Član
- Učlanjen(a)
- 01.02.2011
- Poruka
- 702
Mikane!stigli jarci,postavio sam ti post koji si toliko zeleo!A sad ti meni postavi post sta si ti meni odgovorio na 5 Mojsij 5 ???
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Ajde sad lepo kazi nam ovde kakve to veze ima s 5 moj 5??ako zelim da znam o zdravlju odem do biblioteke i uzmem sta me zanima!a ovde me zanima samo 5 Mojs 5!!!ž udar
MOZDANUI UDAR
r?Moždani udar (šlog, infarkt mozga) je izumiranje dela mozga zbog nedovoljnog dotoka krvi tom delu. Pogađa sve uzraste. Najčešće se javlja kod osoba koje već imaju promene na krvnim sudovima (aterosklerozu), promene u srcu (trombi), hipertenziju i/ili aneurizmu. Ateroskleroza i tromb dovode do zapušenja arterije. Hipertenzija poveća mogućnost da tako krta, aterosklerotična arterija pukne ili da pukne aneurizma. Aneurizma je nenormalno proširan krvni sud. Kod osoba između 15 i 45 godina najčešći uzrok moždanog udara su aneurizma i hipertenzija. Kod osoba posle 45 godine, najčešći uzrok je ateroskleroza i i hipertenzija, a kod osoba posle 65 godine i uznepredovale promene na srcu koje prave trombe (različiti oblici srčane insuficijencije). Pošto mozak upravlja svim delovima tela, kada izumre deo moždanog tkiva, gubi se i funkcija dela tela. Oporavak posle infarkta mozga zavisi od preostalog zdravog dela mozga, opšteg zdravstvenog stanja obolelog i životnog stila, što podrazumeva način ishrane, fizičke aktivnosti i nivo stresa.
Simptomi
Simptomi zavise od toga da li s arterija u mozgu zapušila ili je pukla. Ako se zapušila, osoba će imati gubitak funkcije dela tela, npr: nepokretnost ruke, noge, nemogućnost gutanja, govora i/ili gubitak pamćenja, ali neće imati bolove. Ako je arterija pukla, pored gubitaka funkcije delova tela, osoba će imati i glavobolje i/ili će povraćati, jer se krv izlila u mozak. Mozak se uvećava, razvlače se moždane opne i stvaraju bol. Svi simptomi nastaju brzo i zajedno.
Faktori rizika
Uzroci oštećenja arterijskog zida uključuje:
1. Povišeni nivo holesterola i triglicerida u krvi
2. Visoki krvni pritisak
3. Duvanski dim
4. Dijabetes
5. Gojaznost
6. Smanjena fizička aktivnost
7. Prekomeran unos alkohola (dozvoljena je samo 1 čašica rakije od 0,5dl ili jedna čaša vina od 2dl dnevno)
8. Oboljenja srca i krvnih sudova
Kako se izboriti sa problemom
Najbolji način prevencije i ublažavanja napredovanja bolesti je umeren, zdrav stil života - pravilna ishrana (koju je odobrio neurolog a osmislio dijetetičar-nutricionista), pravilna fizička aktivnost (koji je odobrio fizijatar a osmislio fizioterapeut), redovno uzimanje terapije, redovni sistemtski i zakazani kontrolni pregledi kod lekara opšte prakse, neurologa,fizijatra i kardiologa, i prestanak pušenja. Pravilna ishrana treba da bude takva da održava optimalnu telesnu masu i obezdedjuje sve neophodne hranljive supstance u optimalnim količinama, pri čemu treba obratiti posebnu pažnju da unos holesterola ne bude veći od 300mg a da se poveća unos Omega3 masnih kiselina. Neophodna je fizikalna terapija radi povratka funkcije izgubljenih delova tela. Kada se obnove funkcije, potrebna je umerena, svakodnevna, aerobna fizička akivnost, kao što je šetnja, vožnja bicikla i plivanje, ako je odobrena od strane lekara. Neophodni su redovni sistemtski i zakazani kontrolni pregledi kod lekara i analize glukoze, triglicerida, ukupnog holesterola u krvi i njegovih frakcija (dobrog holesterola HDL i lošeg holesterola LDL), kao i njihovog odnosa HDL/LDL, što pokazuje faktor fizika za nastanak infarkta. Potrebni su i redovni pregledi kardiologa, jer uzrok moždanog udara može biti i tromb iz srca.
