Alergije

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čega li se sve neće dosetiti... neka, hvala, radije ću da lečim svoje alergije.
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Kako pobediti grinje

Kako pobediti grinje


Vodeni usisivač, sintetički tepisi, venecijaneri, držanje jastuka i prekrivača u zamrzivaču mogu vam olakšati život ako ste alergični na prašinu.

v166228p0.jpg



Najopasniji deo prašine su grinje, mikroorganizmi koji se hrane mrtvim ćelijama kože. Zato ih najviše ima u tepisima i krevetima.

Utvrđeno je da su grinje jedan od najvećih uzročnika alergijskih reakcija. Najbolji način da se zaštitite od ovih alergija jeste da smanjite nivo prašine i mikroorganizama, piše "Politika".

Grinje se veoma teško uništavaju uobičajenim načinima održavanja kućne higijene. Jedini efikasan uređaj je usisivač sa vodenim filterom, jer kod njega sva prašina i grinje ostaju u vodi.

Grinje ne podnose visoke i niske temperature, pa posteljinu treba prati u mašini na temperaturi većoj od 60 stepeni. Jastuk i pokrivač trebalo bi jednom mesečno, ako ste u mogućnosti, držati 24 časa u zamrzivaču spakovane u najlon kese.

Na žalost, treba se osloboditi i plišanih igračaka i jastučića koje ste, možda, čuvali još od detinjstva. I oni su melem za grinje. Ako vam je dete alergično i voli soje plišane igračke, pa ne možete tek tako da ih bacite, onda i njih jednom mesečno stavite u zamrzivač.

Zavese zamenite venecijanerima ili zavesama od specijalnog sintetičkog materijala koji ne sakuplja prašinu. Zidove farbajte bojama koje dozvoljavaju da se zidovi peru, visoke ormare zamenite komodama, sav nameštaj bi trebalo da je na nogicama kako bi se ispod njega mokrom krpom lako pokupila prašina.

Redovno otvarajte prozore kako bi svež vazduh ušao u stan. I to je vid borbe protiv prašine. Izbacite i suvo cveće.



Izvor: Tanjug
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Homeopatijom protiv alergije

Homeopatijom protiv alergije

Mondo 26.05.2010 22:34

173106_a.jpg


Homeopatija je tradicionalni način lečenja, koji je počeo da primenjuje nemački lekar dr Samjuel Haneman krajem 18. veka. Po svom pristupu, ovaj način lečenja je sasvim suprotan onom koji se primenjuje u alopatskoj (konvencionalnoj) medicini.

Homeopatija ne posmatra bolest kao izdvojen problem, već je sagledava kao posledicu fizičkog, emocionalnog i mentalnog stanja. Po ovom shvatanju, bolest je odbrambena reakcija organizma na određeni poremećaj. Stoga lekar homeopata usmerava lečenje na uzroke, a ne na posledice.

Homeopatski lekovi se naročitim postupkom dobijaju od biljaka, minerala i drugih prirodnih supstanci. Jeftini su i jednostavni za proizvodnju - može da ih napravi svaki apotekar.


"Radi se o prirodnom načinu lečenja, čiji je osnovni princip - slično se leči sličnim. To znači da će jedan lek, koji kod zdrave osobe izaziva određene simptome, da leči - kada te simptome prepoznamo kod bolesne osobe. Poznato je da većina ljudi 'plače' kada seče crni luk, da su im oči crvene i da ih peku. Kada se jave takvi simptomi pri nekim alergijama ili prehladama, može se dati homeopatski lek od luka.


U pitanju je značajna razlika u pristupu lečenja, u odnosu na konvencionalnu medicinu, gde simptome bolesti otklanjamo suprotnim sredstvima. Međutim, to samo trenutno smiri simptome, često ih i potisne, a posle se jave u jačem obliku", kaže sa sajt
YU.mama dr Tatjana Lalić, homeopata i specijalista biorezonantne medicine.

Ona kaže da se homeopatskih lekovi biljnog, mineralnog i životinjskog porekla, napravljeni posebnim farmaceutskim postupcima. U izuzetno su niskim dozama, odnosno velikim razblaženjima osnovne supstance. Posebnim procesom potenciranja, homeopatska supstanca dobija svoja lekovita svojstva.


Lekovi su u obliku kapi, malih granula - lako rastvorivih u ustima, tableta, masti... Mogu da se kombinuju sa drugim, alopatskim lekovima.


