Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Bar si nešto razumio, da je "Trojstvo" samo termin. Ali, tim terminom u 3. stoljeću nije izmišljeno novo vjerovanje Crkve, nego je definirano i deklarirano upravo ono što Crkva vjeruje od početka. Opet ću se vratiti slici koju sam već koristio. Što bi ti odgovorio da ja od tebe tražim dokaz da je gravitacija postojala i prije nego što ju je Newton definirao i matematičkim algoritmom opisao njenu zakonitost?
Razumem ja ovu temu mozda i bolje nego ti, necu da se hvalim.
Ja dobro znam da je Trojstvo samo opisni termin kojim se opisuje nauka koja navodno postoji u bibliji. Kazem navodno, jer ocekujem od tebe da mi tu nauku dokazes stihovima i istorijom..
Kazes u 3. veku ''nije izmisljeno novo verovanje''.
Ako nije onda ne bi trebalo da bude tesko da mi istorijskim navodima do 3. veka i izjavama crkvenih Otaca pa i samom Biblijom pokazes elemente te nauke.
Znaci navedi mi stihove gde pise da je ''Sveti Duh Bog''?
Za Oca se kaze da je Bog, za Sina se kaze da je Bog, ali za Svetog Duha ja nigde nisam nasao takav izraz.
Tvoj zadatak je prost , da bi me ovde ubedio da je ''Trojstvo Biblijska nauka'': pronadji mi stih gde se Sveti Duh naziva Bogom?
Nisu samo Crkveni Oci istorija, vec je i sama Biblija pisana istorija , ona je tu najmerodavnija.
Ali da ti olaksam, ako vec nemas iz biblije, navedi mi bar izjave crkvenih otaca pre 3. veka, koji u svojim izjavama navode elemente te nauke, ne mora nuzno biti da koriste izraz ''Trojstvo'' , trazim samo elemente.
Ali ako toga nema, ako Oci ne kazu da je Sveti Duh Bog, da je treca osoba, onda je ova nauka lazna..
Nikakvu svoju priču ja ne pokušavam progurati, niti je riječ o "mojoj priči". Riječ je o onome što je Crkva vjerovala, a sveti Pavao kaže da je Crkva stup i uporište istine. Tebi očito nije, ti ipak svoj razum i svoje razumijevanje stavljaš iznad Pavlovih riječi, a onda i iznad istine koja je Crkvi povjerena. Koliko god se to tebi činilo, oholost ne "stanuje" u mojim izjavama, nego u tvojim, ti si svoj razum i svoje razumijevanje stavio iznad i Pavlovih riječi i Crkve.
Crkva jeste ''stub i uporiste istine'' to je tacno, ali kada Pavle govori o crkvi, on misli na ''skup vernika'' a ne na gradjevinu i instituciju kakvom je mi danas zamisljamo. Znacenje je kao sto je Hristos i rekao: ''gde su dva ili tri sabrana u moje ime onde sam ja medju njima'' - vernici sakupljeni zajedno i vodjeni Svetim Duhom formiraju ucenja koja su u skladu sa onim sto ih je Duh naucio, i kao takvi ''vodjeni duhom'' oni su sami ''stub i uporiste istine'' -bili su onda a i danas je tako.
Svako ko je sa Hristom on je ''stub i uporiste istine'', jer mogu ljudi i na pustom ostrvu citajuci Bibliju doci do istine a da nikad nisu culi za 'katolicku crkvu', jer im Sveti Duh razjasnjuje stvari.
Nije potrebno da ''Katolicka institucija'' ili ''Pravoslavna'' ili ''Adventisticka'' njima tumaci nista.
Crkva je Hristovo telo, skup ljudi, bilo gde da su , pa i na pustom ostrvu ako je sa njima Hristos..
U čitavoj Bibliji ne nalazimo riječ "kršćanstvo", a ti se deklariraš upravo pripadnikom kršćanstva. Što ti se dogodi i što ti razum prevari? Kako te razum nije upozorio da osnovni elementi za kršćanstvo ne postoje?
Ovo je pogresno , naziv ''Hriscani'' se pojavljuje u Bibliji, eto koliko ti ne znas, a ja te uzeo za ozbiljnog sagovornika, smatrajuci da bibliju dobro poznajes:
''Varnava pak izidje u Tars da potrazi Savla, i kada ga nadje, dovede ga u Antiohiju.
