Alergije

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Evo kako da ublažite simptome alergije na polen ambrozije

Kako ublažiti simptome alergije na polen ambrozije? Namirnice bogate antioksidansima pomažu u ublažavanju svih vrsta alergijskih upala. Izduvni gasovi pojačavaju alergijsku moć polena

i8FsnLq.jpg


Dok većina uživa u šetnjama po blagom septembarskom suncu, osobe osetljive na polen ambrozije, koje nisu na vreme preduzele mere imunizacije, moraće da se strpe još nekoliko nedelja dok traje sezona cvetanja, ali i da izbegavaju najprometnije ulice! Jer najnovija istraživanja naučnika Helmholc centra u Minhenu, pokazuju da polen ambrozije postaje sve agresivniji zbog povećanog zagađenja vazduha izazvanog azot diokisdom koji u atmosferu dospeva iz izduvnih gasova automobila. Nakon izlaganja ambrozije različitim koncetracijama azot dioksida, nemački naučnici su otkrili da ovaj zagađivač izaziva stres kod biljaka, menjajući sastav proteina njihovog polena. Tako alergijsko dejstvo ove korovske biljke postaje jače, a povećava se i sposobnost vezivanja polena za antitela koja podstiču alergijske reakcije.

Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji oko 400.000 osoba boluje od alergijskog rinitisa, a svaki peti stanovnik pati od alergije na ambroziju. Broj onih koji muku muče sa kijavicom, curenjem nosa, peckanjem, suzenjem i svrabom očiju i drugim uobičajenim simptomima neprestano raste. Cvetna sezona ambrozije, ili "nektara bogova" kako je neki nazivaju, trenutno je u punom jeku, a dovoljan je samo blagi povetarac da raznese njen polen. Zato ovu opasnu korovsku biljku treba čupati iz korena pre cvetanja, dok se kasnije preporučuje košenje i spaljivanje.

Polen ambrozije je izuzetno sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata, u vreme intenzivne polinacije može da proizvede do 2,5 milijarde zrna. Zanimljivo je da alergijske reakcije može da izazove i minimalna količina od samo osam zrna po kubnom metru vazduha. Za razliku od polena drugih biljaka koje obično sadrže jednu, dve ili tri komponente koje izazivaju alergiju, ambrozija ih ima devet, što je čini još opasnijom. Zbog toga su česte unakrsne reakcije sa nekim polenima trava, pa nije retkost da alergični na "nektar bogova" osećaju tegobe i kada cvetaju bokvica ili "popino prase.

Poželjne namirnice

Pojedine namirnice takođe mogu da pojačaju ili smanje alergijske reakcije, a stručnjaci sa američke Visoke škole za astmu i imunologiju tvrde da konzumiranje crnog grožđa, jabuka, toplih jela i napitaka, riba i pirinča može da ublaži alergijske reakcije.

Crno grožđe
Zahvaljujući resveratrolu, moćnom antioksidansu koji se nalazi u opni crnog grožđa, ima jako protivupalno dejstvo, pa samim tim ublažava simptome alergije. Inače, hrana bogata antioksidansima može da pomogne u ublažavanju svih vrsta upala izazvanih alergenima.

Jabuka
Iako jedna jabuka dnevno sigurno nije dovoljna protiv alergije, njeni sastojci mogu da budu od velike pomoći. Vitamin C je veoma koristan u prevenciji kijavice, kao i kvercetin, antiksidans prisutan u kori, koji poboljšava funkcionisanje respiratornih organa. Jednako kao i jabuka, u borbi protiv alergija mogu da pomognu i druge namirnice bogate vitaminom C, naročito agrumi, crvene paprike,jagode i paradajz.

Topla jela i pića
U slučaju alergijske kijavice i zapušenog nosa, topli napici pomažu tako što smanjuju lučenje sluzi i opstrukciju respiratornih puteva. Osim toga, čajevi i supice odlično hidriraju telo i podstiču eliminaciju toksina.

