.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_0e.jpg

Opel-Ampera_2012_photo_06.jpg

Iznutra je Ampera obogaćena vrhunskom opremom koja odgovara tako revolucionarnom vozilu. Od Bose zvučnika do zaslona osjetljivih na dodir, ovaj automobil uvodi mobilnost u 21. stoljeće.


Prostora ima dovoljno za četiri odrasle osobe, a prtljažnik ima obujam 301 litru. Automobil je dugačak 440,4 cm, širok 179,8 cm i visok 143 cm, a osovinski razmak iznosi 268,5 cm.

opel-ampera-02.jpg
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Kontraverzni izbor: Električni Nissan Leaf evropski automobil godine!

Kontraverzni izbor: Električni Nissan Leaf evropski automobil godine!


Izvor: 24 Sata

Nissan Leaf postao je prvi električni automobil koji se okitio titulom evropskog automobila godine, nakon kontraverznog izbora u kome je učestvovalo 59 automobilskih novinara iz 23 evropske zemlje.

Nissan-LEAF_2011_photo_04.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_05.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_06.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_0f.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_1a.jpg


Nissan Leaf skupio je 257 bodova, devet više od drugoplasirane Alfa Romeo Giuliette koja je prikupila 248 bodova, i 13 više od Opel Merive koja je zaslužila 244. Ipak, kontraverzno u izboru jest to što je Leaf pobijedio uprkos tome što su ga pojedini članovi Žirija smjestili na dno liste ne dodjelivši mu nijedan bod, prenosi tportal.
Nissan-LEAF_2011_photo_32.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_46.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_47.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_48.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_49.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_4a.jpg

Preostali finalisti u izboru za evropski automobil godine bili su Ford C-Max/Grand C-Max (224 bodova), Citroën C3/DS3 (175), Volvo S60/V60 (145) i Dacia Duster (132).

Nissan-LEAF_2011_photo_58.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_59.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_5f.jpg
Nissan-LEAF_2011_photo_5a.jpg


 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
"Nisan lif" - model koji će promeniti svet?

"Nisan lif" - model koji će promeniti svet?

(Beta) 03. decembar 2010. 15:56

Japanski proizvođač motornih vozila Nisan prikazao je u petak svoj električni automobil "lif" uz objavu da se "zavesa diže za novu eru u automobilskoj industriji".


v190911p0.jpg


"Lif", koji je među prvim električnim vozilima iz masovne produkcije, već je rasprodat do marta 2011. godine zbog ograničenih proizvodnih migućnosti. U Japanu je uplaćeno 6.000 automobila, u SAD 20.000, a prvi "lif" će u Evropu stići iduće godine.

Kompanija kaže da će se u Japanu "lif" prodavati za 3,76 miliona jena (45.000) dolara ali da će uz državne zelene subvencije od 780.000 jena (9.000 dolara) cena pasti na 2,98 miliona jena (35.000 dolara).

Foto galeriju pogledajte OVDE.

"Lif" će se pridružiti malom klubu komercijalno dostupnih elektičnih vozila. "Ševrolet volt" američke kompanije "Dženeral motors" - koji će koštati 41.000 dolara - ide u prodaju ovog meseca. Minivozilo i-MiEV japanskog "Micubišija" pojaviće se na japanskom tržištu u april sa subvencionisanom cenom od 2,84 miliona jena (34.000 dolara).

"Lif" može da pređe 200 kilometara sa jedim punjenjem. "Volt" vozi 56 kilometara na baterije pre nego što se uključi benzinski motor koji pravi struju za dalje putovanje.

"Lif" se sada proizvodi samo u Japanu u pogonu kapaciteta od 50.000 vozila godišnje. Ali, kada proizvodnja počne u SAD i Britaniji 2012. godine kapacitet će porasti na 250.000, saopštio je "Nisan".
 
Natrag
Top