Alkalizacija organizma

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kiselo-bazna ravnoteža organizma

Da li ste znali:
da se prilikom metaboličkih procesa stvaraju otpadne kiseline koje izazivaju “zakišeljavanja” tkiva i postaju podloga za razvoj bolesti;
da organizam poseduje bazne zalihe koje su pravo bogatstvo našeg tela u borbi protiv bolesti;
da se sva unesena hrana i svi doživljaji čoveka (fizički, emocionalni ili duševni) odražavaju na pomeranje acido-bazne ravnoteže u jednom ili drugom pravcu;

da čovek kroz promenu načina ishrane sam može da utiče na smanjenje otpadnih kiselina kao i na povećanje svojih baznih zaliha i da time održava zdravlje i vitalnost.
Upoznajte svoju unutrašnju snagu – kiselo-baznu ravnotežu.

I krenite od doručka!
Jer, imati alkalni doručak, znači promeniti svoj život !


Zašto je alkalizujući doručak toliko važan? Brojne studije pokazale su direktnu povezanost između doručka i kvaliteta našeg zdravlja, uključujući nivo energije (vitalnost), gojaznost i starenje organizma. Bez doručka, organizam ne dobija hranljive materije koje su mu preko potrebne za početak dana, metabolizam je u zastoju i počinje da se buni:

  • osećamo se tromo i umorno
  • lenji smo i pospani
  • nervozni smo, svi nas iritiraju.
Svaki put kada treba otpočeti sa nekim režimom ishrane, bez obzira na listu namirnica koju imamo ispred sebe, prvo pitanje koje se pojavi jeste: Šta za doručak? Odgovor se iz nekog razloga, skoro uvek, iskomplikuje i onda se taj najvažniji obrok „preskače“. A stvar je zapravo veoma jednostavna. Potrebno je uložiti jako malo truda.

Veoma brzo, uočićete koristi od doručka: viši nivo hemoglobina, smanjena količina šećera u krvi i poboljšana funkcija tiroidne žlezde. Kod odraslih osoba, redovan doručak znači smanjen rizik od infarkta. Krvne pločice, telesne ćelije za zgrušavanje krvi, postaju “lepljivije” ujutru pre doručka što povećava mogućnosti formiranju krvnog ugruška u jutarnjim časovima. Ako se takav ugrušak javi u koronarnim krvnim sudovima, rezultat je infarkt. Većina srčanih udara odigrava se između sedam i dvanaest časova pre podne. Alkalni doručak I alkalni način ishrane uopšte mogu da pomognu da krvne pločice postanu manje lepljive i na taj način da doprinesu prevencij srčanih i moždanih udara . I još nešto lepo: suvišni kilogrami će polako nestati!


Započnite dan odmorni, sveži i puni energije!

Pokloniti sebi sve to. Naučite kako se organizam alkalizuje i uvodi u harmoniju. On će vam višestruko vratiti! Evo predloga za tri Holitimed alkalna doručka:

1. Obrok od žitarica

Potrebno je:
4 supene kašike ovsenih pahuljica (muslija)
biljno mleko (badem ili soja)
banana
mleveno laneno seme
cimet

Priprema: Pahuljice (musli), tj. odabrane žitarice kuvajte tako da odnos vode i biljnog mleka bude 50:50. Vreme pripreme je oko 5 minuta dok se ne napravi zgusnuta masa. Nakon toga dodajte seckanu bananu, cimet i laneno seme.

2. Jutarnji zalogaj

Potrebno je:
integralni hleb od brašna po vašem testu intolerancije
svež krastavac (nekoliko kolutova)
svež paradajz (isečen na kockice)
klice lucerke, prstohvat
1 kašičica maslinovog ulja
so, biber


3. Zeleni frape

Potrebno je:
1 banana
¼ avokada
150 gr blitve
1 zelena paprika
voda
1kk biljnog mleka (opciono)

Priprema: Bananu i povrće iseći na komade i staviti u blender. Dodati vodu po potrebi da bi se dobila željena gustina napitka.

Izvor: Ordinacija Holitimed




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Biljni čajevi imaju alkalni indeks

Biljni čajevi imaju alkalni indeks

Stara indijska mudrost nam poručuje:
„Bolje nedelju dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.“

Naviknite se da su biljni čajevi deo vaše svakodnevnice jer su oni, uz alkalizujući doručak, prvi vrlo bitan korak ka alkalnom načinu življenja.
Dobro došli.

6 NAJBAZNIJIH BILJNIH ČAJEVA

Čaj od nane

Oz6T6.jpg


Veoma bazan, vrlo ukusan i vrlo, vrlo dobar za varenje. Osvežavajući je, prirodan, bez kofeina i apsolutno preporučljiv za jačanje imuno-biološkog sistema, olakšavanja disanja, mučnine i gorušice.

Čaj od đumbira

2.jpg

I ovaj „nestašni dečko“ među čajevima je dobar za varenje i gorušicu ali je, takođe, veoma dobar za cirkulaciju, prehladu, grip, stres i glavobolju.

Čaj od ruzmarina

3.jpg

Mediteranskog porekla, ruzmarin je savršeno bogat antioksidansima. Pošto veoma lako raste, možete imati svoj sopstveni grm ruzmarina! Veoma je bogat vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.

Čaj od lavande

4.jpg

Svakako jedan od najmirisnijih i najdelotvornijih kod opuštanja – uklanja nesanicu, anksioznost i stres i smiruje posle napornog dana. Kao i ruzmarin, lavandu možete gajiti sami i uživati.

Čaj od šipka

5.jpeg

Šipak je plod divlje ruže i veoma pitak kao čaj. Zbog visokog prisustva vitamina C i drugih vitamina, minerala i tanina, šipak je veliki pokretač energije, a između ostalih kvaliteta jača i kapilare. Izuzetno je dobar kod prehlada, gripa, glavobolja, stomačnih tegoba i još mnogo toga!

Redbush (Rooibos) čaj

6.jpg

Izuzetno bogat antioksidansima ovaj, poštovanja dužan čaj, je pravi napitak pogotovu ako želite da se odreknete kafe. Njegov pomalo gorkast ukus, poslužiće umesto gorkog ukusa kafe ili crnog čaja. Takođe, pun je hranljivih sastojaka kao što su kalcijum, mangan, cink i magnezijum – sve jakih alkalnih minerala.

Izvor: Ordinacija Holitimed



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šta organizam čini kiselim, a šta baznim

Šta organizam čini kiselim, a šta baznim

1_zps02afd385.jpg


Kad se u okviru makrobiotičke ishrane govori o jin i jang namirnicama, iako su to složene kategorije, jedan od njihovih aspekata je uticaj na stvaranje kisele ili bazne sredine u našem organizmu. Da bi se održalo optimalno zdravlje, pH vrednost krvi treba da bude blago bazna.

Zato je najbolje da osnovu naših obroka čine namirnice koje su i same takve – odnosno, ne izazivaju ni preteranu kiselost ni preteranu baznost organizma.
Naravno, u obrok se mogu uključiti i namirnice koje su izrazito kiselotvorne ili izrazito bazne, ali se one moraju uravnotežiti i ne treba ih konzumirati ni u velikoj količini ni previše često.
Sledeća klasifikacija može vam pomoći da se snađete u pogledu toga koje namirnice doprinose kiselosti, a koje baznosti organizma.

