"Da me mimoiđe čaša ova". Šta to znači?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.349
Reci ti nama slape svojim riječima - što je to Docetizam?

Docetizam je zapravo najranija gnostička hereza u kršćanstvu. Doceti su nijekali Kristove ljudsku narav i napose su nijekali Isusove fizičke patnje prilikom razapinjanja na križ i neposredno prije toga. Docetisti su tvrdili da je Isus trpio samo prividno (docesis = privid), potom su držali da je tijelo uopće nešto zloga. Nijekali su Euharistiju - stvarnu prisutnos tijela i krvi Kristove, i nisu držali do molitve. Ne svi, ali velika većina gnostika su bili doceti.

Gotovo jednaki ovima bili su i Albigenzi (Katari). Oni su naučavali kako je "zli Bog" stvorio svijet, a "dobri Bog" je poslao Isusa, jednog od anđela. Kažu dalje Albigenzi, Isus je imao samo prividno tijelo, pa praktički bez tijela Isus nije mogao ni trpjeti. Dakle, baš onako kako je sveti Ivan definirao antikriste.

Ovome treba dodati da se Ellen White 'hvalila' kako su ona i subotari (adventisti sedmog dana) 'duhovni porod', nastavljači vjere 'ovih svetih Albigenza', dakle antikrista.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Znam sta ces pisati, pricali smo o tome vec pa se nismo slozili, nema smisla da se opet sukobljavamo.. Ako smo Hriscani necemo to raditi..

Samo sam dodao na ono što si i sam pisao, nisam imao nameru da polemišem oko ovog drugoga pitanja vezano za prirodu. Da, tu postoje naše razlike, ali oko čaše koju je želeo izbeći tj. simbolike toga, ne postoje među nama razlike.

Dakle, razumeli smo se da ono što je Isus želeo izbeći a što samo po sebi ne predstavlja nelegitimnu želju u ovom Božanskom naumu, jeste to da je morao osetiti (iako nije grešan, niti je pogrešio) sebe kao grešnika. Njegov um je bio opterećen od Getsimanije tom senkom grešnosti, i to je ono što i kaže prorok Isaija:.."i Gospod pusti na njega bezakonja svih nas", Isaija 53,6. To jeste bio deo Božanskog plana, a Isusova želja da 'ako je moguće izbegne tu čašu' nije nelegitimna samo zato što Isus želi izbegne tu mučnu situaciju, da se oseća grešnikom i da na taj način oseti tu razdvojenost od Oca. To je Isusu palo teško a ne fizička bol koju će pretrpeti. On je bio u smetnji zbog toga, jer je bilo neizvesno da zbog tog užasnog osećaja, koji nikada nije imao do tada, možda neće izdržati da ostane potpuno u saglasnosti sa Ocem i to mu je stvorilo užasne psihosomatske reakcije organizma.

Ali Isus je uspeo, i poredovog užasnog osećaja da je grešnik i što je moglo da ga odvoji od savršene poslušnosti Ocu. On je ostao poslušan besprekorno, i pored nove situacije za njega, a za to se i spremao tokom celog života. Hvala Gospodu na tome.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.260
Obojica ste u 'polupravu' ili u 'polukrivu'. Isusova agonija u Getsemanskom vrtu imala je uzrok u nadolazećim i duhovnim i fizičkim mukama za koje je Isus znao da uskoro dolaze. Jer je Isus, osim u grijehu, potpuno jednak nama ljudima, saznajemo od svetog apostola Pavla:

Heb 4,15: Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom.

Ja nisam rekao da se on nije plasio fizickog bola.. Ali kao sto pojedinim ljudima nije problem fizicka patnja, tako ni njemu nije bila u tom trenutku, jer njegov fokus je bio na duhovnoj agoniji zbog odvojenosti od Boga. To sam rekao. Ali Jovan tvrdi suprotno, on kaze da Isus nije imao slabosti kakve mi imamo, da ga nista nije vuklo na greh, pa hoce reci da je imao i drugaciji odnos prema fizickoj patnji nego mi. Ali to nije tacno..

Dakle, Isus je potpuno jednako osjećao i proživljavao sve fizičke nasrtaje i ranjavanja kako ih osjeća svatko od nas ljudi.

Jeste, sve sto mi dozivljavamo i on je dozivljavao jednako. On je zato i uzeo telo da bi iskusio sve, i doziveo ono sa cime se i covek suocava. Ali on nije poklekao kao mi, vec je izvojevao pobedu, dakle nije sagresio i njegiva dusa je ostala cista..

Jovan tvrdi da roditi se u palom ponizenom telu, samo po sebi znaci da si vec gresan, da tebi treba otkupljenje. I zato ne moze da pojmi da je Isus imao palo oslabljeno telo kao i mi, jer bu automatski bio gresan, kaze Jovan. Zato fantazira da je on imao drugacije savrseno telo kao Adam.

To nije tacno, jer ti iako si se rodio u palom telu, tvoja dusa ne mora biti gresna automatski. Dusa male dece je npr. nevina. Vremenon se ona iskvari, prvenstveno zbog uticaja okoline, raznih poriva na koje nas vuce nase nesavrseno telo.. Uticaji su mnogostruki, ali covek se ne radja gresan sa vec urodjenom krivicom. To su gluposti!

Mi niti ne umiremo zbog neke urodjene ktivice, kao da nam je preneta Adamova krivica, vec zbog Bozjeg prokletstva. I to je ono sto je Isus dosao da ponisti.. On je dosao da ponisti Bozje prokletstvo, kojim je prokleo sav rod Adamov..

Kada bi bilo suprotno, i mala deca ili nerodjena deca bi automatski bila kriva za greh, iako nisu ucinila jos ni jedno dobro niti zlo delo.. Ali nisu kriva!

