BOG STAROGA ZAVETA KAZE ZA SEBE DA JE ON ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI:
"Umuknite preda mnom, ostrva; i narodi neka se potkrijepe, neka pristupe, i tada neka reku: hajdemo da se sudimo.
Ko je podigao pravdu s istoka? ko je dozvao da ide za njim ustopice?
ko joj je pokorio narode i dao joj vlast nad carevima i učinio te su kao prah maču njezinu i kao razvijana pljeva luku njezinu?
Pogna ih, prođe mirno putem, kojim ne bješe hodio nogama svojim.
Ko je uradio i učinio to? i zove naraštaje od iskona? JA, GOSPOD, PRVI I POSLJEDNJI, ja isti" ( Isaija 41. 1 4 )
"Јер се именују по светом граду, ослањају се на Бога Израиљева, којему је име Господ над војскама...
Чуј ме, Јакове и Израиљу, којега ја позвах: ја сам први, ја сам и пошљедњи" ( Isaija 48. 2 - 12 )
Ova prva dva teksta govore o starozavetnom Bogu koji za sebe kaze da je on ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI.
---------------------------------------------------------------
ISUS KAZE JOVANU DA JE ON ALFA I OMEGA PRVI I POSLEDNJI:
"Ja Jovan, koji sam i brat vaš i drug u nevolji, i u carstvu i trpljenju Isusa Hrista, bijah na ostrvu koje se zove Patam, za riječ Božiju i za svjedočanstvo Isusa Hrista.
Bijah u duhu u dan nedjeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koje govoraše: JA SAM ALFA I OMEGA, PRVI I POSLEDNJI.
I: što vidiš napiši u knjigu, i pošlji crkvama koje su u Aziji: u Efes, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatir, i u Sard, i u Filadelfiju,
i u Laodikiju.
I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se vidjeh sedam svijećnjaka zlatnijeh, I usred sedam svijećnjaka KAO SINA COVECIJEGA obučena u dugačku haljinu, i opasana po prsima pojasom zlatnijem.
A glava njegova i kosa bijaše bijela kao bijela vuna, kao snijeg; i oči njegove kao plamen ognjeni;
I noge njegove kao mjed kad se rastopi u peći; i glas njegov kao huka voda mnogijeh;
I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvijezda, i iz usta njegovijeh izlažaše mač oštar s obje strane, i lice njegovo bijaše kao što sunce sija u sili svojoj.
I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se! JA SAM PRVI I POSLEDNJI" ( otkrivenje 1. 9 - 17 )
Drugi prilozeni tekst govori da je Jovan cuo glas nekoga koji mu se obratio i reka da je on ALFA I OMEGA.
Jovan se tada obazire da vidi ko je taj koji mu govori, i vidi Isusa u svetinji nad svetinjama koji mu kaze da je on ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI.
--------------------------------------------------------------
BOG U STAROM ZAVETU KAZE ZA SEBE DA CE POGLEDATI NA NJEGA KOJEGA PROBODOSE, I ZAPLAKACE ZA NJIM:
"И излићу на дом Давидов и на становнике Јерусалимске дух милости и молитава, и погледаће на мене којега прободоше; и плакаће за њим као за јединцем, и тужиће за њим као за првенцем" ( Zaharija 12. 10 )
Treci tekst govori o starozavetnom Bogu i odnosi se na prorocanstvo kjoje govori da ce niega kao Boga pogledati oni koji su ga proboli, i da ce tada zaplakarti za njim kao za prvencem ( izraz koji se odnosi na Isusa koji je prvenac ).
----------------------------------------------------------
ISUS ALFA I OMEGA - KOJI JESTE I KOJI BESE I KOJI CE DOCI SVEDRZITELJ, DOCI CE PO DRUGI PUT I UGLEDACE GA SVAKO OKO I KOJI SU GA PROBOLI NA KRSTU:
"I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i Knez nad carevima zemaljskim, koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom;
I učini nas careve i sveštenike Bogu i Ocu svom; tome slava i država va vek veka. Amin.
Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.
Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj" ( otkrivenje 1. 5 - 7 )
"И ево ћу доћи скоро, и плата моја са мном, да дам свакоме по дјелима његовијем.
Ја сам алфа и омега, почетак и свршетак, први пошљедњи" ( Otkrivenje 22. 12 - 13 )
"И тада ће се показати знак сина човјечијега на небу; и тада ће проплакати сва племена на земљи; и угледаће сина човјечијега гдје иде на облацима небескима са силом и славом великом" ( Matej 24. 30 )
I na kraju - ova tri prilozena teksta objasnjavaju predjasnji, i kazu da je Bog koga su proboli i za kojim ce zaplakati kao za prvencem - sam Gospod Isus Hristos, koji je Alfa i Omega Svedrzitelj, koji ce skoro doci na oblacima nebeskim sa silom i slavom nebeskom.