Raskol i jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Da, mislim na njih.

Hvala na pojašnjenju.

Vidi, problem jedinstva, u dogmatsko doktrinalnom, pa i organizacionom pogledu nije nov, niti je započeo onom nesrećnom 1054. Razlozi su više kulturološki, jezički i politički, a mnogo manje teološki.

Niko naime ne može da kaže kako Katolici ili recimo monofiziti ne ispovedaju veru u Boga, da ne ispovedaju Trojstvenost Boga. Ili recimo da optuži Pravoslavne za tako nešto. Ne može se reći da niko od ovih "Crkava" (stavljam navodnike jer isti im je koren, isto im je poreklo i ista glava, ista su u suštini Crkva Božija) nije Božija Crkva, i da nema Svetog Duha za paraklitosa.

Ali, kao što znamo, nažalost došlo je do podela, prvo su se odvojile Stare Crkve Istoka, i tu je uzrok počivao u Hristološkim raspravama, tačnije oko toga da li Hristos - Krist ima dve prirode ili samo jednu. Ljudski inat, jezičke i političke nesuglasice i eto šizme. Rim i Konstaninopolj, Nea Roma, Carigrad su i komplikovanija i na momente tužnija priča. Dva jezika toliko isprepletena u Carstvu koje se raspadalo sada su bila uzrok podele i nerazumevanja. Tu je zatim došao i problem primata, pa onda Vasilevis koji ostavljaju Zapad svojoj sudbini, surevnjivost neo latina (neo jer pravog Rimskog porekla je bilo malo), pa zatim želja pojedinih papa da u svojoj ličnosti objedine ono što je na Istoku bilo podeljeno na Vasilevsa i Patrijarha, duhovnu i svetovnu vlast. Na to onda dolaze prakse koje ne samo da su pravile probleme (judaizatorsko preuzimanje macesa za oblik pričesnog hleba) ćutanje Rima na pojedine ispade biskupa - episkopa u vidu promena načina bogosluženja i tome slično. Ali, niko se na Istoku nije usuđivao da kaže kako Rim nije pravoveran. Jer za to razloga nije ni bilo.

Sve do pojave nesrećnog filioque i samovoljnog unošenja istog u Nikejsko Carigradski simbol vere. Barem bi se tako moglo činiti neukom posmatraču. Papa - Patrijarh Rima i Zapada, je na svoju ruku bez saborskog kanona ubacio ovu novotariju (takvim su je smatrali na Istoku, iako se pitanje izlaska Svetog Duha prvo pojavilo na Istoku), sledile su rasprave oko prava da se to uradi, ali je zajedništvo opstajalo.

Problem koji će dovesti do šizme iz 1054 je pre svega politčki i ticao se papske zavisnosti od Normanskih plemića (ranije Franačkih) i bilo je dovoljno da dvojica u sebe zaljubljenih jerarha nalete jedan na drugoga da bi doplo do katastrofe.

Ali, čak ni tada nije došlo do potpunog prestanka odnosa, čak i komunije. Humbert De Silva Kandida nije imao papsko ovlašćenje da izvrši ekskomunikaciju, nije bilo obreda ekskomunikacije nego je u besu samo ostavio svoju bulu anateme na oltar Hagaia Sophie, Mihailo Keruralije je odgovorio istim inatom, i anatemisao Humberta De Silva Kandidu, iako je znao da anateme poništavaju jedna drugu.

Stvari će se zakuvati grčkim pokoljom Latina u Carigradu (nacionalna mržnja), i Venecijanskim finansiranjem 4 Krstaškog rata. Što če ono što je u suštini i započelo kao rasprava oko jurisdikcije, dovesti na nivo mržnje.

Da li je bilo pokušaja pomirenja? Da, ali na nižem nivou. Na višim nivoima i jedna i druga strana zahteva da do pomirenja dođe na njihovim osnovama. A to nije dijalog ljubavi. Pa ipak, čak ni tada nema prekida odnosa na nižem nivou.

