Cistiliste

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
974
"...Sećamo se njegova razgovora s monahom pustinjakom koji je rekao:
"Bog će kazniti sve bezbožne. Izgoret će u večnom plamenu. "
Očito mu je bilo drago što će biti kažnjeni večnim ognjem.
Na to je starešina Siluan (Atoski) s vidljivim emotivnim uzbuđenjem rekao:
"Pa, molim vas, recite mi ako vas odvedu u raj i vi vidite kako neko gori u paklu, hoćete li biti mirni?"
- A što možete učiniti, oni sami su krivi, kaže on.
Tada je starac Siluan sa žalosnim licem odgovorio:
- Ljubav to ne može podneti ... Zbog toga se treba moliti za sve. "

Servius ne znam sto si time htio reci, a i sam znas da je nama protestantima tesko progutati takvu pricu. Vidim da je monah pustinjak tu rekao da ce izgorjet u vjecnom plamenu, kao da ih vise nece biti, a onda dole pise kao gore u paklu. I onda zakljucak, ljubav to ne moze podnijeti, i onda se trebaju moliti za te u paklu - pa cekaj malo, ako se svi mole za te u paklu, znaci postoji sansa da ce se i oni spasiti onda....ali kako god ne vjerujem u raj i pakao....vjerujem u uskrsnuce pravednih i da ce gresnici zajedno sa sotonom i njegovim andjelima zauvijek biti spaljeni, i kako je zlo imalo svoj pocetak, tako ce imati i svoj kraj....
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Ukratko i sažeto o stanju umrlih do Konačnog suda po učenju PC.

Ako su duse otisle iz ovog zivota u veri i ljubavi, pa ipak noseci na sebi neki greh – bilo da su to mali gresi, za koje se ona uopste nije kajala, ili veliki, za koje, mada se kajala, nije uspela da prinese plodove pokajanja, takve duse, mi verujemo, duzne su da se ociste od takve vrste grehova, ali ne na nekakvom mestu ispastanja (jer nam tako nesto, kao sto rekosmo, niukoliko nije bilo predato); vec jedino da se ociste uz pomoc samog straha prilikom ishoda iz tela, kao sto to izricito kaze sveti Grigorije Dvojeslov (v. IV, knj. “Razgovora”); dok ce druge biti prinudjene da se ociste posle ishoda iz tela, ili jos prebivajuci na tom zemnom mestu, pre no sto dodju na poklonjenje Bogu i udostoje se udela u blazenstvu, ili, ako su njihovi gresi bili tezi i dugotrajniji -to ce one biti drzane u adu, ali ne radi toga da bi zauvek prebivale u ognju i mukama, vec kao oni koje u tamnici drze pod strazom.

Svima takvima, mi tvrdimo, pomazu molitve i Liturgije koje se za njih cine, uz sadejstvo Bozjeg milosrdja, koje sagresenja ucinjena po nemoci ljudskoj odmah prezire i prasta, kako govori Dionisije Veliki u “Razmisljanjima o tajni svestenoupokojenih”, a druge grehe posle izvesnog vremena pravednim sudom ili takodje razresuje i prasta, i to – savrseno, ili olaksava odgovornost za njih do konacnog Suda.

I zbog toga ne vidimo nikakvu potrebu za kakvom drugom kaznom ili ociscujucim ognjem. Jer, jedne ociscuje strah, a druge griza savesti prozdire mucnije od ma kakvog ognja, a neke ociscuje sam uzas pred Slavom Bozjom i neizvesnoscu buduceg, koje dolazi.

A da je to mucenje i kazna znatno veca nego sta drugo, pokazuje i samo iskustvo, i sveti Jovan Zlatoust svedoci nam u gotovo svim ili vecini svojih moralistickih omilija, tvrdeci ovo, a takodje i bozanstveni podviznik Dorotej u svome slovu “O savesti”.

A sto se tice toga da neizvesnost buduceg vise razdire kaznjene nego sama kazna, o tome govore Ucitelji, kao na primer sveti Grigorije Dvojeslov, koji u besedi “povodom razaranja grada”, kaze sledece: “Ove ce primiti neiskaziva svetlost i vidjenje Svete i Carstvene Trojice, a one, zajedno sa ostalima – bolje reci, pre nego druge -mucenje: biti odbacenim od Boga, i griza savesti, kojoj nema kraja”.

I tako, mi se Bogu molimo i verujemo da ce se time spasti umrli, a ne kakvim drugim mucenjima ili nekom drugacijem ognju, od onih muka i ognja za koje je objavljeno da ce biti vecni. I to da se duse umrlih, po molitvama, oslobadjaju od zatocenistva u adu, kao iz neke tamnice, svedoci, medju mnogim drugima, Teofan Ispovednik, nazvan Nacertani, jer je reci svoga svedocanstva za ikonu Hristovu, na celu ispisane, krvlju svojom zapecatio. U jednom od kanona za umrle on se ovako moli za njih: “Suza i uzdisanja rabe Tvoje koji u adu prebivaju, oslobodi, Spase” (Oktoih, subotnji kanon zaupokojene, gl. 6, pesma 6. “Slava”).

