Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Arsa je danas napunio 75 godina. Pa srećan mu rođendan! :)

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Arsen Dedić dolazi u Beograd na premijeru filma "Moj zanat"

Jedan od gostiju predstojećeg festivala "Beldoks" biće uvaženi muzičar Arsen Dedić koji u Beograd dolazi kako bi prisustvovao premijeri filma ''Moj zanat'' reditelja Mladena Matičevića, 8. maja u 21 sat u Velikoj dvorani Sava Centra.

1_zpsce0de1f5.jpg

Ovaj film predstavlja biografiju ovog velikog umetnika i daje osvrt na njegovu umetnost i rad.

Dedić je u pomenutom dokumentarcu prvenstveno prikazan kao jedan od nas, običan čovek iz susedne ulice, suprug i otac, ophrvan prilično prozaičnim brigama i nadanjima. U trenutku kad Arsen sedne za klavir i počne da peva, međutim, dešava se svojevrstan preokret.

2_zps11b93783.jpg


On, po Mladenu, “odjednom ulazi u sferu genijalnog muzičara, biva obasjan nekakvim svetlosnim kanalom odozgo” i sebe, svoju okolinu, ali i gledaoce filma, maestralno odnosi na neko drugo, uzvišenije i lepše mesto.

3_zpsc0090530.jpg


Zamišljen kao intimistički portret jednog od najznačajnijih kantautora nekadašnje Jugoslavije, "Moj zanat" prati Dedićev životni put od detinjstva u rodnom Šibeniku do današnjih dana i predstavlja do sada jedino kinematografsko ostvarnje posvećeno ovom velikom umetniku.

Izvor: Blic Online



 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Preminuo Arsen Dedić Video
Blic, Jutarnji list, Wikipedia
Kantautor Arsen Dedić (77) preminuo je danas nakon duge i teške bolesti u bolnici u Zagrebu. Njemu se u poslednjih nekoliko dana zdravlje naglo pogoršalo.

462140_arsen-dedic-02-foto-promo_f.jpg


Dedić je preminuo zbog otkazivanja rada organa kao posledice sepse i gangrene creva.


Njemu se u poslednjih nekoliko dana zdravlje naglo pogoršalo. On je pre dvadesetak dana zbog sepse primljen na intenzivnu negu Interne klinike KBC-a Zagreb nakon što mu je u Krapinskim toplicama ugrađen kuk.

Pevač je već nekoliko dana bio priključen na aparate, a odnedavno je bio i na hemodijalizi jer su mu otkazivali bubrezi i jetra.

Sve je počelo iznenada prošle nedelje, kad mu je organizam oslabio zbog prekida krvotoka u abdomenu.



Iza sebe je ostavio suprugu Gabi Novak i sina Matiju.



417682_arsen-dedic-foto-zoran-ilic_f.jpg


Arsenije Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. jula 1938. godine.

Bio je pevač, pesnik, kompozitor, aranžer, tekstopisac, kantautor i muzičar.

Arsen Dedić je autentičan začetnik autorske pesme i literarne šansone. Svojim radom je izvršio posredan, ali značajan uticaj na rok scenu u Jugoslaviji.





Objavio je 25 studijskih albuma, nekoliko zbirki pesama, pisao je muziku za pozorište, film i TV drame.

Njegove najpoznatije pesme su: "Tvoje nežne godine", "Od kako te ne volim", "Amigo", "Djevojka za jedan dan", "Okus soli", "Kuća pored mora", "Kuća pored rijeke", "Ne daj se, Ines",...



366907_20050510blicgoran-srdanovdi001618658_f.jpg


Krajem pedesetih, Dedić počinje sa svojim prvim kompozitorskim radovima vezanim za klasičnu muziku, ali istovremeno piše i tekstove za zabavnu muziku pod pseudonimom Igor Krimov.

Kao kompletan autor prvi put se predstavlja 1963. godine kada na Splitskom festivalu izvodi pesmu "Onaj dan“. Zatim prvi put objavljuje svoju pesmu "Nevoljen", a na tom singlu se nalazi i "Okus soli“. Od 1959. do 1964. godine radi kao muzički saradnik na TV Zagreb, a zatim prelazi u slobodne umetnike.






Tokom šezdesetih godina karijeru vezuje za festivale na kojima svojim evergrin kompozicijama osvaja brojne nagrade. Prvi solistički koncert održao je u decembru 1965. godine u beogradskom Domu sindikata.

