Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne može jer piše U IME a ne u imena niti titule.
Ako je svejedno sad ću isterivati demone u ime direktora,sekretarice i kuma.

Problem je brate sto ne pise ''U moje ime'' , nego u ''ime Oca Sina I Duha Svetoga''.
A tamo gde se kaze ''i krstise se u Ime Isusa Hrista'' , NE NAVODE SE RECI KOJE SU IZGOVARALI.
To kada kaze ''u Ime Isusa'' , samo naglasava da je to krstenje razlicito od Jovanovog, po tome sto je u pitanju drugacije krstenje, u ''drugacije Ime''. Pre toga su se ljudi krstavali ''U Ime Oca'' a sada se krstavaju ''U Ime Isusa'' , jer je to dodato u NZ. Zato je na tome i akcenat! Pa je dodato i ''krstenje Svetim Duhom'' kasnije.
Pa se onda sve to spaja u jedno i kaze se: ''U ime Oca i Sina i Duha Svetoga''. - jer Isus dodje da krsti ''Duhom i ognjem''.

Apostoli propovedaju Hrista , i akcenat je na njemu. Jevreji su znali Oca(Jehovu), ali Isusa nisu znali.
Zato se to naglasava: ''Da se krste u Ime Isusa''. ALI NE NAVODE SE RECI KOJE SU IZGOVARALI> svi su oni spominjali: i Oca i Sina i Svetog Duha.

I Apostol Pavle je tolike krstio, pa naglasava u svakoj poslanici: ''Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Bozja i zajednica Svetoga Duha sa svima vama.''(2. kor.)
Ako je ovako izgovarao u svakoj poslanici, mislis li da nije izgovarao to prilikom krstenja?
Eno ti ''krstene reci'' u svakoj poslanici njegovoj.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Problem je brate sto ne pise ''U moje ime'' , nego u ''ime Oca Sina I Duha Svetoga''.

Da sam kojim slučajam ja crkveni ,,otac,,i malo korigujem tekst i danas čitaju umesto Isusa krštenje u titule koje nikad nisu bile ime vi bi rekli eto ne piše ime (u moje ime).
Da li negde neko isteruje nečiste duhove : ,,Odlazi u ime Sina,, ili ,,Izađi uime duha,, ili ,, Izađi u ime Oca,,.....smejaće se i pitati da probaš u ime kuma i strica...kad kaže NEMA DRUGOG IMENA DATOG to nije titula već IME=Jehošua i tom IMENU se svi pokoravaju i sve što činimo uto IME činimo a tu je i krštenje i isterivanje.

Koji se U ISUSA KRSTIŠE u Isusa se obukoše a koji se NISU u ISUSA krstili u koga se oni obukoše?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da sam kojim slučajam ja crkveni ,,otac,,i malo korigujem tekst i danas čitaju umesto Isusa krštenje u titule koje nikad nisu bile ime vi bi rekli eto ne piše ime (u moje ime).
Da li negde neko isteruje nečiste duhove : ,,Odlazi u ime Sina,, ili ,,Izađi uime duha,, ili ,, Izađi u ime Oca,,.....smejaće se i pitati da probaš u ime kuma i strica...kad kaže NEMA DRUGOG IMENA DATOG to nije titula već IME=Jehošua i tom IMENU se svi pokoravaju i sve što činimo uto IME činimo a tu je i krštenje i isterivanje.

Koji se U ISUSA KRSTIŠE u Isusa se obukoše a koji se NISU u ISUSA krstili u koga se oni obukoše?

Po tebi ispade da kad Isus ukazuje na sebe kao: ''Sina Covecjeg'' ili ''Sina Bozjeg'' . I kad umesto ''Ja'' , govori u trecem licu, da je to ubaceno od crkve, a on je tako uvek govorio. Nikad za sebe nije govorio: ''Ja kada dodjem'' , vec je govorio: ''Sin Covecji kada dodje'' , jesu li i te reci falsifikovane.
Tako nece reci: ''Krstite ih u Moje ime'' vec ''Krstite ih u Ime Sina'' , on govori za sebe u trecem licu skoro uvek u NZ..
Gresis mnogo. Jasno se vidi da su ovo Hristove originalne reci: ''Krstite ih u moje ime'' on nebi nikad izgovorio, vec ''Krstite ih u ime Sina''.
I nije on ovde govorio da treba da krstis u titule, vec je dao znacenje, i primer, a to se po sablonu ne izgovara, vec sa razumevanjem!