2_zps3b731c04.jpg


NAMIRNICE KOJE ČINE ORGANIZAM IZRAZITO BAZNIM (JANG)
Morske alge, limun, celer, urme, grožđe, smokve, biljni čajevi (većina), agar agar, dinja, lubenica, paprika, kuzu, peršun, potočarka.

NAMIRNICE KOJE ČINE ORGANIZAM SREDNJE BAZNIM (JANG)

Krompir (sa korom), zeleno lisnato povrće, karfiol, kelj, blitva, dajkon, rotkva, repa, začinsko bilje (zelenih listova), zelena salata, rotkvice,beli luk, mahunarke (sveže, zelene), cvekla, brokoli, kupus, grašak (sveži), paprike, špargla, kukuruz šećerac (sveži), klice lucerke (alfalfa), jagode, maline, ribizla, jabuke, kajsije, grožđe, kruške, bundeva, grejpfrut, banane (zrele), urme, kivi, nektarine, breskve, ananas, avokado, smokve (sveže), rogač, bademi,, banča čaj, voćni sokovi, ,suvo grožđe, đumbir (sveži), zeleni čaj, šitake pečurke, jabukovo sirće, umeboši šljive, sokovi od povrća.

3.jpg

NAMIRNICE KOJE ČINE ORGANIZAM BLAGO BAZNIM (JANG)
Integralni pirinač, tofu, tempeh, tamari, sojino mleko, pirinčani slad, miso, proso, heljda, kesten, mana hleb (sušen na suncu ne pečen), masline, maslinovo ulje, plavi patlidžan, bamije, prokelj, krastavac, paradajz, rotkvice, crni luk, praziluk, ukiseljeno povrće (domaća makrobička turšija), trešnje, mandarine, narandže, kokosov orah (sveži), kozje mleko, med, pečurke, bamije, morska so, crni luk.

NEUTRALNE NAMIRNICE

Pavlaka, kravlje mleko, jogurt (običan), surutka (sirova), puter (nesoljen), ulja (izuzev maslinovog)

4.jpg

NAMIRNICE KOJE ČINE ORGANIZAM BLAGO KISELIM (JIN)
Jaja, crveni pasulj, bundevino seme, susamovo seme, ječam, ječmeni slad, puter, spelt ili pir (vrsta žitarice), spanać

NAMIRNICE KOJE ČINE ORGANIZAM SREDNJE KISELIM (JIN)

Integralne žitarice i testenina od njih, peciva od integralnog brašna, mekinje, suve mahunarke (sem soje), koštunjavo voće (osim badema), basmati pirinač, pirinčano mleko, raž, ovas, pšenični hleb sa organskim klicama, oljušten krompir, sirevi, riba, mleko (homogenizovano), kozje mleko (homogenizovano), kečap, melasa (organska, bez sumpora), borovnica, šljive, javorov sirup (neprerađen), senf, kokice (posoljene, sa puterom), suve šljive i čaj

5.jpg

NAMIRNICE KOJE ČINE ORGANIZAM IZRAZITO KISELIM (JIN)
Beli hleb, peciva i kolači od belog brašna, rafinisane žitarice (npr. beli ili glazirani pirinač), kikiriki, čokolada, kafa, alkohol, gazirana bezalkoholna pića, zaslađeni voćni sokovi, veštački zaslađivači, junetina, svinjetina, jagnjetina, piletina, riba, brusnice, suve šljive, nerafinisan pšenični krem, krem od jaja (sa belim šećerom), zaslađeni jogurt, sladoled, džemovi, želei, jagnjetina, prerađeni javorov sirup, melasa (sa sumporom), industrijska turšija, plodovi mora, šećer, rafinisana ili jodirana so, crni čaj, orasi, vinsko sirće.

6.jpg

Ova tabela možda će vam na prvi pogled izgledati čudno. Na primer, kako to da limun, koji je izrazito kiseo po ukusu, može da učini organizam veoma baznim (jang)? U procesu varenja limun se razlaže na bazne sastojke i izrazito povećava baznost organizma. Ta osobina limuna iskorišćena je i u poznatoj detoksikacionoj Neera dijeti, čiji je jedan od osnovnih sastojaka limun. I trkači na duge staze i maratonci iz prakse znaju za to svojstvo limuna da neutrališe umor, otklanjajući mlečnu kiselinu koja nastaje napregnutim radom mišića.

7.jpg

Lubenica takođe stvara baznu reakciju. Nije nikakvo čudo što i narodna medicina smatra limun i lubenicu odličnim za pročišćenje. Osim što čiste organizam, oni neutrališu i preteranu kiselost, koja je uzrok mnogih problema (između ostalog, i stvaranja bubrežnog kamena; zato se kaže da lubenica čisti bubrege).
Na drugom kraju spektra, beli hleb i peciva, meso i druge slične namirnice u procesu varenja izazivaju izrazito kiselu reakciju. Nije teško primetiti da upravo namirnice koje su ovde označene kao izrazito kisele predstavljaju preovlađujući način ishrane danas. Zato je kod mnogih ljudi kiselost organizma povećana, a takvo stanje je dobra podloga za razvoj raznih poremećaja.

Izvor: Dobarzivot.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Skriveno od javnosti: Pravi uzrok raka otkriven još 1923. godine

Tumorska tkiva su kisela, dok su zdrava alkalna. U svom delu „Metabolizam tumora”, dr Varburg je pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uslova: krvnu kiselost i hipoksiju (pomanjkanje kiseonika). Otkrio je da su tumorske ćelije anaerobne (ne udišu kiseonik) i da ne mogu preživeti u prisustvu visokih koncentracija kiseonika.
Osnovni uzrok raka službeno je otkriven prije 1923., a pronalazač je 1931. za to dobio Nobelovu nagradu iz medicine. Vrlo mali broj ljudi u svetu zna za to, jer je ta istina nažalost sakrivena od javnosti.


Godine 1931. nemački naučnik Oto Hajnrih Varburg (1883 -1970.) primio je Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka raka. Dr Varburg je otkrio da je rak rezultat antifiziološkog načina života. Antifiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću telo stvara kiselu sredinu slabo snabdevenu kiseonikom.


Ćelijska kiselost istiskuje kiseonik, a manjak kiseonika u ćelijama stvara kiselu sredinu.


Dr Varburg kaže da su manjak kiseonika i kiselost dve strane iste medalje: ako neko ima jedno, ima i drugo


Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kiseonika u organizmu; ako vam nedostaje kiseonika imaćete zakiseljen organizam. Kisela sredina je sredina bez kiseonika.


– Oduzmete li zdravoj ćeliji 35 odsto njenog kiseonika, možete je pretvoriti u ćeliju raka za samo dva dana – tvrdio je dr Varburg.


– Sve normalne ćelije imaju apsolutnu potrebu za kiseonikom, ali tumorske ćelije mogu živeti bez njega. To je pravilo bez izuzetka – kaže ovaj doktor.


