Arsenal ~ The Gunners

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Venger nije uspeo. Ponovo.

Venger nije uspeo. Ponovo.


Još jedna razočaravajuća sezona za Arsenal. Engleski mediji već sele Arsena Vengera u prošlost.

v204212p0.jpg



Arsenal godinama igra dopadljiv, lep fudbal. Ali, rezultata nema. Neće ih biti ni ove sezone, ako se ne desi neko čudo. A to čudo bi pretvorene u brojke trebalo da glasi: da Mančester junajted izgubi sve mečeve do kraja Premijer lige, a Arsenal dobije sve.

Već šest sezona (ovo je sedma) Arsenal nije uspeo da osvoji titulu prvaka Engleske. Isto toliko godina je bez ijednog drugog trofeja.


Arsen Venger je priznat stručnjak, ali mu mnogi zameraju na sušnom periodu što se tiče trofeja. Da li je ovo njegova labudova pesma?


Poraz od Boltona (1:2)
u nedelju udaljio je Arsenal miljama od titule.

"Teško je kada ovako izgubite. Dali smo sve od sebe, pristup igri je bio fantastičan. Imali smo i priliku da pobedimo. Moramo da pružamo maksimum do kraja prvenstva, iako su šanse minimalne. Fudbaleri su se borili i normalno je da su razočarani", izjavio je Venger posle poraza.


Malo je reći da Arsenal ima kvalitetne igrače. Pa, pogledajte samo neka imena u sadašnjoj generaciji: Sesk Fabregas, Robin van Persi, Samir Nasri, Džek Vilšir, Bakari Sanja, Tio Volkot, Andrej Aršavin...


Ipak, nešto fali Arsenalu da bude prvak. Bolja odbrana, malo više iskustva, ali i još nešto...


Venger je u engleskim medijima već dobio epitet najvećeg razočaranja među trenerima, neko ko od sebe pravi večitu žrtvu (najčešće bez pokrića). Opšte ili bar većinsko mišljenje u engleskoj fudbalskoj javnosti jeste da je Arsenal ove sezone morao i mogao bolje u Premijer ligi. Mogao je do titule.


Mančester junajted nije bio ubedljiv, pogotovo na gostujućim terenima, Mančester siti je i dalje u fazi razvoja ili traženja sebe, Čelsi je odjednom stao, Totenhem je bio zanesen učešćem (mora se istaći - uspešnim) u Ligi šampiona, da bi se fokusirao na Premijer ligu.


Da u Engleskoj ne veruju u Arsenal (čitaj: Vengera) svedoči i izjava ser Aleksa Fergusona, koji je više puta tokom sezone ponavljao da Čelsi smatra mnogo većim konkurentom za titulu, nego Arsenal.


"Možda Arsenal ima bolje fudbalere, ali Čelsi je jači kao tim", podvukao je Ferguson.


Londonski "Gardijan" u blogu posvećenom neuspehu Arsenala primećuje da će Mančester junajted do nove titule doći zasluženo i da oko toga nema spora.


"Tabela nikad ne laže. Ferguson stalno ponavlja da će najkonstantniji, najčvršči tim prvi proći kroz cilj. Arsenal je ove sezone najčešće bio odličan, ali šta mu je sve bilo potrebno za titulu: pouzdan golman, dovoljan broj centarhalfova, trošenje više novca u prelaznim rokovima...", piše list.


"Gardijan" odaje priznanje Vengeru na tome što je, na neki način, "otvorio oči" Englezima kada je došao, unevši neke elemente fudbala koji se igraju u ostalom delu Evrope.


"Venger nam je tada pokazao budućnost. Uneo je neke inovacije, uneo je duh kontinentalnog fudbala, igru kratkih pasova. Ali, sada je Venger u prošlosti ili bar ide ka njoj. Njegove ideje više ne donose dramatične razlike i rezultate. Umesto prve titule posle čak 13 godina od prve koju je osvojio sa Arsenalom, Vengeru će ova sezona možda biti poslednja. I ostaće upamćena po nekim razočaravajućim rezultatima, odricanju od Jensa Lemana...Arsenal, svakako, ima velike šanse naredne sezone, ali je ove imao mnogo veću priliku. Čelsi i Junajted će svakako spremni dočekati letnji prlezani rok, Siti i Totenhem su u naletu, ne sme se zaboraviti ni Liverpul", ističe "Gardijan"
.

Autor članka je parafrazirao stih jedne od čuvenih pesama Boba Dilana.