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
PIONIRI ADVENTISTICKE CRKVE I NJIHOVO VEROVNJE

Neki od vas su izjavili da pioniri adventisticke crkve nisu verovali u Trojstvo, Mislim da to nije pravilan zakljucak. Neki od njih jos nisu ni znali u sta veruju. U pocetku, zajednicka izjava o bilo kakvom verovanju nije ni postojala. Medjutim, vec smo pokazali da NEKI OD pionira nisu verpvali u mnogo sta pa ni u Ttrojsatvo, a neki su cak i propovedali protiv njega,.

Dtrugi je izjavio da adventisti tek od 1980. godine veruju u Ttrojstvo. Ni to nie tacno, Te godine na Generalnom saboru Crkve usvojeno je ADVENTISTICKI HROSCANI VERUJU, medjutim, to ne znaci da pre toga u to nisu verovali.

U Pravilniku Crkve koji je pre toga postojao izmedju ostalog pise:

“Bozanstvo ili Trojstvo sastoji se od Vecnoga Oca, licnog duhovnog Bica, sveznajuceg i svugdeprisutnog, neogranicenog u mudrosti i ljubavi; i od Gospoda Isusa Hrista Sina vecnog Oca, kroz koga je sve stvoreno i Svetoga Duha koji je Trece Lice Bozanstva.”
S
erveth - day Adventist Church Manuel, str. 32.

Ovo pokazuje da su Adventisti i pre usvajanja svoga “VERUJU” verovali u Trojatvo.

U istom pravilniku, nalaze se pitanja koja se postavljaju onim koji zele da se krste:
“Verujete li u Boga Oca, u Isusa Hrista i Svetoga Duha?” Isto, str. 61.

Evo i fotrmule adventistickog krstenja:
“NA PRIZNANJU TVOJE VERE U ISUSA HRISTA KAO LICNOG SPASITELJA, KRSTAVAM TE U IME OCA, I SINA I SVETOGA DUHA.” Church Manuel for Ministers, p. 99.

"U Apostolskoj crkvi izlivanje Svetog Duga obicno je pratilo krsternje vodom. TAKO I DANAS KADA SE KRSTAVAMO U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA MI SMO POSVECENI I SJEDINJENI SA SVETIMN TROJSTVOM, VELIKIM NEBESKIM SILAMA."

Adventisticki hriscaniu veruju str. 242,

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
PIONIRI ADVENTISTICKE CRKVE I NJIHOVO VEROVNJE

Neki od vas su izjavili da pioniri adventisticke crkve nisu verovali u Trojstvo, Mislim da to nije pravilan zakljucak. Neki od njih jos nisu ni znali u sta veruju. U pocetku, zajednicka izjava o bilo kakvom verovanju nije ni postojala. Medjutim, vec smo pokazali da NEKI OD pionira nisu verpvali u mnogo sta pa ni u Ttrojsatvo, a neki su cak i propovedali protiv njega,.

Dtrugi je izjavio da adventisti tek od 1980. godine veruju u Ttrojstvo. Ni to nie tacno, Te godine na Generalnom saboru Crkve usvojeno je ADVENTISTICKI HROSCANI VERUJU, medjutim, to ne znaci da pre toga u to nisu verovali.

U Pravilniku Crkve koji je pre toga postojao izmedju ostalog pise:

“Bozanstvo ili Trojstvo sastoji se od Vecnoga Oca, licnog duhovnog Bica, sveznajuceg i svugdeprisutnog, neogranicenog u mudrosti i ljubavi; i od Gospoda Isusa Hrista Sina vecnog Oca, kroz koga je sve stvoreno i Svetoga Duha koji je Trece Lice Bozanstva.”
S
erveth - day Adventist Church Manuel, str. 32.

Ovo pokazuje da su Adventisti i pre usvajanja svoga “VERUJU” verovali u Trojatvo.

U istom pravilniku, nalaze se pitanja koja se postavljaju onim koji zele da se krste:
“Verujete li u Boga Oca, u Isusa Hrista i Svetoga Duha?” Isto, str. 61.

Evo i fotrmule adventistickog krstenja:
“NA PRIZNANJU TVOJE VERE U ISUSA HRISTA KAO LICNOG SPASITELJA, KRSTAVAM TE U IME OCA, I SINA I SVETOGA DUHA.” Church Manuel for Ministers, p. 99.