Tumorska tkiva su kisela, dok su zdrava alkalna. U svom delu „Metabolizam tumora”, dr Varburg je pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uslova: krvnu kiselost i hipoksiju (pomanjkanje kiseonika). Otkrio je da su tumorske ćelije anaerobne (ne udišu kiseonik) i da ne mogu preživeti u prisustvu visokih koncentracija kiseonika. Tumorske ćelije mogu preživjeti samo uz pomoć glukoze i u sredini bez kiseonika. Stoga, karcinom nije ništa drugo nego odbrambeni mehanizam, koji naše stanice koriste da bi preživele u kiseloj sredini bez prisustva kiseonika.


Zdrave stanice žive u alkalnoj sredini punoj kiseonika, koja omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Tumorske stanice žive u kiseloj sredini siromašnoj kiseonikom. Kiselost i alkalnost organizma zavisi od hrane. Nakon što je završen probavni proces, hrana, zavisno od svog nutritivnog profila, stvara uslove kiselosti ili alkalnosti u telu. Pojednostavljeno rečeno, alkalnost organizma zavisi o toga šta jedemo.


Kiselo ili alkalno stanje meri se PH skalom od 0 do 14, gde je 7 neutralna zona. Od 0 do 7 je kiselo, a od 7 do 14 je alkalno. Naše ćelije, da bi mogle uspešno da funkcionišu, treba da imaju lagano alkalan pH, malo iznad 7. Kod zdravog pojedinca pH krvi nalazi se između 7,40 i 7,45. Krv se neprestano sama reguliše kako ne bi upala u metaboličku kiselost. Međutim, neka hrana zakiseljuje krv i zagađuje telo.


Hrana koja zakiseljuje telo:


* Rafinisani šećer i svi njegovi derivati. Od svih je najgori, jer nema belančevina, masti, vitamina ni minerala, samo rafinisane ugljenohidrate, koji škode gušterači. Njegov pH je 2,1 (veoma kiseo).
* Meso (sve vrste)
* Proizvodi životinjskog porijekla – mleko i sirevi, pavlaka, jogurt itd.
* Rafinisana so
* Rafinisano brašno i svi njegovi derivati kao što su testenina, torte, keksi itd.
* Hleb
* Margarin
* Kofein
* Alkohol
* Duvan
* Sva industrijski prerađena i konzervirana hrana, koja sadrži konzervanse, veštačke boje, arome, stabilizatore itd.
* Antibiotici i svi lekovi


Hrana koja alkalizuje:


* Svo sirovo povrće. Neko je kiselo po okusu, ali u telu se menja i postaje alkalno.
* Voće. Na primer, limun unutar tela ima veoma visok stepen alkalnosti. (Nemojte da vas zavara njegov veoma kiseli ukus).
* Bademi. Vrlo su alkalni.
* Integralne žitarice: jedina alkalizirajuća žitarica je proso. Sve su ostale žitarice lagano kisele, no idealna prehrana treba i određeni postotak kiselosti pa valja jesti i nešto žitarica. Sve žitarice moraju se jesti kuvane.
* Med. Ima vrlo visoku alkalnost.
* Hlorofil. Zelene biljke sadrže hlorofil koji je veoma alkalan.
* Voda. Važna je za proizvodnju kiseonika. Uvek budite dobro hidrirani, pijte vodu malim gutljajima tokom celog dana.
* Vežbanje. Vežbe pomažu održavati alkalnost organizma jer daju kiseonik celom telu. Sedalački način života uništava život.


Hemoterapija ne leči nego pogoršava kiselost organizma


Hemoterapija zakiseljuje telo do te mere da ono mora posegnuti za alkalnim rezervama organizma, kako bi neutralizovalo kiselost žrtvujući minerale (kalcijum, magnezijum, kalijum) ugrađene u kosti, zube, udove, nokte i kosu. Iz tog razloga primećujemo promene na osobama koje primaju hemoterapiju, između ostalog i opadanje kose. Ostali lekovi takođe pogoršavaju kiselost organizma, pa ih valja izbegavati koliko je to god moguće.


Ispravna mera pH


Kao što je naglašeno, potpuno je nemoguće da se rak pojavi u nekoj osobi koja se zdravo hrani, pije puno čiste vode i vežba.
Da biste se ispravno hranili, osigurajte sebi 60 odsto alkalnu prehranu i izbegavajte proizvode koji su u većini kiseli, kao što su gazirana pića, slatkiši, brza hrana.


Ne zloupotrebljavajte so, te je koristite što je manje moguće.


Ako ste bolesni, idealno je da vam ishrana bude 80 odsto alkalna.


Ako imate karcinom, savet je da alkalizujate telo što je više moguće. To možete postići uz pomoć prehrane, vežbe, izbegavanja stresa i dodatnog unosa hlorofila, piše BigPortal.ba.


Mišljenja stručnjaka


– Sve takozvane prirodne smrti nisu ništa drugo nego terminalna tačka zasićenosti tela kiselošću – rekao je Džordž Krajl iz Klivilenda, jedan od najpriznatijih hirurga na svetu.


– Nisu važna bezbrojna imena bolesti, nego činjenica da one sve proizlaze iz osnovnog uzroka: previše kiselosti u telu – Dr. Teodor A. Barodi, knjiga „Alkaliziraj ili umri” („Alcalize or Die”):


– Povećana zakiseljenost organizma uzrok je svih degenerativnih bolesti. Ako dođe do poremećaja ravnoteže i organizam započne skladištiti kiselost i toksine u većoj meri nego što ih može izlučiti, onda se javljaju bolesti – dr. Robert O. Jang.

Izvor: Dnevno.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Alkalnost spašava organizam

Alakalnost_zps5fc93ce3.jpg


Ako je pH vrednost vašeg jutarnjeg urina ispod 5.5, nivo kiselosti tela je suviše visok. Pomozite bubrezima da izluče kiselinu tako što ćete piti više vode i uzimati više minerala da neutrališu kiselinu, savetuje dr biologije Hulda Reger-Klark u svojoj knjizi "Terapija za sve bolesti".
Ponekad je čitavo naše telo suviše kiselo! Posebno dijabetičari, astmatičari i oboleli od artroze pate od kiselosti čitavog tela!
Telo proizvodi podosta uree i nju bi, naravno, trebalo da bubrezi izluče u bešiku. Ali, ako bubrezi to slabo rade, nivo uree u krvotoku se podiže. Urea počinje da se izmešta ili taloži između ostalog, u vaša stopala i nožne prste, stvarajući otok i bol.
Vaša taktika biće da odete na spavanje sa nekim baznim procesom. Uzmite sodu bikarbonu pre spavanja. Ona bi trebalo da do jutra podignu pH vašeg urina na 6.

