Rekao si u jednom komentaru da te vodi Bozji Duh, odnosno da si od njega dobio osvedocenje, i da se potpuno pridrzavas pisma, a sa druge strane propagiras konzumaciju Alkohola i Kafe, koje propagirju i sve druge crkve za koje govoris da su otpadnicke.
To je onda strasno, jer u tom slucaju dovodis sam sebe u kontradiktornost.
Ja sam mislio da smo sa alkoholom i ženama završili, ali kad si već napisao o tome, red je da ti i odgovorim.
1. sotona je malo lukaviji nego što ti misliš. on je otpadničke zablude ravnomerno podelio. U svaku crkvu ubacio od 5 do 20. Tako da svaka crkva ima više istine nego laži. Razlika je samo u količini.
2. Razmisli malo logički. Pusti mene, Adventnu crkvu, ovaj forum i planetu Zemlju. Bar za trenutak.
Da li je tebi logično da se neće spasiti ljudi koji popiju jutarnju kafu, jedno pivo ili čašu vina ili 0,03 nekog žestokog pića, svaki dan ili svaki drugi ili treći dan ili peti nebitno, a pri tom su OK ljudi, dobri radnici, muževi, žene, kolege, kumovi, prijatelji ……. Pored 50 stihova u bibliji u kojima se vidi da se alkohol konzumirao i u jednog koji čak i preporučuje alkohol u količini koju sam naveo. (
[FONT=&]1.Тимот. [/FONT][FONT=&]5[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]23[/FONT][FONT=&] Ne pij više samo vode, nego uzimaj malo vina poradi želuca i čestih svojih slabosti.[/FONT])
Nemoj se ljutiti, ti si moj brat, ali bi Bog bio zaista surov kada bi preporučio malo konzumiranje alkohola, a onda zbog toga uzeo čoveku večni život.
Mislim zaista ja to u ovom trenutku ne mogu shvatiti.
EVO OVIM JAVNO POZIVAM I OSTALE FORUMAŠE DA MI POMOGNU I DA ME PROSVETLE DA UKAPIRAM DA KONZUMENTIMA KAFE I ALKOHOLA NEMA MESTA U RAJU!
Jer mi je zaista, zaista glupo da zbog 10-15 kafa mesečno, 1 l domaće rakije godišnje, gajbe – dve piva godišnje i 5 l vina godišnje ne zadobijem večni život.!!!
Coveku nije potrebno mnogo dokaza da bi prihvatio istinu, Bog nam je sve dao u njegovoj reci, i pomocu Svoga Duha koji govori kroz savest coveku koji istrazuje.
E ovo veruj mi svi govore. Jesi ti u pravu i ja se tu slažem sa tobom, ali problem je što tako, nažalost, svi misle. Ipak moraš priznati da je sotona jako lukav. I da je ovo perfidno I pokvareno ubacio u sve crkve.
Nisam rekao da u bibliji ne postoji Alkoholno vino, i da nije bilo slucajeva da se neko i opio odredjenom vrstom vina, ali to nije dokaz u prilog toga da mi danas koji imamo vecu svetlost istine, trebamo da se opijamo vinom.
Pregledaj sve moje postove, mene sad mrzi, pa ćeš se uveriti da sam ja sve vreme govorio o maloj, da kažemo normalnoj količini alkohola, jer dobro znam da pijanci neće naslediti carstvo Božje.
Osim toga, Jevreji su imali sasvim drugaciji nacin fermentacije - proces pretvaranja Grozdjanog soka u kvarno Alkoholno vino.
Jevreji su imali i
alkoholno vino što nam 50-tak stihova iz Pisma jako lepo govori:
[FONT=&] 1. M o j s i j e v a[/FONT]
[FONT=&]9:21-23[/FONT][FONT=&] Napio se
vina i opio,pa se otkrio nasred šatora. Ham, praotac Kanaanaca, opazi oca gola pa to kaza dvojici svoje braće vani.Šem i Jafet uzmu ogrtač,obojica ga prebace sebi preko ramena pa njime, [/FONT]
[FONT=&]idući natraške,pokriju očevu golotinju.Lica im bijahu okrenuta na drugu stranu, tako te ne videše oca gola.[/FONT]
[FONT=&]9:24[/FONT][FONT=&] А кад се Ноје пробуди од вина, дозна шта му је учинио млађи син, [/FONT]
[FONT=&]14:18[/FONT][FONT=&] А Мелхиседек цар салимски изнесе хлеб и вино;а он беше свештеник Бога Вишњег.