"U Apostolskoj crkvi izlivanje Svetog Duga obicno je pratilo krsternje vodom. TAKO I DANAS KADA SE KRSTAVAMO U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA MI SMO POSVECENI I SJEDINJENI SA SVETIMN TROJSTVOM, VELIKIM NEBESKIM SILAMA."

Adventisticki hriscaniu veruju str. 242,

Od kojeg datuma su ove zijave?
Ja sam misljenja da su Aventisticki Pioniri odbacivali Trojstvo u globalu, u pocetku.
Drugih dokaza nema, do da je to bilo uvrzeno misljenje u pocetku.
Pa vidimo gde i EGW kaze, kada ju je jedan propovednik pitao za podrsku, da mu se dozvoli propovedanje ''da je Sveti Duh andjeo Gavrilo'' kao novu svetlost, ona ga je upozorila da ''bude saglasan sa svojom bracom''.
A ''braca'' su u ono vreme verovala da je ''Sveti Duh Licna Prisutnost Isusa Hrista'', i odbacivali su Trojstvo.
Zatim EGW kaze, da mi ne treba da pokusavamo da odredjujemo ko je Sveti Duh.
Dakle, zvanicnog stava nije bilo u to vreme, i tek kasnije se odlucuje, ali su svi oni u globalu , odbacivali Trojstvo.
Iako su verovali da je Isus Bog, nisu verovali u doktrinu Trojstva i smatrali su je paganskog porekla, te da je ona manipulacija katolicke crkve.
I zaista , rec Trojstvo i nauka kao takva se ne pojavljuje u bibliji.
Ali mi mozemo na osnovu izjava apostola i proroka, zakljuciti da postoje tri entiteta koji se spominju, i koji vrse svoju sluzbu. Zatim crkva u nikeji 325. donosi doktrinu o ''Prirodi Boga'', pokusavajuci to da objasni, pa cak ni tada nije ustanovljena zvanicna doktrina o Trojstvu kakvu danas imamo, nego ucenje da je ''Hristos iste sustine kao i Bog''.
O Svetom Duhu nije bilo ni reci. I danas postoji spor Katolicke i Pravoslavne crkve, 'da li Duh ishodi od Oca, ili od Oca i od SIna.
Ovo Nikejsko verovanje 325. su i prvi adventisti verovali.
U Trojstvo, zvanicno kakvo danas imamo nisu verovali.
Dakle, ja ne zameram adventistima, sto su pokusavali biblijom da ustanove ko je Bog.
I na kraju su ovo formulisali prihvatanjem Trojstva.
Mada ja danas ne mogu prihvatiti zvanicno ucenje o Trojstvu, vec jedino ono Nikejsko iz 325. koje ne odredjuje Svetog Duha. Za mene su ''Otac i Sin iste sustine'' , a po pravoslavnom sam saglasan da ''Duh ishodi osamo od Oca''.
Sveti Duh po Nikejskom verovanju iz 325. nije definisan kao 'Bog' , pa ga ni ja tako ne smatram, vec je on ''u Bogu'' i ''iz njega ishodi''.
Takodje po tom verovanju ''Hristos je rodjen iz Boga doslovno''.
381. godine se ovo menja. Saziva se sabor da bi se resilo pitanje Svetoga Duha.
I tada je Sveti Duh nacinjen Bogom i nezavisnom osobom.
Kasnije, bilo je potrebno 18. crkvenih sabora da se dodje do danasnje dogme o Trojstvu.

Ja dakle verujem u nikejsko ispovedanje vere:

''ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало..
'' ,

Ovde se lepo kaze, da su prvi Hriscani verovali da je Isus ''Doslovno rodjen od Boga'' , ne samo u svom zemaljskom zivotu , vec i u nebeskom.
Za ovo svedoce skoro svi crkveni Oci.
Tako verujem i ja.

I nije slucajno ono sto muslimani tvrde da ''Bog ne moze roditi''.
To je zato sto su Hriscani tvrdili da je ''Isus doslovno rodjen na nebu''.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Po tebi ispade da kad Isus ukazuje na sebe kao: ''Sina Covecjeg'' ili ''Sina Bozjeg'' . I kad umesto ''Ja'' , govori u trecem licu, da je to ubaceno od crkve, a on je tako uvek govorio. Nikad za sebe nije govorio: ''Ja kada dodjem'' , vec je govorio: ''Sin Covecji kada dodje'' , jesu li i te reci falsifikovane.
Tako nece reci: ''Krstite ih u Moje ime'' vec ''Krstite ih u Ime Sina'' , on govori za sebe u trecem licu skoro uvek u NZ..
Gresis mnogo. Jasno se vidi da su ovo Hristove originalne reci: ''Krstite ih u moje ime'' on nebi nikad izgovorio, vec ''Krstite ih u ime Sina''.
I nije on ovde govorio da treba da krstis u titule, vec je dao znacenje, i primer, a to se po sablonu ne izgovara, vec sa razumevanjem!