Šta izaziva kiselost

1. Razne oksalne kiseline su povezane sa oštrim probadajućim bolovima (posebno sa kamenom u bubrezima). U svojim nastojanjima da eliminiše tu izuzetno opaku kiselinu, vaše telo troši kalcijum da bi načinilo kalcijum-oksalat.
Čaša običnog (crnog) ili ledenog čaja (ne biljnog čaja ili zelenog čaja) ima oko 20g oksalne kiseline - isuviše mnogo da bi je bubrezi izlučili!
2. Čokolada takođe ima veoma mnogo oksalata, i ne bi je trebalo koristiti kao napitak (npr. kakao). Deca nikad ne bi trebalo da piju crni čaj ili kakao. Njihove nežne bubrege ne bi trebalo suočavati sa svakodnevnim opterećenjem da izbacuju velike količine oksalne kiseline.
3. U celini, ljudi jedu previše fosfata. Mesožderi jedu previše mesa. Vegetarijanci jedu previše žitarica. Svi piju gazirane napitke. Sve to sadrži veliku količinu fosfata. Oni povećavaju kiselost organizma, trošeći kalcijum.

Kako je neutrališete

Da biste sprečili da se stvore kristali fosfata, smanjite uzimanje fosfata.
Umesto toga, uzimajte više povrća i voća. Takođe, možete da popijete 1/2 kafene kašičice sode bikarbone u vodi. To je natrijum bikarbonat*. Korišćenje kombinacije natrijum i kalijum bikarbonata u odnosu 2:1 je još mnogo zdraviji napitak. Uzmite jednu punu kašičicu u vodi pred spavanje. Ako vaš pH dostigne 6 ujutru, nastavite svake noći sa tom dozom. Ako ne, uzimajte jednu i po kašičicu.



Još neki saveti...


Održavajte svoje bubrege besprekorno čistim pomoću trava i obilnih količina vode. Nakon što ste popil pola litra vode, pola čaše domaćeg voćnog soka i pola čaše soka od povrća, preostaje malo želje za nekim drugim pićima.

* Napomena: osobe koje moraju da ograniče dnevni unos natrijuma moraju da pažljivo mere koliko grama sode bikarbone uzimaju na ovaj način. Svaka kafena kašičica teži oko 2 grama, od čega je pola (1 gram ili 1000 miligrama) natrijum.

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dr. Warburg: Kiselost organizma je uzročnik raka i ostalih bolesti

s7mV7Hv.jpg


Je li vam poznat ovaj nevjerojatan podatak?

Osnovni uzrok raka službeno je otkriven prije 1923., a pronalazač je 1931. za to dobio Nobelovu nagradu iz medicine.


Vrlo mali broj ljudi u svijetu zna za to, jer je ta istina nažalost sakrivena od javnosti.


Godine 1931. njemački znanstvenik Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.) primio je Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka raka.


Dr. Warburg je otkrio da je rak rezultat anti-fiziološkog načina života.


Anti-fiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću tijelo stvara kiselu sredinu slabo opskrbljenu kisikom.


Stanična kiselost istiskuje kisik, a pomanjkanje kisika u stanicama stvara kiselu sredinu.


Dr. Warburg je rekao: "Pomanjkanje kisika i kiselost su dvije strane iste medalje: ako netko ima jedno, ima i drugo".


Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kisika u organizmu; ako vam nedostaje kisika imat ćete zakiseljen organizam. Kisela sredina je sredina bez kisika.


"Oduzmete li zdravoj stanici 35% njezinog kisika, možete je pretvoriti u stanicu raka za samo dva dana", tvrdio je dr. Warburg.


"Sve normalne stanice imaju apsolutnu potrebu za kisikom, ali tumorske stanice mogu živjeti bez njega. To je pravilo bez iznimke".

Tumorska su tkiva kisela, dok su zdrava alkalna



U svojem djelu "Metabolizam tumora", dr. Warburg je pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uvjeta: krvnu kiselost i hipoksiju (pomanjkanje kisika).


Otkrio je, da su tumorske stanice anaerobne (ne udišu kisik) i da ne mogu preživjeti u prisutnosti visokih koncentracija kisika.


Tumorske stanice mogu preživjeti samo uz pomoć glukoze i u sredini bez kisika.


Stoga, karcinom nije ništa drugo nego obrambeni mehanizam, koji naše stanice koriste da bi preživjele u kiseloj sredini bez prisustva kisika.


Zdrave stanice žive u alkalnoj sredini punoj kisika, koja omogućava njihovo normalno funkcioniranje. Tumorske stanice žive u kiseloj sredini siromašnoj kisikom.

Kiselost i alkalnost organizma ovisi o hrani



Nakon što je završen probavni proces, hrana, ovisno o svom nutritivnom profilu, stvara uvjete kiselosti ili alkalnosti u tijelu.


Pojednostavljeno rečeno, alkalnost organizma ovisi o tome što jedemo.


Kiselo ili alkalno stanje mjeri se PH skalom od 0 do 14, gdje je 7 neutralna zona. Od 0 do 7 je kiselo, a od 7 do 14 je alkalno.


Naše stanice, da bi mogle uspješno funkcionirati, trebaju imati lagano alkalan pH, malo iznad 7.


Kod zdravog pojedinca pH krvi nalazi se između 7,40 i 7,45.


Krv se neprestano sama regulira kako ne bi upala u metaboličku kiselost.


Međutim, neka hrana zakiseljuje krv i zagađuje tijelo.

Hrana koja zakiseljuje tijelo



* Rafinirani šećer i svi njegovi derivati. Od svih je najgori, jer nema bjelančevina, masti, vitamina ni minerala, samo rafinirane ugljikohidrate, koji škode gušterači. Njegov pH je 2,1 (veoma kiseo).

* Meso (sve vrste)

* Proizvodi životinjskog porijekla - mlijeko i sirevi, vrhnje, jogurt itd.

* Rafinirana sol

* Rafinirano brašno i svi njegovi derivati kao što su tjestenina, torte, keksi itd.

* Kruh

* Margarin

* Kofein

* Alkohol

* Duhan

* Sva industrijski prerađena i konzervirana hrana, koja sadrži konzervanse, umjetne boje, arome, stabilizatore itd.

* Antibiotici i općenito svi lijekovi

Hrana koja alkalizira



* Svo sirovo povrće. Neko je kiselo po okusu, ali u tijelu se mijenja i postaje alkalno.

* Voće. Na primjer, limun unutar tijela ima veoma visok stupanj alkalnosti. (Nemojte da vas zavara njegov veoma kiseli okus).

* Bademi. Vrlo su alkalni.

* Integralne žitarice: jedina alkalizirajuća žitarica je proso. Sve su ostale žitarice lagano kisele, no idealna prehrana treba i određeni postotak kiselosti pa valja jesti i nešto žitarica. Sve žitarice moraju se jesti kuhane.

* Med. Ima vrlo visoku alkalnost.

* Klorofil. Zelene biljke sadrže klorofil koji je veoma alkalan.

* Voda. Važna je za proizvodnju kisika. Uvijek budite dobro hidrirani, pijte vode malim gutljajima tijekom cijelog dana.

* Vježbanje. Vježbe pomažu održavati alkalnost organizma jer daju kisik cijelom tijelu. Sjedeći način života uništava život.


