Pitanja za ateiste???

Dobro bre Isabeleta,:) jel imate vi vernici nekog uzora za koga ste sigurni da je postojao. Vidis da su je i ovi tvoji izbacili iz kalendara.

Donald Attwater characterizes the "legend" of St. Catherine as "the most preposterous of its kind", citing the lack of any "positive evidence that she ever existed outside the mind of some Greek writer who first composed what he intended to be simply an edifying romance."[SUP][8][/SUP] Harold T. Davis confirms that "assiduous research has failed to identify Catherine with any historical personage" and has theorized that Catherine was an invention inspired to provide a counterpart to the story of the slightly later pagan philosopher Hypatia of Alexandria (ca. AD 350–370–March 415).[SUP][9][/SUP][SUP][10][/SUP]
Another possibility for the inspiration of St. Catherine, comes from the writer, Eusebius, who wrote around the year 320, that the Emperor had ordered a young Christian woman to come to his palace to become his mistress, and when she refused, he had her punished, by having her banished, and her estates confiscated.[SUP][11]

http://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_of_Alexandria

P
a ona je plagijat na Hipatiju, samo hriscanska varijanta.

Jel ti hoces da kazes da je Isus poklekao pod pritiskom drustva pa nije tretirao rodjenu majku kako treba da ne bi izgubio status u ekipi. Da li to stvarno verujes? Nije se plasio da krsi sabat i tera zelenase i da umre na krstu ali se plasio kako ce drugari da mu reaguju ako pokaze duzno postovanje prema zenama? Sta je to, srednja skola? Morao je da bude macho?
Sto se tice ostalog, u pravu si, ljudima neki put treba suditi po arsinima vremena u kojima su ziveli. Sa druge strane, za sina bozjeg/boga/ bi trebali biti malo drugaciji standardi. Ipak se od njega ocekuje malo vise, zar ne?
Sto se tice seksualne represije, to je vrlo izrazeno u monoteistickim religijama, katolici prednjace medju hriscanima. I vernici (danas ne toliko, barem u zapadnom delu sveta) a sta tek da kazem za svestenstvo. Realno, pogledaj sta sve moze da se desi u sredinama gde nema zena ( zatvori, katolicki svestenici).
Primer koji si navela (svadba, vino), pa bas na takve stvari mislim. Poniznost, pokornost, poslusnost bez pogovora i pitanja. Jako opasna stvar i mnogo eksploatisana od strane religija i ne samo na racun zena. Zato je to vrlo los primer.
I dalje tvrdim da je Hipatija mnogo bolji uzor.
[/SUP]
 
Poslednja izmena:
@starstuff:
Sv. Katarina mi je prva pala na pamet, a spomenula sam nju, jer koliko znam, njezino ime figurira i u pravoslavnim kalendaru. Kod nas je kalendar s opisom crkvenih svetaca " očišćen", pa tako svi stari sveci, kao i sv. Katarina, dani su na volju, spomenuti se njihovog dana ili ne.
Ja nemam uzora među ljudima. Od svakog se može nešto naučiti, ali svakom čovjeku se nađe i zamjerka.


Jel ti hoces da kazes da je Isus poklekao pod pritiskom drustva pa nije tretirao rodjenu majku kako treba da ne bi izgubio status u ekipi. Da li to stvarno verujes? Nije se plasio da krsi sabat i tera zelenase i da umre na krstu ali se plasio kako ce drugari da mu reaguju ako pokaze duzno postovanje prema zenama?


Ne. Isus je bio slobodan, ali ljudi nisu bili spremni.
Imaš očit primjer kad Isus razgovara sa Samarijankom na Jakovljevu zdencu. U Evanđelju jasno piše da su apostoli ostali iznenađeni što Isus razgovara sa ženom i k tome još Samarijankom, (za Židove pogankom) ali mu ništa ne rekoše. Upravo njoj se Isusu jasno očitovao, rekao je da je On Mesija i Samarijanka je počela razglašavati tu vijest po onom kraju.
Isusov odnos prema preljubnici to još jasnije pokazuje. On djeluje na nov način, na kao farizeji da se žena kamenuje jer je zatečena u preljubu, a niti ako da odobrava krenje zakona, već kaže: Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen...To znači Isusov božanski i ljudski postupak prema ženi. I prema svim ljudima, ali u slučaju preljuba kažnjavala se samo žena. Užas!
Uopće nema sumnje da Isus nije ljubio nježno svoju majku i svog poočima. Evanđelje kaže: bio im je poslušan...ali, kad je preuzeo svoju ulogu zbog kojeg je došao na svijet tj. da spasi sve ljude, onda Marija postaje učenica.
Imač Magnifikat, Marijin hvalospjev:
Veliča duša moja Gospodina i klikče duh moj, u Bogu, mome Spasitelju...
Što ogleda na neznatnost službeice svoje,
Jer, odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom...
Velika mi djela učini Svesilni, sveto je Ime njegovo...itd.