U određenim slučajevima mogu da se kombinuju klasična i homeopatska terapija."Homeopatija je suptilan, efikasan, pre svega bezopasan, individualni metod lečenja - koji mogu da koriste svi, čak i trudnice i novorođene bebe", kaže Tatjana Lalić.


Ona kaže da se homeopatski lekovi primenjuju i u lečenju alergija.


Lekovi za polensku alergiju:

- Alium cepa: daje se kada postoji bistar sekret iz nosa (kao vodica), koji peče, potom kijanje, suzenje očiju, koje ne peku.

- Euphrasia: slično kao alium cepa, samo su 'obrnuti' simptomi za nos i oči. Ovde suze peku, a svetlost smeta očima.


- Sabadila: primenjuje se kada postoji nagon za kijanjem, svrab i golicanje u nosu.


- Arsenicum album_ daje se kada curi bistar sekret iz nosa, koji nagriza predeo oko nosa i gornju usnu - gde je koža crvena, potom zapušen nos.


- Natrium muriaticum: jako kijanje, sekrecija iz nosa, suzenje očiju.


- Postoje i mešavine polena trave, drveća, ambrozije... kao homeopatski napravljeni lekovi.


Alergije koje se najčešće javljaju kod dece:

- Respiratorne alergije (rinitis, sinusitis, bronhitis - sa ili bez opstrukcije, astma).

- Alergijski konjunktivitis.


- Kožne promene, dermatoze (koprivnjača, atopijski dermatitis...).


- Alergijske reakcije na hranu.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vežbama disanja protiv alergija

Vežbama disanja protiv alergija

Blic 30.05.2010 13:57



Proleće i leto su godišnja doba kojima se deca najviše raduju jer donose toplije dane, veću aktivnost i duži boravak napolju.

Međutim, sve je veći broj mališana, ali i odraslih osoba, koje upravo u ovom periodu dobijaju simptome i znake bolesti gornjeg, donjeg ili oba dela disajnih puteva.

Simptomi

- Dete može danima da se oseća „slomljeno“, umorno i bolesno i da ima simptome kao što su kijanje, svrab ili osećaj peckanja u nosu, glavobolju, suzne oči, kašalj, otežano disanje, „sviranje“, škripanje i bol u grudima, nedostatak vazduha i brzo zamaranje. Ako uz sve ovo dete nema temperaturu, slabo reaguje na klasičnu terapiju antibioticima, problemi traju stalno, ponavljaju se često tokom godine ili uvek u istom periodu godine, trebalo bi obaviti preglede i alergijska ispitivanja u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama - kaže dr Snežana Radić, pedijatar-pulmolog.

Prevencija
Iako ne možemo da sprečimo pojavu alergijskih oboljenja, možemo da utičemo na umanjenje simptoma ili njihov izostanak u rizičnoj sezoni. Prema rečima naše sagovornice, prvo treba pokušati s uklanjanjem alergena unutrašnje sredine na koji je osoba osetljiva ili da pokušamo da izbegnemo izlaganje spoljašnjim alergenima kada su oni u najvećim koncentracijama. To su najčešće poleni trava i drveća u proleće, kao i poleni korova od juna do oktobra. Oni su široko rasprostranjeni i s njima smo stalno u kontaktu.
- Kada je reč o polenu, potrebno je da dete što je moguće više boravi u zatvorenom prostoru. Roditelji bi trebalo da tokom noći provetre stan, a već rano ujutru da zatvore prozore, jer tada količina polena počinje da raste, a najveća je polovinom dana. Idealno bi bilo da se dete igra predveče. Pošto je praktično nemoguće da dete ne izlazi napolje, po povratku kući treba skloniti odeću, a dete istuširati i oprati mu kosu pre spavanja - savetuje dr Snežana Radić.

Bez panike

Ako se reaguje na vreme i terapijom blokiraju alergeni, čak i ne mora da dođe do alergijske reakcije. U slučaju da se nije na vreme počelo s terapijom, potrebno je mnogo više truda i vremena kako bi se smirile tegobe.
Roditelji moraju detetu da daju lek, da ga smire i svojim ponašanjem pokažu da je sve u redu.

