Navigacije, mape, uređaji, uporedivanje i analiza mapa - here, tom tom, topmap

Učlanjen(a)
11.04.2010
Poruka
69
Au, katastrofa! Ja treba da idem do groblja Lešće u ponedeljak, silazim sa autoputa sa južne strane. Gledao sam baš GM, rutira me okolo sa donje/desne (istočne) strane groblja. Bolje onda da idem bulevarom na Slanački put? Do sada sam uvek koristio Igo, kod njega ubacim međutačke i tako pripremim rutu.

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока
Dobra je bilo koja ruta (čak i ta sa istočne strane groblja, mada je "lakša" preko Mirijevca i Višnjičkog i Slanačkog puta), samo ne nepostojeća ruta preko Malog Leskovca. Zapanjujuće je da Google uopšte nudi tako nešto, makar i kao alternativu, jer taj put praktično i ne postoji od jedne tačke - može da prođe neko terensko vozilo, za putničko ne znam. Nisam siguran, jer sam odlučio da prekinem avanturu i vratim se na Mir. bul. kada sam došao do te tačke. Here Maps pokazuju da tu i ne postoji put spojen sa Slanačkim putem, i rekao bih da je upravo tako. Glavni problem Google mapa je što rutiraju preko njiva i neasfaltiranih puteva, pri čemu ne daju opciju da izbaciš tu vrstu puteva iz kalkulacije. Drugi veliki problem je što Google često ima ucrtan put koji uopšte ne postoji, kao i slepe ulice koje nisu slepe za njih, tako da sam se često nalazio u ćorsokaku slušajući Maps. Nadam se da će uskoro makar uvesti opciju isključenja neasfaltiranih puteva iz rutiranja.
 
Učlanjen(a)
05.02.2017
Poruka
224
NIČIM IZAZVAN POST

ANALIZA INTERNET SAOBRAĆAJA U RAZVIJENIM DIJELOVIMA EU.


Drugovi evo nas u 2020 nadam se svi zdravi i živi. Ako se ne varam prošle godine sam radio jedan primjer testa traffic info pa evo u 2020 opet.

"LIČNI STAV"
Kao vozaču automobila meni od Traffic Info je najbitnija informacija da li je put ZATVOREN. Zamislite samo da vozite kamion od 17m i 40 tona ili da negdje žurite tipa aerodrom itd a na vašoj ruti je zatvoren put?? Nekada obilazak nije moguc jednostavno morate nazad.

Ostale informacije su bitne ali na na ljestvici vaznosti svakako ispod zatvorenog puta.
Sve ostalo je manje važno, iako sam više puta izbjegao velike kolone i gužve upravo zbog informacija o gužvi ali kao sto je receno ponekad moze da vlada zakon spojenih posuda pa nam ta infromacija nekada nije od velike koristi.

1. Gdje je put zatvoren (nema šanse prolaska ili obilaska)
2. Udes
3. Gužva,zastoj, kolone iz ovog ili onog razloga

Zašto sam stavio gužve, zagušenja na trece mjesto? Bilo je ovdje rasprava o efikasnosti i jedan od kolega je pametno rekao da vrlo često vlada pravilo "spojenih posuda". U prevodu to bi značilo da ako svi dobijemo info da je guzva na putu B32 automatski (logika nalaže) da tražimo alternativu i "svi" prelazimo u ostale dostupne puteve koji su vrlo često slabije propusne moći i s time izazivamo gužvu na ostalim dionicama. Ako se sjećate zanimljivog posta od neki dan kada je lik sa hrpom telefona i upaljenim Google Maps prevario servere Googla-a i time izazvao lažnu dojavu putem Google Maps aplikacije.
Time se pokazao veliki minus Google Maps u odnosu na Sygic ili bilo koju drugu navigaciju koja koristi TomTom Live Traffic servis.