"Vengerov Arsenal dugo je tumarao u mraku. Istina, bilo je i briljantnih momenata, kao što je pobeda nad Barselonom. Ali, da li je to dovoljno, da li je to zadovoljavajuće a da šest sezona nema trofeja? Kad nešto nije dobro, onda je loše", podvlači "Gardijan".


MONDO je "iščeprkao" sastav Arsenala koji je sa Vengerom osvojio prvu titulu od dolaska u Englesku i sadašnju. Pogledajte sami:


sezona 1997/98: Dejvid Siman - Li Dikson, Toni Adams, Martin Kion, Najdžel Vinterburn - Dejvid Plat, Emanuel Peti, Patrik Vijera, Mark Overmars - Denis Berkamp, Jan Rajt.


Na klupi su bili još: Aleks Maninger, Stive Bold, Nikolas Anelka, Rej Parlor, Metju Apson, Luis Boa Morte, Remi Garde, Žil Grimandi, Skot Maršal.


(dakle, sedam Engleza u startnoj postavi i još četiri u rotaciji. Ukupno 11).


sezona 2010/11: Lukas Fabijanski - Bakary Sanja, Johan Đuru, Loren Koščelni, Gael Kliši - Aleks Song, Sesk Fabregas, Džek Vilšir, Samir Nasri - Robin van Persi, Maruane Šamak.


Na klupi su još: Vojceh Šćešnji, Manuel Almunija, Andrej Arsšvin, Denilson, Tomaš Rosicki, Emanuel Ebue, Abu Dijaby, Tio Volkot, Niklas Bentner, Kiran Gibs.


(Jedan Englez u startnoj postavi i još dvojica u rotaciji. Ukupno 3).


(MONDO - foto: Getty Images/yahoo sports)


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Sanja: Sramota me što igram za Arsenal

Sanja: Sramota me što igram za Arsenal


Desni bek "tobdžija" izjavio je da su igrači jedini krivci što će klub i šestu sezonu zaredom ostati bez trofeja.

v204812p0.jpg



Gotovo šest godina prošlo je otkako su fudbaleri Arsenala na penale pobedili Mančester junajted i osvojili FA kup.

U međuvremenu je mnogo dobrih igrača prodefilovalo Hajberijem i Emiratima, Arsen Venger imao je podršku uprave u stvaranju tima koji igra tehnički doteran fudbal, ali trofeja nije bilo i neće ih biti bar do 2012.


Zato je Bakari Sanja pred ligaški derbi sa Mančester junajtedom izjavio da kompletan tim Arsenala oseća teret konstantnih neuspeha.


"Sramota je biti deo tima koji šest godina nije osvojio ništa. To je neuspeh nas, igrača, nikako menadžera Vengera. Mi znamo da nismo loš tim i da imamo kvalitet za prvo mesto. To što ne uspevamo da ga osvojimo je samo naša krivica".


Ove sezone su stvari išle prilično dobro, do poraza od Birmingema u finalu Liga kupa.


Usledila je eliminacija od Barselone u Ligi šampiona, pa serija kikseva u Premijer ligi, kada je Arsenal imao realne izglede da ugrozi vodeći Junajted - 4:4 protiv Njukasla, posle vođstva od 4:0, po 0:0 kod kuće sa Sanderlendom i Blekburnom, prokockane prednosti u mečevima sa Liverpulom i Totenhemom, poraz od Boltona u 90. minutu.


Sanja opominje da bi u prelaznom roku tim lako mogao da ostane bez kapitena Seska Fabregasa, kojeg je Barselona želela još letos.


"To me apsolutno ne bi iznenadilo. Već je dugo u klubu, želi da bude uspešan i osvaja trofeje, kao i svi mi. Ali kako to da uradimo?"


(MONDO)


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Prvo letnje pojačanje Arsenala

Prvo letnje pojačanje Arsenala

Izvor: B92, zvanični sajt

Fudbalski klub Arsenal doveo je prvo pojačanje u letnjem prelaznom roku – u pitanju je 19-godišnji fudbaler Čarlton atletika Karl Dženkinson.