Osmanlijska osvanja, rasulo u vrhu Crkve na zapadu izazvano mešanjem i uticajem Francuskih kraljeva, krvavi i crni 14 vek. sve to ne pomaže kako pomirenju, tako i kontaktima. Tu je zatim sukob skolastike i misticizma u kome se zapad pokazuje krutim da uopšte i razmotri Isihaistički pokret, a Isihaisti sa druge strane ne ostaju dužni i napadaju krutost skolastičara. A ni jedni ni drugi ne primećuju da se neprijatelji okupljaju, prvo prikriveno, a zatim i otvoreno.


16 vek, vreme kada se nakon što se u drugoj polovini 15 veka obnavlja "jedinstvo" organizaciono, Crkve na zapadu je svedok i fragmentacije Istoka. Carigrad pada u ruke neprijatelja Krsta, poslednje slobodno uporište sinodalnog Hrišćanstva je porobljeno. Nada se možda pojavljuje na Istoku, u vidu uzdizanja Moskovske arhiepiskopije u koju beži deo monaha i sveštenstva.

Na sve to, političko svetovni uticaji ne samo da rade protiv jedinstva Hrišćana, nego nejedinstvo još i pojačavaju. Preveliko oslanjanje na svetovno i materijalističko, opšta želja vladarskih kuća da kontrolišu Crkvu, kojom u to vreme upravlja niz materijalistički nastrojenih papa, dovodi do toga da se jedan samovoljni i arogantni redovnik usudi da napadne, ne pogrešne prakse, nego samo ustrojstvo Crkve, dakle samu Crkvu na zapadu.

Biblija mu je oružje, a plemstvo spremno dočekuje ovo. Započinnje vreme haosa na verskoj osnovi. Protestanti, kako će ih nazvati zbog "protesta upućenih Karlu V" seju haos i Crkva mora da odgovori. Crkva i odgovara kontrareformacijom, gde se prvi put u istoriji Crkve, uvode stvari po kojima će kasnije Protestanti postati poznati (doslovno tumačenje Biblije, kreacioniziam) i možda navažnije za ovu temu donosi se odluka o zabrani opštenja sa onima koji ne pripadaju Katoličkoj Crkvi. Jednim potezom pera, nameravanim da se spreči širenje Protestanskog haosa, Istoku je negirana crkvenost. Odgovor nije dugo trebalo čekati, Iako podeljeni i zarobljeni, patrijarsi Istoka počinju da negiraju crkvenost Zapadu. Shodno tome, počinje da se širi ideja o tome da su samo Pravoslavni - Hrišćani, i obratno. Što za posledicu ima i praksu ponavljanja krštenja, i ostalih sakramenata - svetih tajni.

Takvo stanje se još i pogoršava nakon Francuske revolucije i pojave nacija. Crkva na zapadu napadnuta je kako verski, tako i politički, Crkva na Istoku se rastače zbog ekstremno shvaćenog i primenjivanog koncepta autokefalnosti. U međuvremenu Rim pokušava da obnovi jedinstvo politčkim putem (unija) gde se ne diraju ni obredi, ni jezik bogosluženja. To opet izaziva gnev pravoslavnih koji to smatraju pogrešnim i tako u nedogled.

Sve ovo je predstavljalo uvod u krvavi XX vek, u kome će nakon II Vatikanskog koncila doći do pokušaja približavanja. Prvi korak je načinjen ukidanjem anatema iz 1054 i postepenim priznavanjem crkvenosti jednih drugima.

Sada su to sestrinske Crkve. Ali da li je to vid jedinstva na koje je Gospod pozivao? Čini se da nije. A ono pravo jedinstvo i neće doći od arhijereja, jer oni su i započeli raskole. Nego od nas, malih šrafova, da se tako izrazim.

Kao jedan od vidova "rešenja" problema jedinstva nudi se, a Crkva zapada ga je delimično prihvatila, kao i sestra joj sa Istoka, i ekumenizam. No, njegovo poreklo, namere, i vidljivi rezultati su više okrenuti svetovnom, nego onom Božijem. U tome bih se, iako se radi o različitim shvatanjima mogao složiti sa Nikolajem Velimirovićem, i Justinom Popovićem u njihovoj skeptičnosti i uzdržanosti prema ekumenizmu. Iako oni polaze od "straha od Katolika", treba otovoreno reći da Rim nije ekumenizam "prihvatio" da bi otvorio puteve uspostavi svoje dominacije, nego iskreno smatrajući da je to put obnove jedinstva. Koliko je pogrešio možemo videti iz otvorenog sinkretizma koji se kao pošast širi zapadnim zemljama.

