procitaj ovo
Kako spojiti računalo sa nekoliko drugih
Najjedostavnija situacija:
Dva računala, udaljena manje od 100m.
Riješenje je jednostavno, povucite UTP (žicu).
Ako ste baš zapeli za wifi, uzmite dvije bilo koje (može i najjeftije) PCI/PCMCIA kartice (koje vam već trebaju) i spojite se u "ad-hoc" načinu (kartica-na-karticu).
Malo složenija jednostavna situacija:
Dva računala, udaljena 100-300m
Potrebno je uzeti dvije wifi kartice i uz uvijet optičke vidljivosti postupiti kao gore. Ako vidljivosti nema, uzmite ili dugačke repiće (do 5m) ili kupite nešto bolji antenski kabel (npr. LMR400), kojim možete uz cijenu od oko 15-20kn/m doseći antenu i na 30m udaljenosti.
Za antenu vam se ne isplati ništa skuplje od kantene ili biquad (tvornički košta oko 350-400kn, dok uradi-sam-kantica košta oko 30kn).
Mreža sa tri računala, udaljena 100-300m od kraja do kraja "mreže":
Ovdje imate više rješenja, ovisno o situaciji:
-Prvo-
Imate računala A, B i C i trebate napraviti nešto kao ovo:
A---B---C
Vidljivost između računala postoji i vi kupujete četiri (4) wifi kartice i pravite zapravo ovo:
A-----(b_kartica1)B(b_kartica2)-----C
Odnosno , postavljate dvije ad-hoc veze, na dva RAZLIČITA kanala, prvu između računala A i B i drugu između B i C. Ovo rješenje ima veliku manu da računalo B mora biti što češće upaljeno kako bi računala A i C mogla bit spojena. Usput, OS na računalu B mora imatu upaljen routing (što nije slučaj sa Windowsima, ali se može uključiit). Jedina prednost je da računala A i C mogu pripadati različitim subnetima
-Drugo-
Kupujete jedan AP i tri kartice:
A-------AP------C
B--------|
Sva tri računala su u istom subnetu, i vide se međusobno, rade na istom kanalu, dijele propusnost AP-a i mogu i nemoraju se međusobno vidjeti, dovoljno je da "vide" AP, odnosno njegovu antenu.
-Treće-
Kupujete tri ili četri ap-a i jednu ili nijednu karticu i radite sljedeće:
(A)AP--------AP--------AP(C)
B--------------|
ili
(A)AP/klijent/----------AP---------AP/klijent/(C)
(B)AP/klijent/-----------|
Odnosno, računala su spojena ethernet(UTP) kabelima sa svojim AP-ovima koji zapravo rade u CLIENT ili WDS ili multiple bridge načinu rada, odnosno samo "glume" klijente na središnjem ap-u. Najskuplji način, ali ako morate postaviti uređaje na krov jer nemate inače vidljivost, odnosno pouzdanu vezu, onda je to jedini način. WDS obično radi i između uređaja različitih proizvođača, dok multiple bridge radi samo sa (potpuno) istim uređajima. Iako se to ne čini problem odmah, ovakva situacija lako postane problem kada budete željeli proširiti mrežu.
Stoga, nastojte koristiti ap-ove koji ili imaju klijent način rada, WDS ili uzmite radije kartice
Veza dva ili vise racunaramoze da se odradi na vise nacina.
Kao prvo,treba mrezna kartica,ako je integrisana,da je u biosu ukljucena .
kao drugo,ako neradi mrezno mesto,najbolje je kupiti dodatnu mreznu karticu i ubaciti je u racunar.Sada imate mogucnost da se veze dva ili vise racunara direktno racunar,racunar,a ako je vise od dva vezete na swic,i to je NAJBOLJE resenje.Postoje svicevi sa 4 ili 8 portova.
Dodelite racunaru vord grupu i svakom racunari ime.U Network konekciji,lokal area connections stavi za internet protokol Ip adrese automatski.U donjem delu start menija izbaci dva mala televizorcica da vidis kada mreza radi i oni blinkaju.
Sada idesMy Network places,vievworkgroup computers,dobijes monitore sa kutijom racunara,i nazivima.Otvoris koji hoces racunar i dalje ulazis u racunaru samo tamo gde je vlasnik racunara serovo odredjene fajlove.
Ja sam kod mene jos instalirao program Netvork Magic,program za umrezavanje,koji jako lepo radi.Izlaz od adsl modema sam stavio u svic,tako da sve i jedan racunar ima pristupu internetu(tada ip adrese moraju biti automatski).
Osmopolna mikro uticnica gledano odozgo,pipak dole vezes zice:belonarandjasta-narandjasta,belozelena-plava,beloplava-zelena,belobraon-braon.Tako ides i drugi kraj.
sa dugog foruma.