Kemoterapija ne liječi nego pogoršava kiselost organizma


Kemoterapija zakiseljuje tijelo do te mjere da ono mora posegnuti za alkalnim rezervama organizma, kako bi neutraliziralo kiselost žrtvujući minerale (kalcij, magnezij, kalij) ugrađene u kosti, zube, udove, nokte i kosu.


Iz tog razloga primjećujemo promjene na osobama koje primaju kemoterapiju, između ostalog i opadanje kose.


Ostali lijekovi također pogoršavaju kiselost organizma, pa ih valja izbjegavati koliko je to god moguće.

Ispravan omjer pH



Kao što je naglašeno, potpuno je nemoguće da se rak pojavi u nekoj osobi koja se zdravo hrani, pije puno čiste vode i vježba.


Da biste se ispravno hranili, osigurajte si 60% alkalnu prehranu i izbjegavajte proizvode koji su u većini kiseli, kao što su gazirana pića, slatkiši, brza hrana.


Ne zloupotrebljavajte sol te je koristite što je manje moguće.


Ako ste bolesni, idealno je da vam ishrana bude 80% alkalna.


Imate li karcinom, savjet je da alkalizirate tijelo što je više moguće. To možete postići uz pomoć prehrane, vježbe, izbjegavanja stresa i dodatnog unosa klorofila.


Mišljenja stručnjaka


"Sve takozvane prirodne smrti nisu ništa drugo nego terminalna točka zasićenosti tijela kiselošću", - George W. Crile iz Clevelanda, jedan od najpriznatijih kirurga na svijetu.


"Nisu važna bezbrojna imena bolesti, nego činjenica da one sve proizlaze iz osnovnog uzroka: previše kiselosti u tijelu." - Dr. Theodore A. Baroody, knjiga "Alkaliziraj ili umri" ("Alcalize or Die"):


"Povećana zakiseljenost organizma uzrok je svih degenerativnih bolesti. Ako dođe do poremećaja ravnoteže i organizam započne skladištiti kiselost i toksine u većoj mjeri nego što ih može izlučiti, onda se javljaju bolesti." - dr. Robert O. Young.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vaš vodič kroz alkalne namirnice

shrH1O6.jpg


Naš organizam probavlja skoro sve što u njega unesemo.

U ostacima hrane nakon probave može se izmjeriti pH vrijednost.

Njome se određuje kemijska reakcija hrane koju smo pojeli i tom metodom možemo vidjeti je li hrana bila kisela ili lužnata.

Kao što sam već spomenula, naša su tijela po prirodi lužnata i ne godi nam previše kisele hrane.

Ph je kratica za potential of hydrogen što će indicirati kiselost ili alkalnost određene namirnice, i to na ljestvici od 0 do 14.

Kada je pH 7, to znači da nije niti alkalno, niti kiselo, odnosno da je vrijednost neutralna.

Sva hrana koja ima pH vrijednost ispod 7 je kisela, dok ona iznad 7 je alkalna.

Stoga je zanimljivo ovo gotovo trik-pitanje.

Je li limun acidan? Nije!

Kao i mnoge vrste voća i povrća, prije negoli smo ga pojeli, bio je kiseo.

Ali nakon probave u tijelu, njegova pH vrijednost je porasla i to zahvaljujući kaliju. (Kalij je visoko alkalan).

I suprotno - većina namirnica životinjskog podrijetla i mliječnih proizvoda će prije nego uđu u organizam biti alkalna, ali nakon probave njihova pH vrijednost opada.

Razlog je visoka proteinska vrijednost tih namirnica – proteini umanjuju vrijednost aminokiselina.

Ono što je zaista od vitalnog značaja za našu alkalnost tijela, odnosno izbalansiran pH, je dovoljan unos vode.

Zapamtite da je unos vode isto tako važan kao i unos hrane.

Naše tijelo čini 70% vode. Krv je 94% voda, što je dovoljan pokazatelj koliko je unos tekućine važan.

Pijte kvalitetnu, čistu vodu, a izbjegavajte unos aromatiziranih voda, koje mogu sadržavati umjetna sladila.

One su loši alkalizatori i pune su opasnosti – pogoršat će zdravi pH tijela, a dokazano su i karcinogene.

Kako sami možete provjeriti je li vam tijelo alkalno ili kiselo?

Uz pomoć pH test trakica za urin ili slinu.

No, najbolje je da se time ne opterećujete previše.

Puno je važnije uvesti izvrsne alkalne namirnice koje će same odraditi važan dio posla u vašem organizmu i piti dovoljno tekućine, uz tjelovježbu, odnosno voditi zdrav stil života.

Naravno, imajte na umu i koliki glikemijski indeks (GI) i glikemijski load (GL – ugljikohidratna, energetska vrijednost namirnice) ima hrana koju unosite, kako biste izbjegli inzulinske skokove i umor.

Jednostavno je – za vaše optimalno zdravlje dnevno slijedite omjer 60 % alkalnih i 40 % kiselih namirnica.

Koje vam alkalne namirnice mogu poslužiti kao hrana i lijek, doznajte u nastavku teksta.


Vrhunske alkalne (lužnate) namirnice

1. Heljda
Izvrsna zamjena za pšenicu i njene proizvode.
Bogata je biljnim vlaknima, sadrži rutin koji nas energizira, izvrsna je u tretmanu i preventivi bolesti srca i krvnih žila.
Dobra je za sve one koji imaju problema s lakim stvaranjem modrica kao i za žene koje imaju veći broj popucalih kapilara.
Izvrstan je izbor za jutarnji, dnevni kao i večernji obrok.
Heljda je preporučljiva namirnica za osobe oboljele od dijabetesa zbog svog niskog glikemijskog indeksa.
Važna je i za one koji imaju srčanih problema, budući da je bogata magnezijem i kalijem, koji zajedno ne samo da jačaju naše srce nego i kosti.

2. Blitva
Slično špinatu, ova vrsta alkalnog povrća ima gorkast i lagano slankast okus, što smanjuje apetit te pomaže reguliranju zdrave tjelesne težine.
Pokazalo se da tvari iz blitve zaustavljaju rast kancerogenih stanica - flavonoidi u blitvi usporavaju karcinom dojke tako što zaustavljaju reprodukciju DNK u stanici.
Bogata je folatima, ima antikancerogeno djelovanje, dobar je izvor željeza, vitamina C i vitamina K.
Ujedno, bogata je mineralima kalcijem i magnezijem, za koje je poznato da smiruju te je izvrsna u nutritivnoj terapiji hipertenzije.

3. Kupus i kiseli kupus
Razlikujemo zeleni, bijeli i crveni kupus, ali najbolji je zeleni kupus jer sadržava najvišu koncentraciju zdravih nutrijenata.
Ovo su namirnice koje jako često spominjem u mojim knjigama iz serijala Prehrana 21. stoljeća, bez obzira je li riječ o muškom ili ženskom zdravlju.
Svjež i kiseli kupus ima antivirusno, antibakterijsko i antikarcinogeno djelovanje.
Bogat je ne samo vitaminom C, A i E već i esencijalnom mineralima poput kalcija, koji je važan za zdravlje srca, živčanog i koštanog sustava.
Sadrži magnezij koji promovira zdravlje živaca i mišića te kalij koji je važan za zdravi rad bubrega.
Mnogi od nas kada kuhaju ovu vrstu povrća bacit će vodu zbog neugodnog mirisa, koji nastaje zahvaljujući sumporu.
No, drugi puta ne bacajte vodu nakon kuhanja, iskoristite je radije za pripremu umaka ili je popijte. Bogata je sumporom, koji ima revitalizirajuća svojstva te čisti tijelo od toksina.
Bez obzira kako pripremili ovu namirnicu, s njom ne ćete pogriješiti.