1518234584def7d2fed530923478868_orig.jpg


On je u Čarlton došao sa osam godina, a u seniorskom timu ima samo devet nastupa.
U mlađim kategorijama igra za reprezentaciju Finske, pošto mu je majka iz te zemlje. Prošle sezone bio je kapiten selekcije ispod 19 godine. Dženskinson igra na poziciji desnog beka, a dobro se snalazi i na mesto štopera.
Takođe, na zvaničnom sajtu ‘tobdžija’ objavljeno je da su nove ugovore sa klubom potpisali juniori Arsenala Benik Afobe, Čuks Aneke i Oguzhan Ozjakup.

1x1.gif
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Usmanov: Arsenal mora da se "otvori"

Usmanov: Arsenal mora da se "otvori"



Vlasnik 30 odsto deonica slavnog londonskog kluba smatra da bez značajnih ulaganja u prelaznom roku neće biti uspeha na terenu, ni van njega.

v208902p0.jpg



Iako je posle Stena Krenkea najveći deoničar Arsenala, milijarder iz Uzbekistana Ališer Usmanov nije član klupskog Borda direktora.

Evo zbog čega...


"Ako je uloga člana Borda da nadgleda 'sušni' period (vezano za osvajanje trofeja), dok on lično ubira značajan profit, a od navijača očekuje da kupuju sve skuplje i skuplje ulaznice, onda je bolje da ne budem u tom telu", rekao je Usmanov.


"Ali, ako je cilj obezbediti uslove da tim bude kontinuirano uspešan, poboljšati komercijalnu poziciju kluba i omogućiti navijačima da utiču na donošenje odluka - e, onda smatram da imam šta da ponudim".


Usmanov je konstatovao da svi važni sponzorski ugovori Arsenala ističu u narednih godinu-dve i da će novi ugovori biti unosni samo ako ekipa počne da osvaja trofeje.


A, da bi se to dogodilo, potrebno je dovesti prava pojačanja!


"Slažem se sa ocenama da su nam potrebni dominantan golman, jaki štoperi i zadnji vezni kalibra Kloda Makelelea"
, jasan je Usmanov.

"Premijer liga je jedna od najjačih i najtežih u svetu. Da biste osvajali trofeje neophodno je razvijati mlade talente, ali i uložiti novac u dovođenje vrhunskih fudbalera, što do sada nije bio slučaj".


Usmanov je dodao da nije siguran da članovi Borda direktora dele njegovo mišljenje.


"Njima, izgleda, ne smeta kada Arsenal osvoji drugo, treće ili četvrto mesto. To im je prihvatljivo, a u isto vreme gledaju kako da prodaju svoje deonice i odu iz kluba".


(MONDO)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Bez Fabregasa na promociji Arsenalovih dresova

"Tobžije" se spremaju za odlazak kapitena

Bez Fabregasa na promociji Arsenalovih dresova



Arsenal je, čini se, prelomio da proda kapitena Seska Fabregasa Barseloni. Tek što su ostrvski mediji preneli da je klub sa “Emirata” konačno spreman da okonča transfer sagu, pojavila se nova indicija da Španac u novoj sezoni neće predvoditi “tobdžije”.

33848_cescfabregas0015_f.jpg


Fabregas je izostavljen sa snimanja promotivnog materijala koji se tiče nove opreme za gostujuće mečeve u sezoni 2011/12. Oprema je juče promovisana i puštena u prodaju, a umesto kapitena, reklamirali su je neki drugi igrači.

Na snimanju su se pojavili Samir Nasri, Marun Šamak, Kiran Gibs, Vojićeh Šćešnji, Tomas Fermalen, Aron Remzi i Džek Vilšir.

Pojava Nasrija može da sugeriše da će najverovatnije produžiti ugovor i tako odbaciti mogućnost da pređe u Mančester junajted, dok je sa Fabregasom sasvim drugačija situacija.

Čelnici kluba iz Londona najavljuju da bi mogli da prihvate ponudu Barselone, a cela priča mogla bi da se završi do kraja nedelje. Prošlog leta, Arsenal je odbio dve ponude Barselone, a nedavno je prvak Evrope odbijen i po treći put. Izgleda da će u slučaju Katalonaca važiti nova izreka, “četvrta sreća”.



Blic
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Žervinjo pojačao Arsenal

Žervinjo pojačao Arsenal

Izvor: B92, eurosport

Dosadašnji fudbaler Lila novo je pojačanje Arsenala, potvrdio je menadžer londonskog kluba Arsen Venger.