9:13 A Ananija odgovori: Gospode! Ja čuh od mnogih za tog čoveka kolika zla počini svetima Tvojim u Jerusalimu;
9:14 I ovde ima vlast od glavara svešteničkih da veže sve koji prizivaju ime Tvoje.
9:15 A Gospod mu reče: Idi, jer mi je on sud izbrani da iznese ime moje pred neznabošce i careve i sinove Izrailjeve.
9:16 A ja ću mu pokazati koliko mu valja postradati za ime moje.

14:13 I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.

Ovo pisah vama koji verujete u ime Sina Božijeg, da znate da imate život večni i da verujete u ime Sina Božijeg.

Pišem vam, dečice, da vam se opraštaju gresi imena Njegovog radi

Imenom se sve čini.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ja sam misljenja da su Aventisticki Pioniri odbacivali Trojstvo u globalu, u pocetku.
Drugih dokaza nema, do da je to bilo uvrzeno misljenje u pocetku.

Mire, pa to sam vevc vise puta naglasio, da su prvi adventisti bili obicni ljudi a ne teolozi, sakupil isu se is mnogih verskih zajednoica i nije nikakvo cudo sto su svaki od njih drugacije verovali.

Dtrugo, isto tako sam rekao da u pocetku nije ni postojalo nikakvo "Veruju", nego su poceli sa istrazivanjem Svetoga pisma i progresivno su usvajali biblijasko uenje. Zato smatram da nije ispravno reci da su pioniri svi zajedno verovali jedno ni drugo, sve sto su verovali nisu bili jedinstvenoi u pocetku. Zato kazem da je ispravno reci da NEKI
od pionira nisu verovali u Trojstvo a NEKI su cak i propovedali ptrotiv njega.

Dakle, zvanicnog stava nije bilo u to vreme, i tek kasnije se odlucuje, ali su svi oni u globalu , odbacivali Trojstvo.

Za tu tvpoju GLOBALNOST nermamo dokaz, ali imamo da su im misljenja i verovanj u pocetku bila razlicita.
-------------------

Taramana, cini mi se d a jer ovo prvi put fda si u svom komentatru naveo Biblijski tekst sa izvorom.

9:13 A Ananija odgovori: Gospode! Ja čuh od mnogih za tog čoveka kolika zla počini svetima Tvojim u Jerusalimu;
9:14 I ovde ima vlast od glavara svešteničkih da veže sve koji prizivaju ime Tvoje.
9:15 A Gospod mu reče: Idi, jer mi je on sud izbrani da iznese ime moje pred neznabošce i careve i sinove Izrailjeve.

14:13 I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.

Ovo pisah vama koji verujete u ime Sina Božijeg, da znate da imate život večni i da verujete u ime Sina Božijeg.

Ime

Dobtro je da ptrimetis da je Pavler posao u Damadsk da ptrogoni Hristove sledbrnike

Tako je Taramana.

"Savle disuci pretnjom i smrcu na ucemnike Gospodnje...." Dela 9,1.

"Tako i ja misljah da mi valja mnoga zla ciniti PROTIV IMENA ISUSA NAZARECANINA,...
I PO SVIM ZBORNICAMA MUCECI IH NAGONJAH DA HULE NA ISUSA...

SAVLE, SAVLE ZASTO ME GONOIS?... JA SAM ISUS KOJEGA TI GONIS." Dela 26,9.11.

Zbog toga sto je Savle mrzeo Hrista i hriscane i nije zeleo da se ni cuje za Hristovo IME, zato ga je Hristos pozvao da medju Jevrejima i neznaboscima upravo uzdigne Njegovo ime koje je do tada mrzeo.

Vidis brate da je to specifican slucaj koji odgovara Pavlu, ali to ne znaci da je neko pravilo za sve ljude.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Imenom se sve čini.

Dobro ima gde kaze ''u moje ime''.
Ali takodje on govori u trecem licu na mnogo mesta, zato mi ove reci zvuce kao njegove..

