Brojanica

Član
Učlanjen(a)
04.05.2010
Poruka
115
а он

Budisti koriste brojanicu da bi izbrojili mantre prilikom obraćanja Budi.

А Сидарта је био обичан филозоф и кад би знао да су од њега направили предмет обожавања би се ужаснуо.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Brojanice postoje i u mnogobožačkim religijama - budizmu i hinduizmu, Šamani ih koriste za molitvu i izgovaranje mantre, pa prema tome njihovo poreklo nije Hrišćansko već mnogobožačko.
1251 Simon Stok Engleski monah prvi put je u crkvi uveo brojanice kao sredstvo molitve.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
1251 Simon Stok Engleski monah prvi put je u crkvi uveo brojanice kao sredstvo molitve.

Ne, taj engleski monah je po predaji primio Gospin škapular, a ti vjerojatno misliš na molitvu koja se zove Gospina krunica (15. st.)
krunica.jpg

Inače, moguće je da su brojanice, koje su se u kršćanstvu javile u 13 stoljeću, proistekle iz prakse islama.
 
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
iz povjesti reformacije engleske o brojanici

...Berns i Frit, dva vjerna Tindalova prijatelja, podigli su se da brane istinu. Ridli i Kramer posli su za njima. Ove vođe engleske reformacije bill su obrazovani ljudi, večina njih bill su vrlo poštovani u rimskoj crkvi zbog svoje revnosti i pobožnosti Oni su se podigli protiv papstva zato što su upoznali zablude »svete stolice«. Spoznavši tajne Babilona, imali su veču moć da svjedoče protiv njega.
»Ja cu vam sada postaviti jedno čudno pitanje«, rekao je Latimer. »Tko je najvjerniji biskup i prelat u cijeloj Engleskoj?... Dobro, ja ču vam reći: to je đavo... On je uvijek u svojoj biskupiji... Kad ga god potražite, uvijek čete ga naći,
na poslu... nečete ga naći lijena, to vam jamčim... Gdje đavo stanuje, njegova je parola: dolje sa knjigama, a gore sa sviječama; dolje Biblije, a gore brojanice; dolje svjetlost evanđelja, a gore svijetlost svijeća, pa makar i usred podneva; dolje Kristov križ, koji oduzima grijehe svijeta, a gore čistilište, koje ispraznjava džepove;... na stranu brige oko odijevanja siromašnih i nemoćnih, a neka živi ukrašavanje slika i kičenje likova od drveta i kamena; dolje Božja uredba, to jest presveta njegova Rijeć, a neka žive ljudski zakoni i tradicije... O zašto nasi prelati nisu tako marljivi da siju sjeme dobre nauke, kao što je sotona marljiv da sije kukolj i pljevu!«
 
Natrag
Top