Turističke vesti, informacije o putovanjima i razni saveti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Cena karte zavisiće od vaših kilograma?

Cena karte zavisiće od vaših kilograma?

Profesor dr Barat P. Bata sa norveškog univerziteta “Sogn og Fjordane“ nedavno je obavio svoj rad u kojem objašnjava zašto bi i kako putnici trebalo da plaćaju karte u zavisnosti od svojih kilograma, ali i težine prtljaga koji nose.

1.jpg
Ko ima višak kilograma plaća veću cenu, predlog je norveškog profesora

U svom radu nedavno objavljenom u časopisu “Journal of Revenue and Pricing Management” dr Bata dokazuje kako bi avio-kompanije sačuvale značajne količine novca i smanjile emisiju ugljen-dioksida kada bi putnicima prodavale karte po ceni zavisnoj od njihove kilaže, prenosi CNN.

“Naplaćivanje usluga u skladu sa težinom korisnika usluge i prostorom koji on zauzima je univerzalno prihvaćen princip ne samo u transportu, već i u drugim servisima”, izjavio je dr Bata. “Kako su težina i prostor daleko važnije kategorije u avijaciji nego u nekim drugim saobraćajnim granama, avio-kompanije bi trebalo da uzmu ove kategorije u obzir kada određuju cene svojih karata.”

Dr Bata predlaže tri modela prema kojima bi se ubuduće mogle obračunavati cene.
Prvi model zasniva se na fiksnoj ceni kilograma. U tom slučaju svaki putnik bi merio svoju težinu i težinu svog prtljaga prilikom plaćanja karte, a ukupni broj kilograma množio bi se sa cenom jednog kilograma.

2.jpg
Veći prtljag - veća cena

Drugi model zasniva se na popustu za čija je telesna i težina prtljaga ispod unapred utvrđenog proseka, i suprotno tome, dodatnom naplaćivanju za kartu putnika koji su “iznad proseka”.

Treći model, koji je prema mišljenju dr Bate najprihvatljiviji, jeste uspostavljanje tri različite kategorije kilaže i određivanje univerzalne cene za svaku od kategorija.
Ovakav plan bilo bi moguće ostvariti, piše Barta, ukoliko bi svi putnici prilikom kupovine karte sami upisivali svoju kilažu, pri čemu bi primera radi, svaki treći nasumično izabran putnik bio proveravan kako ne bi bilo varanja.

Druga predložena opcija jeste merenje težine putnika na aerodromu, zajedno sa prtljagom, što bi značilo dodatno provođenje vremena na terminalima kao i učestalije redove za čekanje.

Ovi predlozi podelili su putnike šitom sveta od kojih jedni tvrde da je reč o diskriminaciji gojaznijih osoba, dok drugi smatraju da je u pitanju uspostavljanje principa jednakosti među putnicima.

Izvor: B92

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dvor na Dedinju otvoren za turiste od 13.aprila

Dvor na Dedinju otvoren za turiste od 13.aprila

Dvorski kompleks na Dedinju biće otvoren za posetioce svakog vikenda od 13. aprila do 26. oktobra, najavili su Kraljevski dvor i Turistička organizacija Beograda (TOB).

1.jpg
Od 13. aprila Beli dvor otvoren za turiste, cena karte 450 dinara

Posete su od 11 do 14 časova. Cena ulaznice je 450 dinara i uključuje autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića.

Turisti će moći da se upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom dvorskog kompleksa, da posete Kraljevski i Beli dvor, kao i dvorsku kapelu posvećenu Svetom Andreju Prvozvanom, krsnoj slavi kraljevske porodice.

Kraljevski dvor bio je dom kralja Aleksandra I i kralja Petra II, a sada u njemu živi prestolonaslednik Aleksandar II i njegova porodica.

Izvor: Beta
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najskuplji taksiji od aerodroma do grada

Najskuplji taksiji od aerodroma do grada

Ukoliko se odlučite da nakon sletanja na aerodrom u Tokiju uzmete taksi kako biste stigli do centra grada to će vas koštati skoro 224 evra. Vožnja od 66 kilometara međutim, nije najskuplja kada se u obzir uzme cena po kilometru.