Inace, koji su dokazi da je ovaj stih iz mateja falsifikat?
Nema nikakvih dokaza, nego neka nagadjanja, i rekla kazala..
Euzebije koji je to rekao je poznati falsifikator Bozje Reci..

Takodje i Jovan u 1. jovanovoj, navodi: ''Otac Rec i Sveti Duh, i ovo je troje jedno''.
Za ovaj stih sam naveo i Crkvenog Oca Cipriana, koji ga citira(na drugoj temi), a to je pre nama poznatih najstariji manuskripata.On ga nije mogao znati ako to nije originalan tekst..

E vidis u ovim tekstovima od Euzebija, nedostaje i ovaj stih iz 1. jovanove, i zadnje poglavlje iz maraka i slicni stihovi. A on je izmislio i ovo ''u moje ime''. zaista vise nego sumnjivo..
Euzebije je jedan od glavnih ucesnika na saboru u nikeji 325. , i dobio je zadatak da usaglasi dogmu, tj. napise ''ekumensku bibliju'', to je i ucinio, ali je taj tekst ostao da lezi u biblioteci neprihvacen sve do naseg doba, u vreme kontrareformacije ga katolicka crkva vadi i time pobija reformaciju..

E vidis , dokazano je da su ovi tekstovi falsifikat, po polozaju slova, namernom brisanju tekstova i prepravljanju.
To ne kazem ja nego naucnici. Jasno se vidi da nisu pisani sa originala.
I sada ovi navode Euzebija kao dokaz?

Ali evo, ako postoji sumnja u bibliju i njene tekstove.
Mi mozemo lako proveriti kako su crkveni oci citirali ovaj tekst iz Mateja 28, jer oni su ziveli pre svih nama danas poznatih manuskripata, i njihovi citati moraju biti sa izvora.
Ja ne sumnjam, ali ako je od pomoci, mogu potraziti kako su Crkveni Oci citirali ovaj tekst...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Postovcanje Mire.
izvinjavam se sto si mporao toliko dugo cekati na odgovor na ovo tvoje pitanje: Od koga datuma su ove izjave?

Ranije sam rekao da su prvi adventisti smatrali da im nije potrebno nikakvo "VERUJU", nego je dovoljno da proucavaju Bibliju i slede njerna uputstva, medjutim uskoro su se sucili sa mnogim pitanjima pa su kasnije pristali da oforme svoj Simbol vere.

Posto su se sakupili iz raznih denominacija u pocetku imali su razlicita misljenja i verovanja.
Medjutim, prva tacka oko koje su se slozili bila je da je Sveto pismo Bozja rec i da se u njoj nalaze uputstva za pravu veru i ispravan nacin zivota. To je kasnije ukljuceno u "ADVENTISTICKI HRISCANI VERUJU".

Nekoliko prvih decenija nisu imali nikakvu formulaciju "Veruju".

Na tvoje pitanje za sada mogu samo delimicno odgovoriti, jer nisam blizu centra gde imam sve izvore, nego mogiu da koristim samo ono sto posedujem u vlastitoj biblioteci,

Ptrvi citat koji sam naveo:

“Bozanstvo ili Trojstvo sastoji se od Vecnoga Oca, licnog duhovnog Bica, sveznajuceg i svugdeprisutnog, neogranicenog u mudrosti i ljubavi; i od Gospoda Isusa Hrista Sina vecnog Oca, kroz koga je sve stvoreno i Svetoga Duha koji je Trece Lice Bozanstva.” Serveth - day Adventist Church Manuel, str. 32.

Ovaj citat je iz Pravilnika koji je stampan 1976. Medjutim on je postojao i pre toga u drugom izdanju koga ja ovde nemam,

“Bog vecni Duh bio je aktivan sa Ocem i Sinom prilikom stvaranja, utelovljenja i otkupljenj. On je nadahnjivao pisce Svetoga pisma. On je ispunjavao Hristov zivot silom. On privlaci i ubedjuje ljudska bica, a one koji se odazovu, obnavlja i preobrazava u Bozji lik. Poslat od Oca i Sina da bude stalno sa Njegovom decom. On daje duhovne darove Crkvi, opunomocuje je da svedoci za Hrista, i u skladu sa Svetim pismom, uvodi je u svaku istinu.”
Osnovna verovanja, 5; Adventisticki hriscani veruju, str. 79. Ovo jeste iz 1980.