Ribe
Brojne studije su pokazale da omega 3 masne kiseline, kojih najviše ima u ribama, naročito u lososu, kao i u orasima, bademima i maslinovom ulju, zahvaljujući jakom antiinflamatornom dejstvu smanjuju rizik od razvoja alergija i ublažavaju simptome.

Pirinač
Sve žitarice koje ne sadrže gluten, poput pirinča, kukuruza i ovsa, poželjne su u ishrani osoba osetljivih na polenske alergije.
Osobama osetljivim na polen ne preporučuju se: celer, krastavci i tikvice, mleko i mlečni proizvodi, ljuta hrana i alkohol.

Prevencija i lečenje
Za sprečavanje i ublažavanje alergije na ambroziju najvažnije je da oboleli preventivnu terapiju počnu da uzimaju već krajem jula i da je ne prekidaju do kraja septembra. Ukoliko je pacijent alergičan samo na ambroziju odlični rezultati prevencije i lečenja postižu se imunoterapijom. Reč je o primeni malih doza alergena na koje je oboleli alergičan, koje se postepeno povećavaju da bi se stvorila "tolerancija" imunološkog sistema na taj alergen. Imunoterapija može da se daje kao injekcija standardizovanog alergena koje se u posebnim zdravstvenim ustanovama ubrizgavaju pod kožu ili uzimanjem kapi standardizovanog alergena ambrozije koji se pacijentu stavljaju pod jezik. Terapija kapima je komfornija i ne nosi rizik od neželjenih sistemskih alergijskih reakcija. Zasada, imunoterpaija je jedini način lečenja kojim se menja prirodan tok alergijske bolesti i koji može mnogo da smanji potrebu za lekovima. Imounoterapija počinje tek kada se završi sezona cvetanja, krajem jeseni ili početkom zime, i pod kontrolom lekara primenjuje se neprekidno tri do pet godina. Posle završene imunoterapije uspostavljena "tolerancija" na alergen održava se nekada i godinama, a oboleli ne moraju da uzimaju lekove ni da koriste sprejeve.

DOMAĆI RECEPTI

* Zapušenost disajnih puteva može da se smanji dodavanjem belog luka u hranu ili uzimanjem tableta na bazi belog luka.

* Za smirivanje intenzivnog curenja sekreta iz nosa preporučuje se tri puta dnevno uzimanje šolje čaja od koprive, zovinog cveta, đumbira, cimeta ili karanfilića.

* Korisno je inhaliranje parom iz pola litra ključale vode u koju je sipana kašika sušene kamilice ili hajdučke trave.

* Kod polenske kijavice takođe je dobro uzimati dnevno dve-tri šolje čaja od vidove trave, matičnjaka, ehinacee ili kamilice.

26gKsE3.jpg


PRAKTIČNI SAVETI

*Izbegavajte boravak u prirodi u vreme njenog cvetanja, zatvarajte prozore, izlazite napolje rano izutra kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja, kada ne duva vetar ili posle kiše. Po povratku u kuću, obavezno se istuširajte, iščetkajte kosu, operite ili provetrite odeću.

*Redovno brišite prašinu i usisavajte podove, koristite jonizator za prečišćavanje vazduha. Stan provetravajte kada nema vetra, jer se vetrom polen širi i do 10 kilometara od mesta cvetanja. Uklonite cveće iz stana.

*Kad izlazite nosite sunčane naočare priljubljene uz lice kako bi oči bile što bolje zaštićene. Nozdrve namažite vazelinom. Često umivajte lice ili ga brišite vlažnim sunđerom, kako bi se detaljno uklonio polen sa kože i područja oko očiju.

*Ako osećate svrab ili peckanje u očima, preporučuje se ispiranje sa pola litre prokuvane i ohlađene vode, u koju ste dodali prstohvat soli ili dve kašičice destilovanog hamamelisa. Isti rastvor možete da koristite i za ispiranje nosa. Iritirane i upaljene nozdrve nežno potapkajte pamučnom maramicom natopljenom u ohlađeni čaj od kamilice.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Od ovog soka se lakše diše ako imate alergiju na ambroziju

Simptomi alergije na polen mogu biti veoma neugodni, a propisani lekovi mogu da izazovu brojne nuspojave. Ukoliko želite da na prirodan način da ublažite simptome i istovremeno ojačate organizam, napravite sami ukusan i sladak sok protiv simptoma alergije.