Dedić tokom sedamdesetih snima ključne autorske ploče, ali se ogleda i na drugim poljima. Radi ploče za decu, primenjenu muziku, komponuje na tekstove pesnika, a njegove pesme izvode Drago Mlinarec, Bijelo Dugme, Josipa Lisac, Srebrna krila, Zdravko Čolić i mnogi drugi. Takođe, redovno komponuje za suprugu Gabi Novak koja često gostuje na njegovim pločama i nastupima.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Od sinoć sam tužna. Baš tužna. Arsenov odlazak me pogodio kao da mi je otišao neko vrlo blizak, što je njegova muzika za mene i bila. Uz njegovu muziku sam odrasla, radovala se a često i tugovala.
Imala sam sreću da ga nekoliko puta slušam uživo. Bio je sjajan, maestralan. Svaka nota, svaka reč na mestu.
Beskrajno šarmantan, beskrajno kreativan.
U svim tim člancima koje sam od sinoć videla ne piše ni deseti deo onoga što je on stvarno bio. Pesnik, kompozitor, jedno vreme i slikar, čovek koji nije mogao da stigne da zabeleži sve što je iz njega izviralo. Stvarao je lako, brzo i potpuno neverovatno. Opus je dovoljno veliki za pet umetnika, a kamo li jednog. Ko zna šta bi nam sve još podario da nije ponovo poklonio poverenje lekarima koji su svoj posao odradili loše.
Tuga... velika tuga.
Hvala Arsene za svaku notu i svaku reč. Veliko, veliko hvala.
Pokoj ti divnoj umetničkoj dušici.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prijatelji o Arsenu: Otišao veliki čovek, pesnik, umetnik

Otišao je veliki pesnik, veliki čovek, veliki prijatelj, jedan muzičar, jedan trubadur i jedan pomalo slikar, rekli su prijatelji i kolege iz bivše SFRJ na vest o smrti. Sahrana u Zagrebu, datum još nije utvrđen

OMeUuKh.jpg


ZAGREB/ BEOGRAD - Otišao je veliki pesnik, veliki čovek, veliki prijatelj, jedan muzičar, jedan trubadur i jedan pomalo slikar, rekli su prijatelji i kolege iz bivše SFRJ na vest o smrti Arsena Dedića.


Malo ko nam je za naših žalosnih povesti toliko suza izmamio kao Arsen Dedić svojim pesmama, naveo je književnik Miljenko Jergović u tekstu u Jutarnjem listu.

O, kako se samo plakalo, gde god se razumevao ovaj jezik kao svoj materinji, i kako su samo bili raznoliki razlozi za plač nad pesmama Arsena Dedića. Kada čujem njegov glas s ploče "Pjevam pjesnike" kako peva Ujevićev "Odlazak", meni se nepogrešivo plače, pa se ućutim, uvučem se u sebe i čekam da prođu te tri minute.

A to je samo jedna od barem 20 njegovih pesama uz koje se ne može ni razgovarati, ni ćutati, ni biti zajedno, ni biti sam, naveo je on.

"Iako, neverovatno je da umre tako živ čovek. Mora da se i smrt tome iznenadila. Nikada još u Hrvatskoj nije umro neko ko je bio toliko živ. Previše je to za jedan grob. Jedan pesnik, i jedan muzičar, i jedan trubadur, i još jedan pomalo slikar. Ako je stvarno umro Arsen Dedić, tada se cela naša zemlja, od severnih do južnih mora, od Atlantika do Urala, pretvorila u grob", zaključio je Jergović.

Izgubili smo velikog čoveka, rekao je Jutarnjem slovenački kantautor Zoran Predin. "Kad ode takva osoba poput njega uvek ostane grozna praznina i ne znamo šta će biti dalje. Otišao je velikan i upravo zato je ta praznina tako velika".

"Otišao je veliki pesnik, veliki čovek i veliki prijatelj. Otišla je duša koja je moje srce uvek punila velikom nežnošću", dodala je muzičarka Tereza Kesovija.

Glumac Rade Šerbedžija je na vest o Dedićevoj smrti rekao da se za Arsenove prijatelje, porodicu, sve one koji su slušali i voleli njegove pesme dogodila jedna strašna smrt. "Smrt koja sve uništi, koja razori sve oko sebe. Smrt koja te baci u beznađe, smrt koja se dogodi kada padne jedan ovako veliki hrast", rekao je Šerbedžija.

R.I.P Arsen Dedić. Veliki car koji je obeležio jedno vreme i napisao mnogo predivnih pesama, poručio je preko Tvitera pevač Vlado Georgijev.

U svetu muzike i lirike niko mu nije ravan i čini mi se da ćemo se dugo načekati pre nego što nam se opet dogodi ovakav umetnik, rekao je Masimo Savić koji je sa Dedićem snimio duet "Za jednom kapi čistog života".

"Javiše mi da si odustao od daljed druženja sa svetom. Svet nikada neće odustati od druženja sa tobom dragi, veliki i jedini Arsene", napisao je na Fejsbuku makedonski umetnik Zafir Hadžimanov.

