NLO i Biblija -leteci tanjiri i vanzemaljci u Bibliji

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.349
Kao i fariseji misliš:"ako kažem da mudraci nisu astrolozi zameram se Miretu, bolje da ćutim".

Znam, ti ne veruješ da su mudraci bili astrolozi. Biblija je izričita da Bog ne radi preko astrologije. Nikako nisu mogli preko astrologije da se upute o Hristu.

Ne, zaista nikada o ovome nisam razmišljao niti me ovo interesira niti mislim da je važno za čovjekovo spasenje. Tebi je to 'judeo-muhamedanskom' sektašu teško razumijeti, ali mi kršćani zaista tome ne pridajemo baš nikakav značaj.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Ne, zaista nikada o ovome nisam razmišljao niti me ovo interesira niti mislim da je važno za čovjekovo spasenje. Tebi je to 'judeo-muhamedanskom' sektašu teško razumijeti, ali mi kršćani zaista tome ne pridajemo baš nikakav značaj.

Nikada se nisi zapitao da li je moguće da mudraci sa istoka koriste astrologiju? A astrologija u Bibliji zabranjena. I tebi sve jedno.

Ok.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
To što si ti pogodio je delo sotone. Oprosti.

To je nauka, veze sa sotonom nema. Posto znam kako to funkcionise mogao sam osobi reci sve, i kakva je licnost sta voli, koje predispozicije ima itd.. Cista nauka, i ne treba mi papir, racunice ni astrologija, pomocna sredstva.. dovoljno je da vidim osobu, mada pomaze i ako znam datum rodjenja, ali mogu da pretpostavim sta je u horoskopu po izgledu i ponasanju..

Znaš kako to ide. Sotona je poslao osobu kojoj se dogodilo baš ono što bi tebi se otvrolio navodno kroz zvezde i slično i što bi na osnovu toga ti mogao kazati. Ne znaš ti kako Sotona deluje i šta on sve može. E moj Mire.

Meni se nista nije "otvorilo"! Ljudi su kao biljke, kao drvece. Kao sto za biljke znas kakav ce rod doneti u zavisnosti od uticaja sunca, kise i klime, tako i za svakog coveka znas kakav ce rod doneti u zavisnosti od podrucja gde je rodjen i kog je trenutka rodjen! Aspekti koji se gledaju su brojni, nije to samo astrologija.. Ja nisam ni znao datum rodjenja, koristio sam fizioloski pristup, analizu visine tezine, boje ociju, oblika glave i kose, analizirao izgled i nacin oblacenja, gestikulaciju.. Pocnes da pricas osobi ono sto primecujes iz njenog izgleda, a ona potvrdjuje, i ti znas da si na dobrom putu, nastavljas, izvlacis dalje zakljucke, i na kraju sa sigurnoscu znas sta je osoba u horoskopu, jer se horoskopski znaci razlikuju po fizickim karakteristikama.. Ne mogu da ti objasnjavam kako sve to tacno funkcionise dugacko je i komplikovano, ali je nepogresivo i na kraju osobu citas kao otvorenu knjigu. Ako dakle znas kako, pricaces joj satima o stvarima koje ni ona sama o sebi ne zna. Na kraju sa velikom dozom sigurnosti mozes da joj predvidis i buducnost.. To je kombinacija psihologije, astrologije, analiza sitnih detalja o osobi.. Ako hoces da se igras detektiva, ovo je pravi posao, a ne taj sto se prepucavas s nama..

Verovatno i tu deliš mišljenje Mireta, da je astrologija dozvoljena ako se "pravilno" upotrebljava.

A tumacenje snova? Pa Josif je tumacio snove, jednom prilikom nije cak ni pitao Boga za tumacenje, vec tumaci on sam. Bitno je samo da das slavu Bogu, koji je otkrio smisao, a ne djavolu, koji se cesto slavi kroz te discipline!

Tako ni sanovnici nisu pogresni, sta vise oni su izuzetno tacni, ali nisu savrseni, jer tumacenje nije potpuno!

Dakle Bog nema nista protiv pravilne upotrebe ovih disciplina, one su zasnovane na zakonima Bozjim..
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
A astrologija u Bibliji zabranjena

U bibliji je zabranjeno i sanjati snove i tumaciti ih, pa opet ih Josif tumaci.. Dakle, ne razumete razloge zasto je nesto zabranjeno ljudima.. Opet se vracamo na to da vi nista ne razumete..