Ovo je istorijski pregled razvoja verovanja u Trojstvo u Adventidstickoj Crkvi.
Ovo je opisano u knjizi "Nosioci svetlosti ostatku."

Na 166. stranoici te knjige nalazi se poglavlje pod naslovom: RAZVITAK TEOLOGIJE OD 1849-1888. GODINE.
U ovom poglavlju je jasno navedeno:

Iako prvi advenbtisti nisu povoljno gledali na neko "Vetruju", ipak, su se jos 1848. godine slozili sa osnovnom doktrinom, koja je oduvek smatrana temeljom njihove vere. U isto vreme tada su zakljucili da je neophodno da se
istrazuje Biblija koje ce ih postepeno voditi do vecag poznanja istine.
(Nosioci svetlosti Ostatku, Razvitak doktrine od 1849-1888. str. 166)

Godine 1872. adventisti su stampali brosuru u kojoj je navedeno 25 njihovoih verovanja. U tom prvom Verovanju objavljeno je da veruju u jednoga Boga i jednoga Isusa Hrista, medjutim, nista nije receno o Trojstvu.

I na kraju evo jedne istorijske izjave: "Pri kraju 19 veka, pioniri Hriscanske Adventisticke Ctrkve PRIHVATILI SU ISTINU O TROJSTVU kao tri ravnopravne vecne licnosti, koji sacinjavaju Bozanstvo, ujedinjene u supstanci, po cilji i karakteru, ali svaka ima svoju licnodt i odredjenu sluzbu. Ova promena u velikoj meri izvrsena je ucenjem i spisima Elene Vajt. Njene izjave bile su specificne, posebno 1890tih godina. "Nikad nije bilo vreme kad Hristos nije postojao." (Nosisoci svetla ostatku,Razvitak doktrine od 1849-1888, str. 168)

Profesor Frum dalje pise o pravilnom shvatanju Bozanstva koje je izneo Wagner.

"Wagner je jasno upotrebljavao rec Bozanstvo u smislu Trojstva. Hristos je deo Bozanstva - Trojstva." Muvement of Destiny, p. 273.

"Wagner je jasno izjavio da je Hristos jedan od Bozanstva, drugo lice Trojstva."
Isto, str. 274.

"Kao sto vidimo, u Wagnerovom konceptu, izraz Bozanstvo bez sumnje oznacava mnozinu licnosti - Oca Sina i Svetoga duha... On je jasno verovao u Trojstvo osoba koje cine Bozanstvo...

Izrazi "Iste supstance" (Wagner 1888) "Iste supstance" i od "iste supstance" (Elen Wajt 1893) ovaj termin nikada nisu upotrebljavali Arijevci niti polu Arijevci, Isto, str. 280.

Elen Vajt je 1901. pisala: "VECNI NEBESKI DOSTOJANSTVENICI - BOG OTAC, HRISTOS I SVETI DUH ispunivsi ucenike snagom vecom od smrtnika..." Manusctript 145.

Godine 1906 pisala je : "POTREBNO JE DA SHVATIMO DA SVETI DUH, KOJI JE LICNOST KAO STO JE I BOG LICNOST, HODA PO OVOME TLU." Manuscript 20.

Godine l897. pisala je: "Knez sile zla moze jedino da bude obizdan BOZJOM SILOM KOJA JE U TRECEM LICU BOZANSTVA, SVETOME DUHU."
Special Testimones, Series A, No 10, p. 37.

Gpodine 1905 pisala je
: "POTREBNO JE DA SARADJUJEMO SA TTRI NAJVECE SILE NA NEBU - OCEM SINOM O SVETIM DUHOM.." Special Testimonies, Series B. No, 7,51.

Iz ovoga jasno se vidi da su Adventisti jos pri kraju 19 veka verovali da je Hristos Bog i da je Sveti Duh Licnos i da Njih tri cine Bozanstvo ili Trojstvo.

Sve najbolje

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Postovcanje Mire.
izvinjavam se sto si mporao toliko dugo cekati na odgovor na ovo tvoje pitanje: Od koga datuma su ove izjave?

Ranije sam rekao da su prvi adventisti smatrali da im nije potrebno nikakvo "VERUJU", nego je dovoljno da proucavaju Bibliju i slede njerna uputstva, medjutim uskoro su se sucili sa mnogim pitanjima pa su kasnije pristali da oforme svoj Simbol vere.