1.jpg

Najskuplja vožnja po kilometru izaćiće vas skoro 10 evra i to u Kopenhagenu gde transfer taksijem od aerodroma do centra grada iznosi 40 evra.

Najnovije istraživanje poredilo je vožnju taksijem od internacionalnih aerodroma širom sveta do centra grada pored kog su smešteni.

Istraživači su otkrili da je u Evropi najskuplji transfer od Gardermoen aerodroma do centra Osla sa cenom od 87 evra.

Taksiji koji su vozili od aerodroma u Sofji do centra grada bili su najpristupačniji po ceni od svega 2.5 evra. Iza Sofije nalaze se Bukurešt, gde taksi od aerodroma do grada iznosi 6 evra, i Istanbul sa cenom vožnje od 7 evra.

Na listi su još i Ženeva (26 evra), Brisel (35 evra), Barselona (30 evra), Pariz (44 evra), Amsterdam (42 evra), Milano (84 evra), Lisabon (17 evra), Atina (35 evra), Mihen (50 evra) i Dablin (25 evra).

Najjeftinija vožnja od aerodroma do centra grada van Evrope zabeležena je u Delhiju po ceni od 3 evra za 16 kilometara. Na Tajlandu vožnja od Suvernabhumi aerodroma do centra Bankoka iznosi 7 evra za put dugačak 29 kilometara.

Izvor: B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Britance zaludeo Titov Plavi voz

Britance zaludeo Titov Plavi voz

Ovoga leta u okviru ponude operatera “Explore Montenegro” turisti iz Velike Britanije prvi put će organizovano moći da obiđu Crnu Goru i Srbiju, a najveće interesovanje vlada za putovanje čuvenim Plavim vozom.

1.jpg
Britanski turisti vole da se voze Plavim vozom

Tim povodom grupa britanskih novinara nedavno je bila u prilici da se provoza čuvenom voznom konstrukcijom, u kojoj se dešavala istorija, kako za Dejli Telegraf piše Andrijan Bridž.

“Kakve li su se razgovori održavali u velikim vagonima u kojima je čak dvadeset osam kožnih fotelja na kojima se sedeli pregovarači iz celog sveta? Kakvi su se ugovori sklapali pod zelenim prigušenim svetlom, iznad čaša i čaša domaće šljivovice, pita se Bridž u reportaži “Balkans train journeys: travels with Tito”.

Predstavljajući Plavi voz kao omiljeno prevozno sredstvo Josipa Broza Tita, predsednika bivše SFRJ, britanski novinar navodi kako su se u toj konstrukciji koja odoleva zubu vremena, spajali istok i zapad, suprotstavljene strane tokom Hladnog rata i pripadnici Pokreta Nesvrstanih...

“Danas ne morate da budete vođa neke države da biste se provozali ovim vozom”, piše Bridž dodajući da se britanski turisti po ceni od 99 funti mogu provozati u jednom smeru neobičnom vremeplovom.

Sa izuzetkom britanskog sistema za klimatizaciju i nemačkog radio sistema, sve u vozu je napravljeno u fabrikama širom bivše Jugoslavije, oduševljeno navodi Bridž, upoznajući čitaoce sa Tomasom Popovićem (75), jednim od svega nekoliko još uvek živih članova posade. Popović je u slavna vremena putovao sa Titom i služio njegovu posadu u vozu, a danas te uspomene deli sa brojnim znatiželjnicima.

Na put se kreće iz Beograda, a krajnja destinacija je Bar, gde se putnici iskrcavaju pod mirisima maslina i Jadranskog mora. Tokom višečasovnog putovanja prolazi se kroz najrazličitije krajeve Srbije i Crne Gore, a Bridž je ostao bez daha pred lepotama kanjona reke Tare i Skadarskog jezera.

Bridž na kraju teksta daje detaljne informacije o turi kao i savete o tome šta bi još trebalo da obiđu turisti koje put nanese u naše krajeve. Primećuje i da će kad – tad na red doći i tema raspada SFRJ i rata, pa savetuje da u se tim trenucima ne bi trebalo voditi predrasudama i unapred osuđivati bilo koju stranu.

Putovanje Plavim vozom samo je deo ponudekoja se nudi Britancima, a obuhvata i nekoliko dana na crnogorskoj obali.

