Gde kazu nazareji da priznaju Pavla i da je on bio "njihov vodja"?
Ja sam nasao upravo suprotno.
Oni su Pavla nazivali, citiram: "odstupnikom od zakona".
Izjavio si, citiram:
" Nazreni nisu odbacivali Boga i
njegovu rec kao takvu u izvornom
obliku -
vec jevandjelje koje je bilo
pokvareno ljudskim filozofijama."
Jel to znaci da i mi treba da odbacimo sva 4 jevandjelja po tebi?
Jedino jevandjelje koje su oni prihvatali bilo je "nazarensko jevandjelje".
Smatra se da je to zapravo bilo "matejevo jevandjelje" sa izbacenim poglavljima o Hristovom rodjenju.
Znaci njihovo evandjelje je pocinjalo krstenjem.
Sve ostalo su odbacivali, ukljucujuci tu i Pavlove poslanice, jer on je ucio "protiv zakona Mojsijevog i obrezanja" a oni su sve to praktikovali.
Sem toga, nisu se pricescivali "hlebom i vinom" vec "hlebom i vodom" (jednom godisnje za pashu) - jer su zazirali od krvi(a vino nisu pili) i odbacivali zrtve u hramu i bili su vegeterijanci, smatrali su da je njihovo poreklo od apostola Jakova, a on je bio vegeterijanac.
Krstavali su se svakodnevno sto je za njih bio ritualni oblik kupanja.
Isus je za njih bio "covek od coveka" odnosno nije bio Bog, vec je svojim zaslugama "postao pravednik.
Smatrali su ga "reformatorom jevrejske vere" a ne osnivacem nove.
Oni su sve do kraja ostali verni posecivanju sinagoga dok jevreji nisu uveli kletvu u sinagogi protiv njih, koju oni nisu mogli da izgovore i stoga su prestali dolaziti.
Jer nam takvu veru preporucijes?
-Isus nije Bog
-Neophodno je obrezanje i drzanje Mojsijevog zakona
-Pricescivanje hlebom i vodom
-Zabranjeno jesti meso
-Svakodnevno ritualno krstavanje
Ovi su od "nazireja" u bibliji(secas se Samsona), kako ne vidis?
I nazirejima je bilo zabranjeno vino(zato se ovi pricescuju vodom).
I nazirejima je bilo zabranjeno jesti meso(zato ga ni ovi ne jedu).
Verovatno svoje poreklo vuku od Jovana Krstitelja, jer su imali obred svakodnevnog krstenja, nisu jeli meso kao ni Jovan Krstitelj, nisu pili vino, obrezivali su vernike i drzali Mojsijev zakon.
To su sve odlike "nazireja", oni su sve to cinili.
Smatra se da je Jovan Krstitelj bio nazirej a bez sumnje znamo da je apostol Jakov bio nazirej, nosio dugu kosu, nije jeo meso nije pio vino itd..(o tome svedoci Euzebije).
Ovo je samo prethriscanska sekta, gotovo sigurno poreklo vuce od Jovana Krstitelja, koja je Hrista naknadno prihvatila za mesiju i to nepotpuno.
To je sve.