Srodne duše

Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
490
Ko kaze da su moji kriterijumi previsoki?

Kao što sam rekla - ne znam, samo dajem predlog. Nekada nije loše ni spustiti kriterijume (ne važi ovo za tebe, nemoj odmah da skačeš u vatru, može važiti za sve)... Spustiti kriterijume i malo progledati kroz prste... Nema savršenstva. Ne postoji. Čak ni za naša merila ma koliko mislili da smo skromni.
Dovoljno je da te srodna duša razume... šta više od toga treba? Da čita misli? Da radi sve kako mi poželimo? Nema tu izazova...
 
Član
Učlanjen(a)
18.08.2010
Poruka
215
Ne mozes da spustas svoje kriterijume da bi nasao srodnu dusu i nije dovoljno da te neko samo razume.
Ako hoces razumevanje idi kod psihologa, razumece te za sve pare.
Ja sam imao srodnu dusu, drugara, razumeli smo se iz prve ko da smo bili blizanci.
Svidjale su nam se iste stvari,razmisljali smo slicno i bez mnogo reci se razumevali.
Imali iste hobije i interesovanja... ali su nam se svidjale i iste zene i tu je doslo do "sukoba interesa" i sad vise nismo drugari.
 
Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
18
platon
“Ponajprije, ljudi pripadahu trima spolovima, ne kao sada dvama, muškom i ženskom, nego je pored tih dvaju postojao i treći s osobinama oba ta spola, kome se sačuvao ime, dok je on sam iščezao; jedan je naime od tadašnjih spolova bio muškoženski i izgledom i imenom sastavljen od muškoga i ženskoga; ali sada je od njega ostalo samo ime koje služi za pogrdu. Nadalje, vanjština je svakog čovjeka bila sva zaobljena, leđa mu se ne razlikovahu od prsa, imao je četiri ruke i isto toliko nogu a lica dva potpuno jednaka na okruglu vratu te jednu zajedničku glavu za oba ta lica koja su gledala u suprotnim smjerovima (...)

(...) Bili su silni snagom i silom a ćudi preuzetne pa su nasrnuli na bogove: ono što Homer priča o Efijaltu i Otu, to se odnosi na njih, naime da su se nastojali popeti na nebo da napadnu bogove. (...)
Na jedvite jade najzad Zeus, domislivši se, reče: “Mislim da imam plan kako da ljude sačuvamo a opet da učinimo kraj njihovoj razularenosti tako što ćemo im umanjiti snagu. Sad ću ih, reče, rasjeći svakoga popola pa će biti slabiji (...)

Budući dakle, da je naš izvorni oblik bio rasječen popola, kako je svaka polovica čeznula za svojom drugom polovicom i nastojala se združiti s njom pa su jedna drugu obujmljivale rukama i grlile tražeći da srastu, umirale su od gladi i općenito neaktivnosti zato što jedna bez druge nisu htjele ništa raditi (...)
Iz tolike davnine usađena je dakle ljudima uzajamna ljubavna žudnja kao obnovitelj drevnog prirodnog oblika koji pokušava od dvoga načiniti jedno i izliječiti ljudsku narav. Stoga je svatko od nas polovica medaljona jer je raspolovljen kao riba iverak pa neprekidno traži svoju drugu polovicu (...)
Platon “Simpozij” i “Lisis”, Demetra, Filozofska biblioteka Dimitrija Savića, Zagreb 1996. (prijevod Zdeslav Dukat)
 
Član
Učlanjen(a)
22.09.2010
Poruka
13
Ne radi se o spustanju kriterijuma. Ili jeste ili nije.ILi ima hemije ili nema. Prosto...E sad, akoje tu i tamo....nesto izmedju ond aamoze da se prica o tome....ja bih pre reko ....da se da sansa...ono ajde da se proba ako ima imalo sanse.....ako nema....zdabe spustanje kriterijuma
 
Član
Učlanjen(a)
18.09.2010
Poruka
1
ne vjerujem u postojanje srodnih duša.Rodimo se i umiremo sami. U međuvremenu tražimo nešto i uglavnom ne pronađemo. Sam pojam srodne duše je morao izmisliti netko jako usamljen.
Ja sam se ubijala tražeći, a nikada nisam našla...nikoga, barem malo sličnoga meni.
Ali barem imam snove
 
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
7
Ja sam srela nekoliko srodnih duša do sada. Ne mnogo, nekoliko. Sa svim sam se povezala na neki nesvakidašnji način i sve su otišle kad je trebalo da odu. I sve su muškarci :D
 
Član
Učlanjen(a)
23.11.2010
Poruka
28
dok ne naiđete na srodnu dušu, ne možete da date odgovor da li one postoje ili ne eto... jednostavno tako :)
 
Učlanjen(a)
27.10.2010
Poruka
19
Super napisano.....slazem se skroz.....Jako je bitan kompromis i da cenimo jedno drugo....Jer koliko smo slicni opet smo malo i razliciti....Moj suprug i ja smo dosta razliciti ali funkcionisemo super......
 
Natrag
Top