Izvor: B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kampuj ekološki na Fruškoj gori

Kampuj ekološki na Fruškoj gori

Eko kamp Fruška gora, prvi ekološki kamp u Srbiji, otvara se sutra i spreman je da pruži domaćim i stranim turistima sve što je potrebno za uživanje u prirodi.

1.jpg
Eko kamp Fruška gora

Navodi se da bi taj eko kamp trebalo da odgovori na zahteve domaćih i stranih kampera za smeštajnim kapacitetima i da bude primer drugim zaštićenim dobrima koja bi mogla da primene sličan koncept i unaprede turističku ponudu.

Na taj način bi se, kako je ocenjeno, više usmerili ka stvaranju prihoda kroz pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga, a sve manje ka eksploataciji šumskih i drugih prirodnih resursa.

Kamp su osmislili Kamping asocijacija Srbije i Nacionalni park Fruška gora, uz podršku Ministarstva finansija i privrede - Sektora turizma i holandske vlade.

Eko kamp Fruška gora nalazi se u neposrednoj blizini Sremskih Karlovaca, nedaleko od izletišta Stražilovo, četiri kilometra od Dunava.

Površina kampa je 17.510 kvadratnih metara.

Gostima je na raspolaganju više od 30 šatorskih parcela i 10 parcela za prikolice i autokuće. Kamp poseduje svu neophodnu sanitarnu i tehničku opremu.

Kamp će biti mesto i za održavanje seminara i radionica iz različitih oblasti, pre svega zaštite prirode, životne sredine i održivog razvoja.

Najavljeno je da će na otvaranju kampa govoriti državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Srbije Goran Petković.

(Beta)
 
Učlanjen(a)
19.06.2013
Poruka
1
Pozdrav svima! Molila bih informaciju vezanu za prijevoz od Srbije do Rumunjske - postoji li koji vlak ili autobus da vozi od Novog Sada do grada Oradea u Rumunjskoj (ili nekog grada blizu Oradea). Ispričavam se ako je ovo već negdje postano i unaprijed hvala na informacijama :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pozdrav svima! Molila bih informaciju vezanu za prijevoz od Srbije do Rumunjske - postoji li koji vlak ili autobus da vozi od Novog Sada do grada Oradea u Rumunjskoj (ili nekog grada blizu Oradea). Ispričavam se ako je ovo već negdje postano i unaprijed hvala na informacijama :)

Koliko sam uspela da vidim na sajtu Železnica Srbije, postoji samo voz na liniji Beograd-Bukurešt, zove se Bukurešt specijal, cena karte za I klasu je 76 eura, a za II klasu 48 eura. To je sve što postoji ka Rumuniji.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Neobičan popust za putovanje

Neobičan popust za putovanje

Turisti koji vole da putuju sami (ili prosto nemaju s kim) ubuduće bi mogli da uštede značajan deo novca ukoliko pristanu da podele troškove iznajmljivanja hotelske sobe sa nepoznatom osobom.

1.jpg
Nemate s kim da putujete? Sajt “Easynest” vam nudi mogućnost da se “uparite” s nekim i zajednički iznajmite smeštaj

Sajt “Easynest” svojim korisnicima nudi mogućnost da se “upare” na putovanjima i zajednički iznajme smeštaj. To bi im donelo uštedu od pedeset posto prilikom plaćanja računa za hotelski smeštaj, koji često nisu povoljni za putnike-samce.

Nakon što otvorite svoj profil i popunite podatke u vezi sa vašim putovanjem, možete kontaktirati one korisnike čiji se planovi za putovanje poklapaju sa vama.

S druge strane, možete sačekati da vas kontaktira neko od prijavljenih putnika i iznese vam svoje ideje i planove, prenosi Dejli Telegraf.

Sajt “Easynest” navodi da ovo nije odlična prilika za uštedu novca, već i za upoznavanje putnika iz celog sveta, sa kojima možete izgraditi sposptvenu mrežu podrške za putovanja i razmeniti korisne informacije.

Izvor: B92



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Izgubili ste prtljag? Saznajte šta treba da radite..

Izgubili ste prtljag? Saznajte šta treba da radite...