Poveznica na članak

Danas sam vozio jednu kraću relaciju i odlučio sa napravim par slika (koje su me mogle skupo kostati s obzirom da policija ovdje vreba stalno za onima koji koriste telefon tokom voznje).

U 2020 se nazalost nista puno nije promjenilo po pitanju Traffic Info. I dalje je TomTom servis broj 1.

Ruta je HEIDELBERG - WIESLOCH.

1. SYGIC TRUCK - Full Internet servis aktivan. Vozio sam koristeci jednu od najbolji Sygic navigacija a to je Sygic Truck. Ona koristi Here Truck Premium paket mapa iako to ovdje nije ni bitno jer servis za saobracaj je TomTom. Slike u prilogu. ST pokazuje da je put zatvoren.

2. TomTom NDS - Očekivano bez greske informacija u TomTom je dostupna kao i svim navigacijama koje koriste TomTom servis.

3. SYGIC GPS - Ocekivano placeni TomTom Traffic servis radi savrseno.

4.Google Maps - ova besplatna navigacija također ima dostpunu informaciju. Vrlo često kasni za TomTom pogotovo ako se radi o lokaciji manje važnosti.

5. IGO NEXTGEN - I dalje neshvatljivo zasto NNG ne kupuje i Traffic servis TomTom kada vec imaju u ponudi mape ovog proizvođača??? Od 2012 kada sam prvi puta probao ovu navigaciju do dan danas Traffic Info se nije popravio. Pričamo o Njemačkoj koja dokazano ima infrastrukturu za Traffic Info (TomTom kao dokaz) ali iGO i dalje zaostaje.

6. Here We Go - također nemaju ovu informaciju dostupnu u svojoj navigaciji.

7. CoPilot (koristi Here traffic info) logicno nema ovu informaciju.


Zbog ovog slučaja sa prevarenim Google Maps i kasnjenjem sa informacijama na manje bitnim lokacijama TomTom ima prednost nad Google Maps. Ostalih nedostataka ima ali ovdje nije rjec o tome. Ja volim TomTom Traffic servis iz razloga sto dostavlja informacije i na manje bitnim lokacijama.

Od nasih balkanskih drzava samo je Hrvatska dobila TCM (dio Zagreba) sto u zadnje vrijeme nije bio slučaj. Znam da mnogima traffic info nije bitan ali meni jeste i milion puta mi je pomoglo.

Zelim samo dodati da po pitanju mapa po meni najbolji test je Balkan. Ako su mape dobre na balkanu dobre su svugdje :) U Njemackoj koristim TomTom iGO a Sygic Truck Here.

NAPOMENA: Sve su ovo moji lični stavovi i postoji mogucnost da nisam upravu. Neka vam ovo samo posluzi kao info.
Hvala.
 

Prilozi

  • CROATIA TMC.jpg
    CROATIA TMC.jpg
    45,8 KB · Pregleda: 22
  • GOOGLE_MAPS.jpg
    GOOGLE_MAPS.jpg
    42,4 KB · Pregleda: 21
  • HEWE WE GO.jpg
    HEWE WE GO.jpg
    29,2 KB · Pregleda: 24
  • iGO_NEXTGEN.png
    iGO_NEXTGEN.png
    243,9 KB · Pregleda: 25
  • PHOTO_1.jpg
    PHOTO_1.jpg
    46,4 KB · Pregleda: 26
  • PHOTO_2.jpg
    PHOTO_2.jpg
    41,9 KB · Pregleda: 22
  • PHOTO_3.jpg
    PHOTO_3.jpg
    41,2 KB · Pregleda: 28
  • SYGIC GPS.jpg
    SYGIC GPS.jpg
    33,7 KB · Pregleda: 30
  • SYGIC TRUCK TMC WIESLOCH.png
    SYGIC TRUCK TMC WIESLOCH.png
    278,8 KB · Pregleda: 27
  • TOMTOM_NDS.png
    TOMTOM_NDS.png
    300,2 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:
Natrag
Top