Arheologija i istorija potvrđuju Bibliju

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Pošto mnogi sumnjaju u Bibliju, što je naravno njihovo pravo i ja to poštujem. Ovdje ćete vidjeti jasne činjenice i dokaze koje potvrđuju istinitost Biblije. Za početak.

Arheolozi su pronašli crni obeliks asirskog cara Salmansara III u biblijskom gradu Nimrudu (Kalah), na trgu blizu careve palate. Ovaj spomenik predstavlja pouzdanu potvrdu teksta iz 2. Knjige o carevima 9. i 10. poglavlje.

Papirusi sa ostrva Elefantina (jug Egipta) nađen je veliki broj tih papirusa i svi potvrđuju tačnost Jezdrine i Nemijine knjige.

Kirov valjak nađen u Vavilonu potvrđuje zidanje hrama u Jerusalimu 2. Knjigu dnevnika 36,22-23; Jezdra 1. poglavlje. Takođe Kirov valjak potvrđuje osvajanje Vavilona i naredbu cara da se svi zarobljeni Jevreji vrate slobodno u svoju otadžbinu.

Pisma iz AMARNE. Slučajno je jedna žena tražeći đubrivo za svoju baštu našla u ruševinama starog grada Amarne više stotina glinenih pločica iz 14. p. n. e. One potvrđuju izrailjsko naseljavanje Hanana.

Hamurabijev zakon: "Ako čovjek izbije oko pripadniku imućne klase, da se izbije njegovo oko" Propis 196
Mojsijev zakonik: "Oko za oko, zub za zub, ruka za ruku, noga za nogu" 1. Mojsijeva 21,24

postoje ovi i jos mnogi dokazi koji potvrdjuju Bibliju i koje mozete procitati u knjizi Arheologija potvrdjuje Bibliju

Ako neko ne misli da sam upravu moze da iznese sta on misli o ovome ili ako neko zna jos nesto o arheoloskim ostacima koji potvrdjuju Bibliju moze to ovde da iznese:lol:

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
tekst koji je napisan nema izvor ja sam ga napisao na ovom i jos nekim forumima sad sam ga samo kopirao jer nemam ni vremena ni snage da ga pisem iznova i iznova

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Pa niko ne tvrdi da je celokupna Biblija laž. Priče koje su tamo napisane nastale su kao skup narodnog predanja u kojima se isprepliću istorijske činjenice sa mitovima, legendama i verovanjima. Samo zato što postoje arheološki dokazi o tome da je neki tamo grad imao nekakvu statuu ne znači da je zbog toga istinita i priča o Isusu koji hoda po vodi ili sa dve ribe hrani 2000 ljudi (ili koliko već).

Razmisli malo o tome koliko su događaji iskrivljeni u odnosu na period kada je živeo Marko Kraljević u pričama koje danas o njemu imamo. Iako ga narod spominje kao "antiturskog junaka" istorija je pokazala da je on bio obični turski vazal. Priče koje se spominju u Bibliji desile su se mnogo, mnogo ranije. Zašto si siguran da su apsolutno istinite?

Još ti nisam poljuljao veru u istinitost Biblije? Napravi jedan mali eksperiment. Nađi jednu grupu ljudi (što veća to bolje) i izaberi jednog kome ćeš ispričati kratku priču. Zatim mu reci da je on ispriča nekom drugom i tako svako da priča jednoj osobi dok svi ne čuju priču. Zatim reci tome koji ju je zadnji čuo neka ispriča i onda pročitaj original priču i videćeš o čemu pričam. A tu se ni ne radi o nikakvoj vremenskoj distanci.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
brkas zavete stari zavet ima dokaze za neke dogadjaje a novi za sve pronadjne su reci isklesane na kamen koje su iste kao u pricama o jezekiji recimo oltar koji je isus navin sagradio se i dan danas nalazi na bliskom istoku ,spise da su jevreji naselili hanan
nisam pomenuo pola egipatske vojske u moru slemovi dvokolice macevi sve je pronadjeno nisu se vojnici udavili skakuci u vodu ili sa broda tad nije postojao brod koji je mogao da nosi dvokolice i konje postoje dokazi da je sve u Bibliji tacno recimo jedini nacin da nesto bude pokazano buducnosti tj nama su bili pisani dokazi da su ljudi imali racunare uradili bi razne stvari da pokazu istinu buducnosti ako se dokaze da nesto u bibliji nije tacno to je zato sto je pogresno protumaceno ili prevedeno

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
postoje dokazi da je sve u Bibliji tacno recimo jedini nacin da nesto bude pokazano buducnosti tj nama su bili pisani dokazi da su ljudi imali racunare uradili bi razne stvari da pokazu istinu buducnosti ako se dokaze da nesto u bibliji nije tacno to je zato sto je pogresno protumaceno ili prevedeno

Ti brkaš neke stvari. Ostaci vojske u moru mogu biti istorijska činjenica (ako pronađemo ostatke) ali kako je do toga došlo stvar je tumačenja.

Sem toga, voleo bih da vidim te dokaze koji pokazuju da je "sve u Bibliji" istinito. To je takva simplifikacija i razmišljanje bazirano na selektivnoj obradi informacija da je prosto smešno, pogotovo ova konstatacija da je "ono što je potvrđeno istina, a ono što nije je pogrešan prevod".

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
procitaj knjigu arheologija potvrdjuje Bibliju pisao ju je jedan arheolog knjiga je takodje i slikovita i ima slike arheoloskih pronalazaka ako zelis nesto drugima da dokazes ja ti necu se protiviti izvoli procitaj misljenje strucne osobe ili osoba jer ja nisam strucan ali zavisi dali ces i onda poverovati u istinu biblije jer slep od rodjenja retko kad progleda

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
procitaj knjigu arheologija potvrdjuje Bibliju pisao ju je jedan arheolog knjiga je takodje i slikovita i ima slike arheoloskih pronalazaka ako zelis nesto drugima da dokazes ja ti necu se protiviti izvoli procitaj misljenje strucne osobe ili osoba jer ja nisam strucan ali zavisi dali ces i onda poverovati u istinu biblije jer slep od rodjenja retko kad progleda
Arheologija samo potvrđuje neke lokalitete koji se pominju u Bibiliji. To je sasvim normalno, jer su pisci Biblije pominjali one toponime koje su poznavali, ali to nikako ne znači da je sve u Bibliji tačno, ako su tačni, odnosno ako je dokaazano postojanje nekih lokaliteta koji se tamo spominju. To je isto kao kada bih sada neko napisao fantastičnu odiseju - da je, recimo, iz Beograda poletio svemirski brod u sedmu galaksiju, s ciljem da otuda donese svetoga Grala i kada se to desi, za sedam miliona godina, sva planeta Zemlja će se pretvoriti u zlato, mora i okeani u pivo i vino, a pečene kokoši će padati sa nebesa... ...I desi se u međuvremenu neka kataklizma, svijet se promijeni, nastanu nove civilizacije i počnu, kao što i naša danas radi, da istražuju prošlost svojih predaka. Pronađu i tu knjigu i počnu provjeravati njenu istinitost. Otkriju da je Beograd stvarno postojao i, po tvojoj logici, zaključe da je cijela priča istinita!

Natrag