- Panična reakcija roditelja je očekivana ukoliko se problem s disanjem kod dece javi prvi put. Ali ako dete već ima probleme i utvrđenu terapiju sa pulmologom i pedijatrom, potrebno je da roditelji čim se jave problemi kod kuće detetu daju terapiju kako bi opustili disajne puteve. U okviru naše ustanove sa roditeljima se prolazi edukacija u kojoj ih učimo kako pravilno da izvode vežbe kojima se detetu olakšava disanje u takvim situacijama - kaže doktorka Radić.
Takođe, deca se obučavaju da savladaju tehnike disanja i relaksacije. I pre nego što se jave promene potrebno je da imaju sve pripremljene lekove kako bi se što brže raširili disajni putevi - inhalator i komoru sa sprejom.

Fizička aktivnost

Veoma je bitno da dete koje ima probleme sa disanjem bude fizički aktivno. Doktori su ti koji treba da, u skladu sa uzrocima pojave problema pri disanju, s roditeljima i detetom učestvuju u odabiru odgovarajućeg sporta za dete. Ukoliko su deca alergična na unutrašnje alergene (grinje), savetujemo da se bave sportom u prirodi, i suprotno. Ako dete ima teškoće i s unutrašnjim i sa spoljašnjim alergenima, preporučuje se plivanje.
- Ako se alergija ne kontroliše ili nismo svesni da dete zbog nje ima zdravstvenih problema, dete neće moći da bude previše aktivno i po tome ćemo znati da nešto nije u redu. Tada je najvažnije reagovati, odrediti terapiju u skladu s problemom koji prouzrokuje teškoće i kasnije bavljenje sportom je time omogućeno - ističe naša sagovornica.
Kod neke dece dolazi do reakcije na fizički napor, a to se uglavnom događa ukoliko su osetljiva na polene koje više udišu prilikom napora. Isto tako, postoje i ona deca koja pri fizičkom naporu nemaju problema, a imaju astmu, tako da ne možemo reći da ima pravilnosti u pojavljivanju problema.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Alergije na korovske biljke

Alergije na korovske biljke

Večernje novosti 27.06.2010 13:22



Lekari upozoravaju da je polenska alergija na ambroziju već pred vratima i da bi preventivnu terapiju već trebalo započeti

Pacijenti koji pate od alergijskog rinitisa obično znaju kada se oslobađa polen koji njima smeta, jer počinju da imaju tipične simptome - začepljen nos koji curi, kijanje, peckanje očiju, natečeni kapci, kašalj i otežano disanje. Lekari upozoravaju da je polenska alergija na ambroziju već pred vratima i da bi preventivnu terapiju već trebalo započeti.
Prema rečima dr Nebojše Stojanovića, preventivna terapija se po pravilu započinje četiri do šest nedelja pre pojave polena koji izaziva alergijsku reakciju.
- Zbog produkcije velike količine alergenog polenskog praha ambrozija značajno ugrožava ljudsko zdravlje - kaže dr Stojanović. - Potrebno je samo 20 do 30 zrna polena u kubnom metru vazduha da bi senzibilisana osoba reagovala nekom alergijskom manifestacijom. Alergijski rinitis, konjunktivitis i astma su bolesti za čije je pogoršanje ambrozija direktno odgovorna.
Kako naš sagovornik kaže, osim što u odbrani protiv alergije na ovaj korov može da pomogne uklanjanje ambrozije, redovno okopavanje posađenih biljaka i korišćenje herbicida, poželjno je izbegavati izlaske između pet i deset sati ujutru kada je vrhunac polinacije.
- Šetnja i bavljenje sportom preporučuju se neposredno posle kiše kada je manje polena u vazduhu - kaže dr Stojanović. - Osobama alergičnim na polen ambrozije preporučuje se da ne suše veš na otvorenom i obavezno operu kosu posle boravka u prirodi. Klima-uređaj može smanjiti količinu polena za 90 odsto. Prirodni preparat „polinol“ je lek na biljnoj bazi koji se može naći u našim apotekama i može se bez bojazni od neželjenih efekata koristiti u preventivi manifestacija polenske alergije, kao i pri ublažavanju alergijskih reakcija poput svraba, kijanja i sekrecije iz nosa.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Alergije sprečavaju nastanak karcinoma