Takođe, ono što ekumenizam čini opasnim, jeste Protestatnsko poreklo, i premisa da je obnova jedinstva Crkve moguća u Sola Scriptura, jer treba otvoreno reći istinu, ekumenizam je nastao sa namerom da se nesuglasice Sola Scriptura zajednica i sekti "dijalogom" razreše. Dakle ideja je bila da se jedinstvo uspostavi na Bibliji.

Da li je to po Bogu? Nažalost, ako se zna da kod protestanata ima 50.000 zajednica i sekti, međusobno sukobljenih oko tumačenja Pisama, ako se zna da iste ne shvataju pojam Crkvenosti na isti način, onda se doslvovno može reći da je ideja o obnovi jedinstva oko Biblije - satanska prevara.


Da ne govorim o tome da svaka od "Biblijskih" zajednica i sekti za sebe tvrdi da je ona baš prava Crkva a da ostale to nisu, kao i o tome da ni jedna jedina od tih 50.000 zajednica nema apostolsko nasleđe.

Da zaključim. Mi ljudi smo počinili greh, mi smo se podelili, i mi uz Božiju pomoć trebamo da zalečimo te rane i da se ujedinimo. Ako to ne žele zbog svoje surevnjivosti arhijereji, na njih greh. Mi trebamo da radimo na jedinstvu u ljubavi. I da ne dozvolimo neprijatelju, koji je u sekularizmu, islamu, ali i Bibličarenju da nas nadvlada.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Da li je to po Bogu? Nažalost, ako se zna da kod protestanata ima 50.000 zajednica i sekti, međusobno sukobljenih oko tumačenja Pisama,

Zato su djela pokazala da je reformaciju Bog podigao, a vaša djela su pokazala suprotno od toga. Još niste jedna jedinstvena religija.
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
DartShone dao si sažet i dobar istorijski prikaz velikog raskola ili istočne šizme kako katolici to nazivaju.
Vidim da si svestan razlike izmedju ekumenizma i sabornosti i sinodalnosti što mnogi izjednačavaju neshvatajući način na koji Istočna i Zapadna Crkva funkcionišu i o čemu razgovaraju.
Sve je u Božijim rukama .
Najgore je to što se Vatikan trenutno peca na udicu SSC sa koje SPC nemože da se skine još od 1997 g. kada je Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve doneo odluku o napuštanju SSC ali ona nije još sprovedena.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Darth, svidja mi se taj tvoj istoriski pregled problema sa koji se susrelo celo hriscanstvo.
Slazem se sa tobom da bismo mi trebali da pokazemo ljubav jedni prema dugima. Pa ko nam brani, zasto to ne pocenemo danas? Sta cekamo?
Jedino pogresio si navodeci da postoji 50000 protestanskih denominacija. Znas da to nije istina. Ajde reci nam na koliko zajednica je podeljena Katolicka crkva?
O protestantim lako mozes da govoris, ali ne smes spomenuti i katolike.

Sto se tice ekumenizam, veoma dobro mi je poznato njegovo poreklu i smernice postizanja cilja.
U pravu si, ekumenizam su osnovali Protestanti, Najpre su imali u vidu da se misonori u stranim zemljama potpomazu, medjutim ta ovca neprestano menja svoje ruho.
Mislim da je dobro sto je Vatikan II usvojio protestantski ekumenizam, ali to je nastojanje za pogresnim jedinstvom.
Isus se moli za svoje sluge da svi budu ujedninjeni na ISTINI, a ne na zabludama. Isus je obecao "I bice jedno stado i jedan pastir."
Na veliku nesrecu ekumenizam uopte ne nastoji da postigne Hristovo jedinstvo.
Ekumenizam porucuje: Dodjite da svi budemo zajeno i bice jedan tor i jedan kljucar, a svako mose da veruje sta hoce ili da ne veruje nista.