To da nam je "preneta neka Adamova krivica", pa svi mi zbog toga umiremo, to je jeres! To ne stoji po bibliji, jer pise:

"Nece stradati sin zbog ocevih greha"!

To dakle nije po bibliji, nama nije preneta krivica Adamova. Mi umiremo jedino zato sto je Bog proklinjuci Adama, prokleo i celo njegovo potomstvo zajedno sa njim..

Dakle ne umires ti zbog krivice drugog, vec zbog oslabljenog tela i prokletstva..

I zato ti tamo pise: "PROKLET DA JE SVAKO KO VISI NA DRVETU" . Isus nosi nase prokletsvto!

Druga je stvar sto deca kasnije podlegnu grehu. A mala deca nisu gresna, zato je Isus i rekao:

"Ako se ne povratite i ne budete kao deca, necete uci u carstvo nebesko"..

Pogresno se razume cela ta problematika greha, "pale ljudske prirode", sto je i pogresan termin, jer to samo znaci da ti imas "slabo telo" da te ono vuce, ti nisi automatski kriv za neki greh koji je tamo ucinio neki tvoj praroditelj. Kako i mozes biti kriv? Ali si nasledio prokletsvto, i tvoje telo je prokleto zbog onoga sto je sam Adam ucinio, i ti zbog toga umires, sagresio ili ne sagresio! To kaze i Pavle, da "smrt caruje i nad onima koji nisu pocinili greh slican Adamovom", zbog toga sto su pod "prokletsvom". Zbog toga je i "sama priroda podlozena prokletstvu". Bog se toliko razocarao u coveka da je prokleo i celu zemlju.. Zato vidis promene u prirodnom svetu..

Mozda ja i gresim, evo nadji mi i ti Slape, gde pise u bibliji da se covek radja sa urodjenom krivicom? Da cim se rodi treba da bude osudjen ma smrt jer je kriv, premda jos nije ucinio ni dobro ni zlo? Ako je tako da i ja revidiram sebe? Ja se ne secam da to igde pise..
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Ne Mire, što se tiče fizičke patnje, nisam rekao da je imao drugačiji osećaj od nas. Da te ispravim. Nego kao što rekoh, nije mu fizička patnja izazvala agoniju u Getsimaniji.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.349
Ne Mire, što se tiče fizičke patnje, nisam rekao da je imao drugačiji osećaj od nas. Da te ispravim. Nego kao što rekoh, nije mu fizička patnja izazvala agoniju u Getsimaniji.

Ali to u Pismu ne piše, dakle izmišljaš. Čudno je da jedan 'soloskriptaš' ne zastupa ono što u Bibliji piše, nego tvrdi da je nešto drugo. A evanđelja su puna opisa fizičkih ozljeda Kristova tijela kada opisuju događaje od Getsemanskog vrta pa sve do Isusove smrti na križu.

To što proturiječiš meni, OK, možeš me mrziti pa je to zbog toga, ali čovječe zašto direktno proturiječiš Bibliji?
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Čaša koju Isus pominje u Getsimaniji je aluzija na razdvojenost od Oca koja Isusa uznemirava. To je ono što bi On izbegao ako može.

Ta razdvojenost od Oca dolazi zbog onoga što Isus prvi put oseća, a što ranije nije, a to je osećaj grešnosti(premda nikada nije zgrešio niti ima sklonost grehu). Kao što kaže Isaija za njega, 'Gospod pusti bezakonja svih nas na njega', Isaija 53. On je to osetio i to je ta 'čaša'.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.349
Čaša koju Isus pominje u Getsimaniji je aluzija na razdvojenost od Oca koja Isusa uznemirava. To je ono što bi On izbegao ako može.

Ali ne samo to. Isus je, osim u grijehu, u svemu jednak svim ljudima. Dakle, i Isus 'ne vrišti od veselja' zato što će ga razapeti na križ. Zajedno, i sve te fizičke muke koje ga čekaju i osjećaj ostavljenosti od Oca zajedno čine agoniju koju Isus prolazi.

Ta razdvojenost od Oca dolazi zbog onoga što Isus prvi put oseća, a što ranije nije, a to je osećaj grešnosti(premda nikada nije zgrešio niti ima sklonost grehu). Kao što kaže Isaija za njega, 'Gospod pusti bezakonja svih nas na njega', Isaija 53. On je to osetio i to je ta 'čaša'.

Zašto lažeš na Isusa. Zašto lažeš da se Isus osjećao grešnikom? Pa zar ne bi ovako, zar ovako Isus nije odgovorio kad su mu na sve moguće načine pokušali nametnuti krivicu i grijeh:

Iv 18,22-23: Na te njegove riječi jedan od nazočnih slugu pljusne Isusa govoreći: "Tako li odgovaraš velikom svećeniku?" Odgovori mu Isus: "Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?"
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Osetio se grešnikom jer je greh svih nas prebačen na Njega, Isaija 53. Tako da je On imao od Getsimanije to opterećenje koje pada na svakog grešnika. Nešto što nije osetio do tada niti je zaslužio da ikada oseti.

Naravno da grešnik nije bio, niti je ikada zgrešio. Nije to učinio i nakon tog osećaja koji je na Njega pao. Ali sam osećaj ga je bacio u agoniju.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.349
Osetio se grešnikom

Da se Isus i u jednm trenutku osjetio grešnikom, ne bi rekao što je rekao, ponavljam: "Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?"

Dakle, zašto izmišljaš? Koju svoju potrebu zadovoljiš kad izmisliš nešto što nije točno? Pogotovo kad još s time Isusa blatiš.
 
Natrag
Top