( [/FONT]
[FONT=&]19 [/FONT][FONT=&]Blagoslovi ga govoreći: Od Boga Svevišnjega, Stvoritelja neba i zemlje, neka je Abramu blagoslov![/FONT]
[FONT=&]) [/FONT][FONT=&]19:32-35[/FONT][FONT=&] Hajdemo oca opiti vinom, pa s njime leći: tako ćemo s ocem sačuvati potomstvo. "One noći opiju oca vinom, i starija ode te legne sa svojim ocem,a on nije znao kad je legla ni kad je ustala. Sutradan starija reče mlađoj: "Sinoć sam, eto, ležala ja s našim ocem; napojimo ga vinom i noćas, pa idi ti i s njim lezi: tako ćemo ocu sačuvati potomstvo. "Opiju oca vinom i one noći te mlađa ode i s njim legne,a on nije znao kad je legla ni kad je ustala. [/FONT]
[FONT=&]([/FONT][FONT=&]36[/FONT][FONT=&] Tako obje Lotove kćeri zanesu s ocem.
37 Starija rodi sina i nadenu [/FONT][FONT=&]mu ime Moab. On je praotac današnjih Moabaca.
38 I mlađa rodi sina i nadjene mu ime Ben-Ami. On je praotac današnjih Amonaca.[/FONT]
[FONT=&]) [/FONT][FONT=&]27:25[/FONT][FONT=&]Potom reče Izak:"Stavi preda me da blagujem lovine svoga sina pa da te blagoslovi duša moja." Jakov ga posluži pa je jeo. Zatim mu donese i vina, pa je pio. [/FONT]
[FONT=&]([/FONT][FONT=&]37[/FONT][FONT=&] Izak odgovori Ezavu: "Njega sam već postavio za tvoga gospodara; njemu sam svu njegovu braću predao za sluge; žitom sam ga i vinom opskrbio. A što sad za te mogu učiniti, sine moj?"[/FONT]
[FONT=&]) [/FONT]
[FONT=&]49:11,12[/FONT][FONT=&] Svog magarca za lozu privezuje, mlado magarice svoje za čokot. U vinu on kupa svoju odjeću svoju halju u krvi od grožđa. Oči su mu od vina mutne, zubi bjelji od mlijeka. [/FONT]
[FONT=&] 3. M o j s i j e v a [/FONT]
[FONT=&]10 : 9[/FONT][FONT=&] "Kad ulazite u Šator sastanka, nemojte piti vina niti opojnoga pića, ni ti ni tvoji sinovi s tobom! Tako nećete poginuti. To je trajan zakon za vaše naraštaje; [/FONT]
[FONT=&]([/FONT][FONT=&]10[/FONT][FONT=&] da možete lučiti posvećeno od običnoga, čisto od nečistoga;[/FONT]
[FONT=&] )[/FONT]
[FONT=&]23 : 13[/FONT][FONT=&] Uz to žrtva prinosnica neka bude: dvije desetine efe najboljeg brašna zamiješena u ulju, kao paljena žrtva Jahvi na ugodan miris; a s njom ljevanica od vina neka bude četvrt hina.[/FONT]
[FONT=&] 4. M o j s i j e v a[/FONT]
[FONT=&]6 : 3,4,20[/FONT][FONT=&]( [/FONT][FONT=&]2[/FONT][FONT=&] Reci sinovima Izrailjevijem, i kaži im: kad čovjek ili žena učini zavjet nazirejski, da bude nazirej Gospodu,[/FONT]
[FONT=&]) [/FONT][FONT=&]
3 neka se suzdržava od vina i svakoga opojnog pića.