Na Skupstini u Kamberi, cak su i mnogobozacki vracari uzeli ucesca na skupstini, prizivali su mnoe duhove pokojnika, svi prerdstavnici crkava su cutali, osim nekoliko Pravoslavnih delagata, koji su izjavili: "Ovo nije bilo dobro". Osta li su pogli gkavi irazmisljali o spiritizmu.
Prema tome Ekumenizma ni ne nastoji ujedinjenje na istini nego na zabljudama.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
DartShone dao si sažet i dobar istorijski prikaz velikog raskola ili istočne šizme kako katolici to nazivaju.
Vidim da si svestan razlike izmedju ekumenizma i sabornosti i sinodalnosti što mnogi izjednačavaju neshvatajući način na koji Istočna i Zapadna Crkva funkcionišu i o čemu razgovaraju.
Sve je u Božijim rukama .
Najgore je to što se Vatikan trenutno peca na udicu SSC sa koje SPC nemože da se skine još od 1997 g. kada je Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve doneo odluku o napuštanju SSC ali ona nije još sprovedena.

Hvala na tome. Da imam vremena, i prostora mogao bih dublje da analiziram stanje koje je dovelo do ovoga sada. Ipak, mislim da je i ovo dovljno da neko otvorenog srca i uma vidi šta ljudska priroda kada joj je dopušteno može da uradi. Svi smo mi ovce Njegove, i poznajemo svog Pastira, samo smo se u istom toru odvojili po uglovima, a vuci u jagnećoj koži idu i bleje promuklo, tražeći da zavedu neoprezne. Idu i viču, govore i kleveću, nude sebe kao poznavaoce Pastira. Onoga čiji je Duh nad nama, koga su naši preci očima fizičkim i očima duhovnim gledali.

Naravno da je brate moj u Hristu Gospodu sve u Njegovim Rukama.

Nego kako da je najgore baš to što se Vatikan, ali i pojedine pomesne crkve upecao na udicu Svetskog Saveza Crkava. Samm tim sebi negira Crkvenost, jer Crkva može biti samo jedna. Ne postoje druge "Crkve", niti kakva federacija nekakvih "crkava". Ali, duga je priča, i možda i nije za ovaj forum, zašto je to tako.

Iako Pravoslavni, Katolici, i drevne Crkve čine većinu Hrišćana, protestanti sa svim svojim podelama kontrolišu svetovnu moć, medije, i na svojoj strani imaju pravi Treći Rim u čijim nedrima su većina njih i nastali.

Zato sam i napisao da će se pre jedinstvo, ono pravo po Bogu, obnoviti preko vernika, nižeg sveštenstva, laika. Ponoviću pod jedinstvom mislim jedinstvo onih koji pripadaju sestrinskim Crkvama. Tek tada će se možda moći govoriti o prilaženju Protestantima. Pre toga na žalost ne.

Opet, sve je u Božijim rukama. Sve što trebamo da činimo je da Hrista sledimo, budemo ljudi koji drže datu reč, i ne pokleknemo pred sotonskim. A to je muka postići.

Ali, život je Krst. tačnije Kalvarija. Nije dan, nije "jelo i pilo", nego borba. Nagrada je velika, a putevi su krivudavi i teški. No kakvi da su, vode ka Njemu, ka Putu-Istini-Životu.

A svako ko nudi skraćenice, ili nekakva uputstva, ko ih nalazi u ljudskim umotvorinama i tumačenjima, ko život "ozdravlja" po volji ljudskoj tvrdeći da je to po volji Božijoj, od Boga nije, nego od protivnika i zlotvora čovečijeg, makar citirao Pisama.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.345
Darth,

Slazem se sa tobom da bismo mi trebali da pokazemo ljubav jedni prema dugima. Pa ko nam brani, zasto to ne pocenemo danas? Sta cekamo?
Jedino pogresio si navodeci da postoji 50000 protestanskih denominacija. Znas da to nije istina.

Marko, Darth je u pravu. Ima vas 50 000 protestantskih denominacija. I to ti lijepo piše baš na onoj stranici s koje si kopirao kako vas je 33 000. :) 33 000 vas je bilo prije 16 godina (2003.), a danas vas je 50-tak tisuća.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Svi smo mi ovce Njegove, i poznajemo svog Pastira, samo smo se u istom toru odvojili po uglovima, a vuci u jagnećoj koži idu i bleje promuklo, tražeći da zavedu neoprezne. Idu i viču, govore i kleveću, nude sebe kao poznavaoce Pastira. Onoga čiji je Duh nad nama, koga su naši preci očima fizičkim i očima duhovnim gledali.