15716079484e1acbf8cc764779627607_orig.jpg

Beta
Venger je, takođe, istakao da očekuje da će i Samir Nasri i Sesk Fabregas ostati na „Emiratima“ i naredne sezone.
Francuski stručnjak je to objavio na konferenciji za štampu u Kuala Lumpuru pred početak predsezonske turneje ’tobdžija’ po Aziji.
Očekujem da će Samir Nasti ostati. Uvek ima nekih spekulacija, ali je on u ovom trenutku posvećen klubu. Veoma je srećan u Arsenalu“, rekao je Venger.

Fabregas se više od godinu dana povezuje sa Barselonom, a i on sam je voljan da se vrati u klub u kojem je počeo igračku karijeru.

Znamo da priča o Barseloni traje već nekiliko godina, moramo to da ostavimo iza sebe i fokusiramo se na novu sezonu, nadam se sa Seskom Fabregasom u timu. Nikada ne pričam o stvarima koje se dešavaju iza zatvorenih vrata. Dao sam već medijima dosta naslova i ne želim više da pričam“, rekao je Venger.

Žervinjo, reprezentativac Obale Slonovače trenirao je sa novim saigračima još u četvrtak, a Lil i Arsenal su se još ranije dogovorili oko transfera. On se, ipak, neće pridružiti igračima londonskog kluba u Aziji, a u timu neće biti ni Fabregas, koji se još uvek oporavlja od povrede tetive.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Venger ostavio Fabregasa van tima

Venger ostavio Fabregasa van tima



Menadžer Arsenala Arsen Venger priznao je da bi za Seska Fabregasa možda najbolje bilo da se vrati u Barselonu, jer je svima jasno da on to žarko želi.

v213296p0.jpg



Menadžer Arsenala Arsen Venger rekao je u petak da nije siguran da je u klupskom interesu da pokuša da zadrži Seska Fabregasa, jer ne zna da li taj fudbaler može da se posveti timu.

Barselona drugu uzastopnu sezonu pokušava da dovede Fabregasa koji je takođe izrazio želju da ode u Španiju, dok Venger pokušava da ga zadrži. Ipak, danas je priznao da je njegov kapiten nije miran zbog mogućnosti da se vrati u klub koji je napustio sa 16 godina.


Venger želi da ga zadrži samo ako je igrač siguran da će se potpuno posvetiti klubu.


"Sada mora da razmišlja o tome. Nije sasvim siguran, a ja sam uvek govorio da je podeljen između svoje dve ljubavi. Kluba u kome je sticao znanja kao vrlo mlad momak i kluba u kome je obrazovan posle 16. godine i u kome je dobio priliku"
, rekao je Venger.

"Ja to mogu da razumem, ali moramo da budemo sigurni da je potpuno posvećen"
, kazao je trener londonskog kluba.

U međuvremenu, Venger nije uvrstio Fabregasa među 25 igrača za pripremni turnir koji će početi za vikend. Arsenal će sutra igrati protiv Boke juniors, a u nedelju protiv Njujork Red Bula.


Arsenal čeka ponudu Barselona koja bi bila toliko da bi bilo nemoguće odbiti je. Čak i zbog nevolja oko Fabregasove koncentracije, Venger je rekao da je to jedini mogući način na koji klub može da pristupi situaciji.


"Dobar sporazum je onaj u kojem su svi na kraju srećni. Mislim da imam tu odgovornost da prodajem igrače po pristojnoj ceni, u suprotnom bih samo od kluba otimao novac"
, rekao je Venger.

On je rekao da Arsenal nije odredio rok do kojeg Barseloni mora da iznese veću ponudu za Fabregasa, koji se oporavlja od povrede tetive. Dodao je da bi pregovori mogli da potraju do poslednjeg dana prelaznog roka.


"Vraća se posle povrede i nije sasvim miran sa nama. Postoji samo jedan krajnji rok, a to je 31. avgust. Ima igrača koji su koncentrisani na klub. Ja sam usmeren na njih i njima dajem energiju. Ne mogu da pomognem u drugim slučajevima, jer oni ne zavise od mene, već od igrača i drugih klubova"
, rekao je Venger.

(Beta/MONDO)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Demoliranje Arsenala u osam činova

Demoliranje Arsenala u osam činova



Arsenal je samo jednom u Engleskoj primio osam golova. Bilo je to pre više od 100 godina!

v216067p0.jpg



"Sve što mogu naše bučne komšije (misli se na Mančester siti, prim.aut), Mančester junajted može bolje!", ispalio je slogan na Twitteru jedan razgaljeni navijač "crvenih đavola" posle fenomenalne igre i pobede nad Arsenalom 8:2 u 3. kolu Premijer lige.