4 Neka ne pije ni ukiseljena vina niti ukiseljena opojnog pića; a niti kakva [/FONT]
[FONT=&]soka od grožđa neka ne pije; neka ne jede grožđa, ni sveža ni suha. [/FONT]
[FONT=&]([/FONT][FONT=&]5 [/FONT][FONT=&]Sve dok traje njegov nazirejski zavjet, neka britva ne prelazi preko njegove glave; dok se ne navrši vrijeme što ga je Jahvi zavjetovao, neka bude posvećen i pusti kose da mu slobodno rastu [/FONT]
[FONT=&]na glavi.[/FONT]
[FONT=&])[/FONT]
[FONT=&] 5. M o j s i j e v a[/FONT]
[FONT=&]14 : 26[/FONT][FONT=&] И за те новце узми шта зажели душа твоја, говеда, оваца, вина или другог јаког пића, и шта год би зажелела душа твоја, па једи онде пред Господом Богом својим, и весели се ти и дом твој.[/FONT]
[FONT=&]Isus[/FONT][FONT=&]9 : [/FONT][FONT=&]4[/FONT][FONT=&],13[/FONT][FONT=&] Учинише и они превару; јер одоше и начинише се посланици, и узеше старе торбе на своје магарце и старе мехове винске, подеране и искрпљене,[/FONT]
[FONT=&]([/FONT][FONT=&]12[/FONT][FONT=&] Ово је хлеб наш: врућ смо понели на пут од кућа својих кад смо пошли пред вас, а сад ето осушио се и уплесњивио.[/FONT]
[FONT=&])[/FONT][FONT=&]А ово су мехови вински: налисмо нове, и ето су се већ подерали; и хаљине наше и обућа наша похаба се од далеког пута.[/FONT]
[FONT=&] Sudije[/FONT]
[FONT=&]13:4,7,14[/FONT][FONT=&] Ali se odsad pazi: da ne piješ ni vina ni žestoka pića i da ne jedeš ništa nečisto. 5 Jer, zatrudnjet ćeš, evo,i rodit ćeš sina. I neka mu britva ne prijeđe po glavi, jer će od majčine utrobe dijete biti Bogu posvećeno - bit će nazirej Božji i on će početi izbavljati Izraela iz ruke Filistejaca.7 Nego mi reče: gle, ti ćeš zatrudnjeti, i rodićeš sina; zato sada ne pij vina ni silovita pića i ne jedi ništa nečisto; jer će dijete biti nazirej Božji od utrobe materine pa do smrti. 14 Neka ne uživa ništa što dolazi od vinove loze, neka ne pije ni vina ni žestoka pića, neka ne jede ništa nečisto i neka se drži svega što sam joj zapovjedio."[/FONT]
[FONT=&]1. Sam[/FONT][FONT=&]uilova [/FONT][FONT=&] 1:14,15,24[/FONT][FONT=&] I reče joj Eli: "Dokle ćeš biti pijana? Otrijezni se od vina što je u tebi!" 15 Ali Ana odgovori i reče: "Nisam pijana, gospodaru, nego sam velika nesretnica. Nisam pila ni vina ni opojna pića nego izlijevam dušu svoju pred Jahvom. 24 Čim ga je odbila od prsiju, povede ga sa sobom uzevši uz to trogodišnjeg junca, efu brašna i mijeh vina; i uvede ga u Dom Jahvin u Šilu. A dečak je bio još vrlo mlad.[/FONT]
10:3 И отишавши оданде даље кад дођеш у равницу таворску, срешће те онде три човека идући к Богу у Ветиљ, носећи један три јарета, а други носећи три хлеба,а трећи носећи мешину вина.
(4 Па ће те упитати за здравље,и даће ти два хлеба,које прими из руку њихових.
5 Потом ћеш доћи на хум Божји,где је стража филистејска, и кад уђеш у град, срешће те гомила пророка силазећи с горе, а пред њима псалтири и бубњи и свирале и гусле; и они ће пророковати.
)
16 : 20 А Јесеј узе магарца и хлеба и мешину вина и једно јаре, и посла Саулу по Давиду, сину свом.