Veliki broj vidovnjaka, nema nikakve natprirodne sposobnosti, vec su dobri psiholozi i detektivi, pronicljivi su! Neki su i prirodno takvi! Dok ima i onih kojima sotona sapuce i otkriva pojedinosti..

Ja ne govorim o ovim poslednjima, jer to nije nauka, to je satanizam.. Sotona te navuce, kroz knjige koje otkrivaju zakonitosti i principe kojima mozes nesto saznati o nekome, i to neko vreme primenjujes iz zabave, a onda sotona otkrije novi nivo, uzrokujuci vizije, i tebi stvarno na kraju pocne da se "otvara", i dobijas informacije.. E to je nesto sasvim drugo, i to nije nauka! Tu je vec u pitanju konekcija.. Na zalost gotovo uvek konekcija na sotonski izvor..
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
U bibliji je zabranjeno i sanjati snove i tumaciti ih, pa opet ih Josif tumaci.. Dakle, ne razumete razloge zasto je nesto zabranjeno ljudima.. Opet se vracamo na to da vi nista ne razumete..

Veliki broj vidovnjaka, nema nikakve natprirodne sposobnosti, vec su dobri psiholozi i detektivi, pronicljivi su! Dok ima i onih kojima sotona sapuce i otkriva pojedinosti..

Ja ne govorim o ovim poslednjima, jer to nije nauka, to je satanizam.. Sotona te navuce, kroz knjige koje otkrivaju zakonitosti i principe kojima mozes nesto saznati o nekome, i to neko vreme primenjujes iz zabave, a onda sotona otkrije novi nivo, uzrokujuci vizije, a tebi stvarno na kraju pocne da se "otvara", dobijas informacije.. E to je nesto sasvim drugo, i to nije nauka!

Da li se sećaš kada smo Laodikeji pokazivali zašto njegova otkrivenja ne mogu biti shvaćana u kontekstu Pisma i kada je on govorio "nije sve u Pismu". E sada, kao što sam njemu tada govorio tako i tebi, ista je priča. U Pismu nikada niko nije na takav način išta tumačio niti je nauka koju ti zastupaš ikada primenjivana u Pismu. Mi smo videli kako prorok funkcioniše u Pismu. Ni jedan prorok nije koristio astrologiju(koja je zabranjena) a ni to gledanje u čoveka koje ti pominješ i da ti se to otkriva nešto o njemu. Zapravo, takve stvari su potpuno strane Pismu. Ako prorok ima šta reći čoveku, nigde se on ne bavi njegoom prošlošću samo da bi mu je eto rekao, već Božiji prorok upućeuje duhovnu pouku čoveku i uvek ga poziva na Zakon Božiji, na promenu života, na činjenje onoga što je dobro. Prorok se na bavi nečijom ličnošću..kakav je, kada je rođen niti je to fokus proroka. Zato Mire, ovo što pominješ jeste ono što prorok ne radi. Ta sila koju si dobio nije sila od Boga. Jer Bog tako ne radi. Ti možeš činiti čudesa, otkrivati prošlost čoveka pomoću zvezda, pomoću bilo čega ili bez ičega, ali to prorok ne radi. Jednostano to nije od Boga...

Što se Josifa tiče, njegovi snovi su uvek u kontekstu otkrivenja Božijeg o onome što će biti u njegovom životu i u kontekstu dela Božijega. On ne koristi neku ustaljenu simboliku koja važi za sve...već simboliku samo za dati trenutak. Cilj je bio da se proslavi Bog a ne da se daje uputstvo za tumečenje simbolike. Josif je mogao da sanja i sasvim druge snove i da bude upućeno od Boga da ih protumači na isti način. Josifovi snovi nemaju veze sa sanovnikom, već je u ovom slučaju Bog izvanredno delovao sa određenom namerom. Ne zbog samog sna. Tako da Josif nije imao neki sanovnik sa ustaljenim simbolizmima koji uvek nešto znače već je san sam u drugom planu a prvom Bog.

Da simbolika u snu sama po sebi ne znači mnogo vidi se o dva sna koje je sanjao faraon. Sanjao je prvi san sa kravama mršavim i debelim a drugi sa klasovima. I jedan i drugi san znače isto. Bog je nasumično odabrao za datu priliku samo simbole..mogao je bilo koji drugi. Ali ovo samo ukazuje da ne postoji ustaljena simbolika u snovima koji su tumačeni u Pismu. To je samo sredstvo da Bog u datom trenutku skrene pažnju na spektakularni način i ništa više.