7fw4ZpN.jpg

Odličan sok za sve koji pate od alergije

Sezona jesenjih alergija je počela, a biljke koje nam u ovom razdoblju zadaju najviše muke su ambrozija, ali i divlja trava i divlji polen, čija polenova zrnca mogu da izazovu kijanje, crvenilo oka, otežano disanje i da poremete rad kompletne sluznice.

Ukoliko želite da se na prirodan način rešite neugodnih simptoma i istrovremeno ojačate organizam, isprobajte ukusni sok protiv alergije.

Sastojci:
- 1 veća šargarepa
- 1 jabuka
- 1/4 ananasa (svežeg ili 2 koluta iz konzerve)
- Komadić celera
- Polovina manje cvekle

Priprema:
1. Voće i povrće dobro operite i iseckajte na komade.
2. Sastojke ubacite u sokovnik i sok prebacite u staklenu posudu.
3. Sok pijte na prazan želudac ili između obroka svaki dan.
4. Sastojci deluju protivupalno, otvaraju disajne kanale i normalizuju rad sluznice.

Izvor: B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Od bezazlenog uboda do gušenja

Kako se odbraniti od opasnih insekata: Jaka alergija na ujed se manifestuje u vidu crvenih pečata po telu, oticanja usana, jezika, grla. Prirodna zaštita su eterična ulja jakog mirisa od eukaliptusa, žalfije, nane...

BriC5u2.jpg


Uživanje u prirodi i zelenilu, posle duge zime, uglavnom pokvare nasrtljivi insekti. Neki, poput komaraca, uleću u kuću čim uveče malo otvorimo prozor. Koji insekti su najagresivniji, kakve posledice imaju njihovi ujedi i kako da se odbranimo, objašnjava dermatolog primarijus dr Aleksandar Adamović, iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu:

- Svi insekti napadaju i svi su agresivni. Na našem podneblju uvek postoji rizik od ujeda pčele, ose, stršljena, pauka i naravno komaraca. Svaki ubod izaziva lokalnu bolnu reakciju na koži, praćenu crvenilom, svrabom, toplotom, blagim do umerenim otokom, koji ponekad može da bude deset santimetara u prečniku i stoji duže od 24 časa. Nekada se javljaju i plikovi, napunjeni limfnom tečnošću, mesto ujeda svrbi, a češanjem plik može da pukne i dođe do razvoja bakterija. Češanje uzrokuje širenje infekcije, pa kasnije zahteva lečenje.

* Koje alergijske reakcije još mogu da se jave?

- Kod prenaglašenog alergijskog odgovora, osim lokalnih simptoma, mogu da se jave crveni pečati po čitavom telu i otok mekih tkiva, jezika, grla, ždrela... Posebno opasni mogu da budu otoci usana, nepca i disajnih puteva - ždrela, dušnika i grkljana. Uz ove simptome se obično javlja mučnina, povraćanje, pad krvnog pritiska, što na kraju može da dovede do gušenja ako se na vreme ne primeni adekvatna terapija. Ovakvi simptomi mogu da se jave i kod osoba koje nisu sklone alergijama, kao i kod onih koji su ranije imali alergijske reakcije na ubod insekta.

* Kakava terapija se tada primenjuje?

- Pošto je vreme za intervenciju veoma kratko, a ujedi mogu da se dogode bilo gde, važno je da se ljudi skloni alergiji edukuju, da sami sebi mogu da daju injekciju adrenalina. Ne treba da čekaju da do reakcije dođe, već da injekciju ubrizgavaju čim dođe do ujeda. Ako im je lekar blizu, osim adrenalina, dobijaju odgovarajuće kortikosterode i antihistaminike, da bi se alergija i otoci što pre povukli. Deci starijoj od dve godine, koja su posebno osetljiva na ujede, nekoliko dana se daju i histaminici u vidu sirupa koji smanjuju svrab i otoke.