I oni se cele godine sastajase sa Crkvom, i ucase mnogi narod; i najpre u Antiohiji ucenici bise nazvani Hriscani.''(dela 11)
Kada oduzmemo ili dodamo od reči - to može da se projektuje na različite načine.
Ali kada uzmemo ceo kontekst - mi jasno vidimo da je Sveti Duh nezavisna LIČNOST od Boga Oca i Gospoda Isusa i da je kao takva i predstavljena od Boga Oca i Isusa Hrista, kao nezavisna ličnost i jedna od najsvetijih jer obavlja u novom zavetu posebnu spasonosnu službu u nama samima.
Sveti Duh jeste licnost tu si u pravu.
Ali to je licnost Hristova i licnost Bozja.
Niko ne negira da je Sveti Duh licnost, ali on je 'licnost' kao sto je i 'duh covecji' 'licnost'.
Buduci da je Bog sveprisutan i njegov Duh je sveprisutan.
Ali kada se u Bibliji koristi termin ''Sveti Duh'' onda je to prvenstveno ''Hristov Duh'' , pre vaskrsenja Hristos ucenicima nije mogao poslati svoj Duh, jer jos nije bio ''proslavljen''. Lepo pise da ce im poslati Duha tek kada bude bio proslavljen.
Zasto je tako? Zato sto je on bio na zemlji i bio ogranicen telom, ali nakon uzasca, Bog mu vraca njegovu Bozansku prirodu i puninu Bozanstva, pa je i njegov Duh, Duh Hristov sada Sveprisutan.
Kada Hristos govori o Duhu, on to precizno objasnjava u Jovanovom evandjelju sta je Duh.
Nakon sto je rekao da ce im poslati Duha, Hristos kaze:''i ja cu doci''(Hristos) ''i javicu mu se sam''(Hristos) i slicne izjave.. Nema nigde trece osobe, iz konteksta se vidi da je Sveti Duh sam Hristos tj. njegova licnost , on u nama zivi, i boravi Svetim Duhom u nama.
Kada Bog stvara coveka, on ga stvara po ''Bozjem oblicju'' ''musko i zensko stvori ih''.
Ako su oni na sliku Bozju stvoreni , zato ih je ovde DVOJE, a ne TROJE.
Nigde nema tri osobe, pa ni u ucenju adventistickih pionira.
Nema Trojstva ni kod EGW vec samo na par mesta, sto je sumnjivo da ona na 90% mesta govori o 'dualizmu', a samo na par mesta 1% o ''tri osobe'' za sta je skoro sigurno da je ubaceno kasnije..
Molio bih te da pogledas videe sto sam postavio u uvodu ove teme, da otvoris bibliju i citas imajuci ovo na umu..
Ovu temu sam otvorio krajnje iskreno, najvise zbog tebe, jer sam zakljucio da je ovo istina..
On jeste Bog jer proizilazi iz same Božje prisutnosti kojoj niko ne može da pristupi i on ima svo znanje i uzvišenost koje poseduje i sam Bog.
Jeste ali ovde si udaljio Sveti Duh iz samog Boga, praveci sebi treceg, on proizlazi direktno iz Oca, zato sto je to njegova licnost. I gotovo uvek on se naziva: ''Bozji Duh'' , a nikada se za njega ne kaze da je neka treca osoba.
I kaze se ''Duh Bozji kretase se nad povrsinom voda'' - ko se kretao? SAM BOG!
Nema trece osobe nigde, Duh ima licnost i prikazuje se kao osoba, koja govori koja deluje, zato sto je to Bog, Sveti Duh to je Bozja licnost, On sam.
Ali Duh nije izvan njega, nije neki treci entitet.
Kao sto ni kod coveka ''duh'' nije neki nezavisni entitet, vec je sastavni deo njega samog.
Da bi razumeo Duha Svetoga - nije samo dovoljna Božja reč, već živo iskustvo u kome čovek prima silu Svetoga Duha u sebe i dopušta mu da ga promeni i pokaže ko je on stvarno.