Kao drugo, Josif itekako zavisi od Boga i ne tumači sam. Čuj ovo:"A Josif odgovori Faronu i reče: to nije u mojoj vlasti,Bog će javiti dobro faraonu", 1.Mojsijeva 41, 16

Na koga se dakle Josif poziva? Na Boga a ne na sanovinik ili ustaljenu simboliku.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Ako prorok ima šta reći čoveku, nigde se on ne bavi njegoom prošloščću samo da bi mu je eto rekao, večć Božiji prorok upućeuje duhovnu pouku čoveku i uvek ga poziva na Zakon Božiji, na promenu života, na činjenje onoga što je dobro.

Jesam li ja rekao da je ovo prorokovanje? To je detektivski posao, analiza! Dok ti meni odgovaras "sta je to prorokovanje", a to nije u medjusobnoj vezi, niti je astrologija "prorokovanje". Ti uvek odgovaras bez citanja..

Ta sila koju si dobio nije sila od Boga. Jer Bog tako ne radi

Nisam ja dobio nikakvu silu. Opet ti izvrces ili ne citas napisano! Ko je govorio o nekakvoj sili? Ovo sto sam ja radio jeste analiza, i nema nikakve veze sa posedovanjem natprirodnih moci! Radi se o poznavanju zakona i zakoknitosti prirode, fizioloskih i drugih faktora koji uticu na coveka, njegov rast, formiranje licnosti, odluka koje on donosi itd..

On ne koristi neku ustaljenu simboliku koja važi za sve...već simboliku samo za dati trenutak.

Josif tumaci drugim ljudima u tamnici bez da je pitao Boga! I to cini po ustaljenoj simbolici! (vec je dovoljno poznavao simboliku da je mogao i sam protumaciti). Tu simboliku mi danas imamo razjasnjenu u sanovnicima! I 90% je uvek primenljiva! Naravno Josif za svoje tumacenje odaje proznanje Bogu koji ga je i poucio kako da tumci!

I jedan i drugi san znače isto.

I jedan i drugi znace isto i ista je simbolika, isto znacenje i prema sanovnicima!

Na koga se dakel Josif poziva? Na Boga a ne na sanovinik ili ustaljenu simboliku

Kazem Josif je tumacio u tamnici na osnovu simbolizma kojeg je unapred znao, i nije pitao Boga za znacenje! Tumacenje pripada Bogu, ali ako mi vec znamo odgovor unapred, nismo duzni uvek pitati Boga! Znacenje imamo sakupljeno i sacuvno u sanovnicima..

Dakle, to sto ti potenciras kako je to od sotone, i kako je ne znam pogresno tumaciti snove i sl, nije stav pisma!
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Jesam li ja rekao da je ovo prorokovanje? To je detektivski posao, analiza! Dok ti meni odgovaras "sta je to prorokovanje", a to nije u medjusobnoj vezi, niti je astrologija "prorokovanje".

Mire, to jeste po biblijskoj definiciji "prorokovanje" ali lažno. Ono što si ti naveo..tipa..prepoznavanje karaktera osobe, njene prošlosti pa čak i deo budućnosti to jeste prorokovanje. Samo se pitamo da li lažno ili pravo. Znači nas zanima kako Biblija to opisuje, koji su tu kriterijumi. Ako nisu Biblijski onda se pitamo je li od Boga? Naravno da nije od Boga ono što ni jedan Božiji čovek tako nije radio.

Ti ćeš sada verovatno kao i Laodikeja reći(pa nije sve u Bibliji)..a sam znaš kako si kritikivao sa pravom Lodikeju kao i ja što ima takav stav. Bojim se da sad ti imaš isti stav.

Josif tumaci drugim ljudima u tamnici bez da je pitao Boga!

Jesi li čuo šta Josif kaže faraonu? Nije to u mojoj moći. I poziva se na Boga. Zar misliš da je drugačije kada su drugi snovi u pitanju. Nije. Isto je Bog bio pokrovitelj i sve je u vlasti Boga.

I jedan i drugi znace isto i ista je simbolika, isto znacenje i prema sanovnicima!