Posebnu pažnju posvetite sebi ako znate da je neko iz vaše porodice imao infarkt srca, anginu pektoris ili infarkt mozga (šlog).
Autor: Jelena Đorđević lekar i viši dijetetičar-nutricionista.
Imamo ovde adventistu tako da ce covek moci sve lepo da objasni ljudima - koga sta zanima Samo da se resi da pise
Inace, izuzetno postujem adventiste i to bas iz razloga koje je Jurivaka objasnio u ovodnom postu. Molitva iz srca (naucena molitva je pesma, a govor srca je govor blisk Bogu), svetkovanje subote (onako kako nalaze Biblija), krstenje tek kada je osoba odrasla (dozvoljavaju osobi da sama prepozna duhovni put kojim ce ici), ne verovanje u zagrobni zivot (prosto je, kada umres, umro si; the and, nema dalje, proslost) a sto se tice ponovnog dolaska Isusa i vaskrsenja, koj ce ti ga znati - njihovo verovanje.
Moram i da kazem da sam medju adventistima i baptistima sreo stvarno izvanredne ljude (postene, dobre ljude) koji se drze Biblije a ujedno nisu i ogranicene svesti. Naravno, svugde ima izuzetaka
Hvala Bogu sto neko ipak prepoznaje prave vrednosti.. Amin
Adrian, vec sam razotkrio tu insinuaciju koju ponavljaš iz komentara u komentar, da Adventisti navodno veruju da grehe sveta preuzima sotona a ne Hrist.
Hrist je naš spasitelj koji je svojom smrću preuzeo grehe čovečanstva na sebe.
To o čemu ti govoriš je vezano za sam kraj istorije sveta gde će prilikom Hristovog dolaska svi gresi biti bačeni na Sotonu kao začetnika greha da on sa njima umre u ognjenom jezeru, što je starozavetna tipologija vezana za dva jarca prinesena u svetinji.
Zamolio bih te da više ne ponavljaš istu laž iz komentara u komentar.
Pazi ovo bratko Sardi ! vec su upecali Kirila moskovskog!!
RuskipatrijarhKirilukazujenabiblijskidanodmora
0
[COLOR=#A4A4A4 !important]03 Svi 2012
biblija, Deset Božjih zapovijedi, Izlazak 20.8, Kiril, Moskovski patrijarh, nedjelja, odmor, subota
by marka
[/COLOR]
Moskovski patrijarh i patrijarh cijele Rusije Kiril dao je vrlo zanačajnu izjavu za cijeli kršćanski svijet. U vrijeme kad mnogi protestantski vođe promiču herezu da je Deset Božjih zapovijedi ukinuto, patrijarh Kiril ukazuje na potrebu čovjeka za tjednim odmorom, upravo ono zbog čega je Bog dao subotnji dan.
Svima je poznata četvrta Božja zapovijed — “Sjeti se da svetkuješ dan subotni…” (Izlazak 20,8) Međutim, rasprava oko nje traje stoljećima. Je li čovjeku potreban odmor svakog tjedna? Koji je dan Bog blagoslovio i naredio da ga se sjećamo — subotu ili nedjelju? Ostaje li na snazi ova zapovijed i u 21. stoljeću?
Da osvezimo malo pamet forumasa koji su zaboravili:
Adventisti Sedmog Dana vjerska su zajednica s velikim brojem pristaša u svijetu. Usprkos činjenici da se smatraju protestantima, mnoge denominacije radi njihovih nauka rade distancu, te nisu rijetki niti oštre rasprave s njima. U ovom postu, proučiti ćemo njihovu povijest.
