"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ..... (Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
A odgovor je već dat i on glasi:
"S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vjerovala da se grešnici više ne mogu obratiti,......(Ellen White, Letter 24, 1874, cited in MR, vol. 8, p. 229.)
Ellen White je 1844 godine i jedno vreme nakon nje zajedno sa onima okupljenim oko Milera verovala da Isus dolazi na zemlju i da prestaje vreme milosti za gresnike jer Isus tada dolazi, kako je Miler i objavljivao, i ona o toj svojoj veri u vreme dok je još bila mlada devojka i dok je bila u grupi okupljenoj oko Milera - kasnije otvoreno pise.
Dakle, to nije bilo ono što je ona učila, već je to bila njena vera zasnovana na Milerovom stanovištu da Isus dolazi na zemlju 22 oktobra - kao i vera onih okupljenih oko Milera u ovo što je Miler objavljivao, da će se Isusov deolazak dogoditi 22 oktobra 1844 godine.
Ona to sama potvrđuje:
''U strahu od Boga, ovime svjedočim da optužbe Grant-a Miles-a, gospođe Burdick i drugih objavljene u "Crisis" nisu istinite. Izjave u odnosu na moje stavove u četrdeset i četvrtoj su lažne.
S braćom i sestrama, nakon što je prošlo vrijeme četrdeset i četvrte, ja sam vj.erovala da se grešnici više ne mogu obratiti, ali ja nikada nisam imala viziju da se grešnici više neće moći obratiti
Jasno i slobodno izjavljujem da nitko nikada nije čuo da kažem ili pročitao iz mojih pisanih izjava nešto što bi opravdalo ove optužbe koje su izrečene protiv mene po ovom pitanju.''
Ovaj drugi citat objašnjava i nadovezuje se na prvi pomenuti, i jasno govori - da Ellen white nije imala otkrivenje u vezi svoje vere u vreme dok je bila u grupi okupljenoj oko Milera, jer tada još nije bila pozvana za vesnika Božjeg niti je postojala organizovana Adventistička crkva, već je to bila njena vera zasnovana na Milerovom tumačenju proročanstva iz knjige proroka Danila 8 i 9 poglavlje da se tada treba dogoditi Hristov drugi dolazak i da prestaje vreme milosti za grešnike.
Nakon velikog razočarenja kada je Bog objasnio Milerovu pogrešku i dao svetlost o tome šta je Svetinja i šta označava njeno očišćenje - Ellen White više u to nije verovala, već je pisala o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi za čovečanstvo u drugom odeljku Svetinji nad Svetinjama i to je bilo učenje koje su tada prihvatili Adventisti - učenje koje imaju i danas.
Evo Laodikeja, Ellen White sama priznade što je vjerovala i naučavala. Je li tebe Bog, kao "nasljednika proročice", ovlastio da ispravljaš i opovrgavaš njezine izjave?
Upravo sam ti dao dokaz koji govori suprotno, i ona o tome jasno svedoči, tako da tvoje zlonamerne izjave o mom navodnom ispravljanju i opovrgavanju njenih izjava - padaju u vodu.