Prilikom putovanja aviona uvek je dobro biti spreman za najgore – gubljenje prtljaga. Kako ne biste ostali bez ičega ako izgubite torbe, pokušajte da se spakujete tako da od svega po malo stavite u ručni prtljag. U njega stavite dokumenta, rezervnu odeću, donji veš, pastu i četkicu za zube i lekove.

1.jpg

Nakon što napravite listu stvari koje ste stavili u putne torbe slikajte spoljašnjost i unutrašnjost torbe. To vam može biti od pomoći pri određivanju vlasništva nad torbom.

Neka vaša torba bude drugačija
Obavezno popunite ceduljicu za torbe sa svojim imenom i prezimenom a pametno je ostaviti i adresu i broj telefona.
Kako biste je lakše uočili pri preuzimanju, pomoći će upečatljiva nalepnica, ušiveni detalji ili neobične ručke ili pojas za nošenje torbe preko ramena. Osim toga, tako se smanjuje i mogućnost da neko vašu torbu zameni za svoju.

Nemojte da zaboravite na putno osiguranje
Pre nego što krenete na put, nemojte da zaboravite na putno osiguranje koje pokriva gubitak i kašnjenje prtljaga. Ako i kupite dodatnu odeću, znate da će vam je osiguranje pokriti u slučaju da se avio-kompanija odrekne odgovornosti. Međutim, budite oprezni sa potvrdom o osiguranju i držite je na istom mestu gde ste stavili i kartu i pasoš u ručnom prtljagu.

Obavezno podnesite prijavu o izgubljenom prtljagu
Ukoliko se vaš prtljag ne pojavi na tranzitnoj traci, nemojte paničiti. Pronađite odeljenje za izgubljene stvari i prijavite nestanak. Tek nakon što podnesete prijavu može početi potraga.
Ako ste putovali sa više avio-kompanija, prvo u njihovoj službi za izgubljene stvari saznajte ko je odgovoran za vaš prtljag. Najčešće je to kompanija sa kojom ste stigli na cilj.

Zatražite formular u kom možete da opišete svoj prtljag i ostavite broj mobilnog telefona kao i adresu hotela u kom vas mogu pronaći da ista pojavi.

Nakon toga nazovite svoje osiguravajuće društvo i objasnite situaciju, a ako avio-kompanija odbije da preuzme odgovornost, zatražite to napismeno. Tako ćete lakše podneti prijavu svom osiguravajućem društvu.

Tek nakon 45 dana prtljag se smatra izgubljenim
Ako vam prtljag nije stigao ni nakon nekoliko dana, podnesite zahtev za nadoknadu štete i priložite sve račune za troškove koje ste imali tokom putovanja, a to uključuje najnužnije toaletne potrepštine i rezervnu odeću. Ukoliko avio-kompanija ne pronađe vaš prtljag u roku od 45 dana, on će se onda i službeno smatrati nestalim. Od tog trenutka vaš zahtev o nadoknadi štete će početi da se obrađuje.

Izvor: B92
 
Član
Učlanjen(a)
12.03.2013
Poruka
12
Danas je Svetski dan turizma!!!

U Srbiji se Svetski dan turizma obeležava dodelom nagrade u oblasti turizma "Turistički cvet", koja se dodeljuje organizacijama i pojedincima za ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promiciji turizma Srbije.

Na sednici Svetske turističke organizacije u Toremolinosu, u Španiji 1979. godine odlučeno je da se od 1980. godine svake godine proslavlja Svetski dan turizma sa idejom da se međunarodna zajednica podseti na važnost turizma u socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj sferi.

Za Dan turizma izabran je 27. septembrar, kao datum kada je 1970. godine usvojen Statut ove organizacije, a datum je izabran i na osnovu toga što se upravo u ovo vreme glavna turistička sezona završava na severnoj a počinje na južnoj hemisferi.

Ovaj dan skreće pažnju na glavne teme i izazove koje sadrže Milenijumski ciljevi UN i ukazuje na koji način sektor turizma doprinosi njihovom ostvarenju.

Svake godine UN poziva ljude svih uzrasta i porekla da se uključe u proslavu, na određenu temu koju definiše Generalna skupština UN na preporuku Izvršnog saveta UNWTO i uz preporuku generalnog sekretara.
 
Natrag
Top