Cujes li? – “suza”, rekao je, i “uzdisanja”, a ne nekakvih kazni i ociscujuceg ognja. Ako se ponekad u ovim pesmama i molitvama i pominje oganj, to nije neki privremeni oganj koji ima ociscujucu silu, vec oganj vecni i kazna kojoj nema kraja.

Sveti, podsticani covekoljubljem i sazaljenjem prema svome rodu, pozelese i drznuse se na gotovo nemoguce – da se mole za izbavljenje u veri umrlih. Jer, tako govori i sveti Teodor Studit, koji je i sam Ispovednik i svedok Istine, na samom pocetku svog kanona za upokojene: “Svi se pomolimo Hristu, opominjuci se od veka umrlih, da upokojene u veri i nadi na zivot vecni, izbavi od vecnog ognja” (Velikoposni Triod, mesopusna subota, kanon, pesma 1). I zatim, u drugom troparu, petoj pesmi kanona, govori sledece: “Ognja vecnopaleceg i tame nerasvetive, skrguta zuba, i crva koji beskonacno muci, izbavi, Spase, sve koji u veri umrese”. Gde je tu “ociscujuci oganj”?

I kada bi on uopste postojao, gde bi Svetome bilo prikladnije da ga spomene, nego ovde?

Bivaju li sveti usliseni od Boga, kada se za ovo mole, to mi ne treba da istrazujemo, ali oni sami su imali znanje o tome, i Duh, koji je u njima obitavao, i Kojim pokretani su oni i govorili, i pisali, znao je to: a u istoj meri znao je i Vladika Hristos, Koji je dao zapovest da se molimo za neprijatelje svoje, i Koji se molio za one koji su Ga raspeli i nadahnuo prvomucenika Stefana, kad su ovoga kamenovali, da cini isto.

I mada ce, moze biti, neko kazati, da kada se mi molimo za takve ljude, ne bivamo uslisani od Boga, ipak mi sve sto od nas zavisi ispunjavamo.

Sv. Marko Efeski
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
974
Ne mora, ali Pavao tako čini, evo:

2 Tim 4,19: Pozdravi Prisku i Akvilu i Oneziforov dom!

Da je Onezifor živ, kao što su živi Priska i Akvila, Pavao bi ga pozdravio navodeći njegovo ime kao što navodi imena Priske i Akvile.

Ali ja tu ne vidim nikakvo cistiliste niti molitva da ga se izbavi iz cistilista...a buduci da je bio pravi krscanin - i da vjerujem kao katolik, vjerovao bih da je u raju. Nego imas li bar tri stiha da bi mogao sagraditi doktrinu o cistilistu....covjece, pa i za nedjelju imas tri stiha iz Biblije i pravis tako veliku doktrinu....za doktrinu trebas hrpu citata imati....
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
974
slap za Onezifora veli - Ako je Onezifor u raju, molitva za njega nije potrebna. Ako je pak u paklu, molitva za njega ne pomaže. A Pavao ipak za njega moli. Zašto?
Slap je ovdje 100% uvjeren da je Onezifor u cistilistu - ljudi pa je li to moguce....Onezifor, veliki krscanin na djelu, pa ga slap strpa u cistiliste... kakve sve citate koriste katolicke apologete da bi opravdali ovaj nebibiblijski nauk....
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Za riješavanje sljepoće obrati se nekome na nekom drugom mjestu.

Nije problem u slepoći, Slape. Ovo je klasičan primer samovoljnog zatvaranja očiju, a tu ni najbolji ljudski oftamolozi ne pomažu.

Ako i to ostavimo po strani, ostaje pitanje. Kako to da su im oči zatvorene za verovanje Crkve, a nisu zatvorene kada se radi o blasfemijama tipa Istražnog postupka, shabata koji po istom tom Pismu nije obavezan za Hrišćane, i svih ostalih budalaština na kojima je njihova plagijatorka zasnivala svoj uticaj?
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
974
Nije problem u slepoći, Slape. Ovo je klasičan primer samovoljnog zatvaranja očiju, a tu ni najbolji ljudski oftamolozi ne pomažu.

Ako i to ostavimo po strani, ostaje pitanje. Kako to da su im oči zatvorene za verovanje Crkve, a nisu zatvorene kada se radi o blasfemijama tipa Istražnog postupka, shabata koji po istom tom Pismu nije obavezan za Hrišćane, i svih ostalih budalaština na kojima je njihova plagijatorka zasnivala svoj uticaj?

Istazni sud je moj diplomski rad...ako otvorim temu, tu ce biti hrpa teksta....
 
Natrag
Top