* Kako da se zaštitimo od insekata?

- Najpouzdaniji su repelenti, koji mirisom teraju insekte, najviše komarce. Preporučuju se različita eterična ulja, sa jakim mirisima, kao što je ulje eukaliptusa, žalfije, mente... Koža može da se zaštiti i mazanjem mešavinom koja se pravi tako što se u šolji vode razmuti pet kapi ulja nara. Ishrana na bazi belog luka i namirnica bogatih cinkom i vitaminom B, takođe odbija insekte. Poželjno je i da naučite da prepoznate legla insekata u prirodi i izbegavate ih. Parfem i odeća jarkih boja privlači insekte i to je važno da se zna. Na otvorenom bi trebalo nositi odeću dugih rukava, pantalone sa nogavicama, zatvorenu obuću i čarape. U kući i bašti ne treba uzgajati biljke koje privlače insekte. Ali, najvažnije je da osobe koje znaju da su alergične na ujede, ne idu same na planinarenje, izlete u prirodi, vožnju čamcem, plivanje, jer se ne zna kada ćeim zatrebati pomoć.

KAKO SE VADI ŽAOKA?

Osoba koja nije alergična na ujed insekata, može sebi da pomogne nakon uboda. Prvo mora da izvadi žaoku, da se ne bi širio ubrizgani otrov. Ona se uklanja nežnim struganjem noktom ili tupim predmetom. Mesto ujeda nikako ne treba da se stiska, jer će otrov otići dublje.

Posle vađenja žaoke se mesto uboda opere i stavi antiseptik, da ne dođe do infekcije. Potom se namaže krema sa hidrokortizonom i stavi sterilni zavoj. Ako postoji otok, stavlja se led ili hladna obloga, a uzima i antihistaminik koji smanjuje otok i svrab.

(Novosti)
 
Učlanjen(a)
11.07.2016
Poruka
2
Polenska alergija

Šta je alergija?
ALERGIJA označava naslednu sklonost organizma, nekih osoba, da na materije iz sopstvenog okruženja reaguje burno a ponekad i veoma dramatično. Ime potiče od grčkih reči alos što znači promenjen, i ergia što znači reakcija.

Materije koje izazivaju alergije nazivaju se alergenima. Kada organizam preosetljive osobe dođe u kontakt sa alergenom u roku od nekoliko minuta ili sati ispoljiće se simptomi alergije.

Prema načinu kako dospevaju u organizam mogu biti:

  • nutritivni alergeni – ulaze u organizam hranom (sir, jaja, jagode..)
  • respiratorni alergeni – putem udisanja (polen trava, prašina, grinje…)
  • kontaktni alergeni – putem dodira sa kožom (hemijske materije – sredstva za ličnu i opštu higijenu, dlaka kućnih ljubimaca, sunčevi zraci…)
Smatra se da oko 30 % populacije ima sklonost ka alergijskim bolestima i da će ovaj broj i dalje biti u porastu. Oko 20 % populacije ima ispoljene razne alergijske bolesti (astma, alergijski rinokonjuktivitis, ekcem kože).



Polenska alergija
Prolećna – polenska alergija nastaje udisanjem zrnaca polena: drveća, trava, cveća i korova. Najveći problem su poleni korova ambrozije, zbog svoje brojnosti i raširenosti kao i zbog značajnih alergogenih osobina.

ambrozija.jpg


Od alergije na polen obolevaju najčešće deca i mladi, ali se može javiti i u bilo kom životnom dobu i podjednako je zastupljena u oba pola.