Malo pre nego što je počela utakmica Mančester junajted - Arsenal, Mančester siti je protutnjao kroz deo Londona i deklasirao Totenhem 5:1, uz četiri gola Edina Džeke.


Podigli su obrve ser Aleks Ferguson, Vejn Runi, Nani, Rajan Gigs i ostali i kao da su prihvatili bačenu rukavicu. "OK, vi ste dali 5, mi možemo više", možda se vrzmalo u glavama pomenutih.


Gotovo svaki gol od osam koliko je Mančester junajted danas postigao bio je fudbalsko remek-delo. Dva puta matematički precizno Ešli Jang, Vejn Runi dva puta iz "precrtanih", copy/paste slobodnih udaraca, potom asistencije posle kojih se vrti u glavi...


Vejn Runi je dao 150. gol u dresu Mančester junajteda. Zanimljivo, njegov svaki "okrugao" broj vezan je za Arsenal. Prvi gol u Premijer ligi dao je Arsenalu (kada je igrao za Everton, tada je imao 16 godina), pa je svoj 100. gol u karijeri dao baš Arsenalu, pa je svoj 19. rođendan proslavio pogodivši mrežu Arsenala...


"Naravno da je osećaj neverovatan posle ovakve igre i pobede. Svaki put kad igramo protiv Arsenala kao da nas na neki način gol hoće gol i dajemo ih mnogo. Arsenal ima nekoliko sjajnih igrača, ali mi smo danas bili briljantni"
, izjavio je Vejn Runi posle spektakularne pobede o kojoj će se još pričati.

v216067p1.jpg



Runi je sa današnja tri gola (dva iz slobodnog udarca i jedan iz penala) pretekao je Rajana Gigsa na listi najboljih strelaca Mančester junajteda u Premijer ligi. Postigao ih je 107. Gigs ima 100, ali je pet dao pre osnivanja Premijer lige 1992. godine.

Ovo je bio najteži poraz Arsenala u Premijer ligi. Prethodno, najteži poraz Arsenala bio je upravo od istog rivala, takođe na Old Trafordu - 1:6, februara 2001. godine.


Arsenalu je ovo drugi put da prima osam golova od nekog rivala u Engleskoj. Ali, prethodni put to se dogodilo pre bukvalno više od 100 godina!

Arsenal je primio osam golova protiv Lafboroua (Loughborough) 12. decembra 1896. godine, ali to je bio u drugoj diviziji.


Pogledajte statistiku sa današnjeg meča Mančester junajted - Arsenal:


- deset golova


- 28 šuteva (15 prema 13)


- 16 šuteva na gol (10 prema šest)


- osam kornera (3 prema 5)


- posed lopte: Mančester 59 odsto, Arsenal 41 odsto.


(MONDO - foto: Guliver/Getty Images)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Arsenal časti navijače zbog poniženja

Arsenal časti navijače zbog poniženja



Arsenal je saopštio da će platiti kartu za gostovanje navijačima koji su putovali u Mančester i uživo gledali katastrofalni poraz od Junajteda.


v216155p0.jpg



"Arsenal će pisati navijačima koji su u nedelju putovali na Old Traford i ponuditi da pokrije troškove karte za utakmicu budućeg prvenstvenog gostovanja", navodi se u saopštenju kluba.

Arsenal je izgubio 2:8 od Mančester junajteda, što je jedan od najtežih poraza u istoriji kluba.


Oko 3.000 navijača prešlo je put od skoro 300 kilometara do Mančestera i nazad samo da bi uživo gledalo poniženje "tobdžija".


"Nedeljni rezultat je veliko razočaranje za sve povezane s klubom. Naši navijači bili su veličanstveni sve vreme i želimo da im na ovaj način odamo priznaje za fantastičnu podršku. Uskoro ćemo im pisati sa detaljima", navodi se u Arsenalovom saopštenju.


Trener Arsen Venger i njegov mlad tim žestoko su kritikovani zbog nastupa na terenu, ali su gostujući navijači dobili pohvale medija zato što su podržavali svoj tim sve vreme.


(Beta, foto AP)
 
Član
Učlanjen(a)
20.07.2009
Poruka
1.228
Arsenal možda nije u najboljoj formi, ali ovo je preveliki rezultat a i nadao sam se remiju zbog izjednačavanja Liverpula i Junajteda na tabeli ovako ništa od toga:-(
 
Natrag
Top