Upravo dva različita sna ne bi prema sanovnicima mogli imati isto značenje. To je ključno, i nije sada vidim, bez razloga Bog upravo duplirao snove sa različitim simbolima da bi mi zaista shvatili da se ne radi o nekim univerzalnim simbolima za značenje već da se radi o Božanskom specifičnom delovanju u datoj situaciji da bi na jedan dramatičan način uputio poruku ili pripremio teren za ono što ima na umu a što će objaviti preko Josifa. San i njegovo značenje samo sebi nije svrha. Ono je tu iz drugih razloga. A ne da bismo mi imali ustaljene simbole pa kada i mi nešto slično sanjamo da to znači isto to. Ne Mire, velika greška.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.416
Zvezda ih nije "vodila" do Iroda direktno, nije "stala iznad grada", vec su oni "videli zvezdu na istoku" i dosli su u jerusalim da se raspitaju o detetu koje je trebalo da se rodi! Logicno je da odu do glavnog grada i pitaju rabine! Irod je to cuo! A tek kada su otisli od Iroda, videli su zvezdu koju su ranije posmatrali..

Dakle, nije ih vodio sotona zvezdom do Iroda!

Ne vredi vama pricati.. Vi ste zaguljeni..
A videli je cak na Istoku,a ona pametnica sve vreme stajala iznad Jerusalima???
I uzbunise ceo Jerusalim i cara Iroda???
Matej, glava 2
7 Onda Irod tajno dozva mudrace, i ispitivaše ih kad se pojavila zvezda.
8 I poslavši ih u Vitlejem, reče: Idite i raspitajte dobro za dete, pa kad ga nađete, javite mi, da i ja idem da mu se poklonim.
E sad to je visa matematika za vas...
Pitanje je jednostavno.
Kako se ta zvezda pojavila u Jerusalimu??? Jel bio neki prasak???Jel bila u zemljinoj atmosferi ?Jel se kretala istom brzinom kao i zemlja oko svoje ose?Koje je bila velicine? Jel kao nase Sunce ili kao beli patuljak???
I ipak se pokrenula
Matej, glava 2
9 I oni saslušavši cara, pođoše: a to i zvezda koju su videli na istoku, iđaše pred njima dok ne dođe i stade odozgo gde beše dete.
10 A kad videše zvezdu gde je stala, obradovaše se veoma velikom radosti.
11 I ušavši u kuću, videše dete s Marijom materom Njegovom, i padoše i pokloniše Mu se; pa otvoriše dare svoje i darivaše Ga: zlatom, i tamjanom, i smirnom.
Oni vise nisu bili u toru vec u kuci,i Isus vise nije bio beba vec DETE.
A kako razumes Matej 2:12 I primivši u snu zapovest da se ne vraćaju k Irodu, drugim putem otidoše u svoju zemlju.
Ako bi ih Bog ili Bozji andjeo prvo doveo u Jerusalim Irodu na ispitivanje,zasto bi kasnije rekao da se ne vracaju,a
Matej 2:13 A pošto oni otidu, a to anđeo Gospodnji javi se Josifu u snu i kaza mu: Ustani, uzmi dete i mater Njegovu pa beži u Misir, i budi onamo dok ti ne kažem; jer će Irod tražiti dete da Ga pogubi.
Dal je ovde Josif uzeo i ostalo 4 sinova i najmanje 2 kceri iz prvog braka pa zajedno u Misir ili je bio samo sa Marijom i Isusom???
Ali da ne duzimo kad ti ne razumes osnovne pojmove zvezda "Idjase","Stala","Stade".
Cinjenica je da ni jedna jedina prava Zvezda ne moze da putuje zemljinom atmosferom ,cak ni blizu nje.Nama najbliza Zvezda jeste Sunce.
Cinjenica je da to nebesko telo mora da bude u mestu najmanje 10 metara iznad kuce da bi se kuca tacno locirala.,jer ako bi bila velika naprimer kao fudbalsko igraliste na vecoj visini bi oznacila sve kuce u Vitlejemu.
Sve je veoma lako i jednostavno za razumevanje,
ali kolko sam ja primetio u tvom odgovoru ti zelis da kazes kako je ta zvezda od Boga Jehove i da se nije ni kretala ni stala iznad kuce vec da je bila negde van Suncevog sistema i pokazala kucu gde se nalazio mali Isus.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Mire, to jeste po biblijskoj definiciji "prorokovanje" ali lažno. Ono što si ti naveo..tipa..prepoznavanje karaktera osobe, njene prošlosti pa čak i deo budućnosti to jeste prorokovanje

Pa sta sad hoces sa tim? Hoces da kazes da sotona nesto govori? Kako on moze da ti govori, kada si ti sam analizom dosao do tih zakljucaka? I znas da jesi! Nijedna od ovih nauka, pogotovo astrologija, nema sposobnost da predvidi buducnost, vec se bavi analizom coveka, licnosti i njegovih sposobnosti. Na osnovu toga zakljucuje i mogucu buducnost, ali to je u domenu pretpostavke, covek moze doneti sasvim suprotne odluke. Astrologija, ako izuzmemo da je djavo pokusao da je zavije u veo misterije i obozavanje planeta (bogova), je zasnovana na naucnim principima! Na prirodnim uticajima..