E moj Darth, u Bozijem toru nema uglova koji omogucuju pluralitet vere, nego smao jedan tor u kome je Jedan Pastir i to je sve.
Prema tome ili pripadamo pravom Pastiru koji okuplja sve svoje ovce ili snmo u drugom toru?
Spomenuo si i vukove u jagnjecim kozama. Sta mislis, zar nema takvi i u tvome uglu zamisljenog tora?
Ako zamisljas da ce ekumenizam zaleciti rane i uspastaviti istinu na kojoj cete se ujediniti, toga nikad neces videti.


Nego kako da je najgore baš to što se Vatikan, ali i pojedine pomesne crkve upecao na udicu Svetskog Saveza Crkava. Samm tim sebi negira Crkvenost, jer Crkva može biti samo jedna. Ne postoje druge "Crkve", niti kakva federacija nekakvih "crkava".
Iako Pravoslavni, Katolici, i drevne Crkve čine većinu Hrišćana,...[/QUOTE]

Darth jesi li se ti zbunio ili nemozes drugacije da objasnis u cemu je pravi problem?
Najpre priznajes da ne postoje "crkve", pa onda kao da si zaboravio sta si rekao zato dodjes:
"Iako Pravoslavni, Katolici i druge crkve cine vecinu Hriscana."
Pa onda kao da se budis iz sna tvrdnjom: " Ponoviću pod jedinstvom mislim jedinstvo onih koji pripadaju
sestrinskim Crkvama.
Jednom kazes ne postoje crkve nego Crkva.
Pa onda kazes "Pravoslavni i Katolici i drevne crkve...
Dakle primoran si da i protiv svoje volje, priznas da ne postoji Crkva, nego u stvarnosti postoje CRKVE.


ko nudi zivot "ozdravlja" po volji ljudskoj tvrdeći da je to po volji Božijoj, od Boga nije, nego od protivnika i zlotvora čovečijeg,[/QUOTE]

E moj Darth zar ti ne znas da Bog coveku nudi zdravlje i dug zivota?
"Blagosiljaj duso moja Goospoda i sve sto je u mjeni sveto Ime Njegovo.. On ti prasta sve greje i isceljuje sve bolesit tvoje." Psalam 103.1.3.
"Isceljuje one koji su skrusena srca, i leci tuge njihove." Pslam 147,3.
"Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza, da javljam dobre glase krotkima, posla me da zavijem renjene u srcu." Isija 61,1.
Bog zeli da budemo zdravi duhovno i telesno.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Šta nemoj tako , moje su izbrisali , toboš zbog uvrede , a njegovo niko ne briše , a vređa sve redom , nije pošteno
Antonija, bio sam ironičan. Naravno da mu treba odgovorati istom ako ne i gorom merom. Ali, to je baš ono što trolovi i očekuju.To što njegove postove i uvrede "uprava" ne briše može da znači da je ili on deo uprave, da mu uprava to dozvoljava da bi "začinila" raspravu, ili da je uprava ucenjena da tako radi. Ne bih da pomislim da je ovo treće u pitanju.

Da je pošteno, nije i nikada neće biti. Ali adventisti su poznati po tome da privlače takve ljude, i da im je poštenje malo ambivalentno. "Poštarka" im je bila takva.


Marko, Darth je u pravu. Ima vas 50 000 protestantskih denominacija. I to ti lijepo piše baš na onoj stranici s koje si kopirao kako vas je 33 000. :) 33 000 vas je bilo prije 16 godina (2003.), a danas vas je 50-tak tisuća.

Pitanje svih pitanja nije koliko klanjatelja "Biblije" sukobljenih oko tumačenja ima, nego zašto adventisti i braća im po datumarenju i blasfemijama Jehovisti Raselovi sebe trpaju u Protestante, kada iste nazivaju otpadom. U stvari kada se realno pogleda, svih 50.000 "zajednica" kite jedni druge epitetom otpada.

Ps. One to i jesu, ali od Crkve Božije, ne od nekakvog "ostatka" Jele poštarke i Veljka Mlinara.
 
Natrag
Top