25:37 А ујутру кад се Навал отрезни, каза му жена све ово; а у њему обамре срце његово, и он поста као камен.( [FONT=&]отрезнити - Када је вини изашло из човека[/FONT] )
[FONT=&]2. S a m u i l o v a[/FONT]
[FONT=&]13:28[/FONT][FONT=&]Tada Avesalom zapovedi momcima svojim govoreći: pazite,kad se srce Amnonu razveseli od vina, i ja vam rečem: ubijte Amnona; tada ga ubijte; ne bojte se,jer vam ja zapovedam,budite slobodni i hrabri.[/FONT]
[FONT=&]16:1,2[/FONT][FONT=&]А кад Давид пређе мало преко врха,гле,Сива, Мефивостејев, срете га, са два магарца натоварена, на којима беше двеста хлебова и сто гроздова сувих и сто груда смокава и мех вина. [/FONT][FONT=&]Kralj upita Sibu: "Što ćeš s tim?" A Siba odgovori: "Magarci će poslužiti kraljevoj obitelji za jahanje, kruh i voće momcima za jelo, a vino za piće onima koji se umore u pustinji."[/FONT]
[FONT=&]Nehemija[/FONT][FONT=&]2 : 1[/FONT][FONT=&] А месеца Нисана године двадесете Артаксеркса цара беше вино пред њим, и ја узевши вино дадох га цару. А пре не бејах невесео пред њим.[/FONT]
[FONT=&]5:15,18[/FONT][FONT=&]А пређашњи управитељи који беху пре мене беху тешки народу узимајући од њега хлеб и вино осим четрдесет сикала сребра,[/FONT][FONT=&]и слуге њихове заповедаху по народу.Али ја тако не чиних бојећи се Бога.[/FONT]
([FONT=&]16[/FONT][FONT=&] Него и око грађења зида радих,и не куписмо њиве;и сви момци моји беху скупа онде на послу.[/FONT]
[FONT=&]17[/FONT][FONT=&] И Јудејаца и поглавара сто и педесет људи и који долажаху к нама из околних народа [/FONT]
беху за мојим столом.
) 18 И готовљаше се сваки дан по једно говече,шест оваца,избраних,и птице готовљаху ми се, и сваких десет дана даваше се свакојаког вина изобила. И опет не исках хране управитељске; јер служба беше тешка народу.
(19 Помени ме Боже мој на добро за све што сам чинио овом народу.
)
[FONT=&] Jestira [/FONT]
[FONT=&]1:7-10[/FONT][FONT=&]A piće davahu u sudovima zlatnijem,i to u sudovima drugim i drugim,a vina carskoga beše izobila,[/FONT]
[FONT=&]kako može biti u cara. [/FONT]
[FONT=&]([/FONT][FONT=&]8[/FONT][FONT=&] I pićem niko ne navaljivaše po naredbi, jer car bješe zapovjedio svijem pristavima doma svojega da čine kako ko hoće. [/FONT]
[FONT=&]9[/FONT][FONT=&] I carica Astina učini gozbu ženama u carskom dvoru cara Asvira.[/FONT][FONT=&]
)10 Sedmi dan kad se car razveseli od vina reče [/FONT]
[FONT=&]Meumanu, Visati, Arvoni, Vikti, Avakti, Zetaru i Harkasu, sedmorici dvorana koji dvorahu pred carem Asvirom,[/FONT]
[FONT=&]5:6[/FONT][FONT=&] Потом цар, напив се вина, рече Јестири: Шта желиш? Даће ти се; и шта молиш? Ако је и до половине царства, биће. [/FONT]
[FONT=&]7:2,7,8[/FONT][FONT=&] И рече цар Јестири опет други дан напивши се вина: Шта желиш, царице Јестиро? Даће ти се.И шта молиш? Ако је и до половине царства, биће. Тада цар гневан уста од вина и отиде у врт код двора,а Аман оста да моли за живот свој царицу Јестиру, јер виде да је цар наумио зло по њ. Потом се цар врати из врта дворског у кућу где беше пио вино; а Аман беше пао на одар где сеђаше Јестира. И цар рече:Еда ли ће и царицу осрамотити код мене у кући?Чим та реч изиђе из уста царевих, покрише лице Аману.[/FONT]
[FONT=&]P s a l a m[/FONT]
[FONT=&]60 : [/FONT][FONT=&]3[/FONT][FONT=&] Zlu si kob na svoj narod navalio, napio nas vinom omamnim. [/FONT]
[FONT=&]104:15[/FONT][FONT=&] i vino što razvedruje srce čovječje; da uljem lice osvježi i da kruh okrepi srce čoveku.[/FONT]
[FONT=&] P o s l o v i c e[/FONT]
[FONT=&]4[/FONT][FONT=&]:17[/FONT][FONT=&] Jer jedu kruh opačine i piju vino nasilja.[/FONT]
[FONT=&]9[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&] 2[/FONT][FONT=&],5[/FONT][FONT=&] Poklala je svoje klanice, pomiješala svoje vino i postavila svoj stol.[/FONT][FONT=&]Hodite, jedite od mojega kruha i pijte vina koje sam pomešala.[/FONT]
[FONT=&]20:1[/FONT][FONT=&]Vino je podsmevač, žestoko piće bukač, i ko se njima odaje neće steći mudrosti[/FONT][FONT=&].[/FONT]
[FONT=&]21:17[/FONT][FONT=&] Ko ljubi veselje, postaje siromah, i ko ljubi vino i mirisno ulje, ne obogati se.[/FONT]
[FONT=&]23: [/FONT][FONT=&]20,[/FONT][FONT=&]30[/FONT][FONT=&],31[/FONT][FONT=&]Не буди међу пијаницама ни међу изјелицама.
