Procitao sam ja sve to, i znam da se ne misli bukvalno na zenu. Ja cu se posluziti principom sa kojim smo se obojica slozili a to je da Sveto Pismo samo sebe definise i tumaci.
Otkrivenje 17:18
"I zena, koju si vidio, jeste grad veliki, koji ima carstvo nad carevima zemaljskim."
Eto, prosto i jednostavno Sveto Pismo nam govori sta predstavlja zena,
Pa sta ti govori taj tvoj citat koji si naveo, zena je grad, ona ima vlast. Dakle to je neka vrsta organizacije. Nazvana je i ''vavilon veliki'' i vlada carevima zemaljskim, sto pokazuje da ima politicko delovanje, ''zena je bila pijana od krvi svetih i od krvi isusovih svedoka'' , sto znaci da proganja bozji narod, ona je verska sila, jer gaji versku netrpeljivost. Kaze se da su: ''
Sedam glava, ustvari sedam gora na kojima zena sedi'' (a grad rim lezi na sedam gora). Logicno je da je to versko-politicka sila. Ne mora biti crkva ali je to iz konteksta (i posmatranja istorije) logicnije. Dakle to je lazna crkva. Pogledaj kontekst pa zakljuci na koga se to odnosi... Tradicionalno zena se u bibliji tumaci kao crkva i kod pravoslavaca i kod katolika i kod jevreja...
Evo ti dva stiha:
(1. mojsijeva 3:14-15):
''I jos mecem neprijateljstvo izmedju tebe i zene i izmedju semena tvog i semena njenog; ono ce ti na glavu stajati a ti ces ga u petu ujedati.''
O kojoj zeni ovde Bog govori. Zapazi da se spominje zenino seme, tj. njeno potomstvo. Zena dakle predstavlja nesto iz cega ce kasnije proizaci bozji narod. Dakle to je organizacija, ili crkva, nazovi to kako hoces, a na nju se u bibliji uvek iznova simbolicki ukazuje. Dok seme zmije je satanin porod tj. njegov narod. Dakle na samom pocetku biblije imas objasnjenje.
(isaija 55:6-7)
Jer ti je muz Tvorac tvoj, ime Mu je Gospod nad vojskama, i Izbavitelj ti je Svetac Izrailjev, Bog svoj zemlji zvace se.
Jer kao zenu ostavljenu i u duhu ozaloscenu dozva te Gospod, i kao mladu zenu pustenu, govori Gospod.
Zamalo ostavih te, ali s velikom miloscu pribracu te.
Ovde se za Boga kaze da je muz i da ima zenu. Da li Bog stvarno ima zenu? Ne nego zena simbolicki predstavlja Bozji narod, izrael, crkvu, itd... I sam izraz ''kao zenu'' upucuje da je to simbol a ne stvarnost.
Ne mozes filozofirati tako...
*Idi od pocetka kroz celu bibliju potrazi izraz zena i dobices kompletnu sliku...
Cini mi se da hoces da izbegnes mogucnost da zena predstavlja rimokatolicku crkvu.
Ako imas dokaze da nije slobodno ih prilozi ovde.