Hrvatski muzičar Toni Centinski je, takođe preko Fejsbuka, naveo da je druženje sa gospodinom Arsenom bila privilegija, kao što je privilegija bila od njega učiti. "Pamtiću ga kao hodajuću instituciju i enciklopediju. Mislim da je imao toliko poučnih reči i rečenica da mu ni Gugl nije bio ravan. Cinik sa posebnim smislom za humor", naveo je Cetinski.

"Velika je sada tuga...otišla je istinska legenda ne samo ovog našeg područja, nego legenda svetskog kalibra... Arsene hvala za umetnost!", poručio je Đorđe Balašević i na Fejsbuku i Jutjubu postavio "Pesmu Arsenu".

Legendarni kantautor Arsen Dedić preminuo je sinoć u Zagrebu.

SAHRANA U ZAGREBU ŠIBENIK - Sahrana Arsena Dedića održaće se u Zagrebu, daleko od očiju javnosti, u krugu porodice, jer je to bila njegova želja, javlja danas šibenskiportal.hr. Komemoracija za preminulog muzičara biće organizovana u njegovom rodnom Šibeniku, u šibenskom pozorištu, ali tačno vreme još nije utvrđeno, navodi taj portal.

(Novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
ČOVEK KAO ARSEN Omot prvog studijskog albuma Arsena Dedića u njujorškom muzeju MoMA

Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku odlučio je da uvrsti u svoju zbirku omot prvog studijskog albuma Arsena Dedića “Čovjek kao ja” iz 1969. godine, koji je dizajnirao Mihajlo Arsovski, jedan od pionira grafičkog dizajna u Hrvatskoj.

l246KAN.jpg


Omot prvog studijskog albuma Arsena Dedića “Čovjek kao ja” iz 1969. dizajnirao je Mihajlo Arsovski

MoMa je o toj odluci obavestio Dedića posredstvom kompanije poznatog grafičkog dizajnera Mirka Ilića, koji živi i radi u Njujorku.

Kustos Odeljenja za arhitekturu i dizajn MoMA-e Martino Stierli naveo je u pismu Dediću da ga sa velikim zadovoljstvom obaveštava da je Komisija za akvizicije Odeljenja za arhitekturu i dizajn MoMA odlučila da uvrsti u svoju kolekciju omot albuma "Čovjek kao ja" (A Man Like Me).

- Oduševljeni smo što ćemo moći da izložimo ovo izuzetno delo u MoMA - navedeno je u pismu koje je Mirko Ilić objavio na svom Fejsbuk profilu, čestitajući ujedno i Arsovskom, a posebno Dediću što je prihvatio tako "divan i nekonvencionalan" dizajn za naslovnu stranu svog albuma.

Pismo je poslato Dediću 14. avgusta - tri dana uoči njegove smrti u bolnici u Zagrebu.

Dedić je album "Čovjek kao ja" prodato u više od 60.000 primeraka.

U vreme objavljivanja, omot tog izdanja ocenjen je kao izuzetno dizajnersko delo Mihajla Arsovskog, tada grafičkog urednika "Pop Expressa", prvog hrvatskog muzičkog časopisa. Budući da je album autorska ispovest Dedića, koji se predstavlja u prvom licu jednine, Arsovski je na omotu uklopio Dedićeve fotografije iz različitih perioda, kao i umetnike koji su na njega uticali, poput Đina Paolija (Gino).

Jedna od centralnih je fotografija Dedića u tinejdžerskim godinama sa ocem i starijim bratom u uniformi Šibenske narodne muzike.

Album "Čovjek kao ja" je prvi celoviti autorski rad Dedića, a Jugoton ga je reizdao 1971. i 1974. Kuć Croatia Records potom ga je objavila ponovo 1999, a 2004. i digitalno reizdanje albuma na CD-u.

Izvor: Seecult.org/Blic Online



Ponosna sam što i danas imam jedan primerak ovog sjajnog albuma. Ta ploča ima vrlo zanimljivu priču. Naime, moj dragi (na moju veliku žalost, takođe pokojni) prijatelj našao je prva dva Arsenova albuma na tavanu, među starim pločama njegovih roditelja. Znajući da ga volim, poklonio mi ih je. Stavim ja na gramofon, a ono krči, ništa se ne čuje. I moj brat se doseti u čemu je problem. Ploče su slušane na mono gramofonu, i prašina se više skupljala sa jedne strane.
Očistim ih ja dobro alkoholom, stavim na gramofon, i konačno iz zvučnika čujem ono što treba, Arsenov glas iz mladih dana, tako prepoznatljiv i jedinstven.
iU5HQhA.gif
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Cela bivša Juga tuguje za Arsenom

Mnogi su Arsena Dedića širom bivše Jugoslavije osećali kao svoga o čemu svedoči izveštavanje medija iz celog regiona koji Arsenovu smrt tretiraju kao najvažniju, a zasigurno i najtužniju, vest dana.