( [/FONT]
[FONT=&]међу пијаницам - од вина напијених[/FONT][FONT=&])[/FONT][FONT=&]30[/FONT][FONT=&]Који седе код вина,који иду те траже растворено вино.[/FONT]
[FONT=&]31[/FONT][FONT=&]Не гледај на вино кад се румени, [/FONT]
[FONT=&]кад у чаши показује лице своје и управо искаче.[/FONT]
[FONT=&]([/FONT][FONT=&]32[/FONT][FONT=&]a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica.[/FONT]
[FONT=&]33[/FONT][FONT=&]Oči će ti gledati [/FONT]
[FONT=&]tlapnje i srce govoriti ludosti.[/FONT]
[FONT=&] )[/FONT]
[FONT=&]31[/FONT][FONT=&]: [/FONT][FONT=&]6[/FONT][FONT=&]Dajte žestoko piće onomu koji će propasti i vino čovjeku komu je gorčina u duši:[/FONT]
[FONT=&] P r o p o v e d n i k[/FONT]
[FONT=&]2:3[/FONT][FONT=&] Odlučih tijelo krijepiti vinom,a srce posvetiti mudrosti;poželjeh prigrliti i ludost, kako bih spoznao usrećava li ljude ono što pod nebesima čine za izbrojenih dana svojega života.[/FONT]
[FONT=&]9:[/FONT][FONT=&]7[/FONT][FONT=&] Хајде, једи хлеб свој с радошћу, и веселог срца пиј вино своје, јер су мила Богу дела твоја.[/FONT]
[FONT=&]10:19[/FONT][FONT=&] Ali su gozbe radi zabave i vino uveseljava život, a novci pribavljaju sve.[/FONT]
[FONT=&]I s a i a[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&] 11,12,22[/FONT][FONT=&]11[/FONT][FONT=&] Jao onima što već jutrom na uranku žestokim se pićem zalevaju i kasno noću sede vinom raspaljeni.[/FONT]
[FONT=&]12[/FONT][FONT=&] Na gozbama im harfe i citare,bubnjevi i frule uz vino, a za delo Jahvino ne mare, ne gledaju delo ruku njegovih. [/FONT]
[FONT=&]22[/FONT][FONT=&] Jao onima koji su jaki u vinu i junaci u mešanju jakih pića; [/FONT]
[FONT=&]16:[/FONT][FONT=&]10[/FONT][FONT=&] И неста радости и весеља с поља родног, у виноградима се не пева ни подвикује, вина у кацама не гази газилац; учиних крај песмама.[/FONT]
[FONT=&]22[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]13[/FONT][FONT=&]А гле, радост и весеље,убијају говеда, кољу овце, једу месо и пију вино говорећи: Једимо и пијмо, јер ћемо сутра [/FONT][FONT=&]умрети. [/FONT]
[FONT=&]24[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&] 9,[/FONT][FONT=&]11[/FONT][FONT=&] Vino tuguje,loza vene,uzdišu svi što bijahu srca vesela.Jauk po ulicama zbog vina,nesta svakog veselja,radost je iz zemlje prognana. [/FONT]
[FONT=&]28:1,7[/FONT][FONT=&]Тешко гиздавом венцу пијаница Јефремових, увелом цвету красног накита њиховог, који су уврх родног дола, пијани од вина! [/FONT][FONT=&]Али се и они заносе од вина, и посрћу од силовитог пића: свештеник и пророк заносе се од силовитог пића,[/FONT][FONT=&]освојило их је вино, посрћу од силовитог пића, заносе се у пророковању, спотичу се у суђењу.[/FONT]