4. Grejp
Znate li da se najstarijom “dijetom” smatra poznati redukcijski grejp program iz 1930. godine?
Razlog: enzimi iz grejpa koji sagorijevaju masnoće i ubrzaju ‘uspavani’ metabolizam.
Grejpfruit pomaže eliminaciju toksina iz tijela.
Prema posljednjim istraživanjima, jedan grejpfruit dnevno može biti zaštitnik od moždanog udara.
Do njega može doći ako simptomime metaboličkog sindroma ne zaustavite na vrijeme.

5. Avokado
Bogat je vitaminom E, zdravim esencijalnim masnim kiselinama i linolenskom kiselinom te vitaminima B grupe.
Preporučljiv je u detoksikacijskim programima, osobito ako se odlučite za striktniji jednodnevni dan čišćenja organizma, kada će vas avokado osnažiti i zasititi.
Avokado sadrži obilje luteina, što ga čini idealnom namirnicom za zdravlje očiju, kao i preventivom od makularne degeneracije.
No, iako je superzdrava namirnica, morate voditi računa da prosječni avokado (težak oko 200 gr) sadrži oko 320 kcal, a ukupna mast iznosi 29.47 gr, što znači da treba pripaziti na njegov umjeren unos!

6. Jabuka i kruška
Ova dva supervoća su nam svima nadohvat ruke, a njihova zajednička karakteristika je da dubinski čiste tijelo.
Stoga i ne čudi da danas postoje detoksikacijski programi koji ne nude ništa drugo osim jabuka i krušaka.
Pektin - topivo dijetalno vlakno - je još jedna njihova zajednička karakteristika.
Poznat je po tome što smanjuje loš kolesterol, sprječava konstipaciju i proljev.
Kruška pomaže zdravijem radu štitnjače, čiji neispravan rad izaziva mnoge neugodne simptome, između ostalog i debljanje.
Jabuka sadrži kvecertin - jaki antioksidans koji ima protuupalno djelovanje, ali je ponajviše koncentriran odmah ispod kore.
Zato, da biste unijeli ovaj vrijedni nutrient, birajte ekološke jabuke koje ne trebate guliti!

7. Celer
Ovaj superkorijen ne samo da eliminira toksine, nego i opušta, štiti srce i podiže libido.
Tjera kalorije u “minus” - čim ga pojedete, stvara negativne kalorije, odnosno zahtjeva veću potrošnju kalorija da bi se probavio u tijelu nego što je njegova stvarna kalorijska vrijednost.

8. Brokula
Brokula, kao i ostalo povrće iz iste obitelji kupusnjača - prokulice, cvjetača i kupus, prepuna je zdravih nutrijenata.
Uz bogatstvo vitamina C, sadrži kalcij, folnu kiselinu, beta-karoten te je idealno povrće za naša pluća, bubrege, probavni sustav, osobito debelo crijevo.
Pomaže jetri da što bolje eliminira toksine iz tijela.
Karakterističan okus ovog, kao i ostalog kupusastog povrća, dolazi od sumpornih komponenti, poznatih pod imenom izotiocijanati, koje istraživanja povezuju sa zaštitnom ulogom, čak i kod genetske predispozicije karcinoma pluća.
Za najbolji učinak ovog povrća nastojte ga jesti najmanje 3 puta tjedno.

9. Lan i laneno ulje
Bogati su lignanima, koji sprječavaju karcinom dojke, maternice i prostate te esencijalnim omega-3 masnim kiselinama.
Idealna je za program čišćenja organizma, prirodno sredstvo protiv zatvora, smanjuje kolesterol te regulira šećer u krvi.
Lan je izvrstan odabir za sve koji imaju osjetljiv probavni sustav te za osobe koje boluju od čira na želucu.

10. Maslinovo ulje i masline
Maslinovo ulje i masline uobičajene su namirnice za naše mediteransko podneblje i pripadaju skupini vrhunskih alkalnih namirnica.
Bogato mononezasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje sadrži i antioksidans vitamin E, koji ne samo da umanjuje rizik od oštećenja i upale stanica, već pomaže i kod valunga kod žena u menopauzi.
Polifenoli iz maslinovog ulja imaju protuupalno djelovanje te umanjuju simptome astme, osteoartritisa kao i reumatoidnog artritisa.
Masline kao i njihovo ulje imaju niz zdravstvenih dobrobiti, no sadrže veće količine vitamina E, luteina i fitosterola.
Njihovim unosom tijelo opskrbljujemo vrijednim vitaminima topivim u mastima.
Maslinovo ulje i masline imaju još jednu bitnu funkciju – pripadaju hrani koja pomlađuje.

11. Quinoa (kvinoja)
Mogli bismo je nazvati superžitaricom, iako i nije prava žitarica, već sjeme lisnate biljke za koju se smatra da je daljnji srodnik špinata.
Bogata je željezom, kalijem, riboflavinom, B6, niacinom, tiaminom, magnezijem, cinkom, manganom i folnom kiselinom. Sadrži visokokvalitetne proteine.
Ova alkalna namirnica ne sadrži gluten te je idealna za sve koji imaju intoleranciju na ovaj protein iz pšenice.

12. Morske alge
Senzacionalne morske alge stanovnici Azije već tisućama godina konzumiraju kao jednu od vrlo važnih namirnica u svakodnevnoj prehrani.
Kod nas se konzumiraju tek odnedavno, zahvaljujući globalnoj popularnosti sushija.
Morske alge su izvrstan izvor minerala i to ponajprije kalcija, željeza, joda ali i drugih nutrijenata kao što su magnezij, kalij i cink.
Jeste li znali da kelp, jedna od morskih algi, sadržava 4 puta više željeza negoli crveno meso, a čak 500 puta više joda od morskih plodova i 10 puta više kalcija od mlijeka?
Upravo ova vrsta alge je značajan dio Bio alkalnog paketa Doctor Nutrition Bar-a.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Što je alkalna prehrana i zašto je vaše tijelo voli?

sQBRlVY.jpg


Koncept nebalansiranog unosa kiselih i alkalnih namirnica u prehrani se po prvi put pojavljuje davne 1933. godine.

Bila je to godina u kojoj je William Howard, tada liječnik u New Yorku, objavio knjigu “A New Health Era”, a koja izaziva veliku pozornost.


On je već tada, prije pune 82 godine, tvrdio da su sve bolesti uzrokovane autointoksikacijom i to zbog nakupljanja kiselosti u tijelu.