Kada si primio Svetog Duha, da li si osetio neki nezavisni entitet?
Ili si osetio prisustvo samog Isusa Hrista u sebi?
Zapitaj se, mislim da ces i sam doci do odgovora, jer je to licno prisustvo naseg Boga Isusa Hrista, kojim on zivi u nama i kojim deluje u zivotu svakog od nas.
Ovde niko ne negira Bozanstvo Isusa Hrista, on jeste Bog i u njemu ''prebiva sva punina Bozanstva'' , ali je on Bozji sin doslovno kako i pise u Svetom Pismu.
On ne glumi ulogu Sina, niti Bog glumi ulogu Oca.
Bog nije glumac koji se pretvara..
Ako ovako sagledas sve od pocetka, svi stihovi su jasni, zacudjujuce jasni..
Pokusaj da razumes...
Sve ovo je objašnjeno u kontekstu:
http://serbianforum.org/threads/adv...erovali-u-trojstvo.577732/page-3#post-1566090
Dragi moj Brate, nisi pogledao videe sto sam ti postavio u uvodu, nisi istrazio ovu temu, a ja sam zeleo prvenstveno tebi ovo pitanje da postavim, pa da razgovaramo o stihovima iz biblije. Prvi adventisti su tako verovali..
Ti imas stihove da je Svet Duh licnost, jer on i jeste Bozja licnost, ali ti nemas stihove da je on Bog, da je poseban entitet, jer ni na jednom mestu se tako ne naziva i nema dokaza za ovakve tvrdnje i sklapanja neke dogme o Trosjtvu..
Ako stvarno verujes da neki od ovih stihova dokazuje da je Sveti Duh nezavisni entitet ili da je Bog, postavi stih jedan po jedan, pa cu ti lepo objasniti.
Sve sto si ti postavio dokazuje samo da je Sveti Duh licnost, a to i jeste licnost Bozja..
...Bog nije glumac u Bibliji on se ne pretvara niti laze.
Ako uzmemo ovakvo ucenje , Bog je glumio Oca , Isus je glumio Sina.. A po Trojstvu Bog je opet glumio i Sin je glumio.
Pa Bog ne ne glumi niti nas laze..
Ovo je cisto neverovanje u doslovnost Biblije, a ja sam razumeo da se ti doslovno pridrzavas Reci.
Ako uzmemo sada Bibliju bez ovakve unapred stvorene ideje o Trojstvu(ili bilo kakve druge predodzbe), do kog zakljucka cemo doci? Svakako ne da su tri u jedan.
Mozemo samo razumeti da je Sin doslovni Sin, da je Otac doslovni Otac, koji sve daje svom sinu , pokorava zemlju Sinu, uzvisuje i slavi svog Sina na nebu i na zemlji , i sve mu daruje, zapoveda svojim slugama da ga slusaju, tog istog Sina koji je po prirodi Bog, koji je od njega proizasao, jer je nasledio ''bozansku prirodu'' rodjenjem, pa ono sto se radja i na nebu i na zemlji je po prirodi jednako Ocu koji mu taj zivot daruje.
Rodjeno od coveka je covek a rodjeno od Boga je Bog...
Da li je ovo tesko razumeti?
I Biblija ne govori suprotno, vec podrzava sve o cemu ja pricam.
Jehovini Svedoci su otisli u krajnost, pa su oduzeli Bozanstvo Sinu. A ovo o cemu ja pricam se sve uklapa ako sagledavas bibliju kontekstualno, pa ako jos pogledas sta su verni do 3. veka verovali o tome sve je jasno..
A ovo je dokaz da je tvoje ucenje u neskladu sa Biblijom, Isus kaze:
''K njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti''
- o koliko osoba ovde govori Isus?
O jednoj ili o vise?
Jasno je, ovde se govori o Ocu i Sinu koji ce Svetim Duhom prebivati u coveku, a Sveti Duh je sveprisutan, pa on donosi Oca i Sina. A to nije nikakva treca osoba, vec sam Isus Hristos, njegova licnost , kao i duh kod coveka sto je licnost, tako je i Sveti Duh Hristova licnost!
Sveti Duh je niko drugi do nas Gospod Isus Hristos licno!
Poslednja izmena: