Adventističke propovijedi

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.324
Kao sto rekoh draga moja ocito si slabo citala,vec si samo postavila pricicu koju su svi culi a niko proverio.Ja ti toplo preporucujem da otovoris Bibliju na netu i proictas izvestaj sa Isusovog rodjenja,pa da se onda javis

Ja isto vas ljepo pozdravljam , ovde su u pitanju samo narodni običaji , a običaje treba održavat . Bez badnjaka nema Badnjeg dana, ali ni Božića. Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da potpale vatre i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus Krist.
8c524ba727592c9856f5cea9bf382a6a.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Ta oni veruju u fikcije tipa Den Braun "vavilonska misterijska religija" i sl...
To su fikcije.

Kad ti neko kaze "sličnost sa vavilonskom religijom" znaj da izmislja, jer su Hriscanska i vavilonska udaljene vekovoma jedna od druge i ne mogu imati nista zajednicko.
Da su rekli "sličnost sa grckom religijom, filozofijom" pa ajde..

Pravoslavna sve svoje obrede temelji na judaizmu, odatle oltar, svetinja, kadionica, tamjan itd..
Oni su sve to povezali sa "vavilonskom religijom", a to je smesno..

Hriscanstvo sve svoje duguje judaizmu i na njemu se zasniva..
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, treba poznavati istorijski i kulturoloski put Vavilonske religije i filozofije, i njihovog infiltriranja u kasnije nastale kulture - kao i jedan deo Hriscfanstva, da bi se potom donosili zakljucci.

Sustina Vavilonske filozofije je "pretvaranje coveka u Boga" i to je bio sotonin plan od pocetka - da stvori religiju napram Bozje, cija ce centralna filozofija biti "da od coveka stvori Boga" sto je on i izrazio u recima koje je uputio Evi prilikom nagovora da jede sa zabranjenog drveta "NECETE VI UMRETI NEGO CE TE POSTATI KAO BOGOVI I POZNATI STA JE DOBRO STO LI ZLO"

Vavilon je bio prvo carstvo koje je uspostavilo ovu filozofsku ideju coveka kao Boga - kroz kult Boga sunca Tamuza ( reinkarniranog Nevroda Nojevog praunuka i osnivaca Vavilona - graditelja Vavilonske kule ) i Bogova plodnoesti ( Semiramide kao majke Boga sunca - nazvane Boginjom majkom, nebeskom caricom, kraljicom neba.. )

Cela ova filozofija je kasnije prenesena u novonastale kulture - od Egipta, Persije, Grcke, Rima, do modernih kultova i tajnih drustava poput masonerije, antropozofije, ezoterijskih pravaca, new age pokreta, i religija koje danas postoje a praktikuju istocnjacki misticizam, poput hinduizma, zoroastrizma, i ostalih.

Vavilonska filozofija je u velikoj meri danas prisutna u jednom delu Hriscanstva, a kako je doslo do ovog mesanja objasnjeno je u sledecoj analizi.

"Hrišćanska crkva je sve do druge polovine drugog veka nove ere sačuvala ovu autenticnu čistotu biblijske istine i praktičnog života.

Od druge polovine drugog veka u crkvi nastaju duboke promene pod uticajem mnogoboštva i mnogobožačkih filozofofija - koje su se polako uvlačile u okrilje mlade Hrišćanske crkve.

Sva ova učenja potiču iz jednog centra - a to je drevni Vavilon, i ova činjenica daje potpuni istorijski odgovor na pitanje - kako je doslo do mešanja Hrišćanstva sa mnogobožačkom filozofijom, i takođe - šta predstavlja pravo Hrišćanstvo i koja su njegova obeležja.

Vavilon je bio centar mnogobozačke filozofije staroga sveta.
Dva od najznacajnijih Božanstava ili kultova Vavilona su bili "Kult sunca, i kult Bogova plodnosti" sa razvijenom obrednom praksom koju su vodili Vavilonski sveštenici - takozvani magovi.

Posle pada Vavilona od trane Persijanaca 538 godine pre nove ere, i njegovim osvajanjem od strane Grčke -predvodjene Aleksandrom Makedonskim 331 godine p.n.e, Vavilonski sveštenici su pod najezdom osvajača - napustili grad Vavilon, i tom prilikom sa sobom poneli svoje Bogove i obredno ritualne elemente, i nastanili se u gradu Pergamu.
Posle smrti Pergamskog cara Atala 133 godine pre nove ere -Etrušćani su iz Lidije (podrucja Pergama), došli u Italiju i sa sobom doneli Vavilonsku religiju sa svim njenim učenjima i obredima.
Oni su uspostavili pontifeksa koji je bio glava sveštenstva, kasnije su Rimljani usvojili oog pontifeksa kao svog gradskog upravitelja.
Julije Cezar je bio uzdignut do vrhovnog pontifeksa Vavilonskog reda, tako je postao naslednik prava i titule Atala - Pergamskog pontifeksa koji je dao Rimu nasleđe Vavilonskog sveštenstva.
Tako je prvi Rimski imperator postao glava Vavilonskog sveštenstva, a Rim je postao naslednik Vavilona.

Posto je u doba pojave Hrišćanstva - mnogobožačka Vavilonska filozofija bila u krizi opstanka, napravljen je istorijski kompromis između ove dve filozofije, a ključni događaj se odigrao 300 godine, kada je Rimski imperator Konstantin Veliki - prihvatio Hrišćanstvo kao državnu religiju Rimskog carstva, i ako sam nikada nije u suštini postao Hriscanin - već do kraja života slavio svoje omiljeno Božanstvo "Mitru - Boga sunca"
Tim činom Konstantin je napravio kompromis između mnogoboštva i Hrišćanstva - omogućivši njihovo spajanje, čime su u Hrišćansku crkvu uneseni mnogi mnogobožački običaji, učenja i verovanja, mnogobočtvo je u sučtini samo promenilo ime, a zadržalo sva svoja negativna obeležja.

Hršćani koji nisu prihvatali ovo mešanje i promene koje su se dešavale unutar crkve - bili su isključeni iz zajednice, i sa njima se postupalo krajnje nehumano.

Rimski imperator je nastavio da vrši ulogu vrhovnog pontifeksa sve do 376 nove ere - kada je imperator Gracijan iz Hrišćanskih razloga odbio ovu titulu.
Međutim, Damaskus - biskup crkve u Rimu, bio je izabran za ovu poziciju vrhovnog pontifeksa.
U ono vreme on je već 12 godina bio biskup - od 366 godine, a na to mesto bio je postavljen uticajem sveštenika svetog Karmela, visoke škole Vavilonske religije koju su osnovali Jezaveljini sveštenici (1 knjiga o carevima 18 i 19 poglavlje).

Godine 381 nove ere - glava Vavilonskog poretka i sveštenstva postala je upravitelj Rimske crkve, tako su Vavilon i Rim ujedinjeni u jedinstvo jednog verskog sistema -Rimokatolickoj crkvi, sa Vavilonskom religijom i sveštenstvom.
Ubrzo posle toga kada je biskup Damaskus postao vrhovni pontifeks - u crkvi su se počeli pojavljivati Vavilonski rituali, obicaji i učenja" ( izvor - Duhovni vavilon )


Iz ovoga mozemo videti - da je Vavilonska religija i filozfija - infiltrirana u jedan deo Hriscanske crkve i pomesana sa Hriscanskim elementima.

Onaj ko dobro poznaje istoriju ovog istorijskog puta Vavilonske religije i filozofije i njenog mesanja sa Hriscanskim elementima - danas moze da prepozna ovu filozofiju u tradicionalnim crkvama istoka i zapada.


 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Laodikeja, sve religije su iznikle iz jedne prave prvobitne, i sve su medjusobno povezane i zavisne, zato ove tvrdnje ne stoje.
Ti ces naci povezanost svih religija jedne sa drugima, i to nije dokaz da je Hriscanstvo bilo sta pozajmilo od vavilonske religije.
Ono ako je nesto pozajmilo , to moze biti jedino od grcke religije, a grcka je shodno tome pozajmila od vavilonske a vavilonska opet od prethodne..
To su fikcije sto vi pisete i nista vise, niti su temelj za dokazivanje..

Ja sam lepo rekao, ako se zeli o tome pricati onda se mora skladno tome uzeti odnos judejsko-hriscanske religije u obzir, sto vi ne radite uopste niti sa judaizmom povezujete, nego posmatrate jednostrano.

Hriscanstvo svoje poreklo, obrede i sve ostalo, prvenstveno duguje judaizmu kao religiji, a potom grckoj kulturi i verovanjima.
Dakle ako cete biti posteni, onda se mora govoriti o povezanosti sa grcko-rimskom religijom i judaizmom, a ne izumrlom vavilonskom koja u to vreme nije ni postojala...

Zato su i ova vasa pisanja, smesna i nadasve povrsna..
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, ja sam to upravo napisao "da je cela ova Vavilonska filozofija kasnije prenesena u novonastale kulture - od Egipta, Persije, Grcke, Rima, do modernih kultova i tajnih drustava poput masonerije, antropozofije, ezoterijskih pravaca, new age pokreta, i religija koje danas postoje a praktikuju istocnjacki misticizam, poput hinduizma, zoroastrizma, i ostalih"

Osam toga - izneo sam i istorijski put i mesanja sa Hriscanstvom"

Judaizam nema veze sa onim sto postoji u tradicionalnim crkvama - vec postoje istorijski i kulturoloski dokazai da sve to preneseno iz mnogobostva.

Ko poznaje Judaizam - on moze ovo da sagleda kao istinu, jer Judaizam nije bio religija koja je imala obredno ritualnu praksu, simbole i ucenja - koja danas postoje u tradicionalnim crkvama, vec su to sveobelezja Vavilona, i kasnijih filozofija u koje se Vavilon infiltrirao.

Meni nije cilj da pisem o drugim crkvama, vec samo da ukazem na ovu cinjenicu.
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Pažljivo treba slušati GDE sesmelo kaditi i ŠTA?
Danas kade sve i ljude i zgrade i grobove i mrtve i poljoprivrednu mehanizaciju i oružje,ikone.....a Bog reče da se NIKOME NESME kaditi sem Njemu.

Pogledati ko promeni vreme za Pashu i reče kako oni neće sa Jevrejimaslaviti u isto vreme KOJE BOG ODREDI i opet isti rekoše kako niko nesme Judaizovati subotom-odmarati pa izmeniše reči,KRSTEĆI IH U MOJE IME i ništa ne uče iz Otk. već kriju od naroda mnogo toga i slave mrtve,tako su Rimljani preuzeli od Grka da svaka porodica ima svog malog bogićazaštitnika a dana se to zove SLAVA pokojniku.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Pažljivo treba slušati GDE sesmelo kaditi i ŠTA?
Danas kade sve i ljude i zgrade i grobove i mrtve i poljoprivrednu mehanizaciju i oružje,ikone.....a Bog reče da se NIKOME NESME kaditi sem Njemu.

Pogledati ko promeni vreme za Pashu i reče kako oni neće sa Jevrejimaslaviti u isto vreme KOJE BOG ODREDI i opet isti rekoše kako niko nesme Judaizovati subotom-odmarati pa izmeniše reči,KRSTEĆI IH U MOJE IME i ništa ne uče iz Otk. već kriju od naroda mnogo toga i slave mrtve,tako su Rimljani preuzeli od Grka da svaka porodica ima svog malog bogićazaštitnika a dana se to zove SLAVA pokojniku.

U Hriscanstvu je to drugačije, jer materija je nakon Hrista osvecena, a pre toga je bila necista, pa se sada kadi na grobljima i sl..

Laodikeja, ti kroz judaizam nikada nisi sagledao crkvu, zato i ne znas, nego citajuci knjige tipa Den Braun, "vavilonska misterijska religija" i sta ti ja znam. Vidim da su tvoji citati svi sa sajtova koji u imenu imaju naziv "vavilon".

Mozes li ti biti nepristrasan?
Ne mozes. Jel nikada nisi sagledao temu iz oba ugla?

Ne moze to ni Taramana verujem..

Nije mi cilj o ovome ni diskutovati, ima drugih koji bolje znaju i kompetentniji su, kao sto je npr. Nelsim.

Samo sam hteo reci da ovo vase dokazivanje deluje smesno, jer nije utemeljeno na istoriji vec na fikciji i prici o nekakvom "vavilonskom nasledju" tajnim ezoterijskim krugovima, skolama i sl.. Sve podseca na romane tipa Den Braun, a ne na realnost...
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire - ja nikada nisam citirao ni jedan sajt sa imenom Vavilon, osim svoj blog koji u imenu ima "vavilon"

Sto se tice knjige "Vavilonska misterijska religija" nju nije napisao Den Braun - vec Ralf Vudrou, i ja je nisam procitao u celosti, vec samo usput.

Ja Mire godinama proucavam Starozavetnu Judejsku veru, ali sam proucavao i druge religije i filozofije.

Recimo samo neke pojedinosti - da u Judaizmu nije na primer postojala idolatrija, potom kult mrtvih ili svetaca, simbolizam, potom razliciti obicaji i obredne prakse, nista nije postojalo u Judaizmu, a za cudo - bilo je obelezje skoro svih paganskih filozofija.

Ovo nije fikcija - vec dobro poznata stvar koja se moze naci u razlicitoj literaturi, i koju poznaju cak i laici, a sa nekima sam o ovome i diskutovao, i oni su potvrdjivali da je to opste poznata stvar.
Sami pripadnici Judaizma ce ovo potvrditi.

Ali nije bitno, Bog ce sam sve dovesti u red po ovom pitanju vrlo uskoro..
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Ne moze Hriscanstvo ni biti u potpunosti kopija judaizma. Postoje elementi koji su razliciti.
A te elemente vi povezujete sa vavilonskom religijom, sto je po meni suludo.

Opšte je poznato da sve religije imaju slicnosti jedna sa drugom, bila to Hriscanska ili neka druga, sve su slicne, a vi na osnovu tih slicnosti izvlacite zakljucke, da je neko nesto pozajmio. Tako su za katolicku tvrdili da je pozajmila od budizma odredjenu praksu, pa to je suludo.
Kakve veze budizam ima sa katolickom crkvom?
Na takvim fikcijama vi sve zasnivate, na "sličnostima", pa i ovu tvrdnju o "vavilonskoj religiji ".

Da vam dodje ovde jedan ozbiljan poznavaoc istorije religije, sve bi vas posisao.
Proucavao sam i ja svetske religije, ali moram priznati da sam dosta zaboravio i zato necu da se upustam, ali zakljucak je ispravan.

Idolatrija ne postoji u pravoslavnoj crkvi, a slike su postojale i postoje i danas u sinagogama.
Klanjanje je u smislu postovanja a ne obozavanja, te razumevanja da postoje i sveti predmeti, a postojali su i kod jevreja i to nije zabranjeno, postoje i danas..

Predmetima se ne ukazuje obozavanje, vec duhovnoj stvarnosti koja je njima predstavljena.
Tako je bilo i u SZ i danas je tako kod jevreja..

Kult mrtvih, kako si ga ti nazvao, naravno ne postoji kod Jevreja, ali je jevrejima mrtvo telo necisto, a po Hriscanstvu telo je osveceno kao materija nakon Hristovog vaskrsenja.
Ne moze sve biti isto u obe religije, a ovo veze nema sa vavilonskom relig. zna se izvor i kome Hriscanstvo duguje svoje postojanje.

Sto se tice simbolizma, nista od toga nije pogresno, jer ukazuju na Hriscanske elemente, a ne na vavilonske..

Obicaji u naroda, nisu sastavni deo doktrine, vec kulture, a obredna praksa je po svom sastavu ukazivanje na Biblijske elemente u crkvi, te je povezana sa jevrejskom praksom u hramu i predstavlja njeno ispunjenje.

Vi niste dali do sada nijedan validan primer povezanosti Hriscanstva sa vavilonskom religijom, a koji neko nije oborio..

Da li ti tvrdis da recimo kod nas svetinja nije slika SZ svetinje?
Cega je ona slika, da nije mozda neke vavilonske svetinje?

Ja govorim o tim elementima judaizma koji postoje.

Ti porices ocigledno, ako ti tvrdis da nasa vera sa judaizmom nema ništa zajednicko i da od njih nije nista preuzela, a onda istices ono "sto moze izgledati" kao vavilonsko nasledje, sto je opet suludo, jer to nije..

Rekoh, nije mi zelja da o ovome diskutujem, ali vi nemate dokaze za svoje tvrdnje.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dokazi su ocigledni za onoga ko je otvoren da ih primi i prihvati kao istinite.

Nije toliko bitno, i necemo vise o ovome..
 
Natrag
Top