PIONIRI ADVENTISTICKE CRKVE I NJIHOVO VEROVNJE
Neki od vas su izjavili da pioniri adventisticke crkve nisu verovali u Trojstvo, Mislim da to nije pravilan zakljucak. Neki od njih jos nisu ni znali u sta veruju. U pocetku, zajednicka izjava o bilo kakvom verovanju nije ni postojala. Medjutim, vec smo pokazali da NEKI OD pionira nisu verpvali u mnogo sta pa ni u Ttrojsatvo, a neki su cak i propovedali protiv njega,.
Dtrugi je izjavio da adventisti tek od 1980. godine veruju u Ttrojstvo. Ni to nie tacno, Te godine na Generalnom saboru Crkve usvojeno je ADVENTISTICKI HROSCANI VERUJU, medjutim, to ne znaci da pre toga u to nisu verovali.
U Pravilniku Crkve koji je pre toga postojao izmedju ostalog pise:
“Bozanstvo ili Trojstvo sastoji se od Vecnoga Oca, licnog duhovnog Bica, sveznajuceg i svugdeprisutnog, neogranicenog u mudrosti i ljubavi; i od Gospoda Isusa Hrista Sina vecnog Oca, kroz koga je sve stvoreno i Svetoga Duha koji je Trece Lice Bozanstva.”
Serveth - day Adventist Church Manuel, str. 32.
Ovo pokazuje da su Adventisti i pre usvajanja svoga “VERUJU” verovali u Trojatvo.
U istom pravilniku, nalaze se pitanja koja se postavljaju onim koji zele da se krste:
“Verujete li u Boga Oca, u Isusa Hrista i Svetoga Duha?” Isto, str. 61.
Evo i fotrmule adventistickog krstenja:
“NA PRIZNANJU TVOJE VERE U ISUSA HRISTA KAO LICNOG SPASITELJA, KRSTAVAM TE U IME OCA, I SINA I SVETOGA DUHA.” Church Manuel for Ministers, p. 99.
"U Apostolskoj crkvi izlivanje Svetog Duga obicno je pratilo krsternje vodom. TAKO I DANAS KADA SE KRSTAVAMO U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA MI SMO POSVECENI I SJEDINJENI SA SVETIMN TROJSTVOM, VELIKIM NEBESKIM SILAMA."
Adventisticki hriscaniu veruju str. 242,
Od kojeg datuma su ove zijave?
Ja sam misljenja da su Aventisticki Pioniri odbacivali Trojstvo u globalu, u pocetku.
Drugih dokaza nema, do da je to bilo uvrzeno misljenje u pocetku.
Pa vidimo gde i EGW kaze, kada ju je jedan propovednik pitao za podrsku, da mu se dozvoli propovedanje ''da je Sveti Duh andjeo Gavrilo'' kao novu svetlost, ona ga je upozorila da ''bude saglasan sa svojom bracom''.
A ''braca'' su u ono vreme verovala da je ''Sveti Duh Licna Prisutnost Isusa Hrista'', i odbacivali su Trojstvo.
Zatim EGW kaze, da mi ne treba da pokusavamo da odredjujemo ko je Sveti Duh.
Dakle, zvanicnog stava nije bilo u to vreme, i tek kasnije se odlucuje, ali su svi oni u globalu , odbacivali Trojstvo.
Iako su verovali da je Isus Bog, nisu verovali u doktrinu Trojstva i smatrali su je paganskog porekla, te da je ona manipulacija katolicke crkve.
I zaista , rec Trojstvo i nauka kao takva se ne pojavljuje u bibliji.
Ali mi mozemo na osnovu izjava apostola i proroka, zakljuciti da postoje tri entiteta koji se spominju, i koji vrse svoju sluzbu. Zatim crkva u nikeji 325. donosi doktrinu o ''Prirodi Boga'', pokusavajuci to da objasni, pa cak ni tada nije ustanovljena zvanicna doktrina o Trojstvu kakvu danas imamo, nego ucenje da je ''Hristos iste sustine kao i Bog''.
O Svetom Duhu nije bilo ni reci. I danas postoji spor Katolicke i Pravoslavne crkve, 'da li Duh ishodi od Oca, ili od Oca i od SIna.
Ovo Nikejsko verovanje 325. su i prvi adventisti verovali.
U Trojstvo, zvanicno kakvo danas imamo nisu verovali.
Dakle, ja ne zameram adventistima, sto su pokusavali biblijom da ustanove ko je Bog.
I na kraju su ovo formulisali prihvatanjem Trojstva.
Mada ja danas ne mogu prihvatiti zvanicno ucenje o Trojstvu, vec jedino ono Nikejsko iz 325. koje ne odredjuje Svetog Duha. Za mene su ''Otac i Sin iste sustine'' , a po pravoslavnom sam saglasan da ''Duh ishodi osamo od Oca''.
Sveti Duh po Nikejskom verovanju iz 325. nije definisan kao 'Bog' , pa ga ni ja tako ne smatram, vec je on ''u Bogu'' i ''iz njega ishodi''.
Takodje po tom verovanju ''Hristos je rodjen iz Boga doslovno''.
381. godine se ovo menja. Saziva se sabor da bi se resilo pitanje Svetoga Duha.
I tada je Sveti Duh nacinjen Bogom i nezavisnom osobom.
Kasnije, bilo je potrebno 18. crkvenih sabora da se dodje do danasnje dogme o Trojstvu.
Ja dakle verujem u nikejsko ispovedanje vere:
''
ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало..'' ,
Ovde se lepo kaze, da su prvi Hriscani verovali da je Isus ''
Doslovno rodjen od Boga'' ,
ne samo u svom zemaljskom zivotu , vec i u nebeskom.
Za ovo svedoce skoro svi crkveni Oci.
Tako verujem i ja.
I nije slucajno ono sto muslimani tvrde da ''Bog ne moze roditi''.
To je zato sto su Hriscani tvrdili da je ''Isus doslovno rodjen na nebu''.