Sola Scriptura- da li je dovoljno

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Nemaju oni ništa novo da kažu ti si se potrudio mnogo ali nisi uspeo to odbraniti.

Tebi ocigledno ne vredi ni pricati..

Ja ti pokazah da je ovo ne samo pogrešno već i opasno činiti jer se negira da je u procesu spasenja potrebna Hristova smrt već samo Njegov život...opasno Mire.

Ja sam ti lepo rekao da oni umacu hleb u vino. Dakle, tu imas i krv i telo. A ti sad insistiras na necemu sto nije uobicajena praksa..

Nebitno je sada to..već kako se nešto radi..je li onako kako je Hristos ostavio ili nije.

Ako je bitan nacin, onda je itekako bitno sto vi pijete "sok", dok jevreji za pashu ne piju "sok" vec vino (gorko)!

Drugo, ne moze biti jedna casa vina, nego mora biti 4 case. Jer su jevreji pili po 4 case za pashu!

Simbolika je bitna, a vi ste je pokvarili! Zar ne?
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Nisam ja ni u kakvom nezgodnom polozaju. To nije moje ucenje, to neka ti pojasne oni koji imaju tu praksu.

Izr 26,4: Ne odgovaraj bezumniku po njegovoj ludosti, da mu i sam ne postaneš jednak.

Piju li adventisti iz jedne case? Eto ja sam pio u adv. crkvi, jer sam krsten. A pijes iz male posebne casice i zapravo pijes "sok", ne vino kao jevreji za pashu..

Oni (subotari) ne moraju piti vino, kako je Isus sa svojim učenicima činio, jer njih ne obvezuje ono što je Isus činio i govorio. Subotare obvezuje ono što im je "proročica" zapovjedila, a proročica im je zapovjedila da "drinkaju" sok. Naravno, njih je "osudila" na sok, a ona bolesnica se liječila tajno pijući vino. Na koncu ju je sam muž James White cinkao kako je pila alkohol.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Naravno, njih je "osudila" na sok, a ona bolesnica se liječila tajno pijući vino.

Da se samo o vinu radilo, nego je ona pila i "vatrenu vodu" (Whiskey i Bourbon). O tome da je svojim zaludelim sledbenicima zabranjivala meso, a sama ga jela u velikim količinama da i ne govorim...

No, sve je to u maniru već podavno poznatom:

 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Jovan Prezviter je napisao(la):

Ja ti pokazah da je ovo ne samo pogrešno već i opasno činiti jer se negira da je u procesu spasenja potrebna Hristova smrt već samo Njegov život...opasno Mire.


Ja sam ti lepo rekao da oni umacu hleb u vino.


Ja sam takođe pokazao da je Isus dao učenicima da piju a ne da umaču...takođe tako je radila i crkva. Jedini je Juda izuzetak a to pokazuje sibolično nešto drugo..da Juda nema spasenje..zato mu je dato da umoči..drugačije od onoga kako su apostoli radili.

Dakle, moraš gledati tekst u celini..a ne samo delimično. Zato je Sola Scriptura i potrebna..evo primer jasan gde ti pokušavaš da opravdaš neku tradiciju van Pisma a sada vidimo da je to nemoguće i da je Pismo jasno po ovom pitanju.


Drugo, ne moze biti jedna casa vina, nego mora biti 4 case.


Citiraj gde je Isus dao četiri čaš i gde su apostoli pili četiri čaše?
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Vi ste ovo pogresno razumeli - "Sola Scriptura" kao temelj na kojem crkva zasniva svoju veru - DA! Ali "Sola Scriptura" "koju Bog tumaci svakom pojedincu" - NE!

Ta prica kako "Sveti Duh" tumaci svakom pojedincu bez da je on imao dodir sa crkvom, nije tacna, jer isto tako moze i sotona da mu je protumaci


Vidi, Duh Sveti ne tumači ništa. Tumačenje je pre svega ono što ti treba da uradiš jer ti je Bog dao savest i razum. Duh Sveti ima druge funkcije. Naravno da On želi da pomogne u tumačenju ali On ne tumači..Njegov posao nije to već Duh Sveti deluje na srce i menja ga. To je posao Duha Svetoga.

Obična foskula u tradicionalizmu da samo Duh Sveti daje mudrost u razumevanju Pisma je pogrešna jer to vodi u pravcu toga da zapravo niko ne može tumačiti van crkve koja jedina ima Duha Svetoga. To je pogrešno jer Duhu Svetom nije posao koji je pre svega tvoj, naš..da koristimo mudrost i razum u tumačenju Pisma. Zato je dat razum..slova nisu duhovna već fizička slova,rečenice...itd..sve je dato da se razumom shvati. Naravno, apostoli kažu da prednost ima onaj koji je dugo izučavao Pismo i to je sasvim normalno. Duh Sveti dakle deluje na um i srce da se menjaju a On to kroz Pismo čini tako da kada ti pročitaš dati tekst možeš lakše da vidiš kako da ga primeniš u konkretnom slučaju, u svom životu. To je posao Duha Svetoga kada je Pismo u pitanju..da nas uputi kako da praktično primenimo. A razumevanje je stvar razuma koji je Bog dao da ga koristimo. Zato je dat.

Naravno da Duh može ako hoće i konkretno da navede u pojedinim slučajevima na određene stihove koji trebaju da pomognu u slaganju kockica u vezi nekog dogmatskog pitanja,svakako ali to nije primarno Njegov posao.

Evo da odgovorim u vezi ovog posta.

Mire, ostalo smo zaista već milion puta prošli, ne zameri..
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Ovo čekam Mireta. Ne možeš da se kriješ u svemu iza "delovanja" Duha Svetoga. Ne radi On tvoj posao..nego hajde na temu tamo..ti samo očekuješ da neko radi tvoj posao..ja, Duh Sveti..a ti samo da uživaš..ne ti moraš odraditi svoj posao..ajmo tamo na temu. Pusti Mireta.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Ovo čekam Mireta. Ne možeš da se kriješ u svemu iza "delovanja" Duha Svetoga. Ne radi On tvoj posao..nego hajde na temu tamo..ti samo očekuješ da neko radi tvoj posao..ja, Duh Sveti..a ti samo da uživaš..ne ti moraš odraditi svoj posao..ajmo tamo na temu. Pusti Mireta.

Vama subotarima i ne treba Duh Sveti, kad imate proročicu Jelenu. A za proročicu Jelenu i njezine spise kažate da su jedini nepogrešivi tumač Biblije. Dakle, po vama subotarima, Duh Sveti je bezveznjak u odnosu na vašu Ellen White.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pazite.

Hristos treba da nam bude primer u svemu.
I on je dosao da taj primer pokaze na delu, ziveci savrseno pravedno bez greha i u skladu sa Bozjom voljom.

E sad kljucno pitanje.

Sta je Isusu bio temelj vere.
Da li solascriptura ili samo pismo, ili je on svoj zivot uskladjivao sa nekom vanbiblijskom tradicijom, koju je navodno kasnije ustanovio u crkvi?

Odgovor na ovo pitanje je ustvari zakljucivanje ove teme.

Jer ako nam je Hristos primer, i ako zelimo da zivimo kao on, onda ce i nas temelj biti isti onaj koji je bio i njegov, a to je "pismo, i samo pismo"

Ako pak postoji neka vanbiblijska tradicija koju trebamo usvojiti, onda Isus nije u svom zivotu ispunio svaku pravdu, niti on u tom slucaju moze biti primer, jer navodno dao je nesto ljudima sto sam nije ispunio u svom zivotu, sto u tom slucaju znaci da on ne moze biti spasitelj.
 
Natrag
Top