- Tijekom 19. stoljeća unutar protestantske denominacije baptista javlja se ideja da su kršćani dužni Subotu smatrati svetim danom (za razliku od Nedjelje).
-baptistički propovijednik William Miller, proučavajući proročke knjige Danijela i Otkrivenja, izračunava datum kraja svijeta (iako niti Isus ne zna taj dan, Evanđelje po Marku 13:32) . Prema Milleru, Isusov povratak na zemlju trebao se desiti 22. listopada.1844. Usprkos skepsi mnogih (naravno, Katoličke Crkve u prvom redu) , više tisuća ljudi pridružuje se pokretu. Budući da je datum bio udaljen tek par mjeseci, iščekivali su skori povratak Isusa, radi čega su se već tad počeli nazivati "Adventisti" (Advent-Povratak). Miller nije isključivao raniji dolazak Krista, te je ponudio još par datuma.
-Nakon što se Isus nije vratio niti navedenog niti drugih dana, došlo je do golemog vala razočarenja i panike. U povijesti adventizma, ovaj se period naziva "Veliko Razočarenje". Miller priznaje grešku, ali se nada skorašnjem dolasku Krista. Pratitelji napuštaju pokret u velikim brojevima, zbunjeni svojim zanosom i vjerom.
-Usprkos golemom gubitku vjernika, par njih nije se moglo pomiriti s činjenicom da Isus nije došao. Nastaju nove vjerske zajednice (s kojima Miller više nema nikakve veze) , svaka ima svoju teoriju o 22.10.1844. (Par njih čak tvrde da je Isus došao, ali se ne vidi). Od svih koje su nastale, tek dvije su "iskočile" i postale svjetski poznate. Radi se o( Jehovinim Svjedocima i Adventistima Sedmog Dana.)
-Specifična adventistička teologija počinje 23.10.1844, dan nakon Velikog Razočarenja. Čovjek po imenu Hiram Edson, prestravljen spoznajom da mu je vjera bila uzaludna, prima "prosvjetljenje" (nikad nije definirano da li je Edson primio proročku spoznaju, ili je sam došao do svojih zaključaka). Prema Edsonovom "prosvjetljenju", Millerovi izračuni datuma su bili točni, ali nisu se odnosili na povratak Isusa, već na Njegovo uzdignuće u Nebesku Svetinju. Da skratimo, prema Edsonu, Isus Krist je jednog listopada u 19. stoljeću ušao u Nebeski Hram te ga počeo "pročišćavati" od grijeha ljudi na zemlji.
-Par godina nakon "Velikog Razočarenja" još jedna vjerska zajednica Millerovog pokreta dolazi do izražaja. Predvodi je kapetan Joseph Bates, koji naglašava potrebu da se slavi Subota umjesto Nedjelje. Bates navodi da je dan slavlja pomaknula Katolička Crkva.
To je insinuacija. Jer ja Boga hoću da predstavim u ISTINI, a vi u laži sa iskrivljenim tumačenjima Njegove reči.
Prijatelju, ove tekstove o stetnosti Alkoholnih pica ukljucujuci i vino i stetnosti kafe sam postavio iz razloga da pokazem kakvog ti Boga predstavljas ovde na forumu.
Bog iz tvoje perspektive nije prijatelj coveku i onaj koji mu zeli dobro, vec onaj koji mu je neprijatelj, koji navodeci coveka da konzumirajuci alkohol i kafu, i takodje hraneci se nezdravo narusi svoje zdravlje.
Prema tome, sve sto napises na ovom forumu a sto je u suprotnosti sa otkrivenjima biblije nema neki veliki znacaj, jer Bog ti sigurno ne otkriva niti te osvedocava u istinitost onoga sto tvrdis, jer se tvoje teorije suproote i sa biblijom i sa kao sto smo videli medicinskim cinjenicama..