Njegov koncept prehrane, koji preferira unos alkalnih (lužnatih) namirnica, ima temelj i u jednoj od najpopularnijih dijeta danas – Hayevoj dijeti.


Ako već niste upoznati s njom, dovoljno je reći da se ona bazira na pravilnom kombiniranju hrane.


Ne dozvoljava kombinaciju određenih namirnica, primjerice, ugljikohidrata i proteina, u istom obroku.


Većina redukcijskih programa koji imaju brz učinak na gubitak kilograma bazira se baš na ovom konceptu kombiniranja hrane.


Ovakvi redukcijski programi u kratko vrijeme pokažu rezultate i zato su jako popularni.


No koliko je dugoročno praktično jesti na ovakav način i kakav efekt po naše zdravlje može imati takav način prehrane?

Kako prehrana pomaže izbalansirati zdravi pH tijela



Alkalno, odnosno lužnato stanje, naše tijelo zaista voli.


No kako jesti samo alkalnu hranu, a ne unositi kisele namirnice?


Odgovor je da je važan balans unosa alkalne i kisele hrane, ali uvijek moramo voditi računa i o GI (glikemijski indeks) i GL (glikemijski load) hrane koju svakodnevno jedemo, o čemu ćemo više reći neki drugi put.


Kada unesemo kiselu namirnicu, odnosno nakon što takvu namirnicu probavimo, ona će ostaviti kiseli ostatak u tijelu.


Ako naša prehrana preferira prevelik unos kisele hrane, dolazi do pretjeranog nakupljanja kiselih ostataka, što uzrokuje stanje prevelike kiselosti tijela poznato pod nazivom acidoza.

Kako acidoza šteti tijelu?


Acidoza dugoročno usporava efikasan rad našeg tijela, uzrokujući manjak energije, lošiji zdravstveni profil i naravno, probleme s prekomjernom težinom.


No jednako je važan i gubitak esencijalnih minerala poput kalcija, magnezija i kalija.


Do njega dolazi zato što otpuštanjem ovih minerala tijelo pokušava neutralizirati višak kiselosti, odnosno uspostaviti zdravu pH ravnotežu, koja iznosi oko 7.


Naši unutarnji organi, poput bubrega, pluća i nadbubrežnih žlijezda, igraju važnu ulogu u održavanju zdrave razine pH tijela.


Kako bi oni zdravo funkcionirali, bitno je da preferiramo unos alkalne hrane.


Unoseći alkalne namirnice, mi zapravo oslobađamo tijelo od trošenja energije za eliminaciju viška kiselih ostataka i pomažemo mu da radi ono za što je i stvoreno.


To je balans tjelesne težine, kao i što duže održavanje zdravlja i energije.

Koliko alkalne hrane je idealno unijeti dnevno u organizam



Danas smo preplavljeni raznoraznim programima prehrane te će svaki od njih zagovarati baš određenu vrstu namirnica i njihov određeni unos.


I u alkalnom prehrambenom programu susrećemo se s različitim omjerom unosa lužnate i kisele hrane.


Dio zagovornika će inzistirati na minimalnom unosu kisele i većini alkalne hrane.


Neki će tvrditi da je važan omjer 30% acidne i 70% alkalne hrane.


Osobno, smatram da bi unos trebao biti 60% alkane hrane : 40% acidne hrane, što i sama prakticiram.


Preferirati unos alkalne hrane ne znači odmah da moramo eliminirati neke vrste namirnica, nego pak da možemo istovremeno unositi i proteine i ugljikohidrate, kao i dobre masti.


Naše tijelo dizajnirano je tako da simultano može probaviti sve tri vrste namirnica.


Za to je zaslužna gušterača koja istovremeno izlučuje tri različite vrste probavnih enzima.


U kombinaciji s najzdravijim acidnim namirnicama, ova vrsta prehrane će omogućiti tijelu da izbaci višak vode, masti i da ga vrati u zdravu ravnotežu.

Koji proizvodi stvaraju kiselost tijela



Kiselu reakciju u tijelu najčešće izazivaju bjelančevine, i to ponajviše one životinjskog podrijetla, te se smatra da za svakih suvišnih 10 g bjelančevina koje unesemo izgubimo 100 mg kalcija uriniranjem.


Istu reakciju izazivaju gazirana pića jer su izrazito bogata fosforom, mineralom koji izaziva gubitak kalcija kada se uzima u većim količinama.


Ne prekoračite više od tri kave na dan, jer kava izaziva kiselost u tijelu. Neke statistike govore da bi često pijenje kave, više od tri na dan, moglo povećati pojavu osteoporoze čak 82 posto.


Rafinirane namirnice kao što su bijeli kruh, kolači i lisnata tijesta izazivaju kiselost u tijelu te potiču izlučivanje kalcija iz kostiju.


Oprez i s tamnim čajevima.


Unos masne hrane smanjite na minimum.


Pušenje i pijenje kave dvije su "prijateljski" povezane navike koje zajednički stvaraju kiselost tijela.


Kiselost potiču i umjetna sladila koja se danas dodaju hrani i raznim napitcima kao "mamac" proizvodjača da bi nam održali osjet slatkoće.


Neki znastvenici idu tako daleko da tvrde da kiselo okruženje, uz druge bolesti, uzrokuje razne vrste karcinoma.


Meso, mesni proizvodi, prevelik unos mlijeka i mliječnih proizvoda stvaraju kiselost u tijelu, a njihov prevelik unos je rizični faktor kod raznih vrsta raka.


Zato kod dijagnoze karcinoma (osobito debelog crijeva) nutritivni tretman uključuje minimalan unos ili potpuno ukidanje unosa ovakve hrane, pogotovo ako dodatno sadrže antibiotike i hormone rasta.

Možemo li liječiti bolesti alkalnom prehranom



Suvremena medicina upozorava na stanje poznato kao kronična metabolička acidoza, kojemu je uzrok visoko kisela prehrana.


Simptomi kronične metaboličke acidoze niskoga stupnja su prerano starenje, gubitak mišićne i koštane mase te pojava bubrežnih kamenaca uzrokovana otpuštanjem alkalnog minerala kalcija.


PRAL koncept (Potential renal acid load) – prema desetogodišnjem njemačkom istraživanju Ute Alexy et al (2008) je pokazao da prehrana direktno utječe na kiselost tijela kod djece i odraslih.


PRAL koncept je fiziološki bazirana kalkulacija koja uzima u obzir različite brzine probavne apsorpcije različitih minerala i proteina.


Ovaj koncept se stoga namjerava implementirati i u ambulante te mjeriti kiselost urina kako kod odraslih tako i mlađih osoba!


Ono što je znanstveno potvrđeno do danas je da je unos alkalnih namirnica - više voća i povrća, a manje proizvoda životinjskog podrijetla i mesa - direktno povezan s alkalnim razinama urina.