Alergije sprečavaju nastanak karcinoma

05. jul 2010. 11:39 | Večernje novosti

Astma i ekcem mogu da poboljšaju sposobnost organizma da ukloni maligne ćelije




Iako zvuči neverovatno, alergijske bolesti astma i ekcem mogu da poboljšaju sposobnost organizma da ukloni maligne ćelije. Do ovog zaključka došli su naučnici iz Montreala posle sedmogodišnjeg praćenja 3.300 muškaraca obolelih od različitih oblika karcinoma. U ovu grupu bila je uključena i kontrola od 500 osoba. Naučnici su posmatrali vezu između astme i ekcema u odnosu na više od dvadeset vrsta raka, pri čemu su izračunali rizik obolevanja kod raka želuca, debelog creva, rektuma, pluća, prostate, mokraćne bešike, kože i limfnih čvorova.
Ispostavilo se da su osobe sa astmom imale manji rizik da obole od karcinoma želuca, dok su pacijenti sa ekcemom imali manji rizik za obolevanja od raka pluća, u poređenju sa drugim ljudima, istakla je dr Meriem Al-Zain, jedan od rukovodilaca istraživačkog tima. U ovom trenutku naučnici ne mogu da objasne vezu alergija i smanjenog rizika za obolevanje od karcinoma, ali očekuju da buduća istraživanja to pokažu, kao i uticaj imunosistema na smanjivanje rizika razvitka zloćudnih oblika bolesti.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Oprez! Cveta ambrozija: 8 saveta za zaštitu od najjačeg alergena

Oprez! Cveta ambrozija: 8 saveta za zaštitu od najjačeg alergena

Blic žena


Polen ove korovske biljke spada među najjače alergene i izaziva brojne tegobe, od kijavice, preko konjuktivitisa i bronhitisa, do astme.

9022_ambro_f.jpg


Koncentracija polena ambrozije, korovske biljke koja cveta od jula do kraja oktobra, biće najveća u narednih mesec i po dana, zbog čega lekari svim osobama koje pate od alergija preporučuje poseban oprez. Mirjana Mitrović iz Agencije zaštitu životne sredine kaže da je ambrozija veoma otporna biljka koja se veoma brzo prilagođava zemljištu, pa je ima skoro svuda.


Simptomi:
– Oticanje sluzokože
– Svrab i suzenje očiju
– Kijavica
– Grebanje u grlu
– Uporan kašalj
– Konjuktivitis
– Bol u plućima


OD KIJAVICE DO ASTME

Lekari ukazuju da iz godine u godinu raste broj osoba alergičnih na ambroziju, posebno u avgustu i septembru kada je najveća koncentracija polena u vazduhu. Polen ambrozije je jedan od najznačajnijih alergena u vazduhu jer ima specifičan hemijski sastav, objašnjavaju alergolozi. On ima 52 alergena sastojka i izaziva burne reakcije poput oticanja sluzokože, bolove u plućima, svrab očiju, kijavicu, grebanje u grlu, konjuktivitis, bronhitis, čak i astmu, pa je osobama koje su alergične na ovaj korov neophodna lekarska terapija.
Ukoliko pacijent otežano diše, žali se na stezanje i bol u grudima, treba posumnjati na sezonsku bronhijalnu astmu uzrokovanu alergijom na ambroziju.


POLEN LETI 100 KILOMETARA
Osobe alergične na ambroziju trebalo bi što manje vremena da provode u prirodi jer ove biljke ima svuda.
– Ambrozija je na teritoriju naše zemlje došla sa semenskom lucerkom brodovima iz Mađarske – kazala je Mitrovićeva i dodala da se ta biljka veoma brzo raširila, naročito u Vojvodini.
Primera radi, uže područje Beograda ima 15 miliona stabljika ambrozije, odnosno pet do deset biljaka po stanovniku. Kako se procenjuje, oko 70.000 Beograđana alergično je na polen ove biljke.
Inače, suzbijanje ambrozije na teritoriji čitave Srbije, i to pre perioda cvetanja, dalo bi najbolje rezultate u borbi protiv ambrozije jer se polen ove biljke vetrom prenosi na razdaljinu od 100 kilometara.


419_zena-cisti-dreamstime_30633-showface_hf.jpg


SAVETI ZA ZAŠTITU OD POLENA AMBROZIJE

1. Šetajte posle kiše, koncentracija polena je najmanja
2. Tuširajte se i perite kosu svako veče, spraćete polen
3. Redovno brišite prašinu i podove
4. Nosite naočare za sunce, polen ulazi i kroz sluzokožu očiju

5. Ujutro ne izlazite iz kuće, koncentracija polena je najveća
6. Izbegavajte šetnju po vetru, polen se lakše prenosi
7. Ne sušite veš u dvorištu i na terasi, jer će sakupiti polen
8. Tokom dana ne otvarajte prozore od stana ili automobila





 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Određene namirnice - okidači za alergije

Određene namirnice - okidači za alergije

Bebac 31.08.2010 10:35



Za mnoge osobe koje imaju probleme sa alergijama, određene namirnice mogu biti okidači za pojavu simptoma karakterističnih za alergije, poput svraba ili osipa u ustima. Većina simptoma su blagi, međutim u nekim slučajevima znaci i simptomi mogu biti veoma opasni.