Simptomi – znaci
Kada zrnca polena dođu u kontakt sa kožom i sluznicom oka, nosa, pluća, pojaviće se:

  • na koži – crvenilo, osip, otok, svrab
  • oči – crvenilo, suzenje, svrab, otok kapaka
  • nos – kijanje, zapušenost, curenje obilnog vodenastog sadržaja, svrab, golicanje
  • grlo – grebanje, nadražaj na kašalj, osećaj slivanja sekreta
  • pluća – suvi kašalj, otežano disanje, gušenje, sviranje
Preuzeto sa:
Medicinazaponeti.com
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Alergije su najveća nezarazna epidemija

Dr Dragana Tadić: Od alergijske kijavice pati oko petsto miliona ljudi širom sveta, a kod 20 odsto pacijenata alergijska kijavica i rinitis razvijaju se u bronhijalnu astmu

dr-alergolog_620x0.jpg


LEKOVI za lečenje alergija su poput mobilnih telefona: svake godine pojavljuju se novi, bolji i efikasniji, a ujedno i - skuplji. Troškove terapije plaća sam pacijent. Doktorka Dragana Tadić, alergolog i imunolog Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", u intervjuu za "Novosti" kaže da nijedan lek protiv alergija za odrasle ne može da se dobije na recept, a oboleli za terapiju mesečno, u proseku, potroše po 2.000 dinara. I alergenska imunoterapija je kod nas samo delimično dostupna:

- Sada se umesto injekcija uglavnom primenjuje sublingvalna imunoterapija kao rastvor koji se nakapava pod jezik pacijenta. Ovaj način je mnogo bezbedniji, jer ima manje neželjenih efekata i za pacijenta je komforniji. Još jednostavnije za primenu su brzo rastvorljive tablete za sublingvalnu primenu, ali one još nisu registrovane na našem tržištu.

* Koji su ostali novi lekovi?
- Osim novih generacija antihistaminika koji se piju i glikosteroida koji se primenjuju kroz nos, što je zlatni standard u terapiji alergijskih kijavica, na našem tržištu su dostupni i antihistaminici za lokalnu primenu - u obliku nazalnog spreja i kapi za oči. Ima i sprejeva za nos koji sadrže kombinaciju glikokortikosteroida i antihistaminika.

* Kako u tom "obilju" lekova skupljih i jeftinijih izabrati najbolju terapiju?
- Za izbor terapije osnova je dobra dijagnostika. To znači da bi trebalo da se urade testovi na alergene. Prvi korak je kožni "prick" test. To je najbrži način da utvrdimo da li kod pacijenta postoji preosetljivost na testirani alergen. Nekada se rade i testovi iz krvi koji nam pomažu u odluci da li kod pacijenta da uključimo alergensku imunoterapiju. Naravno, klinička slika i težina bolesti, kao i odgovor na simptomatsku terapiju su najvažniji kriterijum za odluku o daljem lečenju. Dakle i u lečenju alergija sve je potrebniji individualni tretman.

* Kada se primenjuju samo lekovi, a kada imunoterapija?
- Imunoterapija je izbor kod pacijenata koji imaju umereno teške ili teške alergijske simptome, kao i kod pacijenata kod kojih uobičajenom terapijom lekovima ne mogu da se povuku simptomi bolesti. Ona se sprovodi od tri do pet godina. Kliničko iskustvo pokazuje da posle nje pacijent nema tegobe narednih nekoliko godina. Pacijenti neretko, zbog dužine primene, odlažu ovu vrstu lečenja, ali kada osete dobrobiti vraćaju joj se vrlo rado i odgovorno. Terapija lekovima dovoljna je kod blažih alergijskih formi od kojih je najčešći alergijski rinitis. On se kod većine pacijenata uspešno sanira antihistaminicima i nazalnim glikokortikosteroidima.

*Koja od ove dve terapije se češće primenjuje?
- Najveći broj pacijenata se leči simptomskom terapijom - najčešće antihistaminicima, dok se svega 10 odsto leči imunoterapijom. Osnovni problem kod primene bilo koje od ove dve terapije je da veliki broj pacijenata nema tačno postavljenu dijagnozu, pa samim tim nema odgovarajući tretman. Dijagnoza je vrlo bitna, a ona znači da je utvrđeno šta je ili šta su uzročnici alergije. Ako je pacijent osetljiv na više alergena, na primer na polene biljaka i grinje, to znači da on lekove za saniranje simptoma mora da pije neprekidno. Kada simptomska terapija nema rezultat, onda se počinje sa primenom imunoterapije.

