Automobili na alternativni pogon ( elektro, hybrid i ostali)

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
„Fića“ na baterije





„Fijatovi“ modeli „500“, „500C“ i (kragujevački) „500L“ dobili su električnog „brata“ – „500E“ koji će „živeti“ isključivo u Kaliforniji!„Fijat 500E" – mališan sa električnim pogonom – svoju premijeru doživeo je pre par dana na dodeli Američkih muzičkih nagrada (AMA).

Ali, automobilskom svetu, tačnije novinarima i radoznalim posetiocima, vozilo sa nultom emisijom štetnih gasova, prvi put će biti prikazano na Salonu automobila u Los Anđelesu (od 30. novembra do 9. decembra).


Elektr. fica 4.jpg



„Novi model će tržištu električnih automobila dati italijanski šmek jedinstvenom kombinacijom prepoznatljivog '500' dizajna, kao i perfomansi i zadovoljavajućeg radijusa kretanja", navodi se u nedavno izdatom „Krajslerovom" saopštenju, koji je, inače, u vlasništvu „Fijata".

Najmlađeg člana porodice „500" pokretaće elektromotor snage 100 konjskih snaga, koji će raditi u paru sa litijum-jonskim baterijama.

Unutrašnjost je za nijansu promenjena u odnosu na konvencionalni model. Kad je reč o eksterijeru, razlike su primetne samo u malom spojleru na dnu prednjeg branika, kao i u posebnim pneumaticima sa niskim otporom vazduha.


Elektr. fica 3.jpg



„Fijat 500E" će biti ponuđen isključivo u Kaliforniji, gde su na snazi strogi propisi o poštovanju emisije štetnih gasova.

Priča se da „Fijat" ovim modelom svesno srlja u gubitak, kako bi ostao prisutan na tržištu najbogatije američke savezne države, koja je svim proizvođačima automobila dala ultimatum da do 2025. godine moraju prodati oko 1,5 miliona električnih vozila, ukoliko žele na njemu da ostanu.



Izvor:
rts.rs
 
Učlanjen(a)
30.04.2020
Poruka
67
Posle 5-6 godina jedna po jedna ćelija baterije crkavaju i zahtevaju zamenu, nešto slično kao led pozadinsko osvetljenje kod led televizora. Zameniš jednu sutra crkne druga. Da menjaš celu bateriju nema smisla pa vidite koliko se isplati ta avantura na električni pogon. Rok trajanja 5-6 godina i u radnju po novi kredit/ auto.
 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
Rešiće se to sa baterijama. NE samo električni nego budućnost su i autonomni automobili. I to neće dugo proći dok se pojave i na našim putevima. Ko se ne prilagodi na vreme, kaskaće za svetom
 
Natrag
Top