Posto su se sakupili iz raznih denominacija u pocetku imali su razlicita misljenja i verovanja.
Medjutim, prva tacka oko koje su se slozili bila je da je Sveto pismo Bozja rec i da se u njoj nalaze uputstva za pravu veru i ispravan nacin zivota. To je kasnije ukljuceno u "ADVENTISTICKI HRISCANI VERUJU".

Nekoliko prvih decenija nisu imali nikakvu formulaciju "Veruju".

Na tvoje pitanje za sada mogu samo delimicno odgovoriti, jer nisam blizu centra gde imam sve izvore, nego mogiu da koristim samo ono sto posedujem u vlastitoj biblioteci,

Ptrvi citat koji sam naveo:

“Bozanstvo ili Trojstvo sastoji se od Vecnoga Oca, licnog duhovnog Bica, sveznajuceg i svugdeprisutnog, neogranicenog u mudrosti i ljubavi; i od Gospoda Isusa Hrista Sina vecnog Oca, kroz koga je sve stvoreno i Svetoga Duha koji je Trece Lice Bozanstva.” Serveth - day Adventist Church Manuel, str. 32.

Ovaj citat je iz Pravilnika koji je stampan 1976. Medjutim on je postojao i pre toga u drugom izdanju koga ja ovde nemam,

“Bog vecni Duh bio je aktivan sa Ocem i Sinom prilikom stvaranja, utelovljenja i otkupljenj. On je nadahnjivao pisce Svetoga pisma. On je ispunjavao Hristov zivot silom. On privlaci i ubedjuje ljudska bica, a one koji se odazovu, obnavlja i preobrazava u Bozji lik. Poslat od Oca i Sina da bude stalno sa Njegovom decom. On daje duhovne darove Crkvi, opunomocuje je da svedoci za Hrista, i u skladu sa Svetim pismom, uvodi je u svaku istinu.”
Osnovna verovanja, 5; Adventisticki hriscani veruju, str. 79. Ovo jeste iz 1980.

Ovo je istorijski pregled razvoja verovanja u Trojstvo u Adventidstickoj Crkvi.
Ovo je opisano u knjizi "Nosioci svetlosti ostatku."

Na 166. stranoici te knjige nalazi se poglavlje pod naslovom: RAZVITAK TEOLOGIJE OD 1849-1888. GODINE.
U ovom poglavlju je jasno navedeno:

Iako prvi advenbtisti nisu povoljno gledali na neko "Vetruju", ipak, su se jos 1848. godine slozili sa osnovnom doktrinom, koja je oduvek smatrana temeljom njihove vere. U isto vreme tada su zakljucili da je neophodno da se
istrazuje Biblija koje ce ih postepeno voditi do vecag poznanja istine.
(Nosioci svetlosti Ostatku, Razvitak doktrine od 1849-1888. str. 166)

Godine 1872. adventisti su stampali brosuru u kojoj je navedeno 25 njihovoih verovanja. U tom prvom Verovanju objavljeno je da veruju u jednoga Boga i jednoga Isusa Hrista, medjutim, nista nije receno o Trojstvu.

I na kraju evo jedne istorijske izjave: "Pri kraju 19 veka, pioniri Hriscanske Adventisticke Ctrkve PRIHVATILI SU ISTINU O TROJSTVU kao tri ravnopravne vecne licnosti, koji sacinjavaju Bozanstvo, ujedinjene u supstanci, po cilji i karakteru, ali svaka ima svoju licnodt i odredjenu sluzbu. Ova promena u velikoj meri izvrsena je ucenjem i spisima Elene Vajt. Njene izjave bile su specificne, posebno 1890tih godina. "Nikad nije bilo vreme kad Hristos nije postojao." (Nosisoci svetla ostatku,Razvitak doktrine od 1849-1888, str. 168)

Profesor Frum dalje pise o pravilnom shvatanju Bozanstva koje je izneo Wagner.

"Wagner je jasno upotrebljavao rec Bozanstvo u smislu Trojstva. Hristos je deo Bozanstva - Trojstva." Muvement of Destiny, p. 273.

"Wagner je jasno izjavio da je Hristos jedan od Bozanstva, drugo lice Trojstva."
Isto, str. 274.

"Kao sto vidimo, u Wagnerovom konceptu, izraz Bozanstvo bez sumnje oznacava mnozinu licnosti - Oca Sina i Svetoga duha... On je jasno verovao u Trojstvo osoba koje cine Bozanstvo...