* Zbog čega su alergije postale tako masovne?
- Postoje mnogobrojne teorije, ali najviše se govori o teoriji higijene. Smatra se da deca danas žive u "sterilnim" uslovima, zbog čega ne uspevaju da razviju odgovarajući imunski odgovor. Zato alergolozi savetuju da bi deca trebalo da odrastaju uz psa, mačku, odnosno da imaju bliži kontakt sa životinjama. To može da ojača njihov imunitet, odnosno da spreči da on tokom života ode u pogrešnom smeru i ispolji se kao alergija. Takođe, važan uticaj ima i aero-zagađenje, način ishrane, upotreba savremenih sintetičkih materijala u industriji...

* Koje su najčešće alergijske bolesti?
- Među njima najmasovnije su alergijske bolesti disajnih puteva koje se klinički manifestuju kao alergijska kijavica i astma. Procenjuje se da od alergijske kijavice pati oko petsto miliona ljudi širom sveta. Dakle, reč je o trenutno najvećoj nezaraznoj epidemiji. Kod 20 odsto pacijenata alergijska kijavica i rinitis razvijaju se u bronhijalnu astmu.

* Zašto se dešava da se alergija ispolji u odraslom dobu, a do tada nije postojala ni u jednom obliku?
- Ne postoji određeno životno doba kada se alergija razvija. Kod alergije se zapravo radi o pojačanom imunskom odgovoru na materije kojima smo okruženi i one mogu da postanu iritirajuće bilo kada. Razlika među pacijentima je jedino ta da oni koji pate od alergija disajnih puteva u detinjstvu imaju veći rizik da razviju neku od udruženih bolesti, kao što je astma, alergenom indukovane upale uha, grla, nosa, sinusa. Mada, i kasnije stečena ova vrsta alergija može da dovede do razvoja bronhijalne astme i zato je značajno da se pravilno leči.

PRIVREMENO POVLAČENjE

Da li se dešava da se alergija spontano povuče bez terapije?
- Karakteristično je da se tokom odrastanja alergija na pojedine namirnice prevaziđe. Kada je reč o alergijskoj kijavici i rinitisu simptomi su promenljivi. Može da deluje da su nestali, a u stvari reč je o smanjenoj koncentraciji alergena u vazduhu zbog specifičnih klimatskih uslova. Na primer, poznato je da se posle kiše ili dužeg kišnog perioda broj polenskih čestica u vazduhu radikalno smanjuje, ali s povećanjem broja sunčanih dana i isušivanja vazduha sigurno dolazi do ispoljavanja simptoma.

ATOPIJSKI MARŠ

Da li su alergijska kijavica i rinitis česti i u detinjstvu?
- Za decu je karakteristično da prvo razviju ekcem. Zatim ispolje alergiju na hranu, najčešće to budu mleko ili jaja. Onda slede simptomi astme koja vrlo često može da bude "tiha" tokom puberteta, a poslednji u tom nizu reakcija je da se pojavi alergijski rinitis. Ovu pojavu nazivamo "atopijski marš". Mada, ima novih saznanja koja će, možda, uspeti da dokažu da pojava ekcema nije početno stanje u ovoj pojavi.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vazduh je već pun polena: Najveće muke zadaju breza i leska, polenska zrna sve krupnija, pa su simptomi alergije teži

Zbog produžene sezone zrna su veća, lakše se lepe za sluzokožu disajnih organa, a sve ređe može da pomogne samo jedan antihistaminik

02-polen_620x04ac60f8f51e3a950.jpg


U VAZDUHU, iako mu "još nije vreme", polena ima više od granične vrednosti koja se toleriše, zrna polena su sve krupnija, zbog čega se lakše lepe za sluzokožu disajnih puteva, pa su i simptomi alergije - teži. Stručnjaci kažu da je već vreme za terapiju, ali kod mnogih pacijenata primena samo jednog leka neće biti dovoljna.

