Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Anđeli

Wikipedia

Još od davnina ljudi su praznovali anđele, jer po Starom Zavetu, kada su ljudi odstupili od Boga, počeli su se klanjati stvorenjima Božijim, stvarajući od njih idole i prinoseći im žrtve.

Pagani su ih nazivali bogovima i stvoriteljima svega vidljivog i nevidljivog. To je bilo veoma rasprostranjeno za vreme svetih apostola. Četiri do pet godina pre Prvog Vaseljenskog sabora na Laodikijskom pomesnom Saboru svetih otaca, prokleto je takvo poštovanje anđela i predato anatemi, te je po 35. Pravilu uvedeno kao blagočestivo i pravilno poštovanje i praznovanje svetih anđela, kao služitelja Božijih i hranitelja roda ljudskog. Određeno je da to bude u novembru, jer je novembar deveti mesec, posle marta, kada je stvoren svet, zbog devet anđelskih činova koji su najpre stvoreni.

Devet anđelskih činova opisao je učenik Svetog apostola Pavla, Sveti Dionisije Aeropagit u svojoj knjizi "O nebeskoj jerarhiji" i oni su sledeći:

* šestokrili serafimi,
* mnogoočiti heruvimi,
* bogonosni prestoli,
* gospodstva,
* sile,
* vlasti,
* načala,
* arhangeli i
* angeli.

U toj strogoj anđelskoj hijerarhiji, gde vlada savršena jednodušnost u poslušnosti nižih činova višim, za vojvodu je izabran Arhanđel Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast. Svaki narod ima svog angela hranitelja, zapravo, svaki hrišćanin ima svog angela hranitelja i čuvara, te stoga moramo imati na umu da, šta god činimo ili mislimo, javno ili tajno, to činimo u prisustvu svog angela. A na dan Strašnog Suda sabraće se ogromno mnoštvo angela nebesnih oko prestola Hristova i objaviće se dela, reči i misli svakog od nas, a tada neka nas Bog pomiluje i neka nas spase molitvama Svojim, sveti Arhistratig Mihail i bestelesne nebesne sile.

Arhanđel Mihailo je predstavljen kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne sprema se žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Veru pravoslavnu je izmislio nečastivi kao i njegove pravoslavne sluge.Jer da je to istina onda bi i apostoli Petar i Paja bili pravoslavni a ne hrišćani. Ja u*****a bih pre pljuno SEBE u lice nego porekao reč Božiju. Amen!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Veru pravoslavnu je izmislio nečastivi kao i njegove pravoslavne sluge.Jer da je to istina onda bi i apostoli Petar i Paja bili pravoslavni a ne hrišćani. Ja u*****a bih pre pljuno SEBE u lice nego porekao reč Božiju. Amen!
I pravoslavna vjera je hrišćanska vjera, kao što je i katolička, protestanska... Prema tome, ako je nečastivi izmislio pravoslavlje, izmislio je i hrišćanstvo!? Ovo što si napisao je prava besmislica.

Član
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruka
530
Ne samo pravoslavnu nego sve vere. Greši onaj ko misli da se ratovi vode zbog žena. Svi ratovi su se sprovodili i vodili zahvaljujući religioznima. Otud i nije tako ludo pomisliti da je đavo stvorio religiju. Šta ljudi imaju od religije? Podele i svađe i naravno, ratove i patnju. Dakle, čuvaj srce, misli svojom glavom i pusti prazne priče. Ne treba ti učitelj, nijedan.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne samo pravoslavnu nego sve vere. Greši onaj ko misli da se ratovi vode zbog žena. Svi ratovi su se sprovodili i vodili zahvaljujući religioznima. Otud i nije tako ludo pomisliti da je đavo stvorio religiju. Šta ljudi imaju od religije? Podele i svađe i naravno, ratove i patnju. Dakle, čuvaj srce, misli svojom glavom i pusti prazne priče. Ne treba ti učitelj, nijedan.
Ok. A ko je stvorio đavola?

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Ok. A ko je stvorio đavola?

Još ko detetu mi se urezala priča o tome kako je nastao đavo, baka mi je pričala.

Nastala je na nebu pobuna, jedna grupa anđela se pobunila protiv Boga. Bog ih je gornuo sa neba i kako su padali izrasli su im rogovi i rep.

Inače glavni bundžija je bio Sotona-prvobitno značenje te reči na hebrejskom je "protivnik".

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Još ko detetu mi se urezala priča o tome kako je nastao đavo, baka mi je pričala.

Nastala je na nebu pobuna, jedna grupa anđela se pobunila protiv Boga. Bog ih je gornuo sa neba i kako su padali izrasli su im rogovi i rep.

Inače glavni bundžija je bio Sotona-prvobitno značenje te reči na hebrejskom je "protivnik".
Znam tu priču, no, ja sam postavio pitanje Overlordu u vezi njegovog stava da je đavo izmislio religije.
Bog i anđeli mogu biti smisleni entiteti, ali Bog i đavo, nikako. Ako je tačno što tvrdi Biblija da je Bog stvorio sve, onda znači da je stvorio i đavola!? E, sad, zašto je đavo bio Bogu potreban?

Član
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruka
530
Šta je toliko nemoguće? Ovaj jedan stvorio čoveka i rekao mu da voli sve oko sebe, da bude dobar da stvara i da pravi kojekave predmete, da istražuje, itd... A ovaj drugi nametnuo čoveku religiju i zavadio narode i nacije, napravio podele, neistomišljenike, usporio čoveka u svemu ostalom bitnijem itd, itd.. :)

Natrag