Zasto ja ne bi iskoristio nesto sto je naucni princip, kojeg poznajem, kojeg je nacinio Bog, da saznam neke stvari? Zasto ako shvatam kako to funkcionise, i svestan sam da nikakvi bogovi ili demoni nisu u to ukljuceni, vec je rec o prirodnim zakonitostima?

Bog je ovo zabranio, ne zato sto ne funkcionise, vec zbog ljudske sebicnosti i zloupotrebe, kao i zbog toga sto su ljudi kroz te nauke obozavali demone! Iako to sa njima veze nema!

Ti se sigurno smejes nekom koji "gata u pasulj", a ja se Jovane tome ne smejem uopste, jer znam kako to funkcionise, i znam da oblici koji se formiraju nakon bacanja, nastaju kao posledica delovanja vibracija koje se sire kroz prostor i dopiru do nas.. Misli su vibracije, i ako nekom mislis zlo, ti odasiljes signal u prostor, stvaraju se vibracije, i pod uticajem tih vibracija se formiraju geometrijski oblici i slike.. I to je sve naucno dokazano, recimo zvuk ispod praga cujnosti, vibrira plotnu na kojoj je pesak.. u zavisnosti od vrste muzike stvaraju se razliciti geometrijski oblici! Na osnovu geometrijskog oblika koji se formirao na plotni, tu mozes tacno znati koja muzika svira, da li je brza, spora, prijatna ili hard rock.. bez obzira sto svojim uhom ne cujes zvuk!

Isti je slucaj sa npr. soljicom kafe, ona vibrira pod uticajem signala i misli, bilo tvojih bilo misli drugih ljudi, i ako neko prema tebi odasilje lose signale, formirace se i geometrijski oblici koji na to ukazuju! To je ono sto vidis u pasulju, u solji, kafi i sl..

E sad, ako ti verujes da su te slike nastale pod uticajem delovanja nekakvih demona, ti ih onda i prizivas, pa oni dolaze. Ali generalno, ovo veze sa demonima nema, vec sa naukom!

Isti je slucaj i sa ostalim magijskim radnjama! Te radnje su zasnovane na prirodnim zakonitostima, ali ih djavo zloupotrebljava..

Naravno da nije od Boga ono što ni jedan Božiji čovek tako nije radio

Tebi je od djavola apriori nesto sto je neobjasnjivo. Nisi istrazio i proverio na koji nacin ovo funkcionise! Vi mislite da kada covek nesto baje, mrmlja izvodi rituale zapisuje na papir.. tada automatski dolazi djavo, pa kao po naredbi odlazi da izvrsi ono sto je ta osoba na papiru zapisala?

To tako ne funkcionise!
Niti djavo slusa coveka!

Rezultat se dogadja kao posledica prirodnih zakona, i osoba uglavnom sama obavi posao, a djavo to onda predstavi kao svoje delovanje!

On je sve namerno zavio u veo misterije i rituale, da ljudi ne spoznaju prirodne zakonitosti koje iza toga stoje, jer kada bi im otkrio zakonitosti, razotkrio bi i samog sebe kao osobu zavisnu od Boga i njegove sile, pa ne bi mogao ni da vrsi uticaj na coveka i da ga vara!

Upravo dva različita sna ne bi prema sanovnicima mogli imati isto značenje.

Upravo oba sna imaju isto znacenje i prema sanovniku! Ti ne znas kako se tumaci. Ako je vise simbola koji grade jednu pricu, onda se stavljaju u kontekst i posmatraju u medjusobnoj zavisnosti! Nije sanovnik napravljen tako da ti otvoris knjigu, pa se setis jednog jedinog simbola van konteksta i procitas znacenje! On sluzi da te nauci kako da kategorizujes i sklopis vise simbola u jednu celinu, kako da dobijes konacnu sliku u odnosu na dogadjaj koji si sanjao! Ne moze se simbol posmatrati odvojeno od dogadjaja sa kojim je povezan, odnosno van konteksta! Da bi dobio ispravno tumacenje, moras imati mozak! Ili pitaj Boga, sto je jos bolje..