Izrazi "Iste supstance" (Wagner 1888) "Iste supstance" i od "iste supstance" (Elen Wajt 1893) ovaj termin nikada nisu upotrebljavali Arijevci niti polu Arijevci, Isto, str. 280.

Elen Vajt je 1901. pisala: "VECNI NEBESKI DOSTOJANSTVENICI - BOG OTAC, HRISTOS I SVETI DUH ispunivsi ucenike snagom vecom od smrtnika..." Manusctript 145.

Godine 1906 pisala je : "POTREBNO JE DA SHVATIMO DA SVETI DUH, KOJI JE LICNOST KAO STO JE I BOG LICNOST, HODA PO OVOME TLU." Manuscript 20.

Godine l897. pisala je: "Knez sile zla moze jedino da bude obizdan BOZJOM SILOM KOJA JE U TRECEM LICU BOZANSTVA, SVETOME DUHU."
Special Testimones, Series A, No 10, p. 37.

Gpodine 1905 pisala je
: "POTREBNO JE DA SARADJUJEMO SA TTRI NAJVECE SILE NA NEBU - OCEM SINOM O SVETIM DUHOM.." Special Testimonies, Series B. No, 7,51.

Iz ovoga jasno se vidi da su Adventisti jos pri kraju 19 veka verovali da je Hristos Bog i da je Sveti Duh Licnos i da Njih tri cine Bozanstvo ili Trojstvo.

Sve najbolje

Hvala na odgovoru.
Sto se tice istorije uglavnom se slazemo manje vise, i to je to.
Ostaje ipak da ja ne mogu Svetog Duha smatrati 'trecom nezavisnom osobom' , vec je moja vera formulisana onako kako su i rani Hriscani verovali, a to je izneto u Nikejskom ispovedanju vere.
Ljudi danas ne citaju sta tamo zaista pise, a tamo ne pise o Trojstvu. Sveti Duh u tom veroispovedanju nije 'treca nezavisna osoba.
Evo tekst(on je kasnije upotpunjen 380. , kada su vec skrenuli sa ucenja), ali je vazno ono sto sam boldovao:

''ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало..
''

Ovo je i moje verovanje.

Po ovom verovanju:
1. ''Isus je doslovno rodjen na nebu'', on ''nije stvoren , nego je rodjen''.
2. Isus je Bog u sustini, jer je rodjenjem stekao Bozanstvo. Onaj koji je rodjen po prirodi je isti onom od koga je dobio zivot. Ako je rodjen od coveka onda je covek , ako je rodjen od Boga onda je Bog.

Crkveni oci su gotovo svi ucili da je Isus 'rodjen na nebu'!
''од Оца рођеног пре свих векова'' - verujes li i ti tako?
Verujes li da je Isus rodjen? Ja verujem.

Ovde se niposto ne porice Hristovo Bozanstvo kao sto to rade J.S. , Hristos je u potpunosti Bog i jednak je sa Ocem.
Kada bi se ovo ukomplikovalo dobila bi se nauka o Trojstvu.
Ali je to razvodnjavanje istine i time se gubi i Otac i Sin.
Otac ne glumi ulogu Oca, on to zaista i jeste, Sin ne glumi ulogu Sina on to zaista i jeste.

A sta mi imamo u Trojstvu, mi imamo 'glumce' koji glume, i to je odnos koji zapravo ne postoji!
Ispada da Bog glumi i da laze. Moze li Bog lagati?
Sasvim je jasna uloga Oca i Sina, i njihova induvidualnost, ako se Biblija cita otvorenog srca i ako se zeli primiti istina o Ocu i njegovom ljubljenom Sinu, kojeg je Bog poslao da spase svet.
I zaista je tako kako pise: ''Da im posaljem sina svoga ljubljenoga, njega ce se bojati ...ali i njega ubise''.!
Ne nije Otac=Sin, on ne glumi ulogu Sina, niti Bog glumi Isusu Oca, Isus je ''Bozji Sin'' - doslovno kako i pise.

Meni je bilo zanimljivo da pokrenem ovu temu, jerl su isto i rani Adventisti u pocetku verovali.
Njihovo ucenje je identicno ucenju ranih crkvenih otaca. Slucajno ili ne? ..
Zasto su promenili verovanje, to je vec druga prica..
Ja tvrdim da za drugacije verovanje(tj. verovanje u Trojstvo) , ni biblijski a ni istorijski mi nemamo podrsku..

Natrag