[FONT=&]29[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]9[/FONT][FONT=&] Stanite, skamenite se od čuda,oslepite i obnevidite!Pijani su,ali ne od vina,posrću,ali ne od silna pića.[/FONT]
[FONT=&]51[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]21[/FONT][FONT=&] Zato čuj ovo, bedniče, pijan, ali ne od vina. [/FONT]
[FONT=&]56[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]12[/FONT][FONT=&] Dođite, donet ću vina; napit ćemo se pića žestoka, i sutra će biti kao danas, izobilje veliko, preveliko!"[/FONT]
[FONT=&]J e r e m i j a[/FONT][FONT=&] 13 : 12[/FONT][FONT=&] Reci tom narodu:"Svaki se vrč puni vinom."A oni će ti prigovoriti: "Zar možda ne znamo da se svaki vrč puni vinom?"[/FONT]
[FONT=&]23 : 9[/FONT][FONT=&]Ради пророка пуца срце у мени,трепећу све кости моје, као пијан сам и као човек кога је освојило вино,Господа ради и Његових ради светих речи. [/FONT]
[FONT=&]35:1,2[/FONT][FONT=&] ,5,6,8,14[/FONT][FONT=&] Jahve uputi reč Jeremiji u dane Jojakima, sina Jošijina, kralja judejskoga: [/FONT][FONT=&]2 "Idi u zajednicu Rekabovaca,govori s njima i dovedi ih u Dom Jahvin,u jednu od dvorana,i daj im vina."5Zatim stavih pred sinove doma Rekabova krčage pune vina i čaše te im rekoh:"Pijte vina!"[/FONT][FONT=&]6 A oni rekoše: nećemo piti [/FONT][FONT=&]vina, jer Jonadav, sin Rihavov, otac naš zabranio nam je rekavši:ne pijte vina,ni vi ni sinovi vaši doveka; 8 I mi poslušasmo glas oca Jonadaba, sina Rekabova, u svem što nam je zapovjedio: da nikad vina ne pijemo, ni mi ni žene naše, niti sinovi naši, ni kćeri naše, [/FONT][FONT=&] 14 Izvršuju se reči Jonadava sina Rihavova, koji zabrani sinovima svojim [/FONT][FONT=&]da ne piju vina, i ne piju vina do danas, nego slušaju zapovijest oca svojega; a ja vam govorih zarana jednako, a vi me ne poslušaste.[/FONT]
[FONT=&]O s i j a [/FONT]
[FONT=&]4[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]11[/FONT][FONT=&] blud, mošt i vino zarobiše im srce.[/FONT]
[FONT=&]7[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]5[/FONT][FONT=&] U dan kralja našega knezovi obolješe od žestine vina, a on ruku pruža pijanima.[/FONT]
[FONT=&] J[/FONT][FONT=&]o[/FONT][FONT=&]i[/FONT][FONT=&]l[/FONT]
[FONT=&]1[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]5[/FONT][FONT=&] Probudite se,pijanice,i plačite! Sve vinopije,tužite za novim vinom: iz usta vam je oteto[/FONT]
[FONT=&]Avak. 2[/FONT][FONT=&]:5[/FONT][FONT=&] A kako vino vara, taki je čovek ohol, niti ostaje u stanu; jer raširuje duh svoj kao grob, i kao smrt je, koja se ne može nasititi i zbira k sebi sve narode i skuplja k sebi sva plemena. [/FONT]
I još barem ovoliko u Starom Zavetu, da ne vadim više, poludeću od jurnjave za tolikim stihovima.
Izraz OPITI, u bibliji neznaci uvek opiti se u smislu da coveka Alkohol osamuti, vec oznacava zasicenje od samog pijenja.