San i njegovo značenje samo sebi nije svrha. Ono je tu iz drugih razloga. A ne da bismo mi imali ustaljene simbole pa kada i mi nešto slično sanjamo da to znači isto to.

Ti mislis da je neko napravio sanovnik, da ga ti otvoris, pogledas znacenje nekog simbola nezavisno od konteksta samog sna, i odmah si dobio odgovor sta je znacenje sna?

Ne! To tako ne funkcionise!

Premda je znacenje simbola uvek identicno kod svakog coveka, tumacenje zavisi najpre od konteksta! Da bi umeo da tumacis moras da ucis, i da imas mozak!

Sanovnik nije napravljen tako da tebi pruzi instant odgovor sta znaci ono sto si sanjao, vec da te nauci kako da tumacis.. Tumacenje snova je kao i sve drugo tehnika koja se uci!

Da sanovnici funkcionisu, ako se pravilno koriste, to znaju oni koji se time bave, i ti ne mozes tvrditi suprotno.

A videli je cak na Istoku,a ona pametnica sve vreme stajala iznad Jerusalima???

Nije uopste stajala iznad jerusalima! Gde pise da je stajala iznad jerusalima?

Kako se ta zvezda pojavila u Jerusalimu??? Jel bio neki prasak???Jel bila u zemljinoj atmosferi ?Jel se kretala istom brzinom kao i zemlja oko svoje ose?Koje je bila velicine?

Ti covece nisi sav svoj! Gde pise da je stojala iznad jerusalima???

Ali da ne duzimo kad ti ne razumes osnovne pojmove zvezda "Idjase","Stala","Stade". Cinjenica je da ni jedna jedina prava Zvezda ne moze da putuje zemljinom atmosferom ,cak ni blizu nje.

Biblija govori i da "sunce izlazi i zalazi", pa izgleda da ono tebi stvarno izlazi ispod zemlje?

Koje ti gluposti ovde pises, katastrofa jedna!

Pisac se izrazva narodskim jezikom, govoreci da se nesto krece, a to samo tako izgleda, ne krece se zaista!

Necu da odgovaram na tvoje budalastine!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Upravo oba sna imaju isto znacenje i prema sanovniku! Ti ne znas kako se tumaci. Ako je vise simbola koji grade jednu pricu, onda se stavljaju u kontekst i posmatraju u medjusobnoj zavisnosti! Nije sanovnik napravljen tako da ti otvoris knjigu, pa se setis jednog jedinog simbola van konteksta i procitas znacenje! On sluzi da te nauci kako da kategorizujes i sklopis vise simbola u jednu celinu, kako da dobijes konacnu sliku u odnosu na dogadjaj koji si sanjao! Ne moze se simbol posmatrati odvojeno od dogadjaja sa kojim je povezan, odnosno van konteksta! Da bi dobio ispravno tumacenje, moras imati mozak! Ili pitaj Boga, sto je jos bolje..

Nisi upravu. Jedan san za sebe je jasan. Nema potrebe za drugim. No, kao što vidimo simboliku je sam Bog odabrao, nasumično a ne zato što to uvek isto znači. Ne postoje tehnike univerzalne već je ovo samo za datu priliku.

U Bibliji ima mnoštvo primera kako samo jednom Bog uradi neku specifilnu stvar ili delatnost i nikada više. A greška ljudi je što u samom činu oni vide magijsku moć.

Recimo samo jednom je Jahve preko zmije iscelio Izraelski narod. Oni su mislili pak, da sada Bog uvek preko bronzane zmije Bog radi te da je u samoj zmiji moć. Onda im je Jahve preko Josije tu zabludu odagnao kada je Josija sažegao bronzanu zmiju.

Tako je i u vezi ovog sna. Nije Bog tu dao smernice šta znači sanjanje debelih ili mršavih krava već za dati trenutak to je imalo takav značaj. Da bi pobudio duh faraona u tom trenutku i da bi preko Josifa učinio spasenje Egipta. A to je opet zarad toga da usmeri Egipćane na Jahve, Boga Josifovog.

Paganski duh misli da je u simbolu samom neka sila, dok Biblijski duh odvaja simbol od Boga i zna da je samo u Bogu sila a ne u simbolu.
 
Natrag
Top