Danas sa malo čitala i proučila vašu "proročicu" Elenu i mnogo stvari koje je govorila mi se nisu dopale. Makar se je sama proglasila proročicom, ona to nije. A kakva "proročica", takvi i njezini sinovi koji tumače Bibliju na ovakav način.
Dobro jutro sestro Izabeleta,
ova tvoja izjava privcukla je i moju paznju.
Pre svega drago mi je da si citala nerko od dela Elene Vajt. Kazes da ti se ne svidja. To ti je kao moda, nekoj zeni se svidja da nosi strogo moini suklju, a drugoj dugacku da se vuce po prasini, a menoi se ne svidja nijedna ni druga.
Ako imas priliku procitaj knjigu Put Hristu, pa mi reci sta je u njoj negativno, ili Ceznja vekova. Ona je duhobvni pisac, a posto je zdravlje povezano sa duhovnim zivotom pisala je i o zdravlju.
Nije na odmet da znas i ovo, da Elen Vajt nikada sebi nije pripisala titulu proroka.
Evo sta je ona svojom rukom napisala: "Neki se spoticu na to sto sam reksa da ja ne zahtevam da budem zvamna prorok; a oni pitaju: zbog cega je tako? Ja sam jedino upucene da sam sluskinja Gospodnja." 1. SM. p.32.
Kao sto vidis procitala si lazne informacije, ona nikad za sebe nije rekla da je prorok, nego sluskinja Gospodnja.
Medjutim, na onovu njenog rada i mnogoborojnih dokaz, teolozi i Crkva su je nazvali prorokom i Advnetisti veruju da je imala prorocki dar.
Ona je bila jednostavna zena, zavrsila je samo 3 razrda osnovne skole, ali kad citate njene knjige, cesto imate da se divite njenim izjavama.
Evo sta kaze Profesor na Kolumbija univerzitetu u Njujorku o njenim zdravstevnima izjavama:
Kliv Mikej (Clive Mecay), profesor ishrane na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, je rekao: "Sto neko najbolje moze da prosudi na osnovu dokaza savremene nauke o ishrani, njeni obimni spisi, o opstem zdravlju su ispravni u svim zakljuccima. To je dvostruko iznenadjenje: ne samo sto je vecina njenih spisa napisana u vreme kada je postojala zbrka u odnosu na novo zdravstveno glediste- dobaro i lose - koji su u ono vreme reklamirani, ali moderna nauka o ishrani koja nam pomaze da ispitamo misljenja i teorije, jos nije bila rodjena. Jos vise, gospodja Vajt nije zavrsila nikakvu skolu o ishrani, niti bilo koje podrucje nauke koja se bavi ishranom...
Kad neko cita takva dela od gospodje Vajt kao sto su: Sluzba lecenja, ili Saveti o zivotu i ishrani; u svetlosti moderne nauke o ishrani. bice impresioniran preciznoscu njenog ucenja. Neko samo moze da zamisli koliko mnogo bolje prosecan Amerikanac moze uzivati u zdravlju, iako ne zna nista o modernoj nauci; samo ako sledi ucenja gospodje Vajt." (Review and Herald, February 12, 1957.)
Sve najbolje