Promena klimatskih uslova dovela je do toga da se polen drveća u vazduhu pojavljuje već krajem januara i traje sve do kraja aprila ili maja.
- U ovo doba godine počinju da cvetaju breza i leska, jova, potom bela vrba, iva, jasen, orah, topola - kaže dr Rajica Stošović, alergolog Kliničkog centra Srbije. - Poleni ovog drveća uzrokuju alergije kod velikog broja ljudi. Ubedljivo su najiritabilniji poleni breze i leske. Kritična koncentracija polena drveća, kao i trava je 32 polenova zrna po kubnom metru vazduha, a već sada se beleži više od toga.
Alergijski rinitis danas je mnogo agresivnija bolest upravo zbog promene klimatskih uslova. Biljke cvetaju gotovo cele godine, pa su i polenska zrna sve krupnija.

Doktor Stošović kaže da je trend uvećanja polenovog zrna naročito izražen u gradskim područijima:
- Urbane sredine obiluju većim zrnima polena najverovatnije kao posledica sve toplijih vremenskih uslova i niske vlažnosti. Smatra se i da čađ, sumporna i azotna jedinjenja, kao produkti sagorevanja fosilnih goriva, takođe utiču na povećanje i promenu strukture polenovih zrna.
Alergični se zato suočavaju sa sve dugotrajnijim i sve težim alergijskim tegobama, a i lekarima je sve teže da odrede terapiju.
- Primena antihistaminika predstavlja lekove prvog izbora za lečenje blage alergijske kijavice, pre svega kod onih pacijenata kod kojih je ona izazvana alergijom na polen - kaže dr Stošović. - Međutim, poslednjih godina beleži se porast broja pacijenata sa umereno teškim i teškim alergijskim rinitisom, kod kojih primena samo antihistaminika nije dovoljna, jer se tegobe, i pored uzimanja lekova, pojačavaju. Dolazi do poptunog zapušenja nozdrva, često uz osećaj gubitka mirisa. Da bi se to izbeglo, čim primeti da lek ne umanjuje tegobe, pacijent bi trebalo da zatraži pregled kod alergologa.

Odlaganje terapije u slučaju alergije na polen samo pogoršava probleme. Najpre se javljaju svrab u očima, suzenje, potom kijanje u serijama koje se teško zaustavlja, obilna vodenasta sekrecija iz nosa, zapušenost nozdrva. Nije isključen ni suv nadražajni kašalj koji je teško zaustavljiv, otežano disanje pa čak i sviranja u grudima uz osećaj gušenja.

ZA VAKCINU JE SAD KASNO

JEDINA terapija koja može trajno da izleči alergiju je imunoterapija - "lečenje alergija pomoću vakcina"
- Primena ove terapije zahteva ispitivanja i to u određenom periodu godine - kaže dr Rajica Stošović. - To treba da se obavi kod nadležnog alergologa tokom kasne jeseni kada nema polena u vazduhu. Odmah po obavljenom ispitivanju i posle odabira najoptimalnije "vakcine" započinje se imunoterapija.

(Novosti)
 
Učlanjen(a)
17.12.2020
Poruka
51
Alergija u obliku otečene gornje usne,uvek gornje i to leva strana često.S vremena na vreme pojavi se i prođe za 24 sata,nekad otok ostane i sutradan.Takođe se pojavi crvenilo kože odnosno plihovi poput koprivnjače.Sta je uzrok ne znam,ako neko ima slične reakcije neka se javi.Bio bi veoma zahvalan
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Za početak, svaki put kad se desi, zapiši sve sastojke jela. Pa ćeš videti šta je to što se svaki put ponavlja.
Ili, odeš na ispitivanje alergija, što je neprijatno ali pouzdano.
 
Natrag
Top