U slučaju alergije na određene namirnice, imuni sistem tretira proteine slične onima u polenu isto kao proteine koji se nekada nalaze u povrću ili voću i to su takozvane ukrštene reakcije.

Koje namirnice treba izbegavati?


Ukoliko ste alergični na ambroziju postoji rizik od alergije i na banane ili dinje, a trebalo bi da izbegavaju i lubenicu, paradajz, kao i tikvice, suncokret, čaj od kamilice, ehinacee i maslačka.


Alergični na trave treba da izbegavaju breskve, celer, paradajz, dinje i pomorandže.


Ljudi koji su alergični na polen breze mogu da imaju reakcije prilikom konzumiranja kivija, jabuka, kruški, breskvi, šljiva, komorača, korijandera, peršuna, celer, šargarape, lešnika i badema.


Zbog ovih činjenica ne bi trebalo da automatski zaključujete da ste alergični na određeno voće, povrće ili biljku. Dobro bi bilo da uradite alergološke testove, jer postoji velika verovatnoća da se pravi uzrok alergije krije negde drugo.


Ipak, izbegavajte namirnice koje vam ne prijaju.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Može li se polenom izlečiti alergija na polen

Može li se polenom izlečiti alergija na polen

Mondo 06.09.2010 17:32



Ljudi koji pate od polenskih alergija trajno ih se mogu rešiti ako pravilno koriste polen, tvrdi pčelar iz Prijedora Branko Končar.

"Konvencionalna medicina prepisuje antihistaminike i kortikosteroide koji rešavaju samo posledice, i to privremeno i uz niz negativnih efekata. Unošenjem polena kao alergena koji izaziva simptome može se vremenom postići trajna otpornost organizma", kaže Končar.

Prema njegovim rečima, osnovno pravilo je da se počinje sa malom dozom koja ne izaziva simptome alergije, a da se doza postepeno povećava, za jedan gram nedeljno, do maksimalnih 20 grama polena na dan, koji se koriste između tri nedelje i tri meseca.


"Počinje se obično dozom od jednog grama, ali ko ima ozbiljnije alergijske reakcije, treba da počne sa jednom jedinom granulom", naglasio je Končar.


On je upozorio da, ukoliko se u nekom trenutku pojavi bilo koji simptom alergije, narednog dana treba smanjiti dozu na prethodno savladanu količinu i nastaviti sa uzimanjem sedam dana.


"Polen se uveče potopi u mleko, jogurt, toplu vodu ili čaj, pa se uzme ujutru, pola sata pre doručka", naveo je Končar.


Različite vrste alergija vezanih za disajne organe su veoma česte. Oko 30 odsto ljudi je sklono alergijama, a kod oko 20 odsto njih ona se i pojavi. Polensku alergiju prate suvi kašalj, otežano disanje, gušenje, zatim crvenilo, otok, osip i svrab kože, nosa i očiju, te suzenje očiju i curenje iz nosa.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najčešće alergije na hranu

Najčešće alergije na hranu

Ljepota.ba 02.11.2010 13:47



Alergija na hranu je nepredvidiva reakcija našeg tijela, nastala nakon konzumacije neke namirnice koja je za veliki broj ljudi potpuno bezopasna

Za naš organizam ta namirnica, odnosno njen proteinski dio, predstavlaj strano tijelo, alergen, koji u organizmu pokreće lanac imune reakcije i nastanak alergije.

U dječijem uzrastu karakteristične su alergije na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Od alergija na meso, koju se rijetke, najčešće se javlja alergija na teletinu i piletinu, odnosno na antibiotike i lijekove koje su davane životinjam kao terapija.

Alergija na jaja se ubraja u sam vrh nutritivnih alergija. To se posebno odnosi na bjelance jajeta, na koje su djeca posebno osjetljiva. Od povrća alergiju često izazivaju mahunarke, mrkva i celer, a najrizičnije voće su jagode i agrumi.


Veoma česta je i alergija na kikiriki, kao i lješnjake, orahe i bademe, sjemenke suncokrete, te ulja dobivena iz njih.



 
Natrag
Top