LRcAZcw.jpg


Hrvatska:
Portal Index.hr dao je detaljnu i živopisnu Arsenovu biografiju, od rođenja u siromašnoj porodici (oca srpskog pravoslavca i majke Hrvatice koja je po udaji prešla u pravoslavlje i koju je Arsen kasnije opismenio) i anegdote kako je dobio ime do uspona na muzičkoj sceni.

Sajt 24sata postavio je video u kome je Arsen stihovima objasnio smrt.
Jutarnji list ocenio je da "većeg od Arsena nismo imali" a bavio se i prekrasnom ljubavnom pričom Arsena i Gabi Novak.

Tportal je citirao Arsenove kolege koje su ga ocenile "ranjivim" i "bliskim" uz napomenu da će Tereza Kesovija svoj koncert u Dubrovniku posvetiti njemu.

Bosna i Hercegovina: Kratku vest o Arsenovoj smrti na naslovnici svog portala doneo je Dnevni avaz, vodeći dnevni list u BiH.
Popularni portal Klix.ba ističe da je Arsen "napisao, skladao i izveo mnoge dojmljive ljubavne i misaone pjesme te je svojim izvornim stilom stekao mnogobrojne poklonike".
O Arsenovoj smrti na svom portalu izvijestio je i Radio Sarajevo. "Tijelo ovog muzičkog velikana, nažalost, nije izdržalo", piše Radio Sarajevo, opisujući Arsena kao jednog od najcjenjenijih hrvatskih skladatelja, književnika, prevoditelja, pjesnika i kantautora a Amir Misirlić je svoj nekrolog naslovio "Brzim preko Bosne - pa u vječnost".
Pod naslovom "Izgubio životnu bitku: Umro Arsen Dedić" o smrti legendarnog kantautora u kratkom tekstu na svom portalu izvijestile su i banjalučke Nezavisne novine i ponovo objavile intervju sa Arsenom iz 2012.

Crna Gora
Dnevni list Vijesti na naslovnici svog portala takođe je javio o Arsenovoj smrti: "Osnovno određenje mu je bila muzika, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio" i objavio intervju sa muzičarem iz 2007.

Radio-televizija Crne Gore izvestila je da se radilo "o jednom od najcjenjenijih hrvatskih muzičara, književnika, prevodilaca, pjesnika i kantautora", i "jednom od utemeljivača šansone u Hrvatskoj" i prenela poruku iz telegrama saučešća ministra kulture Pavla Goranovića: "Arsenove melodije nadjživjeće decenije".

Slovenija
Veliki prostor Arsenova smrt dobila je i u medijima u susednoj Sloveniji. Državna televizija RTV Slovenija opisuje Arsena kao "izuzetno plodnog umetnika" i ističe da je "Dedić u Sloveniji poznat i kao interpretator pesme 'Pegasto dekle' Jure Robežnika", poznatog slovenačkog kompozitora i pijaniste.
Arsenova smrt među udarnim je vestima i na naslovnici slovenskog portala 24ur. "Dedić je bio jedan od najznamenitijih hrvatskih kompozitora i kantautora, a istovremeno je bio i književnik, prevodilac i pesnik", piše 24ur i napominje da je Dedić za svoja umetnička dostignuća dobijao odlikovanja i u Jugoslaviji i u nezavisnoj Hrvatskoj.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sahrana Arsena Dedića u krugu porodice, prema njegovoj želji

Sahrana Arsena Dedića, javlja sibenskiportal.hr, održaće se u Zagrebu, daleko od očiju javnosti u krugu porodice jer je to bila njegova želja.

Uz5xXN3.jpg


Komemoracija za preminulog muzičara biće pdržana u rodnom Šibeniku. Tačno vreme još nije potvrđeno.

Arsen je proveo detinjstvo u šibenskoj Ulici Nikole Tesle, ali komšije nisu bile raspoložene za izjave jer ih je, kako su rekli reporterima pomenutog portala, njegova smrt strašno pogodila.

- Bili smo jako vezani za njega. Oslovljavali smo se kumovima iako to zapravo nismo bili. Ostaviće neizbrisiv trag u hrvatskoj muzici - novinarima Šibenskog portala rekao je Duško Jaramaz, šibenski fotograf i pevač koji je svoju karijeru započeo upravo zbog Arsena.

Izvor: Sibenskiportal.hr/Blic Online
 
Natrag
Top