Imaš li bar ikakav dokaz (validan) u vezi ovoga, jer ja ovo prvi put čujem u životu!
U starom zavetu je postojalo i mnogozenstvo, i pustanje zena kako je ko hteo, ali Isus u Jevandjeljima objasnjava da je Mojsije to dao Jevrejima radi tvrdje njihovog srca, odnosno da oni u tom trenutku zbog neverstva nisu mogli primiti vecu svetlost, vec je kako kaze jedan autor `Bog koracao koracima koje je covek mogao da sledi.
Ne znam kakve ovo veze ima sa vinom, odnosno alkoholom.
Danas kada imamo vecu svetlost istine koju je Hristos doneo svojim dolaskom, nedopustivo je da se covek spusta na takav nivo, konzumirajuci Alkohol koji je u bibliji okarakterisan kao najveci izvor zla i nemorala.
Biblija jasno kaze: `VINO JE NEMIRNIK, I OPADAC, I KO ZA NJIM LUTA NECE BITI SRECAN.
`NE GLEDAJ NA VINO KADA SE RUMENI U CASI, JER CE TE NA POSLEDAK KAO ZMIJA UPECI, TVOJE OCI CE GLEDATI NA TUDJE ZENE...
`I NE OPIJAJTE SE VINOM U KOME JE KURVARSTVO, VEC SE ISPUNJAVAJTE DUHOM.
`DOBRO JE MESA NE JESTI, I VINA NE PITI.
Uvek sam za bibliju. I ovo mi je najmiliji deo. Hvala ti na tome. Zato molim te ubuduće samo stihove, stihove, stihove…
1. Šteta što nisi dao i REFERENCE, da vidimo u kom kontekstu je ovo napisano;
2. Stihovi lepo govore o PIJANSTVU, a ne o malom konzumiranju vina (1.Timoteju 5:23)
3. Bog nam daje PREPORUKU u stihu DOBRO JE MESA NE JESTI, I VINA NE PITI. Znači ovde je ključna reč DOBRO JE, a ne - nema ti spasenja ako ponekad malo gucneš domaću.
Sto se tice zena, ponavljam, ja sam apsolutni protivnik da zena obavlja sluzbu svestenika ili propovednika u pravom smislu te reci, ali nisam protiv toga da bude neka vrsta ucitelja, i nemam nista protiv toga da zena govori za propovedaonicom ako za to ima potrebe.
Osim toga, crkva u bibliji je upravo prikazana simbolom ciste zene, dok je lazna crkva prikazana simbolom bludnice.
Nemoj se molim te naljutiti na mene, jer ti malo ko u životu, želi ono što ti ja želim, ali ti si već 5-ti Adventista koji mi ovo kaže. I mogu te malo i pohvaliti, jer svih 5 su žešći u znanju. Čak mislim da su i bolji poznavaoci Pisma od mene, što je obično retkost u diskusijama o Pismu. Tako da nisi ni prvi ni poslednji koji ovo shvata kao jednu od zabluda Adventizma.
Pravi vernik ce se poznavati po Duhovnim rodovima koji se pokazuju u prakticnom zivotu coveka koji je u zivoj neprekidnoj zajednici sa Bogom iz trenutka u trenutak.
To sto neko ne pokazuje ove rodove posvecenja, je problem njega samoga.
Amin.
Opis poslednje Laodikejske crkve opisane u Otkrivenju Jovanovom 3 poglavlju, je upravo danasnji opis Bozje prave crkve, odnosno Hriscana koji imaju istinu, ali tu istinu prakticno ne zive i ne primenjuju u licnom iskustvu.
Amin
Da li ovaj opis iskljucuje tu crkvu iz pozicije pravog Bozjeg naroda, naravno da ne, vec je tom narodu upucen savet, da se pokaje, da trazi od Boga zivu veru, i Bozansko prosvetljenje njegovim Duhom, da se obuce u haljine Hristove pravednosti, kako bi kroz svakodnevnu zajednicu sa Hristom izgradio karakter slican njegovom, i izvrsio neophodnu pripremu za Hristov slavni dolazak i ulazak u vecno Bozje carstvo slave.
Ovo je već za malo dužu diskusiju, pa ćemo drugom prilikom.
[FONT=&]Pozdrav, Bog s tobom.[/FONT]