Alkalna prehrana stoga može pomoći kod različitih akutnih bolesti i stanja kao što su:

  • osteoporoza i osteoartritis
  • dijabetes
  • karcinom (dojke, prostate, debelog crijeva)
  • bubrežni i žučni kamenci
  • probavne i želučane tegobe
  • arterioskleroza i visoki kolesterol
  • depresija i nesanica
  • giht

Počnite stoga već danas hraniti se zdravije, uz pomoć kvalitetnih namirnica koje su vam nadohvat ruke i koje će vam pomoći u prevenciji i liječenju brojnih bolesti današnjice.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kiselost organizma, uzročnik najtežih bolesti – kako dalje?

xLm6WDf.jpg


Iako je jako važno što unosimo u sebe, to još uvijek nije ono presudno za naše zdravlje. Presudno je ono što ostaje u tijelu kao otpad i stvara prekiselo stanje koje uzrokuje prerano starenje i bolest. Drugim riječima, možemo jesti sve organsko i iz vlastite proizvodnje, ali ako unosimo previše namirnica koje zakiseljuju organizam, prije ili kasnije doći će do oboljenja.

Problem s otpadnim kiselinama je taj, što naš organizam iz debelog crijeva ponovo upija otpadne kiseline koje ne može izlučiti. Odatle ih preko jetre ponovo šalje u krvotok i odlaže u tkivima, odnosno organima (autointoksikacija).
Sva hrana, i sve emocije i stanja koja proživljavamo, utječu na procese u tijelu i rezultiraju kao lužnatost ili kiselost mokraće.

“Držim, dakle, da otpadne kiseline stvarno napadaju zglobove, tkiva, mišiće, organe i žlijezde, što dovodi do manjih ili većih promjena u njihovu funkcioniranju. Ako napadnu zglobove, može se razviti artritis. Ako napadnu mišiće, može se razviti mišićna fibroza, koja uzrokuje bolove u mišićima. Ako napadnu organe i žlijezde, mogu se razviti brojne druge bolesti”, riječi su Theodora Baroodyija, autora knjige “Alkalizirajte se ili umrite”.

Za dugoročno održavanje zdravlja, potrebno je imati velike lužnate zalihe, jer one neutraliziraju otpadne kiseline. Da bismo održali ravnotežu i svoje lužnate zalihe, moramo uvažavati pravilo 80:20 – potrebno je unostiti 80 posto namirnica koje stvaraju lužnatost, i 20 posto namirnica koje stvaraju kiselost. Omjer se može protegnuti do 70:30.
Isti omjer vrijedi i za unos sirove naspram kuhane hrane.

Trebamo razlikovati hranu kiselog okusa, i hranu koja stvara kiselost. Najbolji primjer je limun, vrlo kiselog okusa, ali jedan od najboljih alkalizatora organizma (alkalno je lužnato).

Isto tako, kad jedemo meso, ne osjećamo kiselost, ali kao rezultat razgradnje mesa nastaju kiseline koje u određenim okolnostima mogu potaknuti zakiseljenje, odnosno acidozu organizma.

Namirnice prema reakciji

Jaka lužnata reakcija:
Celer, smokve, biljni čajevi, dinja, lubenica, limun, mango, papaja, peršin, morske alge, grožđe bez kožice, potočarka…

Slaba lužnata reakcija:
Masline, maslinovo ulje, artičoke, patlidžan, proso, miso, heljda, trešnje, mandarine, kesten, kokokosov orah (svježi), krastavci, prokulice, med, poriluk, gljive, rotkvice, rajčice, morska sol, crni luk, naranče, ukiseljeno povrće (domaće), sezam…

Neutralne namirnice:
Vrhnje, svježe kravlje mlijeko, jogurt, sirutka, maslo, ulja (osim maslinovog)…

Blaga kisela reakcija:
Jaja, crveni grah, sjeme buče, ječam, špinat…

Umjereno kisela reakcija:
Med (pasteriziran), borovnica, mekinje, sirevi, suhi kokosov orah, riba, integralna tjestenina, integralne žitarice, suhe mahunarke, koštunjavo voće (osim badema), raž, kečap, senf, šljive, kokice, krumpir (oljušten), suhe šljive, integralna riža…

Jaka kisela reakcija:
Bijeli kruh, peciva i kolači od bijelog brašna, čokolada, kava, alkohol, gazirana bezaloholna pića, zaslađeni voćni sokovi, junjetina, svinjetina, piletina, riba, rafinirane žitarice, brusnice, sladoled, tjestenina od bijelog brašna, kikiriki, bijela riža, plodovi mora, crni čaj, orasi…

Savjeti za balans kiselina i lužina u tijelu

– Žvačite dobro hranu, i to najmanje 35 puta, jer pljuvačne žlijezde luče tvari koje dodaju baznu kvalitetu svakom vašem zalogaju!

– Svakom obroku dodajte lisnato zeleno povrće, po mogućnosti gorkastog okusa,

– Vježbajte svaki dan da pojačate detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tijela (budite oprezni, vježbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju!),

– Svakodnevno radite vježbe disanja, minimum 25 minuta, jer to značajno doprinosi Ph balansu u tijelu.

– Tuširajte se hladnom vodom, pogotovu ljeti, jer ona proizvodi utjecaj koji će dati baznu reakciju u tijelu.

– Jednom tjedno napravite si kupku s nerafiniranom morskom soli (nakon kupke istuširajte se hladnom vodom),

– Pijte puno destilirane vode.

– Klistirajte debelo crijevo bar tri puta godišnje!

Sve o kiselosti organizma, pravilnom unosu namirnica, prevenciji i liječenju, možete naći u knjizi “Alkalizirajte se ili umrite”.

Izvor: Alternativainformacije.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite sami ALKALNU VODU koja čisti od toksina

Nažalost, ljudi nisu uvek u mogućnosti da unose zdravu hranu pa tako stvaraju kiselu sredinu u organizmu i njihov imunitet postaje slab

AWfz8vi.jpg


Kiselost ili alkalnost se određuje na osnovu pH faktora, a sve što je ispod 7 smatra se opasnim po zdravlje čoveka. Kiselom sredinom se smatra ono što ima pH vrednost ispod 7, dok je u suprotnom, reč o alkalnoj.

Vrednost pH koju unosimo u telo je izuzetno važna zbog budućeg stanja našeg organizma, tako da bi trebalo da se trudimo da mu pružimo ono najbolje.

Nažalost, ljudi nisu uvek u mogućnosti da unose zdravu hranu pa tako stvaraju kiselu sredinu i njihov imunitet postaje slab.

Zato je ova alkalna voda pravi lek za vas ukoliko želite da se očistite od toksina i sprečite rak, evo kako se ona pravi:

- 2 l flaširane vode
- 1 limun (po mogućstvu organski)
- 1 kašičica himalajske soli

Jednostavno uzmite čistu staklenu teglu i napunite je vodom. Dodajte limun koji ste prethodno iseckali, ne iscedili. Ukoliko ne koristite organski limun, odstranite koru.

Potom dodajte so, zatvorite teglu i ostavite je da odstoki oko 12 sati na sobnoj temperaturi.

Ujutru na prazan želudac popijte tri čaše alkalne vode, a na ovakvom početku dana, vaše telo će vam i te kako biti zahvalno.

(Telegraf.rs / Izvor: Naturalhealthcareforyou.com)
 
Natrag
Top