Naravno, Marija je blažena što je povjerovala.
Uoči da i Marija Isusa naziva Spasiteljem, svoga sina Isus za kojeg zna da je Bog.
Jel malo jasnije zašto nije bilo mjesta ni potrebe da Isus naziva Mariju: majčice ili bilo koji drugi izraz posebne pažnje u javnosti. Da je bilo, onda bi mogli govoriti da je Isus bio pristran, a je netko imao protekcije. Ne, Marija je bila jaka u vjeri i zato Isus kaže: "Tko je moja majka, sestra i brat?
Onaj koji vrši volju Oca mojega."
 
Poslednja izmena:
Prica o preljubnici i kamenju je dodata kasnije. Ne postoji u najstarijim primercima jevandjelja. I jos par stvari. Proveri, samo molim te nemoj kod lokalnog svestenika. Mislim da sam pisao o tome na onoj mojoj temi o jevandjeljima. Tamo su i reference.

Ok, razlicito gledamo na iste stvari. Necemo se sloziti oko Marije. Nista novo.:)

The pericope is not found in any place in any of the earliest surviving Greek Gospel manuscripts; neither in the two 3rd century papyrus witnesses to John - P[SUP]66[/SUP] and P[SUP]75[/SUP]; nor in the 4th centuryCodex Sinaiticus and Vaticanus, although all four of these manuscripts may acknowledge the existence of the passage via diacritical marks at the spot. The first surviving Greek manuscript to contain the pericope is the Latin/Greek diglot Codex Bezae of the late 4th or early 5th century

http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_and_the_woman_taken_in_adultery

Ima dosta naknadno dodatih stihova, mrzi me sad da trazim ali imas to na onoj mojoj temi.
 
Poslednja izmena:
Prica o preljubnici i kamenju je dodata kasnije. Ne postoji u najstarijim primercima jevandjelja. I jos par stvari. Proveri, samo molim te nemoj kod lokalnog svestenika. Mislim da sam pisao o tome na onoj mojoj temi o jevandjeljima. Tamo su i reference.

Prvi put čujem. Ne bih rekla, ali pogledat ću, a pogledat ću i među tumačenjima crkvenih otaca.Znam da Augustin o njoj govori, ali da li netko još...vidjet ćemo. Joj, ako te uhvatim u laži. :D
Marija Magdalena se pojavljuje jako rano u ikonografiji, ali moguće i žena preljubnica.
Inače, taj prizor Isusa s ženom uhvaćenim u preljubu i njegove riječi je vrlo isusovski.
 
isus je pokazao postovanje prema zenama, sad nisam bas strucan da govorim njegov odnos sa majkom, ali moje verovanje je da je isus imao decu i da je njegova krvna linija ziva i zdrava i dan danas. i meni je to sasvim ok, mislim i da je jeste bog i da nije, sto sad ako je bog ne moze da ima decu ako je vec hteo da bude covek? ako si resio da budes covek onda budi u fulu a ne na kascicu jel tako?
 
nije bas to, ali ima nekih dokaza koji se naziru, da je isus preziveo raspece, znaci vaskrsao je, sad nije ni bitno kako, ali da je nastavio svoj zivot na nekom drugom mestu (da ne spominjem sad gde i kako mrzi me da pisem), i da je ziveo u miru do ne znam koje godine kad je i umro
 
da imaju namo neki dokazi koji se naziru, mislim naziru se za nas koji nismo opednuti nekim stvarima, ovi drugi te dokaze koji se naziru (ako se dokazu) nikad nece ni prihvatiti, ali se ti dokazi bas naziru lepo
 
Natrag
Top